עבור לתוכן

האם העולם עומד להיכנס לשנה של מיתון בשל המצב באמריקה?

Featured Replies

פורסם

כולם יודעים שאמריקה נמצאת בהאטת הצמחיה שלה כבר הרבה מאוד זמן

בגלל המצב עם הבנקאות והנדלן ושוק האנרגיה

הדולר ממצב של 4.4 כלפי השקל נמצא כרגע ב3.95 ונכון המצב גם כלפי מטבעות של ארצות אחרות

האם אמריקה עומדת להמשיך במסלול הזה? ואם כן האם היא עומדת לגרור את כל העולם איתה?

פורסם

אתה בטוח שאתה במקום הנכון?

פורסם

כולם יודעים שאמריקה נמצאת בהאטת הצמחיה שלה כבר הרבה מאוד זמן

בגלל המצב עם הבנקאות והנדלן ושוק האנרגיה

הדולר ממצב של 4.4 כלפי השקל נמצא כרגע ב3.95 ונכון המצב גם כלפי מטבעות של ארצות אחרות

הדולר ב-3.77, הלוואי שהיה ב-3.95 (השקעתי קצת באג"ח דולרי ב-3.92). ובשיא הוא הגיע עד ל-4.99.

לפני שבוע בדקתי משהו - הלכתי לספרייה והוצאתי מהארכיון את מגזיני The Marker, ובינהם המגזין של ינואר 2003. זהו מגזין ההשקעות השנתי של The marker (שעכשיו מתפרסם בחודש דצמבר) ויש בו הרבה כתבות ותחזיות על השקעות. עשו שם סקר בין 50 המנכ"לים הגדולים במשק (לדוגמה מנכ"ל אסם, מנכ"ל אלעל, מנכ"לית בנק לאומי, מנכ"ל בזק, מנכ"ל סלקום ועוד..) ושאלו אותם מה הם חושבים שתהיה הצמיחה ב-2003. (רקע - בשנים 2000-2002 הצמיחה הייתה שלילית, הבורסה צנחה והמשק היה מצוי במיתון כבד עקב התפוצצות בועת ההיי-טק). התחזיות נעו בין צמיחה של מינוס 2 אחוז עד פלוס 2 אחוז בערך. בפועל הצמיחה ב-2003 הייתה בערך 8%. בכתבה יותר מפורטת עשו שיחה משותפת עם 4 מהמנכ"לים האלו ודיברו איתם גם על הבורסה - הם העריכו שב-2003 הבורסה תעשה ממינוס 10% עד פלוס 10% בערך (דעות שונות). בפועל הבורסה עלתה בכ-80%. זאת ועוד - מרבית הכלכלנים בעולם לא הצליחו לחזות את התפוצצות בועת ההיי-טק, וגם משבר הסאב-פריים הנוכחי בא בהפתעה למרבית המומחים. הנקודה היא - אל תיקח ברצינות את התחזיות. אני בעצמי מנסה להשקיע "נכון" לפי תחזיות ונכוותי כבר שהקשבתי לאנליסטים והשקעתי בכמה מניות שהם המליצו עליהם, ונכוותי שניסתי לנחש שהדולר כבר יותר מדי נמוך שהוא היה ב-3.92 ומאז הוא המשיך לרדת עוד קצת. התחזיות לא שוות הרבה ואף אחד לא יודע כלום. כלום מנחשים ומהנקודה הספציפית הזאת יכול להתברר שארה"ב התגברה על המשבר והבורסות שם יעלו מעכשיו עד סוף השנה ב-20% והדולר יסיים את השנה ב-4.2 שקל, ויכול להיות גם שהמיתון יחריף, הבורסות שם ירדו בעוד 20% ודולר יהיה שווה 3.4 שקל.

פורסם

חשוב לזכור כמה דברים.

1. אף אחד לא יודע שום דבר.

2. מי שכבר כן יודע, שומר את זה לעצמו, ולא מגלה לאחרים.

3. האנליסטים המהוללים - אם באמת היו טובים במה שהם עושים - היו סותמים את הפה ומרוויחים כסף.

4. גם מי שכן הרוויח כסף, והרבה, מעורב כאן גם אלמנט של מזל (בנוסף לאסטרטגייה) - וזה לא אומר שהוא ירוויח גם מחר.

אישית, כבר לפני שנה אמרתי ששנת 2008 לא תהיה שנה טובה.

אני גם לא מכניס לבורסה שקל ישירות, עד שאין איזה מיתון בריא מלווה בצניחה חופשית של המדדים.

פורסם

מצד שני, אם אתה חושב שמניה נסחרת בזול אתה יכול לקנות ממנה כמה שאתה רוצה ואז כן לפרסם שהיא זולה כדי להריץ אותה. ומי ש"יודע" כנראה ניפק בחיים שלו מעט מאוד תחזיות כלליות ופגע בפוקס בכולם. זה כמו שמומחי ספורט ניסו לנחש לפני יורו 2004 מי תזכה ויוון באה והפתיעה. שום דבר לא ידוע - אם היו יודעים שהכלכלה האמריקאית הולכת למיתון אז כולם היו מוכרים את המניות שלהם והבורסה הייתה מתרקסת בעשרות אחוזים. כרגע השער של הבורסה האמריקאית משקף מה שיודעים על מצבה הכלכלי כעת ואת עוצמת המיתון שמעריכים שהיא תיכנס אליו. ואנליסטים בארץ ובעולם לא ישרים או לא טובים מספיק (אופטיימים חסרי תקנה. אם הם חושבים שהחברה במצב נורא הם ישימו המלצה של "מחיר שוק". רק המעטים אמיצים, ורק בחברות איומות או בועתיות ברמה קיצונית ימליצו על מכירה).

אני בשנה האחרונה למדתי המון מהרבה מאוד טעויות שעשיתי בבורסה (וזאת אחרי שקראתי ספרים ומאמרים מקצועיים) ואי הבנה וניסיון בבורסה תגרור תמיד הפסדים, גם אם תשים את הכסף במק"מ (הפסד של ריבית אלטרנטיבית). עכשיו התיק שלי זה 50% מזומן (שאני מקבל עליו ריבית פריים מינוס 2.2 אחוז), 20% אג"ח בארץ, 5% אג"ח דולרי ו-25% מדדי דיבדנד עולמיים שונים. ואני ממש לא מתיימר לדעת מה יהיה ב-2008 או בחודש הבא. יותר קל לתת תחזית כלכלית כללית ל-2020 מאשר לדצמבר 2008. ואני ממליץ לכולם להשקיע בבורסה עם כמה אלפי שקלים, אולי תרוויחו - ואם תפסידו, ותשכילו ללמוד מזה, תקבלו הרבה שיעורים חשובים מאוד שיהיו שווים את המחיר.

פורסם

מניסיון שלי לנסות לחזות את הכלכלה העולמית זה כמו לנסות לחזות את מזג האוויר

אף אחד לא יודע בדיוק מה יקרה בחודשים הקרובים

וגם היו מספיק משקעים מאוד גדולים שנפלו על התחת

מה שאפשר זה ללכת על השקעות יחסית בטוחות

אבל אם רווחים יותר קטנים

פורסם

ההיסטוריה (הלא מאוד ארוכה) מראה כי לטווח הרחוק השקעה בבורסה היא מסלול ריווחי.

המדד השנתי הממוצע של כל בורסות העולם עשה כ-10% שנתי בממוצע. יש לא מעט אנשים שהרוויחו יפה בבורסה בשנים האחרונות - אבל זו בכלל לא חוכמה.

כשהכל עולה, לא קשה להרוויח. החוכמה היא להכות את המדדים, ואת זה אני חושב שמעט מאוד אנשים יכולים לעשות.

סביר להניח שאני אצטרף לטרנד הזה, אבל כיוון שהיו כבר מספר לא מועט של שנים של עליות שערים - וההיסטוריה מראה כי הבורסה היא די מחזורית, אני מחכה שהיא תראה איזה צניחה לפני שאני נכנס.

כרגע הכסף שלי יושב בנדל"ן, שכבר בטווח הקצר הציג תשואה יפה.

פורסם

בנדל"ן בארץ יש סימנים שהשוק הגיע לגבול העליון

מחירי הדירות כל כך גבוהים היום ויש סיכוי טוב שתגיע ירידה בקרוב

כרגע מחירי השכירות בתל אביב נעצרו בגבול

וספק אם מחירי הדירות יעלו יותר

פורסם

אני לא בת"א, אני באחת מערי הלוויין - לא רחוק מהתוואי המתוכנן של הרכבת שצפוי להקפיץ את המחירים.

פורסם

לא יודע באיזה מקום הרכבת תעבור ולא מכיר את הארץ טוב

אבל מבחינת מחירי הדיור אפילו במקומות כמו כפר יונה\פתח תיקווה \ועוד המחירים קפצו

אולי רק בחולון המחירים לא הגיעו לגבול אבל קשה לי להאמין שהם יעלו עוד הרבה בעתיד הקרוב

הייתה עליה גדולה של כמה שנים רצוף

ואני פוגש הרבה אנשים שאין להם כסף לדירה במחירים הנוכחים

ואפילו לשוכרים רבים המצב מאוד קשה

רכבת או לא רכבת אם המשכורות לא יעלו קשה לי לראות את המחירים עולים הרבה

יכולתה להרוויח המון אם הייתה שם את הכסף לפני כמה שנים

אבל זה בדיעבד ולא עושה אותי חכם במיוחד :nixweiss:

פורסם

פולי קפה.

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים