בואו להכיר מקרוב את אחד מלוחות האם החשובים ביותר של הדור החדש מבית אינטל. חברת Gigabyte הקשיבה לתגובות ועונה על הביקוש עם ה-Z390 Aorus Pro
דור חדש של לוחות אם נוחת עלינו כמו גשמים אחרי קיץ בלתי נגמר. ערכת השבבים הטריה Z390 של אינטל הושקה לצד מעבדים חדשים-ישנים מסדרת Core 9000 והם מביאים איתם כמות ליבות מירבית גבוהה יותר, תדרי פעולה אגרסיביים יותר וגם דרישות רציניות יותר מלוחות האם שלצידם.
כאשר עולים ממעבדי 6 ליבות למעבדי 8 ליבות, אחד האפקטים הוא שיש צורך לספק כמות חשמל גבוהה יותר לתושבת המעבד. כיום בקרב חובבי החומרה, זה לא ברור מאליו שכל מעבד הנתמך בתושבת יפעל בה בצורה אופטימלית. אחת הסיבות שדברים כאלה קורים היא שכאשר לוחות אם מסויימים מעוצבים לעבוד עם מעבדי 6 ליבות, אין ליצרניות לוחות האם ידע לגבי מעבדים עתידיים אשר יאלצו לעבוד באותה התושבת.
כאשר תיקחו היום לוח אם פשוט המבוסס על ערכת השבבים H310 למשל, ותתקינו בלוח האם מעבד דוגמת Core i9 9900K, בעת מאמץ ישנו סיכוי גדול לכך שהמעבד יאלץ להנמיך בצורה דרסטית את תדרי הפעולה שלו על מנת שלוח האם יוכל לעמוד בלחץ המטורף שיופעל עליו.
החוק הזה נשאר עומד ונכון גם ב-Z370, ערכת השבבים שעד לא מזמן הייתה ספינת הדגל של אינטל למעבדים מיינסטרים.
היום אנו שמחים להציג עבורכם את אחד מהצעדים החשובים והמבורכים ביותר ש-Gigabyte עשתה בשנותיה כיצרנית חומרה. בביקורת זאת אנחנו מקבלים מבט מקרוב ל-AORUS PRO, לוח אם בעל תג מחיר של כ-950 שקלים המחליף לוחות אם כמו ה-Z370 Ultra Gaming.
ה-Z390 AORUS PRO, מימין לצד ה-Z370 Ultra Gaming. שני לוחות אם שונים, מחיר השקה דומה, מרחק של כשנה אחד מהשני. חדי העין שביניכם (ואפילו אלו שקצת פחות) יבחינו כנראה בהבדל אחד עיקרי וגדול בין השניים.
להלן כמה עובדות על ה-Z390 AORUS PRO של Gigabyte:
לוח אם זה עוצב לאחר סדרה ארוכה של ביקורות על הדור הקודם, ובידיעה למעבדי הדור התשיעי שיבואו. הוא תוכנן מראש לספק אנשי חומרה עם מערכת אספקת חשמל מתקדמת במיוחד למעבד, ונראה שרוב הפוקוס הלך לשם.
לוח אם זה הינו בתצורת ATX סטנדרטית ויתאים בכל מארז אשר תמוך בתצורה כזאת. עלותו המומלצת של לוח האם הזה עומדת על כ-990 שקלים בארץ וכ-875 שקלים ביבוא מאמאזון וניואג בארה"ב. מחיר זה ממקם אותו קצת מתחת ללוחות השאפתניים של התושבת שתופסים את תגי המחיר של 300 דולר או כ-1500 שקלים.
ה-Z390 AORUS PRO תומך בשני כונני SSD בממשק M.2 ומגיע עם גופי הקירור הנחמדים הללו שעשויים אלומיניום. הם כוללים גם פד תרמי שכבר הדביקו כך שכל שיש לעשות הוא לחבר ולהבריק את המכסה. כמו כן, ישנה גם תמיכה ב-SLI ו-CrossFireX לבודדים שבכם שעדיין מעוניינים במערך של 2 כרטיסי מסך למשחקים.
ממשק ה-PCI-Express התחתון מגיע במהירות של X4 ומתאים לכרטיסי הרחבה כמו כונני SSD, כרטיסי רשת, כרטיסי קול וכרטיסי לכידה.
גם אודיו מתקדם הוא חלק מהחבילה. לוח אם זה עושה שימוש ב-ALC1220 מבית Realtek, שבב קול איכותי למדי בקטגורית המובנים שהפך לאחרונה לחביב יצרניות לוחות האם. החיווי שסביבו כולל בידוד מול שאר הרכיבים באיזור ושימוש בקבלים יפניים לקיבול חשמלי וסינון.
יציאות אחוריות כי אי אפשר בלי. אודיו ב-7.1 ערוצים מחובר לכרטיס הקול. בנוסף אליו 9 יציאות USB סטנדרטיות ש-4 מהן בתקן 2.0 והשאר בתקן 3.1. ישנה גם יציאת USB Type-C כנדרש. כרטיס הרשת בלוח האם הזה תומך בתעבורה של 1Gbps ולכן היציאה סטנדרטית. ישנו חיבור HDMI בודד במידה ומשתמשים בליבה הגרפית המובנית במעבד.
אני חושב שמדובר במערך יציאות מכובד לחלוטין, ושבהחלט יש מקום ליציאות USB 2.0 ישנות וטובות בלוחות אם כיום. גם ככה המקלדת והעכבר הולכים לתפוס 2 לפחות. ישנן מקלדות שלבד זקוקות ל-2 חיבורים.
בונוס נחמד וטרנד שאני מאוד שמח שקורה הוא שכל הפאנל האחורי מכוסה, כך שאין צורך להתעסק עם הסכין הלא-נעימה הזאת שנקראת מגן IO בכל פעם שמרכיבים את לוח האם במארז.
לפניכם כוכב ההצגה ב-Z390 AORUS PRO. לוח האם הזה מכיל לראשונה בנתח שוק זה מערכת אספקת חשמל מרשימה מאוד של 12+1 שלבים למעבד. זאת, בהשוואה למערכת 4+3 שלבים שפגשנו ב-Z370 Ultra Gaming. גם גופי הקירור גדלו בצורה משמעותית.
גוף הקירור הזה יושב למעשה על מייצבי המתח שתפקידם הוא לקבל מתח של 12V ולבצע המרה שלו למתח כניסה רצוי למעבד. בפעם הראשונה בתג מחיר שכזה מזה שנים אנחנו נתקלים בגוף קירור ראוי בעל שטח פנים גדול וצינור נחושת מצופה ניקל שמחבר בין שני חלקיו. כמובן שיש מקום לשיפור, ועלית דרגה מעבר לעיצוב כזה כבר תהיה מניפות אלומיניום כמו שאנחנו מוצאים בקירורים של כרטיסי מסך. אמנם, גוף הקירור הזה הוא מבין הטובים ביותר שנתקלנו בהם בלוח אם שעולה פחות מ-1000 שקלים, במיוחד בשנים האחרונות. המשימה לעצב כזה היא פשוטה, אך לא תאמינו כמה לא עומדים בה.
כך נראה לוח המעגל המודפס לאחר פירוק הקירור והפלסטיקה שעליו. מערכת אספקת החשמל הזאת בנויה מ-12 שלבים המייצבים חשמל לליבות העיבוד במעבד, ושלב אחד שמספק לבקרי המעבד השונים והליבה הגרפית המובנית בו.
השלבים הינם מבית היצרן Vishay ומוגדרים לזרם מירבי של 50A. מדובר כאן באחת מהמערכות היותר עשירות והמתירות של תושבת LGA1151 ואחת שעד לפני כמה חודשים היה קשה גם למצוא בלוחות אם של 300 דולר ויותר מסדרות Z370.
בגב לוח האם ישנם מפצלי שלבים שכן בקר המתח עצמו תומך בתצורה מירבית של 6+2. מפצלים אלו נחשבים לאיכותיים ומחלקים באופן של תדר שווה את הזרם בין המייצבים השונים. למערכת האספקה הזאת יכולת כוללת מרשימה מאוד של 600A, זאת בהשוואה ל-200A שקיבלנו בדור הקודם במחיר דומה. חשוב לציין שממש כמו ספקי הכח במחשב שלנו, גם למייצבי המתח הללו גרף נצילות שמגיע לשיא סביב 50% מאמץ, בשיא הכוונה היא יחס פליטת חום לאספקת חשמל היעיל ביותר. בזרם של 300A המערכת הזאת תתנהג בצורה מעולה ולזרם כזה קשה מאוד להגיע אפילו עם Core i9 9900K וקירור דוגמת קרח יבש.
ערכנו מבחן ביצועים למערכת אספקת החשמל של ה-Z390 AORUS PRO. לצורך כך השתמשנו במעבד Core i9 9900K ב-3 מצבים.
- מצב אחד בו כיוונו את המעבד לצרוך 100W באופן קבוע – תדר 4.4Ghz מתח 1.17V
- מצב שני בו כיוונו את המעבד לצרוך 175W באופן קבוע – תדר 4.8Ghz מתח 1.26V
- מצב שלישי קיצוני בו כוון המעבד לצרוך 250W באופן קבוע – תדר 5Ghz מתח 1.31V עם AVX
מצבים אלו מתארים באופן אמין למדי את מצבי העומס המשתנים של לוחות אם מתקדמים עם מעבד שכזה. טמפרטורת הסביבה בעת בדיקה היא 23 מעלות צלזיוס.
טמפרטורת מייצבי המתח (VRM) נמדדת על גבי גוף המייצבים עצמם, כך שיש להוסיף כ-15 מעלות להערכתינו כדי להגיע למספר שבתוכם. טמפרטורת המייצבים המירבית המותרת היא 125 צלזיוס. מעל לכך הם למעשה כבים או מפעילים מנגנון הנמכת תדר למעבד. בדקנו באמצעות מודד אינפרא-אדום גם את טמפרטורת השטח הגבוהה ביותר על גבי גוף הקירור עצמו, מתואר כ-Heatsink Temp.
מה שאנחנו רואים כאן זה פנומנאלי. גם במצב 250W התובעני שבו שהה המעבד בתדר של 5Ghz, מערכת אספקת החשמל נשארה קרירה ועבדה בצורה מאוד יעילה. לצורך השוואה – לוח האם Z370 Ultra gaming מוריד את תדר המעבד בכ-600Mhz במצב זה רק לאחר כמה דקות בשל התחממות יתר. השיפור הוא פשוט עצום.
כמובן שאסור לשכוח גם את הצד האסתטי של לוח האם הזה. ה-Z390 AORUS PRO מצויד במערכת RGB LED הנשלטת תוכנתית באמצעות ה-Fusion RGB. גוף הקירור של ערכת השבבים תופס את מרכז הבמה בהצגה הזאת.
סיכום
כמות החומר העיתונאי שהגיעה אלי טרם צאת הביקורת הזאת וטרם ההשקה היא אולי הגדולה ביותר שקיבלתי מיצרנית כלשהי בנוגע לכמה חשוב להתמקד ב-VRM. "הנה! שיפרנו פה, ופה ופה ופה ופה!". אוקי Gigabyte, ניצחתם. שכנעתם אותי.
ה-Z390 AORUS PRO הוא אחד מלוחות אמצע השוק השאפתניים והנכונים ביותר שפגשתי. לוח אם בכ-1000 שקלים שיכול לסחוט לחלוטין מעבד Core i9 9900K הוא בדיוק מה שרציתי לראות מהסדרה הזאת, כי היה ברור לי שזה לא יקרה בשימוש הסדרה הקודמת.
לידיעה, קיימת גרסה של לוח האם הזה המגיעה עם בקר WiFi ו-Bluetooth בשם Z390 AORUS PRO WiFi בתוספת של כמה עשרות שקלים, ובהחלט אמליץ על הגרסה הזאת למי שחושב גם על תקשורת אלחוטית שכן זה אותו הלוח והתמורה גדולה יותר.
מבחינתי לוח האם הזה מסמן וי גדול וירוק בכל מה שחשוב בלוח אם מתקדם לתושבת LGA1151. הוא מתמודד בקלות עם אתגרי אוברקלוקינג, לדעתי הוא נראה מעולה עם או בלי נורות RGB ויש לו כמות מאוד מכובדת של יציאות וממשקים. ה-Z390 AORUS PRO מאתגר את התחרות וכמו שזה נראה עכשיו גם מוביל עליה בגזרת התמורה לעלות.
בחירת העורך – Gigabyte Z390 AORUS PRO
קלי קלות. בהשוואה לדור הקודם ולתחרות היום ה-Z390 AORUS PRO הוא שיפור מקצה לקצה. נגמרו הפחדים לכיבוי המערכת במאמץ והאתגר שבמציאת לוח אם איכותי במחיר הוגן לאוברקלוקינג של Core i9 9900K באוויר ובמים. יש לנו בסיס בטוח שהופך לברירת-מחדל עבור רבים.