Intro
אינטל משיקה לאוויר העולם סדרת מעבדים חדשה ואנחנו לקחנו את Core i9 9900K הנוצץ שלה לבחינה: השוק השולחני העממי סוף כל סוף מקבל 8 ליבות עיבוד מבית אינטל
היום הוא שחר של יום חדש עבור אינטל ושאפתני החומרה למיניהם – סוף סוף מתחילה יצרנית השבבים לשווק ולמכור מעבדים חדשים לשוק השולחני בעלי שמונה ליבות עיבוד, וכך היא עונה לאתגר שהציבה לה המתחרה האדומה AMD. אינטל רוצה שהכל יהיה נוצץ יותר אצלה והכינה קו מעבדים טרי ומשופר.
שם הסדרה היא Core 9th Gen, או הדור התשיעי של Core אם תרצו. מאז שהושקה אי שם בסוף העשור הקודם, אין ספק שסדרה זאת עברה שיפורים. אמנם, בשנתיים האחרונות ניכרים מספר שיפורים קיצוניים בגישת אינטל למוצריה ובעוצמה המוצעת לצרכן בין מעבדים אלו.
החלוקה עד כה התבצעה לשתי פלטפורמות אותן מגישה אינטל לצרכניה – פלטפורמת המיינסטרים ופלטפורמת האקסטרים. כל פלטפורמה זוכה לתושבת מעבד משלה, לסדרות מעבד ייחודיות ולכל מיני תכונות שבאות לשרת את קהל היעד.
את פלטפורמת האקסטרים מאפיין קהל יעד יוצר תוכן, מערכות שרתי נתונים וגיימרים שפשוט רוצים יותר ליבות למשימות נוספות מלבד משחקים. פלטפורמת המיינסטרים הזולה יותר נושאת גם היא סדרת מעבדים רחבה, אך אותם מעבדים דלים בכמות הליבות שלהם, בתמיכה בנפח זיכרון ובאמצעי אחסון מכמות מסויימת.
בינואר של שנת 2017 הבאנו לכם ביקורת בעת השקת Core i7 7700K, המעבד מרובע הליבות המהיר ביותר של אינטל דאז. הוא היווה שיפור קל על פני Core i7 6700K שיצא שנה לפניו, אך לא הביא בשורות מיוחדות. בסך הכל היה מדובר בעוד מעבד מרובע-ליבות לגיימרים ויוצרי תוכן בעל עליה קלה במהירות.
כבר באביב של אותה השנה החלה רעידת אדמה בעולם המעבדים. המתחרה, חברת AMD השיקה לראשונה מעבדים לשוק השולחני בעלי 6 ו-8 ליבות, ולא גבתה עליהם מחיר גבוה כלל. היא לקחה את שוק יוצרי התוכן והציעה לו מעבדים בעלי יכולת עיבוד מקבילית בריאה במחיר סביר. אמנם, אחד היחסרונות הבולטים של סדרה זאת היה תדר פעולה פושר וביצועי גיימינג שלא תמיד עמדו בקו אחד עם אינטל.
בכל הנוגע לגיימינג וסוגים ספציפיים של תוכנות עריכה, ל-i7 7700K עדיין היו יתרונות מסויימים בשוק. היו משתמשים שלהם מעבד זה עדיין היה רלוונטי מאוד. אמנם, לאינטל נמאס לצעוד במקום במודל ארבע הליבות לשוק המיינסטרים והיא החליטה שזה הזמן להתחיל ולטפס.
כבר באוקטובר של אותה השנה הושקה סדרה חדשה לגמרי של מעבדים, הדור ה-8 בניצוחו של Core i7 8700K. מעבד זה, יחד עם אחיו למשפחת Core לקח את כל מה שהדור הקודם הציע, והוסיף ליבות. Core i3 הפכו למרובעים, Core i5 הפכו לבעלי 6 ליבות ו-Core i7 8700K הביא יחד איתן את טכנולוגיית HyperThreading המייצרת 6 ליבות לוגיות נוספות.
כעבור כמה חודשים AMD מרעננת את הסדרה שלה עם Ryzen 2, אותם מעבדי 4-8 ליבות מקבלים מקצה שיפורים ודוחפים את אינטל עוד יותר לקצה. כעת, ברור לכולם ששמונה ליבות הן כאן להשאר, ושאי אפשר להפוך דבר שכזה להשקה חד פעמית. או שיש לך שמונה ליבות, או שאתה מתחיל לדמם ולהפסיד מכירות.
היום, אינטל עונה לאתגר ונותנת שמונה ליבות לצרכן במחיר נמוך ממה שהציעה אי פעם עד כה. יש שיגידו לא נמוך מספיק – אך זה כבר תלוי מאוד בשימושים ובנקודת המבט שלכם.
בפועל ישנם כמה שינויים הפעם. בראש ובראשונה כפי שצוין, סדרת Core i9 מגיעה למיינסטרים ותשב באותה התושבת עם Core i5, Core i7 וגם Core i3 ו-Pentium.
בהתאם להגדלת כמות הליבות, גם כמות זיכרון המטמון עולה מ-12MB בדור הקודם ל-16MB כעת ב-Core i9 9900K. תאימות התושבת? מלאה, גם Z370 ו-H370 בתושבת LGA1151 הקיימת יתאימו למעבדים החדשים.
כמות ממשקי ה-PCI-Express נשארת כשהייתה, 40 בכל הפלטפורמה עם 20 מהמעבד ו-20 מערכת השבבים. אלו מהמעבד מוקצים בעיקר לכרטיסי המסך וכונן SSD מסוג NVME, והשאר לבקרים שונים ויציאות PCI-Express אחרות. כמו שאר הלוחות בתושבת, גם כאן תמיכה במוצרי Optane של אינטל דוגמת כוננים קשיחים. אה… ויש עוד דבר אחד.
השמועות היו נכונות, וסוף כל סוף אינטל שבה להלחים את מכסה המעבד לליבה עצמה באמצעות סגסוגת המתכת בה היא משתמשת למעבדי השרתים שלה ולדורות שלפני דור 3 של Core. ההשלכות לכך עצומות לכלל משתמשי המעבדים החדשים כאשר בראש ובראשונה יורדת משמעותית דרישת הקירור למעבדים, וכתוצאה מכך גם כמות הרעש אותם מפיקים מאווררי הקירורים השונים. זאת כמובן בהשוואה למעבדים בעלי אותה כמות ליבות בדור הקודם.
כמובן שאסור לשכוח גם את האוברקלוקרים, אלו בניכם שעדיין מעוניינים במשיכת יכולת המעבדים לקצה. כעת המכשול הגדול ביותר שלכם הוסר.
שלושה מעבדים חדשים פותחים את סדרה 9 של אינטל
היום יוצאים לאוויר העולם שלושה מעבדים חדשים של אינטל שיכסו את השוק העליון של עולם המיינסטרים:
- Core i9 9900K בעל 8 ליבות וטכנולוגיית HyperThreading – מחיר 488 דולר
- Core i7 9700K בעל 8 ליבות נטול HyperThreading – מחיר 374 דולר
- Core i5 9600K בעל 6 ליבות נטול HyperThreading – מחיר 262 דולר
נתחיל עם האח הקטן. ה-9600K הוא ולו שיפור איכות חיים על פני ה-Core i5 8600K אותו אנו מכירים. התדר המירבי גבר ב-300Mhz, יש את עניין ההלחמה שהוא קריטי לאוברקלוקינג וכל השאר דומה למדי. מחיר ההשקה גם דומה למדי כאשר זה של 8600K עמד על 260 דולר וזה של 9600K עומד על 262 דולר. מדובר נטו בתמורה יותר טובה עבור אותו הסכום.
האח הבינוני הוא ה-Core i7 9700K ומדובר במעבד ראשון מסוגו עבור אינטל. בהחלטה קצת יוצאת דופן שאולי תגרום לאנשים להרים גבה, החליטה אינטל להשיק מעבד Core i7 לראשונה שאינו כולל את טכנולוגיית HyperThreading. במקום זאת הופיעו להן שתי ליבות נוספות לעומת השש שהכרנו ב-Core i7 8700K. ה-Core i7 9700K הוא מעין 9600K משופר רוחבית לעיבודים מקביליים. המחיר? גבוה טיפונת מזה של Core i7 8700K. בעוד שיכולות העיבוד המקביליות שלו צפויות להיות דומות, הוא מקבל חיזוק בגיימינג ובאוברקלוקינג על פני ה-8700K.
האח הגדול בסדרה הוא כמובן ה-Core i9 9900K ואני חושב שהוא ממצה לחלוטין את היכולות שיש כרגע לאינטל בגזרת תהליך היצור של 14 ננומטר שברשותה. 8 ליבות יחד עם HyperThreading בתדר האגרסיבי ביותר שראינו למעבד כזה מעולם. ה-Core i9 9900K לא רוצה להיות הכי מהיר כאן או שם, אלא בכל מקצה ספורט אפשרי שאפשר להציב למעבד שכזה.
הליבה הגרפית בה נעשה שימוש במעבדים הללו היא ה-UHD630 שמלווה את מעבדי אינטל מזה כשנתיים. מלבד היכולת לתת תצוגה והאצה תלת מימדית, מדובר ביחידת עיבוד מכובדת מאוד המשמשת להאצה של פעולות עיבוד כלליות בתוכנות התומכות בכך. ליבה נוספת אם תרצו.
הגיע הזמן לצלול אל מבחני הביצועים ולראות כמה חזקה ספינת הדגל החדש של אינטל וכיצד היא מתמודדת מול התחרות.