עבור לתוכן

שאלה בקשר לגלים ולעיבוד גלים/קולות

Featured Replies

פורסם

שלום, אני יודע את ההגדרות של גל ומהו. יש לי כמה שאלות פשוט ...

א. איך לדוגמא ממירים גלי קול לאותות חשמלים? מה קורה באותו כלי שנקרא מקרופון או רמקול? איך זה ממיר את גלי קול לאותו חשמליים שניתן לשמור ולהפך?

ב. אני יודע מה זה סיב אופטי ... איך משתמשים בזה להעברת מידע? אני יודע את אופן הפעולה של סיב אופטי אני פשוט לא מבין איך מדביקים מידע על גבי אור או שאני פשוט לא מבין את ההגדרה נכון.

ג. שוב, אני יודע מה זה גלים אבל אני לא מבין איך מדביקים מידע על גלים. לדוגמא אני רוצה לשלוח תמונה אני יודע שאני שולח את זה ואנטנה מסויימת מקבלת את זה משם שולחת את זה ללווין ולווין מאתר ושולח את זה לאנטנה אחרת ששולחת את זה לבן אדם שרציתי לשלוח את התמונה אבל איך התמונה מובדקת לגל?

תודה רבה לעוזרים.

פורסם

אומנם חיפוש קצר בויקי או HowStuffWorks.com כנראה יניב תשובות יותר טובות, אך אני אפרט בקצרה (מהידע המצומצם שלי)

1. במיקרופון ישנה ממברנה שכאשר אתה מדבר היא רוטטת ומחובר אליה מגנט.

כאשר הממברנה רוטטת אז גם המגנט זז, וכאשר המגנט זז, הוא גורם להשראה מגנטית ויוצר זרם חשמלי בחוטים

מוליכים הנמצאים במיקרופון. כאשר זה קורה, ניתן לשמור את הזרם החשמלי הזה ואח"כ באמצעות רמקול להמיר אותו חזרה לקול.

וכיצד רמקול עובד? בדיוק אותו הדבר, רק הפוך. ברמקול ישנם חוטים אשר עובר בהם זרם חשמלי, וכאשר עובר בהם זרם חשמלי,

הם גורמים למגנט, אשר מחובר לממברנה, לזוז ואז הממברנה רוטטת. כאשר הממברנה רוטטת, היא מייצרת קול.

לגבי 2 ו-3, שניהם זה בעצם אותה שאלה, שזה כיצד מעבירים מידע באמצעות גל. ובכן, יש מספר דרכים להעברת מידע על גבי גל.

אחת מהדרכים היא AM, שזה Amplitude Modulation, שזה אומר "ויסות אמפליטודה".

אמפליטודה זה הנקודה הגבוהה ביותר והנמוכה ביותר בגל. אם ידועה תדירות הגל (והיא ידועה מן הסתם כאשר אתה מאזין לתדר מסויים),

אז אפשר למשל (אני לא בטוח איך זה מבוצע בפועל. שוב, ויקי יודע יותר טוב ממני) לקבוע שאמפליטודה חיובית היא 1 ואמפליטודה שלילית היא 0

ואז לקודד את המידע בצורה בינארית.

דרך נוספת לקודד את המידע היא FM (כן, רדיו AM ו-FM נקראים כך בדיוק בגלל צורת הקידוד [אפנון?] של המידע/גל).

ב-FM, שזה Frequency Modulation, מתבצע שינוי כלשהו של התדר (במקום האמפליטודה) על מנת לקודד מידע.

שוב, אני לא סגור עד כמה זה נכון מה שאני כותב (בעיקר לגבי 2 ו-3, לגבי 1 אני בטוח למדי שכך זה עובד, לפחות בתיאור גס)

אבל אלה היו שני הסנט שלי בנושא. כמו שכתבתי, חיפוש קצר בויקי, HowStuffWorks.com או סתם בגוגל יפנה אותך למספיק מידע בנושא.

פורסם
  • מחבר

אומנם חיפוש קצר בויקי או HowStuffWorks.com כנראה יניב תשובות יותר טובות, אך אני אפרט בקצרה (מהידע המצומצם שלי)

1. במיקרופון ישנה ממברנה שכאשר אתה מדבר היא רוטטת ומחובר אליה מגנט.

כאשר הממברנה רוטטת אז גם המגנט זז, וכאשר המגנט זז, הוא גורם להשראה מגנטית ויוצר זרם חשמלי בחוטים

מוליכים הנמצאים במיקרופון. כאשר זה קורה, ניתן לשמור את הזרם החשמלי הזה ואח"כ באמצעות רמקול להמיר אותו חזרה לקול.

וכיצד רמקול עובד? בדיוק אותו הדבר, רק הפוך. ברמקול ישנם חוטים אשר עובר בהם זרם חשמלי, וכאשר עובר בהם זרם חשמלי,

הם גורמים למגנט, אשר מחובר לממברנה, לזוז ואז הממברנה רוטטת. כאשר הממברנה רוטטת, היא מייצרת קול.

לגבי 2 ו-3, שניהם זה בעצם אותה שאלה, שזה כיצד מעבירים מידע באמצעות גל. ובכן, יש מספר דרכים להעברת מידע על גבי גל.

אחת מהדרכים היא AM, שזה Amplitude Modulation, שזה אומר "ויסות אמפליטודה".

אמפליטודה זה הנקודה הגבוהה ביותר והנמוכה ביותר בגל. אם ידועה תדירות הגל (והיא ידועה מן הסתם כאשר אתה מאזין לתדר מסויים),

אז אפשר למשל (אני לא בטוח איך זה מבוצע בפועל. שוב, ויקי יודע יותר טוב ממני) לקבוע שאמפליטודה חיובית היא 1 ואמפליטודה שלילית היא 0

ואז לקודד את המידע בצורה בינארית.

דרך נוספת לקודד את המידע היא FM (כן, רדיו AM ו-FM נקראים כך בדיוק בגלל צורת הקידוד [אפנון?] של המידע/גל).

ב-FM, שזה Frequency Modulation, מתבצע שינוי כלשהו של התדר (במקום האמפליטודה) על מנת לקודד מידע.

שוב, אני לא סגור עד כמה זה נכון מה שאני כותב (בעיקר לגבי 2 ו-3, לגבי 1 אני בטוח למדי שכך זה עובד, לפחות בתיאור גס)

אבל אלה היו שני הסנט שלי בנושא. כמו שכתבתי, חיפוש קצר בויקי, HowStuffWorks.com או סתם בגוגל יפנה אותך למספיק מידע בנושא.

תודה רבה, הבנתי איך זה עובד!

פורסם

אין צורך לצטט את התגובה שמעליך.

נתחיל ממשהו יותר פשוט - תחשוב שאתה רוצה לשדר מידע כלשהו בין שני מחשבים, כשהם מסוגלים לדבר באמצעות גל קול (למחשב אחד יש רמקול, לאחר יש מיקרופון). המידע כמובן מיוצג בביטים (רצף של אפסים ואחדות). יש כל מיני דרכים לשדר את המידע, לדוגמה:

א. המחשב המשדר "מתרגם" כל ביט 0 לצליל חלש, וכל ביט 1 לצליל חזק, ומשדר אותם במשך שנייה (לדוגמה, את הרצף 01001 הוא ישדר ע"י חמישה צלילים - חלש, חזק, חלש, חלש, חזק).

ב. המחשב המשדר מתרגם כל ביט 0 לצליל נמוך וכל ביט 1 לצליל גבוה, ומשדר באותו אופן.

המחשב הקולט כמובן מזהה את גובה או עוצמת הצליל ולפי זה מבין אם הביט הנוכחי הוא 0 או 1.

מה בעצם עשינו כאן? תרגמנו את המידע הדיגיטלי לגל קול. פעולה זו נקראת אפנון, ובמקרה הספציפי שלנו, א' הוא דוגמה לאפנון משרעת (ASK) ו-ב' הוא דוגמה לאפנון תדר (FSK). תחליף את גל הקול בגל אלקטרומגנטי, תחליף את הרמקול והמיקרופון בזוג אנטנות, ותאיץ את קצב השידור - ותקבל תקשורת רדיו דיגיטלית בסיסית.

הרעיון של AM ו-FM הוא די דומה ל-ASK ו-FSK, רק שבמקרה זה מדובר על אפנון של מידע אנלוגי (לדוגמה, מוסיקה ברדיו) על גבי גל אלקטרומגנטי.

אני כותב תגובה ארוכה ומושקעת, ואתה מעז להבין לי את הנושא? חוצפן. :)

פורסם

מצטער שניצל, הגעת באיחור :)

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים