Barcelona – מרובע הליבות הטבעי הראשון
ליבת Barcelona, עליה דובר כה רבות לאחרונה, היא הליבה המרובעת הטבעית הראשונה בשוק – בפועל למרות שאנו מתייחסים ל-Barcelona כאל ליבה אחת, הרי שמדובר למעשה בארבע ליבות עצמאיות, בעלות יחידות חישוב נפרדות, המרכיבות יחדיו ליבה אחת רבת עוצמה. אמנם אינטל הייתה הראשונה לשחרר לשוק מעבדים מרובעי ליבה, אך בניגוד ל-AMD, המעבדים של אינטל הם מעבדים בעלי שתי ליבות כפולות "מודבקות" (הליבות אמנם יושבות באותה אריזת מעבד, אך אין ביניהן שיתוף משאבים וחלוקת עומס אמיתית), דבר אשר גורע מהביצועים – לטענת AMD.
מבחינת AMD, ליבת Barcelona היא הליבה בעלת השינויים המסיביים ביותר במבנה הארכיטקטוני שלה מאז השקת K8, דור המעבדים הקודם של החברה, עליו התבססו מעבדי ה-Athlon 64 וה-Opteron הראשונים. הליבה עצמה מיוצרת בליתוגרפיה של 65 ננומטר ומכילה מספר כולל של כ-463 מיליון טרנזיסטורים אשר דחוסים על פני 285 מילימיטרים ריבועיים, וזאת לעומת 582 מיליון טרנזיסטורים במרובע הליבות Kentsfield של אינטל, אשר מכיל גם כמות כפולה של זיכרון מטמון.
אחד הדברים העיקריים והחשובים בהם תומכים המעבדים החדשים הוא דווקא לוחות האם הישנים – בעזרת עדכון ביוס פשוט ניתן להרכיב את המעבדים הללו על כל לוח המבוסס על תושבת 1207 (הידועה לרוב כ-F). עם זאת, במידה והלוח אינו תומך בטכנולוגיית DDPM (ר"ת Dual Dynamic Power Management) האחראית על ניהול צריכת הספק הנפרדת של בקר הזיכרון והליבות במעבד, המעבדים יהיו מוגבלים לקצבי השעון והמתחים שהלוח יקצה.
סדרת מעבדי ה-Opteron החדשים שהושקה בשבוע שעבר זמינה כיום בתשעה דגמים, שמהירותם מגיעה עד ל-2.0 גיגה-הרץ. ארבעה מהדגמים הזמינים כיום מיועדים למערכות 4S בעלות תושבות לארבעה או שמונה מעבדים וחמשת הדגמים האחרים הם למערכות 2S בעלות תושבות לשני מעבדים. להלן טבלת הדגמים המלאה:
מעבדי ה-Opteron החדשים הם אלו שבאמצעותם מקווה AMD להחזיר לעצמה את נתח השוק שהיא רכשה בשוק השרתים, אותו היא השיגה לראשונה עם השקת משפחת ה-Opteron המקורית בשנת 2003. המעבדים הושקו בשלוש גרסאות שונות – גרסה רגילה, גרסת HE (ר"ת Highly Efficient) שהיא גרסה חסכונית בחשמל וגרסת SE (ר"ת Special Edition) הכוללת מעבדים חזקים במיוחד. כרגע נמצאות בשוק שתי הגרסאות הראשונות כאשר הגרסה האחרונה, ה-SE, צפויה לראות אור רק במקביל להשקת משפחת מעבדי ה-Phenom לקראת סוף השנה.
אך לא הכל ורוד, שכן הליבה החדשה גדולה משמעותית מהליבות הקודמות של AMD, דבר המקשה על ייצורה – על כל וופר (פיסת הסיליקון עליה 'מודפסים' המעבדים) ניתן לייצר פחות מעבדים, ובהתחשב בכך שתמיד ישנו אחוז מסוים של נפלים בכל וופר שיוצא מפס הייצור, הרי ש-AMD צופה לקבל פחות מעבדים מכל וופר שכזה, מה שמעלה משמעותית את עלות הייצור וכמובן את עלות המעבדים עצמם.