בואו להכיר לעומק את אחד המוצרים הכי מיוחדים של תושבת LGA1151 מבית אינטל – עם עיצוב אלגנטי יוצא דופן שמשולב עם מגוון יכולות טכניות נאה
לוחות האם המתקדמים של תושבת LGA1151 נמצאים בעונת שיא המכירות שלהם – היצרניות השונות מנסות את כל מה שהן יכולות על מנת למשוך משתמשים לבחור דווקא בהן ובמוצריהן. עבור חלק יכולות אוברקלוקינג הוא משהו לנפנף ולהתגאות בו, ואילו בשביל אחרות מדובר בחיבוריות רצינית עבור יוצרי תוכן עם ממשקים אקזוטיים כאלה ואחרים.
בביקורת זאת אתם תכירו את אחד מלוחות האם היותר מיוחדים שנמכרים כיום בשוק ונוטים אל הקטגוריה השנייה – ה-Z390 Designare של Gigabyte.
בואו נדבר קודם על מיתוג מוצרים. נראה שיצרניות לוחות האם השונות מנסות לעשות כל שניתן על מנת לרענן את מיתוג לוחות האם. לעיתים מדובר במספרים כמו Gaming 3-7, לעיתים בשמות שונים ומפוצצים כמו Elite או Extreme. אפשר להגיד ש-Gigabyte עשתה כבר הכל וכעת היא בשלב של היכרות עם השמות החדשים, נראה שנמאס לה קצת ממספרים.
לוח האם שבביקורת שונה וחורג מעט מהמיתוג של החברה ומחשיב את עצמו למיוחד ויוצא דופן.
הפירמידה הזאת ממחישה את המיתוג הנוכחי של Gigabyte בכל הנוגע לסדרות החדשות ו-Z390 בפרט. בתחתית יש לנו את סדרות הגיימינג וה-UD, מעל את סדרות הגיימינג והאוברקלוקינג הרציניות יותר ובטופ ממוקמים ה-Master וה-Extreme שנחשבים ללוחות האם הבכירים ביותר לממהיר.
בפירמידה הזאת בחרה Gigabyte למקם את ה-Designare לצד לוחות אם כמו ה-Z390 Aorus Pro. המיקום בפירמידה אותה Gigabyte בנתה מעט משונה לי אחרי שימוש ובחינת לוח האם שבביקורת. בהמשך אסביר גם למה.
המותג Designare (מתבטא דה-זיג-נר) נולד לפני כמה שנים כאשר ל-Gigabyte היה הרעיון להביא לוח אם המתאים ליוצרי תוכן שמעדיפים משהו מעט יותר צנוע ופחות נוצץ. הרעיון הוא להשתמש בלוח מעגל מודפס שכבר נמצא בשימוש לוח אם מתקדם כלשהו, לתת לו ערכת צבע ניטרלית ופשוטה ולהציב כמות מכובדת של ממשקים וחיבורים שישרתו את יוצר התוכן.
הכירו את ה-Z390 Designare
הנה כמה עובדות על ה-Z390 Designare:
לוח אם זה הינו בתצורת ATX ומתאים לרוב מארזי הגיימינג הסטנדרטיים כתוצאה מכך. הוא מכיל ממשקי PCI-Express המאפשרים חיבור כרטיסי מסך בתצורות CrossFireX ו-SLI לגיימינג.
לוח המעגל המודפס בלוח אם זה מתבסס על העיצוב אותו תמצאו ב-Z390 Aorus Ultra אך נוספו לו ממשקים נוספים עליהם נפרט בהמשך.
ערכת הצבעים בה בחרה Gigabyte ללוח האם הזה היא סולידית למדי. כל גופי הקירור שעל הלוח מעוצבים בגווני כסף ושחור שונים. ישנן נורות RGB על גבי גופי הקירור השונים ומסביב לכרטיס הקול המובנה.
מחירו של לוח אם זה הינו מוגדר לכ-270 דולר או כ-1,300 שקלים בארץ והוא ממוקם מעט מתחת ל-Z390 Aorus Master.
הביטו טוב, כך נראה מערך היציאות האחוריות העשיר ביותר בתושבת LGA1151 ויתכן שהעשיר ביותר בעולם לוחות האם כיום:
- אודיו אנלוגי ודיגיטלי ב-7.1 ערוצים
- 2 ממשקי רשת במהירות 1Gbps
- 2 יציאות USB 2.0 בשחור
- 2 יציאות USB 3.1 Gen 2 באדום – בעלות זרם נשלט תוכנתית
- 2 יציאות USB 3.1 Gen 1 בצהוב
- יציאה משולבת למקלדת ועכבר PS/2
- הברגה לאנטנות המחברת לבקר WiFi 1.73Gbps ו-Bluetooth 5
- יציאות תצוגה למעבד הגרפי המובנה במעבד מסוג HDMI ו-DisplayPort
- 2 חיבורי USB Type-C 3.1 Gen 2 עם קישוריות Thunderbolt 3
אם הייתי צריך לדרג את מה שהולך פה, אני חושב שהייתי הולך על 9 מתוך 10. אני לא חושב שבשנותי כסוקר באתר פגשתי כזאת חיבוריות אחורית בלוח אם, בטח לא בתושבת המיינסטרים.
רק דבר אחד קצת מרגיש מפוספס וזה ההזדמנות להשתמש בבקר רשת מתקדם לפחות לאחת מיציאות הרשת הללו. לא חייב 10Gbps, אלא גם שימוש בבקר של 5Gbps או אפילו 2.5Gbps יהיו דבר מבורך. אמנם, אני מבין שאי אפשר לקבל הכל, בטח לא בפחות מ-300 דולר.
דבר מדהים שכן יש פה הן יציאות ה-Type-C הללו. הן מחוברות לבקר ThunderBolt 3 וזה אומר שהן מסוגלות לעשות המון. מדובר בחיבור שיודע לעשות רשת, תצוגה והעברת פרטים בקצב מסחרר של 40Gbps. יוצרי תוכן עם כונני Thunderbolt חיצוניים מאוד יעריכו זאת.
יציאות ה-USB 3.1 הצהובות מכילות מנגנון נהדר, בקר המתח שלהן מתחבר תוכנתית ומאפשר שליטה על זרם היציאה, כך שיציאות אלו מתוארות כמתאימות לשימוש במגבר אודיו חיצוני שזקוק לזרם ספציפי או פשוט גבוה על מנת לבצע הגברה כראוי.
אודיו יש גם יש. כרטיס הקול בו נעשה שימוש הוא לא אחר מאשר ה-ALC1220 של Realtek שהפך לרב מכר בעיקר בשל דרייברים יציבים. החיווי פשוט אך מאוד יעיל וכולל קבלים יפניים תוצרת Nichicon לצד מערכת הגברה תוצרת ESS, שום דבר שכרטיס קול צד ג' לא יכול לעקוף, אך טוב משמעותית ממה שהכרנו רק לפני כמה שנים בלוחות אם מתקדמים.
איזור חיבורי ה-SATA. אני לא כועס על Gigabyte ומבין לגמרי מדוע בחרה במינימום המקובל של 6 יציאות לכוננים קשיחים סטנדרטים. הזמן עובר ואנחנו מתקדמים לחיבוריות גבוהה וריספונסיבית משמעותית. 6 כוננים קשיחים במחשב הופך יותר ויותר לדבר נדיר עובר יוצרי תוכן. שאלו את עורך התמונות האיזורי, יתכן והוא משתמש במערך של אחסון בשרת ביתי חיצוני או פשוט בכוננים חיצונים נשלפים. הצבת בקר SATA נוסף משמעו התיקרות הלוח. לא, תודה.
כניסת המתח הזאת משמאל, אגב, משמשת למטרת הספקת כח לממשקי ה-PCI-Express והיא מומלצת לשימוש אך ורק כששלושת ממשקי ה-PCI-Express הארוכים מאוכלסים בכרטיסי הרחבה רעבים לחשמל. אחרת, אין צורך בחיבור כבל מספק הכח.
אם בחריצי הרחבה עסקינן, מערך יציאות ה-PCI-Express פשוט למדי בלוח האם הזה. העליון ביותר הוא המקום אליו תרצו לחבר כרטיס מסך, האמצעי הארוך ישמש לכרטיס מסך נוסף והתחתון לדברים כמו כרטיסי לכידה וכרטיסי קול למשל.
ישנם שני מכסי ברזל המשתמשים כגופי קירור בין ממשקי ה-PCI-Express הללו והם כמובן מכסים את יציאות ה-M.2 לחיבור של כונני SSD מהירים במיוחד.
מחשב עם לוח אם שכזה כנראה יאלץ לבלות שעות רבות ברינדור סרטים, עריכת תמונות או אוברקלוקינג בסגנון ישן. מערכת אספקת החשמל למעבד של Gigabyte שופרה באופן משמעותי ודרמתי למדי בדור Z390 וכאן ניצבת מערכת 12+1 איתנה במיוחד המבוססת על בקר מתח בעל קונפיגורציה של 6+2 לליבות העיבוד ולבקרים השונים.
גוף הקירור למייצבי המתח הוא… ראוי. הוא טוב משמעותית ממה שראינו בדור Z370 אך מעט מחוויר אל מול מניפות האלומיניום של לוחות הגיימינג של Gigabyte כיום. אני מבין שתוספת של צינור נחושת להולכה היא דבר חשוב, אך גוף קירור צריך שטח פנים ומניפות על מנת לפזר את החום בצורה יעילה. שטח הפנים של גוף הקירור הזה בינוני מאוד לצערי. אמנם, בגלל שמערכת אספקת החשמל כה יעילה, הוא צפוי לעשות את העבודה בקלות רבה.
כך מערכת אספקת החשמל נראית לאחר פירוק גופי הקירור והפלסטיקה. אתחיל ואומר שלחלוטין אין צורך לחבר גם את מחבר ה-8PIN וגם את ה-4PIN ללוח האם הזה על מנת שיעבוד תקינה. חיבור של 8PIN בלבד למעבד יספיק מעל ומעבר עם מגבלה פיזית אדירה של כ-480W.
מערכת זאת משתמשת בבקר IR35201 הפופולארי בעל 6+2 השלבים. ישנו פיצול של ה-6 ל-12 שלבים וכל שלב משתמש במייצב מסוג IR3553 בעל יכולת הספקת זרם מירבית של 40A. משמעות הדבר היא שהספקת הזרם המירבית לליבות המעבד היא 480A. מעבד Core i9 9900K טיפוסי זקוק לכ-150A בשעת מאמץ ולכן מערכת זאת נשארת יעילה ובטוחה לשימוש גם עם אוברקלוקינג משמעותי למדי שעלול לקחת את ה-9900K עד לגובה של כ-250A.
המטרה היא להשאר באיזור 50% של קיבולת זרם על מנת לקבל יעילות חשמלית מירבית מהמייצבים, ועל כך ישנה מערכת דינאמית שגם יודעת לכבות את חלקם בעת מנוחה ועל פי דרישת זרם המעבד. בשל השימוש במפצלים הם מתכבים ונדלקים בזוגות. זה לא הפתרון הסביבתי הכי טוב, אך מבטיח יכולות אוברקלוקינג רציניות.
ערכנו מבחן ביצועים למערכת אספקת החשמל של ה-Z390 Designare. לצורך כך השתמשנו במעבד Core i9 9900K ב-3 מצבים.
- מצב אחד בו כיוונו את המעבד לצרוך 100W באופן קבוע – תדר 4.4Ghz מתח 1.15V
- מצב שני בו כיוונו את המעבד לצרוך 175W באופן קבוע – תדר 4.8Ghz מתח 1.23V
- מצב שלישי קיצוני בו כוון המעבד לצרוך 250W באופן קבוע – תדר 5Ghz מתח 1.3V עם AVX
מצבים אלו מתארים באופן אמין למדי את מצבי העומס המשתנים של לוחות אם מתקדמים עם מעבד שכזה. טמפרטורת הסביבה בעת בדיקה היא 23 מעלות צלזיוס.
טמפרטורת מייצבי המתח (VRM) נמדדת על גבי גוף המייצבים עצמם, כך שיש להוסיף כ-15 מעלות להערכתינו כדי להגיע למספר שבתוכם. טמפרטורת המייצבים המירבית המותרת היא 115 צלזיוס. מעל לכך הם למעשה כבים או מפעילים מנגנון הנמכת תדר למעבד. בדקנו באמצעות מודד אינפרא-אדום גם את טמפרטורת השטח הגבוהה ביותר על גבי גוף הקירור עצמו, מתואר כ-Heatsink Temp.
על אף גוף הקירור הסטנדרטי למדי שבו נעשה שימוש ב-Designare, טמפרטורות הפעולה פשוט מדהימות וזאת הודות למערכת מייצבי המתח היעילה במיוחד. אני חייב להודות שמעט הופתעתי שכן חששתי שגוף הקירור אולי יגרום לטמפרטורה המדווחת להיות מעט לא נעימה. מבחינתי כל מה שנמצא מתחת לקו 80 מעלות הוא מעולה, שכן צריך לחשוב על הטמפרטורה הפנימית שגבוהה מזאת המדווחת במעט.
סיכום
ה-Z390 Designare של Gigabyte הוא בהחלט לא לוח אם שגרתי. מדובר באח החורג של משפחת AORUS לגיימרים אך אני בהחלט רואה איך הוא יכול לשרת גיימרים. בנינו, לרבים גיימינג ויצירת תוכן הם דברים שמשתלבים אחד עם השני. על כל אלה צריך להוסיף יכולות אוברקלוקינג שלא יביישו אף לוח אם מתקדם בתושבת LGA1151 וב-Z390 בפרט.
מחיר לוח האם כפי שצוין נע באיזור 270 דולר ומחיר זה מתקרב לקטגוריית הכרישים האמיתיים. בין יתרונותיו של לוח האם הזה חשוב מלציין את היציאות האחוריות ותוספת ה-Thunderbolt 3 המבורכת. זה כלי שכנוע חזק במיוחד לרבים. האינטרנט האלחוטי בתקן 1.7Gbps היא גם בונוס רציני שכן יכלה Gigabyte לבחור בכרטיס רשת איטי משמעותית דוגמת 867Mbps שנמכר כיום לרבים.
כן הייתי רוצה לראות לוח אם שכזה מגיע עם חיבוריות רשת מהירה במיוחד של יותר מ-1Gbps, שכן יציאה של שרת תוכן ביתי או חיבור עסקי לתשתית 10Gbps נעשה דבר נפוץ יותר ויותר בתעשיית ההייטק כיום.
באמת שלא נותר לי הרבה מלבד לשבח את Gigabyte על ההנדסה המעולה של לוח האם הזה. אני רואה את ההתקדמות שהיא עושה ואני רק מקווה שהיא תשמור על הסטנדרט לפחות בגובה הזה גם בדור לוחות האם הבא, מתי שלא יהיה, שכן ירידה ממנו היא מאוד אפשרית.
באמת שלא נותרים לי דברים להוסיף על לוח האם הזה. אמליץ עליו בחום למחפשי ההרפתאות בגבוהים הרציניים יותר של לוחות האם. האם זה לוח האוברקלוקינג הטוב ביותר בעבור 300 דולר? לא. האם זה לוח האם המומלץ ביותר לגיימר הממוצע? גם לא, אבל לוח אם זה בא לשרת דמוגרפיה שפשוט רוצה הכל… הכל מלבד חיבור רשת קווי מהיר במיוחד. יכולות אוברקלוקינג, אולי משהו באסתטיקה ובטוח המון ממשקים.
מומלץ – לוח אם Gigabyte Z390 Designare
ה-Z390 Designare הוא לוח אם סולידי מלא כל-טוב ובעל חיבוריות יוצאת מן הכלל. הוא ישרת את אלו שמחפשים את הטוב מכל העולמותד. על היותו מגוון ורב-שימושי מקבל ה-Z390 Designare את מדליית המומלץ שלנו. ישר כח.
עדיף את הדגם הזה בX399 הרבה יותר טוב ליוצרי תוכן שצריכים כוח עיבוד גרפי.
48 עורקי PCI מול 16. זה מה שקובע ואינטל נתקעה מאחור
אינטל זה סוס מת לתחנות עבודה ליוצרי תוכן. תודה לAMD
לא מדוייק.
מה אשמה אינטל במיתוג של גיגהבייט ?
AMD השתפרו מאוד, יש להם את התותחים שלהם.
ועדיין, לא רואה שום סוס מת.
לא בירוק ולא באדום.
היום לבנות תחנת עבודה לרינדור אין מה לחשוב בכלל על הקבוצה בכחול.
המיתוג של גיגהבייט אחלה הבעיה היא שזה לא הציפסט הנכון. היו צריכים לעשות ביקורת על לוח x299
וגם שם בעיה לשים 4 כרטיסי מסך לעומת X399.
וחשוב לזכור המחיר!!!
מי חשב שאינטל ימכרו פי 2 ליבות כמעט באותו מחיר תוך שנה שנתיים.
זה לא היה קורה אם האדומים לא היו נותנים להם בראש ורק על זה מגיע להם תמיכה במיוחד מיוצרי תוכן שנשדדו עד עכשיו על ידי אינטל
2 החיבורי USB הצהובים אינם 3.1 אלא 3.0
USB 3.1 Gen.1 הוא השם הרשמי העדכני למה שהיה מוכר בעבר בתור USB 3.0 (כשהשינוי הוא תמיכה בממשק פיזי Type-A או Type-C, במקום Type-A בלבד). המהירויות המירביות זהות.
USB 3.1 Gen.2 הוא שם התקן שמסוגל להציע רוחב פס כפול, פעם נוספת הן בממשק פיזי Type-A או Type-C.
שכוייח
זכור לי שהרכבתי 6850K על לוח Designare