הכירו מקרוב את אחד מלוחות האם המתקדמים ביותר בעולם – ספינת הדגל החדשה המבוססת ערכת השבבים Z390 מבית אינטל
בביקורת זו אנו לוקחים לסיבוב את אחד מלוחות האם המוגזמים ביותר בשוק, כזה שמבוסס על ערכת השבבים Z390 מבית אינטל, ששוגרה לאחרונה לצד מעבדי Core i9 החדשים דוגמת Core i9 9900K. המטרה היא פשוטה – לייצר את כלי העבודה המשוכלל והמתקדם ביותר לשאפתן שמבצע אוברקלוקינג באמצעים לא קונבנציונאליים.
מזה כבר מעל לעשור שנים שיש סדרה אחת של לוחות אם ששולטת ביד רמה בגזרת אוברקלוקינג והביצועים העולמית והיא Republic of Gamers של אסוס. בעוד שבשנים האחרונות המותג הפך לרחב יותר וכיום כולל גם לוחות אם תקציביים יותר, ישנה סדרה אחת לכל תושבת אשר מיועדת לבעלי הממון וחסרי הרסן שבשאפתני החומרה.
הסדרה שמתמקדת בעולם לוחות האם לתושבת המיינסטרים של אינטל היא ה-Maximus. כל לוח אם הכולל את השם הזה כחלק משמו המלא שייך לעליתה של הנדסת לוחות האם של אסוס, ורבים מהרכיבים בלוחות הללו זהים בין כל דגמי ה-Maximus. בכל דור של ערכות שבבים נוסף מספר רומי לאחר השם, הפעם אנחנו בדור 11 של Maximus, דור XI.
בעוד שבעבר סדרת Maximus כללה לכל היותר 3 או 4 לוחות אם, כיום המגוון רחב יותר וכולל יותר דגמים:
- Maximus XI Extreme – מחיר של 2,300 שקלים
- Maximus XI APEX – מחיר עוד לא ידוע
- Maximus XI Formula – מחיר של 1,900 שקלים
- Maximus XI CODE – מחיר של 1,700 שקלים
- Maximus XI Hero – מחיר של 1,400 שקלים
- Maximus XI Gene – מחיר עוד לא ידוע
בביקורת זאת אנחנו נכיר את ה-Maximus XI Extreme, שנחשב לדגם הבכיר ביותר לאלו שמעוניינים להשתמש בלוח אם כל לשימושי היומיום מעבר לאתגרי אוברקלוקינג מזדמנים. דגם זה מתומחר בכ-2,300 שקלים.
אריזה ותוכן
באריזה מקבלים:
- לוח אם מדגם Maximus XI Extreme
- 6 כבלי SATA לכוננים קשיחים
- מתאם DIMM.2 להתקנת כונני M.2 בממשק דומה ל-DDR
- כבלים מאריכים לרצועות LED RGB
- בקר מאווררים בעל כניסת כח מספק הכח וחיבור ללוח האם
- דיסק און קי USB בעל דרייברים
- חוברות הדרכה והוראות התקנה
- אנטנט WiFi בעלת הברגה ללוח האם
- גשר HB SLI – מתאים לכרטיסי מסך מסדרת GTX 10
- מדבקות ROG
אי אפשר להגיד שאסוס לא משקיעה בתוכן אריזות לוחות האם המתקדמים שלה. יש כאן כל מה ששאפתן צריך בדרך להרכבת מחשב מתקדם במיוחד, וגם מעבר לכך.
אני שמח מאוד שאנחנו סוף סוף מתקדמים מדיסקים חסרי שימוש לכונני USB קטנים להתקנת דרייברים, זו תוספת מכובדת מאוד.
המוצר הזה שמגיע באריזה הוא אחת מההמצאות הגדולות של עולם החומרה בשנים האחרונות לדעתי, ה-DIMM.2. כרטיס זה דמוי זיכרון RAM הוא למעשה מתקן עגינה דו-צדדי לכונני M.2 אשר מתוכנן בעיקר בעבור כונני NVMe על גבי ממשק ה-PCI-Express. למעשה, הממשק בו כרטיס זה מתחבר ללוח אם הוא PCI-Express שמסודר בצורה שונה ומחובר ישירות למעבד.
ה-DIMM.2 מגיע עם גופי קירור רציניים למדי ופדים תרמיים שכבר התקינו מבפנים בשני הצדדים. הכרטיס יושב לו בנחת מימין לחריצי ה-DDR4.
מבט מקרוב
הנה כמה עובדות על לוח האם Maximus XI Extreme של אסוס:
- תקן לוח האם הוא EATX, שכן הוא רחב בכמה סנטימטרים מרוחב סטנדרטי. גובהו סטנדרטי, 7 סלוטים
- ישנם ארבע ממשקי זיכרון מסוג DDR4 לנפח מירבי של 64GB כיום, ו-128GB בעתיד הקרוב. מהירות הזיכרון הנתמכת בלוח מגיעה ל-4400Mhz
- ישנם שני חיבורי חשמל מסוג 8PIN למעבד, למרות ששימוש בחיבור אחד אפשרי בהחלט
- כמות חיבורי המאוורר היא היסטרית ועומדת על 14, וזה מבלי להחשיב את הבקר שמקבלים עם הלוח
בגב לוח האם נמצא את היציאות האחוריות. ישנן יציאות קול במערך 7.1 ערוצים, הברגה לאנטרנט ה-WiFi, וחיבורי USB ורשת.
- 6 חיבורי USB 3.1 הינם בדור 2, אחד מהם בתצורת Type-C
- 4 חיבורי USB 3.1 הינם בדור 1
- חיבור רשת אחד הינו במהירות 1Gb לשניה ומחובר לבקר אינטל I219V הפופולארי
- חיבור רשת נוסף מבוסס על בקר AQC111C תוצרת Aquantia והוא במהירות 5Gb לשניה (!)
בקר ה-WiFi כולל גם Bluetooth בתקן 5.0 החדש. הבקר הינו מדגם 9560 של אינטל ותומך במהירות 1730 מגה-ביט לשניה, כמו גם ב-Dual Band. מדובר בבקר ה-WiFi המתקדם ביותר שתקבלו כחלק מלוח אם כיום.
חיבור USB אחד (בעל המסגרת הלבנה) משמש לצריבת ביוס אוטומאטית ישירות מדיסק און קי בלי הצורך במעבד או בזיכרון מותקן, כלי רב עוצמה שמסיע בהתאמת לוח האם למעבדים חדשים בלא תינתן ההזדמנות לבצע עדכון מבעוד מועד.
יציאת ה-HDMI היא למעשה יציאת התוצגה היחידה בלוח אם זה והשימוש בה נעשה כדי לקבל תצוגה מהליבה הגרפית המובנית במעבד.
לצד ממשקים אלו ישנם גם כפתורי חירום לאיפוס הביוס ולמעבר לשבב הביוס השני שקיים בלוח האם.
ממשקי ה-PCI-Express בלוח האם הזה מועטים ולעניין. באסוס דאגו אפילו לסמן אילו ממשקים מחוברים למעבד כדי שתדעו אילו מהם מחוברים לערכת השבבים. הממשק התחתון ביותר פועל ב-X4 והעליון ביותר הקטן בתצורת X1. כרטיס מסך בודד ב-PCI-Express העליון יתקשר בערוץ מלא של X16, התקנה של כרטיס מסך נוסף יפחית את זה של הראשון ל-X8 והשני יקבל בין כה וכה X8.
כרטיס הקול בלוח האם הזה מבוסס על ה-ALC S1220 המוצלח של Realtek, אמנם חשוב מאוד לזכור שמעבד קול הוא רק חלק מאיכות הקול, חלק לא פחות חשוב הוא הפילטור והחיווי סביבו. נעשה שימוש בקבלי Nichicon יפניים לסינון וקיבול חשמל, כמו גם במגבר ES9023P תוצרת ESS. הגברה של קול היא דבר חשוב בעיקר לאוזניות בעלות התנגדות גבוהה.
בחלקו העליון-ימני של לוח האם נמצא חלק מהכלים החשובים ביותר שה-Maximus XI Extreme מציע. ישנן נורות המספרות על הליך בדיקת הרכיבים בעת עליית המחשב, והן יעצרו ברגע שישנה תקלה ברכיב מסוים כמו מעבד או זיכרון.
כמו כן ישנו מסך LED פשוט לקודים על מנת לפענח תקלות בצורה מורכבת יותר. שני מתגים מתחת למסך נועדים להמהרה תחת חנקן נוזלי, כאשר Slow Mode גורם למעבד לפעול במכפלה הנמוכה ביותר שלו כדי להפחית בצורה מיידית את צריכת החשמל. מצב LN2 מאפשר הגברה משמעותית של מתחי המעבד השונים, הרבה מעבר להמלצותיה הרשמיות של אינטל. זאת, כדי לאפשר את ניצול קירורי האקסטרים דוגמת חנקן נוזלי או הליום נוזלי.
טבעות הנחושת מיועדות לרב מודד על מנת למדוד בצורה מדויקת את מתחי המערכת השנים כמו מתח הליבה, מתח בקר הזיכרון ואפילו זה של הליבה הגרפית במעבד.
הכפתורים השחורים מיועדים לטעינה מחדש של מערכת המחשב מבלי לעבור את הליך ה-Boot המיגיע, וכפתור ה-Safe boost טוען פרופיל בהגדרה אישית שמטרתו היא טעינה מהירה של המחשב לצורך התעסקות תוכנתית מבלי להסתכן בהגדרות לא יציבות.
זו מערכת הקירור המיועדת למערכת יצוב המתח הנכנס למעבד. מערכת אספקת החשמל למעבד מורכבת מכניסה של 12V מאותם מחברים שחורים מסוג 8PIN. החשמל עובר משם למייצבי מתח המכוונים את המתח לזה שהמעבד דורש. במהלך התהליך הזה פולטים מייצבי המתח חום, ולכן מומלץ לקרר אותם.
מדובר באחת ממערכות הקירור המרשימות ביותר שראיתי בתקופה האחרונה. היא נראית כמו מערכת קירור ולא כמו בלוק אחיד שספק אם יקרר מערכת שכזאת. ישנו שימוש בצינור קירור במערכת זאת, וזה דובדבן שבקצפת.
כך זה נראה מחוץ ללוח האם. התחתית מגיעה במגע עם המייצבים דרך פדים תרמיים שהותקנו מראש. ישנה מדרגה שגם עליה פדים תרמיים והמדרגה הזאת באה במגע עם הסלילים החשמליים, שלמרות שלא פולטים חום רב ולא זקוקים לקירור רציני הם עדיין מקבלים כזה.
זה הוא אולי החלק החשוב ביותר בלוח האם הזה, זו הסיבה שאנשים שרוצים לדחוף את מעבדי ה-Core i9 החדשים שלהם לקצה ירצו את לוח האם הזה. מערכת אספקת החשמל למעבד בנויה ממערך של 12 שלבים, כאשר 10 מהם מגיעים לליבות העיבוד ו-2 לליבה הגרפית ובקרי המעבד.
אלו הם מייצבים תוצרת International Rectifier מדגם IR3555M המוגדרים לזרם מירבי של 60A. שימוש תדיר בהם נעשה בעיקר בלוחות אם לתושבות האקסטרים בערכות השבבים X299 ו-X399. עד כה נוכחותם בתושבת LGA1151 הייתה מוגבלת מאוד. כאן אנחנו רואים מערך שמתעלה אפילו על רבים מלוחות האקסטרים בשוק, כן, אלו המיועדים גם למעבדי 18 ליבות.
הקיבולת החשמלית הזאת היא אדירה ו-Overkill מוחלט לכל מה שמעבד Core i9 9900K יכול לתת, גם עם קירור אקסטרים. לא משנה כמה יתפרע, את הסורגים הללו לא יוכל לפרוץ. גם אם תיאורתית יצרוך 400W, הוא לא יאתגר את מערכת יצוב המתח הזאת עם הקירור שמגיע עם לוח האם.
שימוש במערכת וסיכום
את לוח האם בחנו בשימוש המעבד Core i9 9900K, ספינת הדגל החדשה של אינטל בעלת 8 הליבות ופליטת החום ה… מרשימה.
השתמשנו בקירור אוויר מתקדם Noctua NH-D15S וכמו כן גם בקירור מים סגור מדגם NZXT Kraken X62 על מנת לבצע המהרה ולבדוק את יכולות הלוח.
המעבד הוגדר בשתי הגדרות שונות בהן מדדנו את צריכת החשמל שלו כדי להסיק מסקנות בנוגע ליכולת לוח האם להתמודד עם מצבים שונים.
מצב אחד הוא ברירל מחדל, משהו שכל לוח Z390 אמור וצריך להתמודד איתו. הזיכרון הוגדר בפרופיל XMP מובנה של 3600Mhz.
בהגדרות ברירת המחדל שלנו בעת מאמץ המעבד צרך 110W. הדיודה של מייצבי המתח דיווחה על טמפרטורת עבודה של 45 מעלות צלזיוס בלבד. מדובר בטמפרטורה קרירה ומצחיקה בהתחשב בזה ש-125 מעלות היא נקודת כיבוי המייצבים.
ההגדרות המאתגרות (טוב… לפחות ללוחות Z370\Z390 סטנדרטיים) שלנו כללו הגדרה של המעבד ב-5Ghz עם מתח ליבה של 1.296V. במצב זה צריכת החשמל עולה משמעותית ומגיעה ל-190W.
עבר זמן רב מאז שמעבד לתושבת המיינסטרים אצלנו הראה צריכת חשמל של כמעט 200W במאמץ. במצב זה דיודת הטמפרטורה של מייצבי המתח דיווחה על 58 מעלות צלזיוס. שוב, מדובר ביעילות כל כך גבוהה של מערכת החשמל עד שלוח האם הזה לא יוצר אתגר כלל למשתמשים שהולכים להשתמש בקירורים סטנדרטיים. כבר ראיתי לוחות Z370 שנקרעו לחתיכות אפילו עם מעבדי 6 ליבות ומייצבי מתח שטיפסו מעל לקו 100 מעלות צלזיוס.
אפשר ללכת מספיק רחוק ולקרוא לזה בזבוז של כסף ומשאבים אם בתוכנית נמצא ה-Maximus XI Extreme לצד קירור אוויר או מים סטנדרטי. לוח האם הזה צמא לכל הפחות לקרח יבש באוברקלוקינג תחרותי. התחושה של ביצוע אוברקלוקינג בשימוש לוח האם הזה עם קירור מים דומה לתחושה שתקבלו בפקק באיילון בשימוש למבורגיני, זה פשוט מגוכח.
חשוב לזכור שכמו במכוניות יוקרה, גם כאן יש חשיבות לקיומו של מוצר כמו ה-Maximus XI Extreme. חשוב להציב סטנדרטים גבוהים של הנדסה ותכונות, כדי שיטפטפו כלפי מטה ללוחות האם הזולים יותר כמו Maximus XI Hero שעולה חצי מעלות ה-Extreme, למשל.
למי מיועד ה-Maximus XI Extreme?
התשובה שלי היא פשוטה למדי – בעיקר למשוגעים ואוברקלוקרים שלא מוכנים להתפשר על פחות מהטוב ביותר שלאסוס יש להציע. אוברקלוקרים רבים עובדים שנים רבות עם מותג מסוים מכירים את הניואנסים הקטנים שאפשר למצוא בביוס ובחומרה. מי שעבד בדור הקודם עם לוח Maximus כנראה שימשיך ויעבוד עם לוח Maximus נוסף.
לוחות האם הללו כבר הפכו לשגרה בקצה העליון של משתמשי המחשב והאוברקלוקרים, אנחנו מצפים להם בכל שנה כמו שמצפים לגשמי החורף. בכל שנה אנחנו שמחים לדעת שאסוס ממשיכה לשפר את מוצריה ולהתקדם, ולא רואים בעיות מיוחדות או קריטיות כלל.
האפקט של שיפור לוחות האם הללו נראה היטב בשיפור ושדרוג לוחות האם הזולים יותר, גם בסדרת ROG היוקרתית וגם בסדרות שמתחת כמו PRIME ו-Strix.
במחיר של כ-2,300 שקלים ה-Maximus XI Extreme הוא לא לוח אם לגיימר הממוצע או אפילו לתחנת העבודה, אלא רק לאלו שחנקן נוזלי זורם להם בעורקים, אלו שלא מוכנים להתפשר על המהרה בשום מחיר ובשום תנאי. יש אחד כזה בדור, ויש סיבה לכך.
כמו שמכונית פאר אדירה יכולה לשמש גם לנסיעות רגילות לוח האם הזה יכול לשמש גם ביומיום עם תכונות אנושיות למדי. תאורת ה-RGB הנשלטת מוסיפה למראה האלגנטי, עגינת כונני ה-M.2 היא תוספת מבורכת והיציאות האחוריות הן מהמגוונות והעשירות שתמצאו היום.
ביצועי המהרה וחשמל יוצאי דופן
Asus Maximus XI Extreme
לוח אם שכזה כמובן לא יכול לצאת בידיים ריקות, והוא מציב סטנדרט מוזהב לביצוע המהרה למעבדי LGA1151. שלל החיבורים המתקדמים, מתגי העזר לאוברקלוקר המשוגע והביוס המושקע הם מה שהופך את לוח האם הזה למומלץ עבור חובבי החומרה האקזוטית.
למערכת אספקת החשמל לא אכפת מה תעשו למעבד, רשת הביטחון כל כך אדירה שצוואר הבקבוק נמצא אך ורק ביכולת שלכם לקרר את המעבד.