עבור לתוכן

הניפוי המזרחי במדינת ישראל

Featured Replies

פורסם

ויק , אתה מבצע כאן הכללה .

אם ספרדי (מזרחי) ניסה לשדוד אותך ומזרחי מחיפה התנהג אלייך לא יפה . מה הקשר למזרחי מחדרה/תל אביב/אילת/ מושב כלשהו / נתניה ?

• תגובות 270
  • צפיות 41.3k
  • נוצר
  • תגובה אחרונה
פורסם

אני מבין שאתה לא מאמין גדול בסטטיסטיקה. שאלת מה יש לי נגד מזרחים כקבוצה, ולא פרטנית נגד כל מזרחי אקראי שנקרה בדרכי - אני כלל לא אסווג אותו כ"מזרחי" אלא אם הוא עצמו מתעקש על כך, מה שגם מקשר אותנו לשאר הדיון הזה: מבחינתי כל מזרחי שמרגיש "מקופח" ולוקח חלק בתרבות ה"מגיע לי", כמו כל באי הדיון הזה ודומיו מהצד המזרחי, הוא חלק מהבעיה מעצם היותו "מקופח מקצועי". אין לי דבר וחצי דבר נגד המזרחי הממוצע ברחוב, בכיתה שלי באוניברסיטה או במקום העבודה, בוודאי שיש לי נגד אחד שצועק "אני מזרחי ומגיע לי יותר" (ונראה שרובם היו גם מוסיפים "בטח שיותר מאשר לרוסים האלה שבאו לפה הרבה אחרינו").

פורסם

- - - תגובה אוחדה: - - -

פורסם

חברה אני צריך פה עזרה, יש למישהו לק לציפורניים?

נקרע לי הסליל בקסטה של זוהר ארגוב, בדיוק ניסיתי להקליט אותו בטייפ דאבל קאסט שלי.

פורסם
  • מחבר
אני מבין שאתה לא מאמין גדול בסטטיסטיקה. שאלת מה יש לי נגד מזרחים כקבוצה, ולא פרטנית נגד כל מזרחי אקראי שנקרה בדרכי - אני כלל לא אסווג אותו כ"מזרחי" אלא אם הוא עצמו מתעקש על כך, מה שגם מקשר אותנו לשאר הדיון הזה: מבחינתי כל מזרחי שמרגיש "מקופח" ולוקח חלק בתרבות ה"מגיע לי", כמו כל באי הדיון הזה ודומיו מהצד המזרחי, הוא חלק מהבעיה מעצם היותו "מקופח מקצועי". אין לי דבר וחצי דבר נגד המזרחי הממוצע ברחוב, בכיתה שלי באוניברסיטה או במקום העבודה, בוודאי שיש לי נגד אחד שצועק "אני מזרחי ומגיע לי יותר" (ונראה שרובם היו גם מוסיפים "בטח שיותר מאשר לרוסים האלה שבאו לפה הרבה אחרינו").

אתה לא יכול לראות אדם ממוצא שונה משלך שעומד על כך שמגיעות לו זכויות. יכול להיות שהטראומות שחווית בילדותך משפיעות עליך עד מאוד. האם נדמה לך שכדי להיות "חבר" שלך אני צריך לוותר על מי שאני?? מתחילת הדיון הזה (ואני מרגיש אידיוט שאני חוזר על עצמי שישים אלף פעם אבל זה אך ורק למענך) שאף אחד לא מבקש כסף או מתבכיין על משהו, אבל קשה לך מאוד להבין שיש כאן מזרחים שפעלו ועשו הרבה יותר ממה שנדמה לך ואף הרבה יותר מהאשכנזים. אם שיוויון והכרה נחשב אצלך לתרבות "מגיע לי" שיהיה. זה מגיע ולא משנה כמה תרעיש על החוויות שלך, על הכרה ושיוויון בפועלה של ההיסטוריה היהודית מזרחית כולם צריכים לדעת ואותה צריך ללמד בבתי הספר בדיוק כמו שמלמדים את ההיסטוריה השנייה (והמסולפת). תאהב או לא תאהב את זה, בסוף תצטרך להתמודד עם זה.

פורסם

הרצון שיכירו בהסטוריה של תפוצות המזרח וילמדו אותה בבתי הספר לא פחות מאשר את הסטוריית תפוצות המערב הוא לגיטימי. הדרישה שיכירו ביהדות המזרח כשווה בתרומתה להקמת המדינה היא תרבות ה"מגיע לי" פר הגדרה - דרישה לקבל הכרה שוויונית בדיעבד, אחרי שהעבודה כבר נעשתה, ואם צריך גם לשקר לשם כך. חשבת פעם על האפשרות (רק בגדר אפשרות) שדווקא ההסטוריה המוכרת של ישראל היא זו הנכונה, וההסטוריה מטעם "הקשת המזרחית" או שאר המקורות מהם אתה לוקח את הגיגיך דווקא היא זו שמסולפת?

פורסם
  • מחבר

אם בשקר עסקינן, אתה חשבת על האפשרות שאולי כל מה שאתה לומד הוא שקר אחד גדול ומסולף?? למשל המדינה מציגה את סיפור עלייתם של יהודי תימן במבצע "על כנפי נשרים" כמבצע הצלה נועז כשבפועל רק סילפו את העניין הנ"ל והמבצע שלהם נחל כישלון כשבגינו נספו מאות יהודים במחנה "חאשד" ונשדדו מהם חפציהם היקרים, תשמישי הקדושה שלהם ואף ילדיהם. הם הורעבו וחיכו חמש עד שמונה שעות בשמש הקופחת כדי לקבל צנון ופרוסת לחם כשבכירי ה"ציונים" אכלו חמש ארוחות דשנות ביום.. האם זה נקרא מבצע "הצלה"???

לבוא ולומר שאלה שטויות שסיפרו אנשים זה כמו לבוא לסבא שלך ולומר לו שמעולם לא הייתה שואה או שהיא הייתה בקנה מידה קטן. אני לא מזלזל באינטיליגנציה של אבותיי, להיפך, הם אלה שלא ידעו לשקר בניגוד גמור לאנשים היום.

פורסם

חבל שלא השאירו אותם בתימן.

פורסם
AxeOr,

א. אדם שמבקש לקבל את מה שיש לאחרים (לא פחות ולא יותר) אבל לאחר שהשקיע פחות מאמץ או הראה פחות יכולת, הוא נציג גאה של תרבות ה"מגיע לי" שאני כ"כ שונא ולא יותר מזה. הדוגמאות הכי בולטות נוגעות לאחוזי המזרחים באוניברסיטאות (כסטודנטים) ובבתי הכלא. אגב, גם אין לדעתי כל העדפה מתקנת מוצדקת פרט אולי לזו הנעשית על בסיס כלכלי - אני מבין, למשל, מלגות לימודים המיועדות לסטודנטים מרקע כלכלי קשה, אך לעולם לא אוכל להבין העדפה בקבלה ללימודים לסטודנטים מהפריפריה או משכבות אוכלוסיה "חלשות".

ב. זמרים אינם חייבים להיות משכילים, כמובן, ולצערי גם צריכת סמים הפכה כמעט לנורמה (ועל כן עניין הסמים הוזכר כהערת אגב), אבל בכל זאת קשה לי להבין הערצה לאדם שישב בכלא על עבירות רכוש, אחזקה לא חוקית של נשק (וגם גניבת נשק) ונסיון אונס. מבחינת מזרחים רבים, אולי בעבר יותר מאשר כיום, ארגוב היה לא רק זמר מחונן (ולזה באמת שאין קשר לעבירות שביצע) אלא ממש נציג התרבות המזרחית, ועם זה כבר יש לי בעיה.

אה, ולגבי המשהו הבסיסי שיש לי נגד מזרחים? בוודאי שיש לי משהו כזה, אלא שהוא לא נגד "מזרחים" כקבוצה אתנית אלא נגד אותם אנשים שבוחרים להתנהג בהתאם לסטריאוטיפ הערס המצוי, ומה לעשות, רוב רובם של אלו הם מזרחים וצורת ההתנהגות עצמה הגיעה מהמזרח. המשהו הזה, אגב, הוכנס לי לא "בילדות" או "על ידי המשפחה" אבל בהחלט על ידי הסביבה בה גרתי, במרכז הארץ אמנם אבל בשכונות די עניות, בה חלק ניכר מהאוכלוסיה היה ממוצא מזרחי.

כשקיללו אותי ואת משפחתי, היו אלה מזרחים.

כשנהגו כלפינו באלימות, היו אלה מזרחים.

כשעשקו את הורי בשכר ובתנאי ההעסקה, היו אלה בעלי חברות כוח אדם מזרחים.

כשקראו לנו לחזור לרוסיה, היו אלה מזרחים.

כשניסו לשדוד אותי (ללא הצלחה), פעמיים בשכונת מגורי, היו אלו מזרחים.

ולאור כל זאת, אתה מתפלא על זה שיש לי משהו נגד אותם מזרחים שכשבאים אליהם ודורשים מהם לנהוג אחרת הם מיד זועקים שדורסים את המורשת התרבותית שלהם ומנסים להכריח אותם "להשתכנז"?

איך אתה מקשר את זה לדריסת מורשת ? אתה משחק אותה 'ראש קטן' בכוונה ?

אתה באמת רציני שאתה חושב שזה שינוי המורשת ?

בוא נדרוש מהרוסים להפסיק לשתות אלכוהול , זאת המורשת שלהם , לא ?

בוא נדרוש מהאשכנזים להביא יותר ילדים , הם מביאים קצת , לא ?

תחקור קצת לפני שאתה מדבר שטויות , מורשת של עדות שלמות אתה משווה להתנהגות של ערסים ?

להשתכנז זה לשנות את השם משפחה שלך כדי שבראיונות עבודה לא יסתכלו עלייך עקום , זה לא לשמוע אייל גולן כי הוא לא ברמה של שלמה ארצי . ועוד שטויות שרק אנשים חסרי עמוד שידרה עושים , אנשים כאלה לא שווים התייחסות מבחינתי , אני מעדיף להיות מובטל ולהיות גאה במה שאני , להיות גאה במורשת שלי , שקצת , אבל ממש קצת יותר גדולה מההתנהגות של ערסים שאפיינו את אבותיי .

וקצת אבסורדי להאשים את המזרחיים בזה שעשקו את ההורים שלך כשרוב העובדים בעלי התנאים העלובים במדינה הם מזרחיים.

בנוגע לאפלייה מתקנת , איך אפשר להפריד רקע כלכלי ממקום מגורים ? אתה צודק שצריך לבחון את הרקע הכלכלי , אבל איך אפשר להתעלם משכבת האוכלוסיה של בן אדם ? מהשכונות מצוקה על כל כמה מאות עבריינים \ מאפיונרים \ אנסים יוצא איזה אחד מצליח , אתה לא חושב שצריך לעזור לאנשים מהשכונות האלה ? בוא נתקע אותם בצידי המדינה ושירצחו שם אחד את השני , זה לא קורה במדינת תל אביב אז נשאיר את זה שם.

פורסם
חבל שלא השאירו אותם בתימן.

הי ! הי ! הי !

אני חצי תימני (למרות שלא רואים ) . להרגע ומהר .

סוכה.

פורסם

^

אתה מתכוון לסוכה כמו ב"סוקה בלאט"? :lol: לקח לי הרבה זמן להבין את זה...

פורסם
איך אתה מקשר את זה לדריסת מורשת ? אתה משחק אותה 'ראש קטן' בכוונה ?

אתה באמת רציני שאתה חושב שזה שינוי המורשת ?

בוא נדרוש מהרוסים להפסיק לשתות אלכוהול , זאת המורשת שלהם , לא ?

בוא נדרוש מהאשכנזים להביא יותר ילדים , הם מביאים קצת , לא ?

תחקור קצת לפני שאתה מדבר שטויות , מורשת של עדות שלמות אתה משווה להתנהגות של ערסים ?

שאלת מה יש לי "נגד מזרחים". עניתי.

להשתכנז זה לשנות את השם משפחה שלך כדי שבראיונות עבודה לא יסתכלו עלייך עקום , זה לא לשמוע אייל גולן כי הוא לא ברמה של שלמה ארצי . ועוד שטויות שרק אנשים חסרי עמוד שידרה עושים , אנשים כאלה לא שווים התייחסות מבחינתי

אין שום סיבה לוותר על אותם חלקים בתרבות שאינם מפריעים לאיש ואינם מעניינו של אף אחד. עם זאת...

אני מעדיף להיות מובטל ולהיות גאה במה שאני , להיות גאה במורשת שלי , שקצת , אבל ממש קצת יותר גדולה מההתנהגות של ערסים שאפיינו את אבותיי .

...עם זאת, להמנע משינוי דברים התלויים בך ומקשים על תעסוקתך, ואז לבכות על זה שאתה מקופח, זה טמטום. כאן בא ההבדל בין העליה מרוסיה, למשל, לבין העליה מהמזרח כמה עשורים לפני כן: הרוסים, שהופנו לעבודות שכלל לא הלמו את הכשרתם, השכלתם ונסיונם, מחלו על כבודם ולקחו את מה שיש - והתקדמו משם עם הזמן. אתה, כאמור, היית מעדיף להשאר מובטל גאה.

וקצת אבסורדי להאשים את המזרחיים בזה שעשקו את ההורים שלך כשרוב העובדים בעלי התנאים העלובים במדינה הם מזרחיים.

ואיך בדיוק זה משנה את העובדה שאכן מנהלים מזרחים הם אלו שעשקו את הורי?

בנוגע לאפלייה מתקנת , איך אפשר להפריד רקע כלכלי ממקום מגורים ? אתה צודק שצריך לבחון את הרקע הכלכלי , אבל איך אפשר להתעלם משכבת האוכלוסיה של בן אדם ? מהשכונות מצוקה על כל כמה מאות עבריינים \ מאפיונרים \ אנסים יוצא איזה אחד מצליח , אתה לא חושב שצריך לעזור לאנשים מהשכונות האלה ?

אני מאמין גדול בשוויון הזדמנויות - כלומר, בלתת לאדם סיכוי ללא תלות במצבה הכספי של המשפחה בה הוא נולד. לפיכך, כאמור, אני מאמין במתן מלגות לסטודנטים מרקע כלכלי קשה (בלי קשר למוצא). עם זאת, אני מאוד מתנגד ל"יישור קו" בכל תחום הנובע מהשקעתו או התנהגותו של האדם עצמו. צעיר מהפריפריה שהשקיע בלימודיו, אפילו אם זה היה בתיכון ברמה בינונית מינוס, יצליח להתקבל בקלות לאוניברסיטה, בעוד שצעיר ממשפחה מבוססת במרכז שהזניח את לימודיו והעדיף לשבת בים לא יצליח. לפיכך, אין שום עילה אמיתית לתת "יותר סיכוי" לתושבי הפריפריה אם את הסיכויים שכבר נתנו להם הם העדיפו שלא לקחת... אין שום סיבה בעולם לעזור למי שלא עוזר לעצמו, וכן, מצידי שירצחו אחד את השני.

פורסם

יפה , אז אתה מעדיף לברוח מהגזענות ולגרום לעצמך להאמין שזו הדרך להצליח , אני לא.

כך או כך , אתה לא יכול להגיד שאין גזענות [למרות שכבר אמרת שאין , אולי גזענות כלפי רוסים נחשבת וכלפי מזרחיים לא ? ] , אתה ברחת הצידה וחושב ש'הצלחת' .

איפה אמרתי שאני אהיה מובטל כי לא מתאים לי לעבוד בתנאים X ו - Y ? אתה שוב מדבר לא לעניין , אמרתי שאני לא מוכן שישפטו אותי על פי השם משפחה שלי או המוזיקה שאני שומע [ משהו שאתה בעצמך עשית כמה עמודים קודם בשרשור הזה , אז תאר לך שזה יבוא ממעסיק ] , מי שיושב בבית ומצפה לעבודה שתתאים לו 'בול' זו אשמתו .

פורסם

ברור שפה ושם יש גזענות, גם נגד מזרחים וגם נגד רוסים (ותחשוב שזו שנגד רוסים באה משני הצדדים, כן?), אבל לא ברמה שבאמת מונעת מהאדם להצליח. אם האדם בא ואומר "הנה, הצלחתי, למרות שבמקום X לא רצו להעסיק אותי עקב מוצאי ובמקום Y קידמו על פני עובד חדש יותר ופחות מנוסה וכשרוני עקב מוצאי", יש סיכוי שהוא צודק. לעומתו, אדם שבא ואומר "אני לא מצליח כי אני מזרחי\רוסי\אתיופי" הוא "מקופח מקצועי", בטח ובטח כשהוא מדבר על מיעוטם של בני עדתו במקומות שבהם באמת שאין שום התייחסות לעדה בקבלה, כמו בלימודים לתואר.

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים