עבור לתוכן

מדריך: קידוד אודיו

Featured Replies

פורסם

מכיוון שאני מתעסק בקידוד וידאו ואודיו מספר שנים ואני מחפש עכשיו אלטרנטיבות לתוכנות אודיו בעיקר שיעשו לי את העבודה הטובה יותר, החלטתי לערוך סיקור מקיף של התוכנות הקיימות בשוק כדי למצוא את התוכנה האולטימטיבית לפי הידע שלי כמובן.

מושגי יסוד:

Bit - בעידן הדיגיטלי, המושג ביט מתאר את מספר הביטים שהוקלטו בכל דגימת קול. הכוונה היא לכמה רזולוציה ירדו כשהקליטו את הסאונד. לצורך העניין, בדיסק רגיל ההקלטה נעשית על 16 ביט ובדיק DVD על 24 ביט.

Bitrate - המושג ביטרייט מתייחב לכמה ביטים עוברים בטווח זמן מסויים. הייצוג של זה בקובצי אודיו יהיה בדרך כלל לפי Kbps, כלומר, קילוביט לשנייה. לצורך העניין, דיסק מקורי מקודד ל-1411.2 קילוביטים לשנייה. יש גם דבר כזה הנקרה סופר אודיו CD הכולל 5644.8 קילוביטים לשנייה אבל זה לא רלוונטי אלינו.

Sample Rate - המושג סמפל רייט מתאר את כמות הדגימות שנעשו לסאונד במהלך שנייה אחת והיא מיוצגת על ידי הרצים. דיק רגיל מוקלט ב-44,100 הרץ, דיסק DVD עם 48,000 והכי גבוה זה אותו תקליטור שדיברנו עליו מקודם, שגם נקרה DSD וכולל 2822400 הרץ.

סוגי קבצים:

WAV

-----------------

זהו קיצור של Waveform Audio File Format והומצא על ידי מייקרוסופט ו-IBM כאמצעי לאכסון אודיו למחשבי PC. לצורך העניין, המקביל שלו במחשבי מקינטוש הוא AIFF. הקובץ אינו מכווץ וכולל את כל תווח התדרים שצליל יכול להכיל.

למרות שתיאורטית הקובץ מכיל את כל המידע שצריך, כדי להכניס אותו על דיסק אודיו, צריך להוריד לו את הנתונים כדי שיהיה בעל 2 ערוצי סטריאו, 16 ביט, 44100 סמל רייט ו-1411.2 ביטרייט. למרות הורדת הנתונים האלה, כל משתמש לוקח את האיכות הזאת כאיכות המקסימלית של קובץ אודיו.

המגבלה שלו הוא שהוא לא יכול לעבור גודל של 4GB שזה אומר 6.8 שעות האזנה לתקליטור אודיו רגיל. הסיבה שלא ניתן לעבור את זה היא כי קובץ זה לא מסוגל להגדיר בתוכו יותר מ-32 ביט אבל שימוש בקובץ W64 של תוכנת Sound Forge מאפשר הקלטה רחבה יותר.

חיסרון נוסף הוא שהוא לא מכיל שכבת נתונים ולכן לא ניתן לרשום עליו את שם השיר, אומן, אלבום וכו'.

FLAC

---------------------

זהו קובץ שהומצא על ידי ג'וש קולסון ואד וויטני במטרה לאפשר קידוד קבצים אך השארת הנתונים מהקובץ המקורי. באמצעות FLAC ניתן לקודד קובץ WAV מבלי לאבד אף נתון בו ולהוריד את נפחו ב-50 עד 60 אחוז.

FLAC, יחסית למתחרה שלו APE, קל לקידוד ויציב וכיום נתמך על ידי הרבה מאוד מכשירים.

הקובץ מסוגל להכיל בתוכו עד 32 ביט וכל סמפל רייט עד 655350 ואפילו עד 8 ערוצים. הוא כולל ערך בתוכו הנקרא Replay Gain שאומר לשיר להתנגן בווליום שונה מהמקור שלו בהתאם לערך הכתוב. כיום כל תוכנה כמעט מסוגלת לקרוא אותו ולקודד אותו.

קבצים נוספים ללא הורדת נתונים מהם: OGG, MPC, AIFF, RAW, AU

MP3

----------------------

זהו הקובץ הפופולארי ביותר ברשת. הוא החל את דרכו בשנת 1993 וכחוויה אישית אני יכול להגיד שהוא הומצא בתכלס כדי לשמש כלי לאחסון גדול יותר של קבצים והעברתו בקלות ברשת כי בתקופה ההיא הכוננים היו קטנים ותעבורת הרשת הייתה נמוכה.

הבעיה העיקרית של הקובץ הזה היא גם היתרון שלו. קידוד של קובץ כזה תוריד לכם את נפח הקובץ המקורי ב-90 אחוז בערך. הבעיה היא בדרך שבה הוא עושה את זה. כדי לעשות את זה, מפתחיו החליטו להוריד תדרים מסוימים שלאוזן קשה לשמוע ואחרי הורדת התדרים, כיווצו את התוכן שנשאר.

הסוג הפשוט ביותר שלו נקרא CBR שאומר בפשטות כמה ביטרייט יושקע בכל שנייה ושנייה בשיר מבלי יכולת להשתנות. הסוג המורכב יותר נקרא VBR שלמעשה קובע בכל רגע נתון כמה ביטרייט להשקיע. מה שעומד מאחורי זה היא העובדה שחלקים מסויימים בקובץ קל יותר לכווץ, כמו שקט או מוזיקה הכוללת מספר מועט של כלים בעוד אחרים קשה יותר לכווץ, ככה שאיכות הקובץ כאן תעלה בגלל שיש ניצול טוב יותר של הקידוד.

מבחינת ביטרייט ניתן לשחק כאן בין 32 ל-320 ביטרייט לשנייה ולהגיע לסמפל רייט של עד 48kHz.

כמובן שניתן לתייג את הקבצים ולכלול בתוכם את שם השיר, האומן וכו' וכמו FLAC הוא גם מכיל את Replay Gain.

AAC

---------------------

גם זה קובץ שכדי להגיע אליו נאלצו לחתוך תדרים מהקובץ המקורי. הקובץ הזה שיצא לעולם ב-1997 יכול להגיע לסמפל רייט של עד 96kHz. בנייתו הגיעה כדי להוות קידום ל-MP3 וכדי לעשות את זה, מעבר להגדלת הסמפל רייט, הוא יכול להכיל בתוכו עד 48 ערוצים, יכולת כיווץ חזקה יותר, יכולת שמירת תדרים טובה יותר מעבר ל-16Khz ועוד. בסך הכל, הוא נוצר כדי להעניק למפתחיו יכולות גמישות יותר. כיום השימוש הרחב שלו הוא בתקליטורי Bluray המשתמשים בו וביוטיוב.

קבצים נוספים שאיכות ירדה עם ההמרה: WMA, RA.

סיימנו את השלב הראשון של ההגדרות ועכשיו נעבור לתכלס וזהו קידוד המידע.

ריפ לדיסק אודיו

---------------------------

לצערי, בתחום הזה אין יותר מדי מבחר של תוכנות. כמעט כל תוכנת אודיו ממוצעת מאפשרת ריפ לדיסק אודיו. העניין הוא שהפעם יש תוכנה אחת שנחשבת בשוק למעל כולם וקוראים לה EAC או יותר נכון Exact Audio Copy. שלא כמו יתר התוכנות, תוכנה זו שמה לעצמה מטרה להוריד את הדיסק בצורה בצורה המקורית ביותר למחשב ללא איבוד מידע ולכן לא מאפשרת שימוש ב-MP3 וב-AAC. היא עושה זאת על ידי תיקונים מסוימים שהיא עושה לדיסקים עם כלים שיש על הכונן עצמו ולכן היא מתיימרת לספק את התוצאה המדוייקת ביותר. היא כן מאפשרת הורדת נתונים לקובצי WAV ו-FLAC.

Exact_Audio_Copy_Icon.png

המרות קבצים

---------------------------

עכשיו הגענו לנקודה המעשית בכל הסיפור.

אישית אני מתעסק שנים בתחום הזה והגעתי למסקנה שיש לי מספר דברים שחשובים לי. הדבר הראשון זה שהתוכנה תדע לקרוא כל סוג של קובץ, לקודד לכל סוג של קובץ (במיוחד העיקריים), תדע לתת לי אפשרויות קידוד לכל קובץ ושתעשה את זה בשיא המהירות תוך ניצול מקסימלי של המעבד.

לאחר הרבה ניסויים, גיליתי שתוכנה כזאת אולטימטיבית אני לא מצליח למצוא אבל אני כן יכול לנסות לעשות השוואה בכמה תוכנות עיקריות לזה.

לצורך העניין, הורדתי למחשב דיסק מקורי של Savage Garden - Savage Garden באמצעות תוכנת EAC.

המחשב שבו אני משתמש לניסוי הוא:

i7 870@3.744Ghz - למי שלא יודע, זהו מעבד בעל 4 ליבות המחולקות ל-8HT

P55A-UD3

G. Skill DDR3 1600 4GB

3 X 250GB Sata Raid

Windows 7 64-Bit

כל קידודי ה-MP3 נעשו ב-CBR ו-320.

כל קידוד ה-AAC נעשו ב-320.

רוב קידוד ה-FLAC נעשו על הגדרת כיווץ 8

Winamp -

התוכנה המוכרת ביותר ברשת ואין מה להגיד, עושה בדרך כלל את העבודה.

מבחינת המרת קבצים, אני מאוד אוהב את התוכנות האלה שמאפשרות את הפעולה שנראית אולי קטנה אבל לא והיא לשים את הקבצים המקודדים באותה ספרייה שבה היו. זה יכול להיות מאוד רלוונטי כאשר מקודדים מספר ספריות.

בקידוד MP3, התוכנה ניסתה להשתמש בכל 8 המעבדים אך לא עשתה להם ניצול מקסימלי ולא הצליחה בסך הכל לעבור את ה-30 אחוז הכללי של המעבד. בסך הכל לקח לה 2.18 דק'.

בקידוד AAC, גם פה התוכנה לא מנצלת את המעבד ולקח לה 38 שניות בלבד!

בקידוד FLAC, כמובן שגם לא היה שימוש בכל המעבדים ולקח לה 45 שניות בלבד!

החיסרון של התוכנה היא באי יכולתה להשתמש כמו שצריך במעבד ובאי יכולתה להמיר קובצי FLV

WinampFormatConverterAACPv2Settings.png

MediaCoder Audio Edition -

השתמשי בגרסה האחרונה של תוכנה זו שנועדה רק לקידודי קבצים ובגרסת ה-64 ביט שלה. עם הכניסה לתוכנה, כבר מחכה לי לוח ששואל אותי בכמה מעבדים להשתמש. התוכנה יודעת לזהות כל קובץ אפשרי, כולל FLV ולקודד לכל קובץ אפשר. החיסרון של התוכנה הוא בבאגים שגורמים לה פה ושם לקרוס ובמגבלת ה-99 קבצים שאפשר לקודד בפעם אחת בגלל שהתוכנה לא חופשית וצריך לשלם עליה אם רוצים את כל הפונקציות שלה. בנוסף ליתרונות, התוכנה שואלת אותי כמה קבצים לקודד במקביל.

ההגדרה הייתה כמובן מקסימלית מבחינת כמות קבצים במקביל והיא עמדה על 4.

בקידוד MP3, התוכנה לא ניצלה עד תום את המעבד ואפילו לא חצי שלו ולקח לה 44 שניות להמיר את הקבצים שזה יחסית מהיר לעומת התוכנה הקודמת שניסינו.

בקידוד AAC, היא עשתה טובה שעברה את 20 אחוז ניצול המעבד וסיימה תוך 33 שניות.

בקידוד FLAC היא כמובן גם לא ממש השתמשה במעבד רק שפה היא משום מה לא עשתה 4 עבודות במקביל ולכן זמן העבודה שלה מאוד התארך לכדי 6.19 דק' ארוכות.

למרות זאת אני חייב לציין שבתוכנה יש ממש אינספור אפשרויות ומבחינת קידודים אפשר לעשות איתה ממש הכל, רק חבל שניצול המעבד אצלה לא ממש יעיל.

MediaCoder-Audio-Edition_1.png

DBpoweramp -

אחת מתוכנות האנדרגראונד. לא נראית כל כך יפה וכדי להשתמש בכל אפשרויות הקידוד שלה, צריך תוספים מיוחדים. אבל אנחנו לא פה בשביל חיים קלים בהתקנות אלא בשביל לבדוק מה היא עושה בתכלס.

בקידוד MP3 היא השתמשה בכל המעבדים אך לא ניצלה עד תום את המעבד. היא עשתה זאת כאשר עבדה על 4 קבצים במקביל. היא סיימה את העבודה תוך 33 שניות בלבד!

בקידוד AAC היא ניצלה יחסית יותר טוב את המעבד וסיימה ב-19 שניות בלבד!

בקידוד FLAC היא סיימה תוך 20 שניות בלבד!

בינתיים, ללא ספר התוכנה המרשימה ביותר מבחינת מהירות.

בנוסף היא מאפשרת את שמירת הקבצים גם בספריות המקוריות שלהם, היא מקודדת לכל סוג קובץ ותחתיו מכילה את כל האפשרויות. לצערי היא לא מקודדת FLV אבל זה שטויות...

דבר נוסף נחמד אצלה היא האפשרות לקודד מתוך ה-Shell Extension של Windows.

מי שרוצה תוכנה אולטימטיבית גם לריפ לדיסקים אז היא מכילה כתוכנה נפרדת את DBpoweramp Audio CD Input ולה יש את פונקציית AccurateRIP שיש לתוכנת EAC. ללא ספק, תוכנה מצוינת.

29195568167949264449.png

AVS Audio Converter -

אחת התוכנות היותר מוכרות בשוק. היא שמה לעצמה בדגש את נוחות המשתמש וכתוצאה מכך היא לא מאפשרת להגיע לאפשרויות מתקדמות וכך למשל, לא יכולתי לבחור את עוצמת הקידוד של FLAC למשל. בנוסף היא לא מאפשרת לשמור את הקבצים בספריות המקוריות. אך נשאר לנו לבדוק בכל זאת את המהירות.

בקידוד MP3, פה כבר הפתעה נעימה. לעומת יתר התוכנות, זאת התוכנה היחידה שהשתמשה ב-100 אחוז מהמעבד ועשתה זאת על ידי פיצול המשימות ל-8 ולכן סיימה בתוך 19 שניות את הקידוד

בקידוד AAC, לקח לה 20 שניות לעשות את העבודה ובנוסף היא לא איפשרה לי להגדיר לה קידוד של 320.

בקידוד FLAC, מדהים! אין מילה אחרת. תוך 8 שניות היא סיימה את העבודה. הבעיה היא שכמו שכל התוכנה לא מאפשרת לי להשתמש בכל האפשרויות, אז פה היא לא אפשרה להשתמש בעוצמת קידוד 8 ל-FLAC.

avs_audio_converter-78271-1252375657.jpeg

סיכום

---------------

כמו שאמרתי, תוכנה שיודעת לעשות הכל כנראה שאין אבל הקרובה ביותר היא DBpowerAMP.

התוכנה הזאת מהירה מאוד אך לא הכי מהירה. היא יודעת לעשות 4 עבודות במקביל אך לא מנצלת לחלוטין את המעבד.

היא יודעת לקודד את כל סוגי הקבצים ולאיזה קובץ שרוצים ובנוסף מאפשרת להשתמש בכל האפשרויות של הקידוד. מצד שני צריך להתקין כמה תוספים שלה כדי שזה יקרה אבל מניסיון זה ממש לא קריטי ולא מסובך בכלל.

יש לה תוכנת עזר לעשות ריפ לדיסקים שעושה עבודה דומה לזו של EAC ובנוסף היא מאפשרת כניסה להמרות קבצים דרך ה-Shell Extension.

מהירות: AVS

נוחות: AVS ו-DBpowerAMP

אפשרויות: DBpowerAMP ו-MediaCoder

הכל כולל הכל: Winamp

תוכנה מנצחת: DBpowerAmp

יש תוכנות נוספות שהייתם רוצים שאבדוק? שאלות נוספות? הכל כאן.

פורסם

ח"ח

הגם שאני לא נבוך זה עדיין מורה נבוכים - ושווה להכניסו כסטיקי ויפה שעה אחת קודם.

אם תרים את הכפפה ותכתוב באותה צורה גם על קידוד וידאו - שאפו X 2

פורסם
  • מחבר

יש עוד תוכנה שאני אסקר כנראה, לא בטוח, ואחרי זה נעבור גם לוידאו אם אני אראה שאנשים רוצים את הדברים האלה.

וידאו זה לדעתי קצת יותר מסובך אבל זה אפשרי.

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים