מעבדי אינטל החדשים ממשפחת Rocket Lake יגיעו בהמשך הרבעון ובינתיים יגיעו אל החנויות לוחות האם החדשים שנוצרו במיוחד עבורם – בואו להתרשם מריכוז אלו של יצרנית החומרה הפופולרית מטאיוואן
עד סוף חודש מרץ השנה תושבת LGA1200 של אינטל צפויה לקבל סדרה חדשה של מעבדים בשם Rocket Lake S, עסקים כהרגלם. עד להשקה זאת, אנחנו צפויים לקבל השקה והפצה רחבה של סדרה חדשה של לוחות אם גם כן. ממש כמו בכל רענון של מעבדים לתושבת קיימת, חשוב לדעת כי לוחות האם הקיימים מסדרת 400 לאינטל יתמכו גם הם במעבדי Rocket Lake S דרך עדכוני ביוס. לוחות האם החדשים מסדרת 500 יהוו בעיקר נקודת פתיחה גבוהה יותר לאלו שרוצים לרכוש מערכת מחשב חדשה ושוקלים לוחות אם לבחירה.
בפן הטכני, ערכות השבבים החדשות בנויות כמו הקודמות ברמת השבב. אמנם, כן ישנם כמה שינויים בערכות שבבים מסויימות ובתכונות שהמשתמש יקבל בדור החדש ולא קיבל בדור הישן. לפני הכל – המהרה לזיכרון מערכת (DDR4) נפתח באופן רשמי לכל ערכות השבבים. לא עוד משתמשים יאלצו לקחת את ערכת השבבים המתקדמת ביותר בשביל להינות משילוב אפשרי של כל מעבד עם כל מהירות זיכרון זמינה. רוצים מעבד Core i5 עם זיכרון במהירות 3600MHz על לוח אם בעל ערכת שבבים B560? עכשיו זה אפשרי כל עוד נעשה שימוש במעבד Rocket Lake S (דור Core 11).
תזהו את ערכות השבבים החדשות של אינטל לדור Rocket Lake S עם תוספת של 100 במספר לעומת הקודמות – Z590, H570, B560 ו-H510.
ספינת הדגל של GIGABYTE נשארת במיתוג ה-XTREME עם Z590 AORUS XTREME. מדובר בלוח אם קצת משוגע ובתג מחיר שלרוב עולה על כל מעבד שיכול לשבת בתושבתו. מלבד משקלו העצום הודות למאות גרמים של אלומיניום יצוק, ה-AORUS XTREME בדרך כלל מכיל מערכת הספקת חשמל למעבד שמאפשרת חופש מוחלט בעת המהרה בשימוש קירור אקזוטי דוגמת חנקן נוזלי והליום נוזלי.
ממשקי הרחבה ויציאות מהירות הן חלק מהזהות של ה-AORUS XTREME. את USB 2.0 המסורתי הוא משאיר בבית ומעניק יציאות מהירות של 10Gbps ו-20Gbps. ישנן גם ארבע יציאות USB במהירות 5Gbps. ממשקי Thunderbolt הופכים לשגרה בערכות השבבים החדשות של אינטל. גם חיבוריות רשת מהירה קיימת כאן עם כניסה לבקר רשת 10Gbps ו-2.5Gbps. בקר הרשת האלחוטי הינו מסוג 11AX ומאפשר מהירות של עד 2.4Gbps, מאוד מרשים.
בהתחשב בזה שאת לוח Z490 AORUS XTREME ניתן למצוא כיום במחיר של כ-4,000 שקלים, אנחנו לא צופים שגרסת ה-Z590 תהיה זולה יותר.
בחצי המחיר ואף פחות לעומת ספינת הדגל, ישנו דגם שפוי משמעותית של לוח אם מתקדם – ה-Z590 AORUS MASTER. זה הדגם שמיועד ללו שרוצים את הרוב המוחלט של תכונות ספינת הדגל בלי תג המחיר המשוגע. כאן עדיין מקבלים חיבוריות רשת מהירה של 10Gbps ו-Wifi 11AX (אמנם ללא ממשק קווי נוסף), מערכת הספקת חשמל אובר-מהונדסת וממשקי אחסון רבים. ה-MASTER היא דרגת לוח אם מאוד פופולרית בין אוברקלוקרים, אתרי חומרה וערוצי תוכן באינטרנט הודות לכלים הרבים ולגישת ה-No nonsense שהוא מביא.
מיתוג חדש של מוצרים נולד בדור הקודם של לוחות האם – ה-VISION שנועד להחליף את מותג ה-Designare שליווה את GIGABYTE מספר שנים. ה-Z590 VISION G הינו ממשיכו של ה-Z490 VISION G, לוח אם שהפתיע אותנו מאוד לטובה.
הרעיון מאחורי לוח האם זה פשוט למדי וכולל עיצוב שאינו צעקני עם כמות ממשקים שבדרך כלל מוצאים בנתח שוק אמצעי שבין לוחות אם מתקדמים, באיזור 1,200 שקלים. ישנם כל הכלים שצריך על מנת לבצע המהרה בקירור אוויר או מים לכל מעבד שיכול לשבת בתושבת, תמיכה בזיכרון DDR4 בנפח של עד 128GB ובכל מהירות סבירה (גם 4133MHz נחשבת לסבירה עבור לוח אם זה).
בהתאם לתג מחיר נמוך יותר, אפשר למצוא שילוב של יציאות מהירות עם איטיות יותר בגב לוח האם, כאשר ישנן יציאות USB 2.0 לצד יציאות 5Gbps, 10Gbps ו-20Gbps. אנחנו משתדלים להמנע משימוש בשמות המלאים של הממשקים, כי הם בעיקר יוצרים בילבול. חשוב לזכור שמהירות USB 2.0 הינה 480Mbps בלבד.
משפכת VISION מקבלת גם לוח אם קטנטן בתצורת MITX. לוח האם Z590I VISION D הוא התאמת החזון של GIGABYTE באריזה קטנה. עם ממשק PCI-Express X16 בודד, כרטיס מסך אחד זה כל מה שאפשר לאכלס בו. ישנם שני ממשקי זיכרון DDR4, ארבע יציאות SATA לכוננים קשיחים סטנדרטיים, ממשק M.2 מתחת לתושבת המעבד, ובעיקר הרבה לבן.
כחלק מאופי של מחשבים שולחניים קטנים, ה-Z590I VISION D מתאים את עצמו מבחינת ממשקים. תמצאו כאן שניים מסוג Thunderbolt לצד USB במהירויות של 5Gbps ו-10Gbps.
GIGABYTE נותנת לנו בשלב מוקדם זה הצצה גם לחלק מדגמי לוחות B560 שלה. אנחנו עדיין לא מקבלים הרבה מערכות השבבים H570 ו-H510. ה-B560M AORUS ELITE הינו לוח אם מתקדם למדי בתצורת MATX הבינונית. בשל היותו לוח אם שאינו Z590, לא יהיה ניתן לבצע המהרה למעבדים השונים המאפשרים זאת (אות K בשם). כן אפשר יהיה לבצע המהרה לזיכרון, כאמור.
בלוח אם זה תמצאו צמד ממשקי M.2 לאחסון (אחד בתקן PCI Express 4.0 ואחד בתקן 3.0) לצד ממשקי SATA לאמצעי אחסון נוספים. חשוב לדעת שגם תקן ממשק כרטיס המסך הינו PCI-Express X16 4.0 שכן הינו מחובר למעבד. ומעבדי Rocket Lake S מגיעים עם התקן המשודרג הזה. עם זאת, ממשקי ה-PCI-Express הנוספים הינם מתקן 3.0 שכן הם מחוברים לערכת השבבים שמשתמשת בתקן הותיק יותר.
לוח אם זה צפוי להגיע בתג מחיר רגוע משמעותית מאלו המבוססים על ערכת השבבים Z590. עם זאת, הוא ודגמי B560 נוספים למותג AORUS צפויים להיות פופולאריים בדומה לאלו של דור B460. מדובר בשילוב מעניין של תכונות גיימינג וחיבוריות, מינוס אוברקלוקינג למעבד.
ביקורות וסקירות נרחבות ללוחות האם החדשים יתחילו להגיע לרשת בשבועות הקרובים ויובילו להשקת סדרת מעבד Rocket Lake S עצמה בחודש מרץ.