עבור לתוכן

קירור מיים בעזרת TEC/Peltier Cooler

Featured Replies

פורסם

שלום לחברי הפורום.

ראשית גילו נאות, אני מתכוון לקרר מיכל מיים(מעל טמפרטורת החדר בכמה מעלות) לצורך פרויקט לימודים ואין לזה שום נגיע במחשבים.

בחנתי מספר אפשוריות קירור.

1.קירור בעזרת מאוור ישירות על המיים...האופציה הכי פחות אפקטיבית והכי לא עדיםה.

2.קירור בעזרת אמצעי מכאני...כלומר להשתמש בעיקרון הבדל הלחצים שבהם עושה שימוש המזגן\המקרר...הבעיה שזה פתרון מאוד מאסיבי ומאוד יקר.

3.שימוש בTEC/Peltier Cooler מה שבעצם הביא אותי לפורום הזה :)

מעבר להרבה חוסר ידע בחשמל אני כרגע רוצה לראות האם וכמה יחידות TEC אני צריך...ועד כמה כל הפרויקט הזה אפשרי.

וכאן אשמח אם תוכלו לעזור לי.

יש לי מיכל מיים ובו יש מיים בטמפרטורה גבוהה יותר מטמפרטורת החדר...ליתר דיוק יש גוף חימום של 250W שמחמם את את המיים בכל רגע נתון(נתוני הפרויקט לימודים).

1.אם אני מבין נכון אני צריך הספק של 250W "שישאב" את החום מהמיים לכן יש לי צורך להשתמש בTEC של 250W או בכמה TEC קטנים יןתר שסכומם 250W על מנת לבטל לגמריי את ההשפעה של גוף החימום...עד כאן נכון?

2.ראיתי ששמים על החלק החם של הTEC מאוור...בשביל מה זה נעשה...ומה קורה אם לא שמים מאורר?

3.הרעיון שלי מאוד פשוט לבנות בלוק שבו עוברים המיים ועליו אני אדביק את רכיבי הTEC (ומעליהם יהיה מאורר)כאשר יש משאבה ששואבת את המיים דרך הבלוק...יש הצעות יעול?

4.בהנחה ואין גוף חימום ויש לי מיכל מיים עם נניח 40 ליטר ואני רוצה להוריד אותו במעלה 1 או 2....איך אני עושה את החישוב...כלומר מה הנוחסה?

בינתיים זהו :) בהנחה שההגיון מאחורי מה שנכתב נכון אמשיך לשלב רכישת הרכיבים...ואז בטח יהיו לי עוד שאלות :)

פורסם

בוא נעשה קצת סדר..אתה רוצה להביא מים לטמפ' שקרוב לטמפ' חדר ? הבנתי נכון ?

אם תסביר לנו איך המבנה של המערכת עובד נקבל תמונה כללית טובה יותר ונוכל לעזור הרבה יותר..

לגבי הTEC אם אתה צריך לקרר גוף שפולט 250W של אנרגיה (חום במקרה שלנו) אתה צריך TEC שמסוגל להתמודד עם זה, אבל החישוב לא נעצר כאן, שכן שכן אתה צריך לקחת בחשבון את פליטת החום של הקירור עצמו הTEC ולכן זה בעצם כפול אתה צריך גוף קירור שמסוגל לפזר 500W.

אז מעל הTEC אתה צריך להרכיב גוף קירור שמסוגל להתמודד עם הכמות הזאת, מה שכן תשקול אפשרות לפזר את הקירור לכמה TEC וככה כל אחד יקרר קצת, או במקביל או בטור, שוב עם קצת מידע על המבנה של המערכת וכו נוכל לעזור לך יותר.

פורסם

1)TEC ללא קירור בצד החם יישרף תוך כמה דקות.

2)עדיף להשתמש בכמה TEC בעלי הספק קטן (נניח 200W) בשל יכולת פיזור חום קלה יותר ע"י קירור אוויר מהם.

3)בחר TEC כאלו שהם כמה שיותר גדולים (שטח פנים) ותצמיד אותם למיכל ברווחים שווים.

4)רעיון המשאבה לא טוב כי לא סביר שתצליך לייצר קור כזה שיקרר את המים הזורמים ברגע..קרר את כל המיכל למשך זמן.

5)תצתרך ספק חזק של לפחות 800W על 12V ויותר..זה יהיה רוב הכסף של הפרויקט. עדיף לך לבנות כזה לבד עם שנאי מבדל וממיר AC ל- DC..יהיה זול בכמה מאות אחוזים.

6)כל חישובי ההספקים, הם בעולם אידיאלי ולא קרובים למציאות! ז"א הגוף חימום שלך לא באמת מייצר 250W וה- TEC לא מייצר גם כן קור בהספק המצוין..לכן כך רווחים גדולים בחישובים שלך ואל תשכך שזה לא כל W חום נבלע ע"י W קור..יש פיזור לא אחיד וכ"ו.

7)לחישוב הזמן תשתמש בזה:

http://translate.google.co.il/translate?hl=iw&sl=en&tl=iw&u=http%3A%2F%2Fwww.phpdoc.info%2Fbrew%2Fboilcalc.html&anno=2

זה שילוב פשוט של שני נוסחאות (הספק, תרמודינאמיקה).

פורסם
  • מחבר

תודה רבה על התגובות!

אני אציין שמאז שפתחתי את האשכול קראתי הרבה חומר ועכשיו אני קצת פחות בור :)

בוא נעשה קצת סדר..אתה רוצה להביא מים לטמפ' שקרוב לטמפ' חדר ? הבנתי נכון ?

אם תסביר לנו איך המבנה של המערכת עובד נקבל תמונה כללית טובה יותר ונוכל לעזור הרבה יותר..

לגבי הTEC אם אתה צריך לקרר גוף שפולט 250W של אנרגיה (חום במקרה שלנו) אתה צריך TEC שמסוגל להתמודד עם זה, אבל החישוב לא נעצר כאן, שכן שכן אתה צריך לקחת בחשבון את פליטת החום של הקירור עצמו הTEC ולכן זה בעצם כפול אתה צריך גוף קירור שמסוגל לפזר 500W.

אז מעל הTEC אתה צריך להרכיב גוף קירור שמסוגל להתמודד עם הכמות הזאת, מה שכן תשקול אפשרות לפזר את הקירור לכמה TEC וככה כל אחד יקרר קצת, או במקביל או בטור, שוב עם קצת מידע על המבנה של המערכת וכו נוכל לעזור לך יותר.

הרעיון הוא לקרר את המערכת כמה מעלות מתחת לטמפרטורת החדר.

ופה השאלה הראשונה שלי בנוגע לעיקרון העבודה של הTec,כאמור הבנתי שהוא "שואב" אנרגיית חום מצידו האחד ומעביר אותה לצידו השני... הבנתי גם שככל שנקרר טוב יותר את הצד החם החום בצד הקר יזרום בצורה אפקטיבית יותר, וכמו שנכתב אם לא נקרר כלל אז הTEC פשוט ייהרס... אני מנחש שזה בגלל שהחום בצד החם יגרום לדיפורמציה של יחידת TEC.

השאלה היא האם בכל ניתן לקרר מיכל מים(נעזוב לרגע את גוף החימום) לטמפרטורה שהיא מתחת לטמפרטורות החדר כאשר מקררים את הצד החם עם אוויר בטמפרטורת החדר.

* אני פשוט לא מבין מספיק לעומק את עיקרון הפעולה.

לגבי המערכת, בו נניח שזה אקוואריום שבו יש משאבה שפולטת חום לתוך המים...ו שמדובר בימי הקיץ החמים עם 32 מעלות מה שלבד יגרום לחוסר נוחות לדגים :(

איך אתה מחשב את הcfm של המאוורר שצריך להתמודד עם החום שנפלט מהTEC .... או שהכל מסתכם בw כלומר תחפש מאוורר או כמות מאוררים שהw שלהם גדולה יותר מהw של יחידת הTEC והw במיים?

אני באמת חושב לקחת כמה יחידותTEC עם w קטן מאשר אחת עם w גבוהה כי יהיה יותר קל לקרר אותן.

לעניין המערכת,

יש 2 אופציות שאני שוקל.

באופציה הראשונה לקחת בלוק מים שבו יזרמו מים מהאקוריום בעזרת משאבה ולהדביק עם משחה טרמית את יחידות TEC מעליו כאשר הצד הקר שואב את החום מבלוק המיים ומעל כול יחידת TEC בצד החם להדביק heat sink עם מאורר מעל.

אופציה שניה היא במקום heat sink להדביק בלוק מים נוסף לצד החם של יחידות הREC שיתחבר לרדיאטור בו יזרמו מים שלא קשורים לאקוריום ואת הרדיאטור יקררו מאוררים.

1)TEC ללא קירור בצד החם יישרף תוך כמה דקות.

2)עדיף להשתמש בכמה TEC בעלי הספק קטן (נניח 200W) בשל יכולת פיזור חום קלה יותר ע"י קירור אוויר מהם.

3)בחר TEC כאלו שהם כמה שיותר גדולים (שטח פנים) ותצמיד אותם למיכל ברווחים שווים.

4)רעיון המשאבה לא טוב כי לא סביר שתצליך לייצר קור כזה שיקרר את המים הזורמים ברגע..קרר את כל המיכל למשך זמן.

5)תצתרך ספק חזק של לפחות 800W על 12V ויותר..זה יהיה רוב הכסף של הפרויקט. עדיף לך לבנות כזה לבד עם שנאי מבדל וממיר AC ל- DC..יהיה זול בכמה מאות אחוזים.

6)כל חישובי ההספקים, הם בעולם אידיאלי ולא קרובים למציאות! ז"א הגוף חימום שלך לא באמת מייצר 250W וה- TEC לא מייצר גם כן קור בהספק המצוין..לכן כך רווחים גדולים בחישובים שלך ואל תשכך שזה לא כל W חום נבלע ע"י W קור..יש פיזור לא אחיד וכ"ו.

7)לחישוב הזמן תשתמש בזה:

http://translate.google.co.il/translate?hl=iw&sl=en&tl=iw&u=http%3A%2F%2Fwww.phpdoc.info%2Fbrew%2Fboilcalc.html&anno=2

זה שילוב פשוט של שני נוסחאות (הספק, תרמודינאמיקה).

1. כן אני מתאר לעצמי בגלל דיפורמציות מיקרוסקופית ביחידת הTEC שנגרמות מהתרחבות החומר עקב חום.

2. כן זה הרעיון אם אשתמש בקירור אוויר.

3. אחלה טיפ, די מובן מעליו אבל ברח לי מהראש.

4 המשאבה מזרימה מים מתוך המיכל לתוך בלוק מים אליו מחוברים יחידות הTEC כך שאין קירור ברגע אלא "שאיבת חום" הדרגתית מתוך מיכל המים.

5. איך הגעת לספק כל כך גבוה... והאם ניתן להשתמש בספק כוח שכל מחשב שנשאר אצלי ממחשב ישן?

6. כן ברור... נצילות ושוב פעם נצילות.

7. תודה מאוד שימושי.

פורסם

אם אתה בונה פרויקט הנדסי לתואר..אולי תהיה מעוניין בזה ::) :

http://hwzone.co.il/tradezone/showproduct.php/product/23481/cat/54

פרוייקט שלי (גם אקווריום) שתאמין מספק לדגים כל מה שצריך ודברים שאפילו לא חשבת עליהם. בהנחה שאתה מחפש בקרת טמפרטורה לדגים אתה קצת לא בכיוון.

לגבי מה ששאלת על הספק..הוא צריך להיות חזק כי תעשה את החשבון: אתה צריך נגיד 4 TEC של נניח 150W (וזה קצת ממש) זה כבר 600W ספק כמובן על המסילה של ה- 12V. אתה יכול בכיף להשתמש בספק מחשב וזה יהיה נוח אבל לא כזה יעל. ספק ג'נרי ישן יעבוד מצויין אבל יגביל אותך קשות לאולי 300W במקרה הטוב. אם תבנה ספק פשוט בעצמך עם אך ורק 12V עם ממיר AC ל- DC יהיה יותר גמיש ומותאם.

הכל ייסתכם בניסוי במציאות.

פורסם
  • מחבר

אם אתה בונה פרויקט הנדסי לתואר..אולי תהיה מעוניין בזה ::) :

http://hwzone.co.il/tradezone/showproduct.php/product/23481/cat/54

פרוייקט שלי (גם אקווריום) שתאמין מספק לדגים כל מה שצריך ודברים שאפילו לא חשבת עליהם. בהנחה שאתה מחפש בקרת טמפרטורה לדגים אתה קצת לא בכיוון.

לגבי מה ששאלת על הספק..הוא צריך להיות חזק כי תעשה את החשבון: אתה צריך נגיד 4 TEC של נניח 150W (וזה קצת ממש) זה כבר 600W ספק כמובן על המסילה של ה- 12V. אתה יכול בכיף להשתמש בספק מחשב וזה יהיה נוח אבל לא כזה יעל. ספק ג'נרי ישן יעבוד מצויין אבל יגביל אותך קשות לאולי 300W במקרה הטוב. אם תבנה ספק פשוט בעצמך עם אך ורק 12V עם ממיר AC ל- DC יהיה יותר גמיש ומותאם.

הכל ייסתכם בניסוי במציאות.

הפרויקט שלך נראה מאוד מרשים ומקצועי, שאפו!

איפה השגת ספק כל כך חזק.... אני מודה שלא חיפשתי לעומק אבל חיפוש קצר ב ebay מעלה בעיקר ספקים עד 360W.

הרקע שלי בחשמל מאוד מוגבל לכן לא חושב שהצליח לבנות ספק לבד.

* תאכלס תמיד אפשר להשתמש בכמה ספקים.

יחידות הTEC עד כדי לא יעילות שיחידה של 150w חלשה לפי דבריך. או שבמקרה שלך היה מדובר באקוריום גדול.... כי אני צריך לקרר משהו כמו 6-10 ליטר

* מטרת התרגיל שלי היא לשאוב חום מתוך מיכל מים די קטן.

פורסם

לא השתמשתי ב- TEC לפרויקט שלי..וויסות הטמפרטורה שלי היה בצורה שונה לגמרי. אני מכיר TEC מתחום שונה.

אם אתה מתכוון לספק מחשב יש גם של 1200W, לכן 800W זה לא כזה בשמיים. אבל אני מדבר על לבנות ספק ייעודי (לא משוכלל כמו של מחשב אבל מתאים יותר) למי שיודע זה פשוט ולקבל 800W זה לא כזה קשה עם רכיבים נכונים. אם תשתמש בכמה ספקים גנרים של נניח 300W אחד..אז זה גם סבבה ויהיה זול..תקנה ספקים בלא יותר מ-100 שקל אחד וחבק לכל אחד בסביבות שני TEC.

כן TEC סופר לא יעל..הוא אומנם מגיע לטמפרטורות קיצוניות בזמן שיא אבל ביעילות נמוכה ועל שטח פנים קטן. תחשוב בעצמך, עצם העובדה שיש פיסה כזו קטנה שדורשת 200,300 ויותר W זה כבר אומר שזה יעל בעליל.

לטעמי קירור מים חזק למעבד עם שיפצור קטן..יהיה הרבה יותר טוב וזול עבורך! אם אין לך ידע בחשמל/אלקטרוניקה אז לא כדאי לך להתעסק בספקים ו- TEC..יש פה פוטנציאל נזק לא קטן. אם אתה עושה את זה כתואר..אז כן כדאי להתעסק עם הנחייה של מי שמבין!

סתכל את זה למשל: שניים או שלוש כאלו בצימוד נכון יהיו יעילים וסופר חסכוניים:

http://ksp.co.il/?select=.1066..1329.&list=1&sort=3&glist=0&uin=13255&txt_search=&buy=&minprice=&maxprice=

פורסם
  • מחבר

[האמת הגיוני שהם לא יעילים אפילו סופר לא יעילים... כי אם הם היו מתקרבים ביעילות למערכת מכאנית כמו שיש במזגן או במקרר הם מזמן היו מחליפים אותה... כי הם קומפקטיים וחסרי חלקים נעים.

קירור מים רגיל לא יהיה אפקטיבי כי בגג תצליח לקרר את הבלוק שלך לטמפרטורת חדר,ולא תצליח לרדת מתחת לטמפרטורות החדר. אני מחפש “לקרר“ מתחת לטמפרטורות חדר. תחשוב שפתרון רגיל של של קירור מים לא באמת היה עוזר לאקוריום ביום מאוד חם.

עם מה קיררת בפרויקט שלך?

הידע שלי בחשמל יחסית בסיסי... אבל אני לא אחשמל את עצמי או אשרוף רכיבים. אני מבין מצוין את המושגים v, w, a וזה בעצם הבסיס לבנות מעגל חשמלי :)

פורסם

שמע אני לא יודע אם המערכת שלך הולכת להיות תצוגת תכלית או אשקרה מתיימרת לשמש בית גידול לדגים (בהנחה שאתה בונה חממת גידול דגים)..אני אומר את זה מהסיבה שדגים אמתיים לא צריכים טמפרטורות ממש נמוכות ורובם בסדר בטמפרטורת חדר.

אצלי כפי שאתה אולי יכול לראות בתמונה, יש ברזים מכניים עם חיבורים לברז מים ביתי ולפתח ניקוז סטנדרתי ובנוסף גוף חימום. משתמש הקצה מגדיר טווח טמפרטורות אותו הוא רוצה שהאקווריום יישמור כל העת והאקווריום במקרה של צורך חימום מפעיל את גוף החימום ובמקרה של קירור פותח ברז מילוי שמחובר לברז המים הקרים שבקיר (באופן טבעי המיים שמהברז בקיר קרים מהחדר) וממלא מיים בפולסים תוך כדי ריקון מיים חמים עד לכדי וויסות הטמפרטורה (ע"י חיישן טמפרטורה) לטווח שנקבע ע"י המשתמש. מין הסתם שיש פה מיקרו פרוססור זעיר והרבה רכיבי פריפריה לבקרה ועוד המון שסוגרים מעגל סביבת חיים מושלמת לדגים.

כאמור אם זה פרויקט חממת גידול דגים, דברים כמו האכלה,חיטוי המיים, ריקון מילוי צריכים להעסיק אותך יותר מאשר קירור המיים..חימום יותר חשוב לימות החורף כי לרוב דגי נוי הם למים חמימים ונעימים.

פורסם
  • מחבר

המערכת שלי היא תצוגת תכלית:)... פעם אחרונה ששמעתי את המושג הייתה בצבא.

אולי בהמשך אני באמת אעשה איתה עוד דברים כי יש לי חבר שראה במה אני מתעסק ונדלק כי יש לו אקווריום עם שרימפסים והחום של הקיץ הישראלי לא עושה להם טוב... פתרונות קירור מיים ואקוריומים בפרט הם צ‘ילרים שזה מכשיר שעובד על עיקרון מכני של מקרר. הביעה שהמכשירים האלה מאוד יקרים, בסביבות 1500 שקל.

כרגע כאמור יש לי כלי של כ10 ליטר שסופג כ200-250 וואט של חום.... אותו אני רוצה לקרר למספר מעלות למתחת טמפרטורת החדר בלי לאבד את התחתונים.

אפרופו חשמל. כמו שכתבתי ש לי ספק כוח של מחשב כבר בדקתי מה צריך לעשות כדי להפוך אותו לספק רגיל של DC עכשיו שלל החוטים מפריעים לי בעיניים... ואני רוצה לחתוך את רובם ולהכניס לתוך הקופסא של הספק... ראיתי כבר מוד אחד בyoutube ... אין סכנה לפתוח את הקופסא של הספק כל עוד הוא לא מחובר לחשמל?

אני זוכר במעורפל משהו שקשור לעובדה שהקבלים בספק כוח שומרים חשמל הרבה אחרי שניתקו נאת הספק מהחשמל... במשך נכמה זמן הם באמת שומרים?

* מקסימום אלבש כפפות גומי

פורסם

בנאדדם אתה אומר שאתה לא מבין ומתעסק בחשמל...מה שאתה אומר סביר להניח דורש ידע כל שהוא. אז תיזהר כי סרטונים ב- YT לא תמיד מדוייקים.

על קצה המזלג:

1)לספק של מחשב מחוברת הארקה (לפח שלו שאתה רוצה לפתוח)..תיזהר לא לקרוע אותה וזכור להחזירה.

2)ספק של מחשב גם שהוא לא מחובר לחשמל עשוי להכיל קבלים טעונים (ובייחוד ספקים גנריים)..תיזהר שלא ייתפרק עליך אחד כזה

3)לא יודע למה התכוונת בלהפוך ספק מחשב ל- DC..הוא כזה מלכתחילה. רק שים לב שאתה משתמש במסילות שצריך (12V או 5V).

4)כדי להפעילו מחוץ למחשב נדמה לי צריך לקצר את החוט הירוק לשחור בחיבור 20/24..אז אם פותח עשה זאת כבר מבפנים.

בהצלחה :xyxthumbs:

פורסם

בעבר ניסיתי לשחק עם TEC, יש לי כמה של 100W או זרוקים פה בבית..

בתכלס הTEC צריך לעבוד כל הזמן בשביל לקרר את המים, אבל הוא לא מיועד לכך וצריך הפסקות מידי פעם.. כי זה הבלאי שלו..

גם כאשר אתה מחבר אותו לקירור משלו זה לא הכי אפקטיבי... אם אתה מחבר כמה TEC ביחד אז יוצא לך סביב 600W-800W שזה טירוף

במונחים של צריכת חשמל... וגם לא יתן לך את הטמפ' שאתה רוצה..

ניסיתי לקרר עם TEC אפילו מעבד של מחשב נייד וגם זה לא צלח.. הTEC העלה את הטמפ' וכיוון המעבד ולא הוריד אותה...

מה שלפי דעתי אתה צריך לחפש זה מיתקן קירור מים, כמו של אקווריום או במילים אחרות צ'ילר ...

פורסם
  • מחבר

בנאדדם אתה אומר שאתה לא מבין ומתעסק בחשמל...מה שאתה אומר סביר להניח דורש ידע כל שהוא. אז תיזהר כי סרטונים ב- YT לא תמיד מדוייקים.

על קצה המזלג:

1)לספק של מחשב מחוברת הארקה (לפח שלו שאתה רוצה לפתוח)..תיזהר לא לקרוע אותה וזכור להחזירה.

2)ספק של מחשב גם שהוא לא מחובר לחשמל עשוי להכיל קבלים טעונים (ובייחוד ספקים גנריים)..תיזהר שלא ייתפרק עליך אחד כזה

3)לא יודע למה התכוונת בלהפוך ספק מחשב ל- DC..הוא כזה מלכתחילה. רק שים לב שאתה משתמש במסילות שצריך (12V או 5V).

4)כדי להפעילו מחוץ למחשב נדמה לי צריך לקצר את החוט הירוק לשחור בחיבור 20/24..אז אם פותח עשה זאת כבר מבפנים.

בהצלחה :xyxthumbs:

תודה על הטיפים,

אני אולי נשמע קצת, care free אבל אני מאוד זהיר וכנראה אעבוד עם כפפות גומי בכל מקרה.

1. זו נקודה טובה, שמתי לב אליה אבל לא הדגישו אתה מספיק בסירטונים.

2. בשביל זה הכפפות... אבל אם אני מבין נכון, בגג זה פשוט יכאב.

3. הכוונה להפוך אותו לוותר נוח. אם הייתי מטעין איתו טלפונים הייתי משאיר את ה5v לצרכים שלי מספיק ה12v.

4. כן צריך לקצר אחרת הספק לא ידלק.

בעבר ניסיתי לשחק עם TEC, יש לי כמה של 100W או זרוקים פה בבית..

בתכלס הTEC צריך לעבוד כל הזמן בשביל לקרר את המים, אבל הוא לא מיועד לכך וצריך הפסקות מידי פעם.. כי זה הבלאי שלו..

גם כאשר אתה מחבר אותו לקירור משלו זה לא הכי אפקטיבי... אם אתה מחבר כמה TEC ביחד אז יוצא לך סביב 600W-800W שזה טירוף

במונחים של צריכת חשמל... וגם לא יתן לך את הטמפ' שאתה רוצה..

ניסיתי לקרר עם TEC אפילו מעבד של מחשב נייד וגם זה לא צלח.. הTEC העלה את הטמפ' וכיוון המעבד ולא הוריד אותה...

מה שלפי דעתי אתה צריך לחפש זה מיתקן קירור מים, כמו של אקווריום או במילים אחרות צ'ילר ...

כן הנצילות באמת מאוד נמוכה... מצד שני, כן משתמשים בהם בצידניות רכב למינכן ואפילו בכמה מיני ברים.

בגדול אתה לא חייב TEC עוצמתיים בטירוף... אתה חייב לקרר אותו מאוד אפקטיבי.... עובדה שיש כמה מערכות קירור מים למחשב שtec הוא חלק מהן. בכל מקרה אני כבר סקרן מדי בשביל לא לנסות... העלות של כל העסק כנרא לא תעבור את ה200 שקל כי ספק כבר יש.

צ’ילר הניו פתרון יקר מדי לצערי. אם כי מאוד אפקטיבי. יש גם אופציה לעשות אחד לבד ממזגן, מקרר או סופג לחות... הביעה שגם הם לא הכי זולים ותופסים הרבה מקום.

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים