מאז שביית האדם את הפרות הן משמשות אותנו לייצור חלב ומוצריו. הישראלים אוהבים לצרוך מוצרי חלב דרך קבע ולא רק בחג השבועות. אנשים רבים אוהבים לפתוח את הבוקר שלהם בכוס קפה בחלב ולאכול טוסט מרוח בגבינה לבנה טעימה. אך לפני שהחלב או הגבינה מגיעים לכוס ולצלחת שלנו, הם עוברים תהליך מורכב של הרתחת החלב כדי להשמיד את החיידקים ולהעניק לחלב מראה אחיד.
פסטור למען הבריאות
לאחר שחולבים את הפרות בתוך מכון חליבה, החלב המתקבל מועבר במכלי חלב גדולים לצורך ביצוע תהליך הפסטור. פיסטור חלב הוא למעשה חימום החלב לטמפרטורה של 73 מעלות צלסיוס באמצעות מכונה מיוחדת הנקראת מפסטרת חלב. החימום עצמו משמיד חיידקים ופטריות שעלולים להזיק לבריאות האדם. לאחר תהליך החימום מתבצע תהליך קירור לטמפרטורה של 4 מעלות צלסיוס כדי שהחיידקים ששרדו את ההרתחה לא יוכלו להתרבות. כדאי לדעת גם שתהליך הפסטור נקרא על שם המדען לואי פסטר שגילה כי חום גבוה יכול להשמיד חיידקים. נוסף על כך, פסטור חלב הוא לא הדרך היחידה להשמיד חיידקים. אחד החסרונות שלו הוא שבעקבות תהליך זה חיי המדף של המוצר קצרים יחסית. כדי לגרום למוצר לעמוד זמן רב יותר במדף המקרר שלכם מבלי להתקלקל, מטהרים את החלב באמצעות תהליך העיקור – שם טמפרטורת ההרתחה יכולה להגיע ל-149 מעלות צלסיוס.
מחלבה טובה היא מחלבה מצוידת היטב
מטבע הדברים כל מחלבה טובה צריכה לכלול ציוד משוכלל כדי להפיק את המוצרים הטובים ביותר. אלה כמה דוגמאות לציוד שבו משתמשים במחלבות:
- מכלי חלב לחימום – אם מקודם הוזכר תהליך הפסטור, הרי שהחלב העובר את התהליך מועבר למפסטרת באמצעות מיכלי חלב סגורים היטב. למעשה, השימוש במכלי החלב נפוץ עד כדי כך שמחלבות רבות ברחבי הארץ מעדיפות לנצל מכלי חלב משומשים כדי לחסוך בעלויות מצד אחד ולספק מצד שני את החלב האיכותי ביותר.
- מעבירים את החלב – מכלי החלב חיוניים גם במהלך ההעברה התקינה של החלב ממקום למקום מבלי לפגוע באיכותו.
- מכלי חלב לקירור – מדובר במכלים איכותיים העשויים מפלדת אל-חלד, והם נועדו לשמור על הנוזל הלבן מכל משמר גם בתנאי מזג אוויר קשים של חום או קור, ומווסתים את טמפרטורת החלב כך שתהיה קבועה. מכלי חלב למכירה מוצעים ברפתות השונות ומחירם משתנה בהתאם לכמויות החלב שהם יכולים לשמור. לדוגמה, במכל קטן ניתן לאחסן כ-100 ליטר של חלב, ואילו במכל גדול יותר כמות הליטרים יכולה להגיע ל-7000.
- מכונה להפרדת החלב – בסיומו של תהליך הפסטור מועבר החלב למכונה מיוחדת שנועדה להפריד את החלב. בשלב הגולמי שלו החלב מלא בגושי שומנים. הכוח הצנטריפוגלי של מכונת ההפרדה מעביר את השומן למרכז, ואילו החלב הרזה נזרק לצדדים. את השומן המצטבר מעבירים לייצור גבינות וחמאה, ואילו את החלב הרזה מעבירים להומוגניזציה – תהליך האחדה. זאת במטרה להשיג את המרקם האחיד של החלב ולהעביר אותו לקופסאות הקרטון כדי שישמש לרכיב עבור הקפה או דגני הבוקר.
- חליבה אוטומטית – בימינו אין צורך לחלוב את הפרה באמצעות חליבה ידנית ארוכה ומפרכת. מחלבות רבות בארץ ובעולם משלבות חליבה רובוטית. הזרועות הרובוטיות חולבות את הפרה כאשר היא מוכנה לכך ומספקות כמויות חלב בכמויות תעשייתיות.
מהיכן מגיע כל הציוד למחלבות?
כדי שמחלבה תוכל לתפקד ולייצר חלב איכותי בכמויות גדולות, עליה להיות בקשר תמידי עם חברה מקצועית המספקת ציוד למחלבות ורפתות, כדוגמת חברת נ.א אספקת שירותים לרפתות. חשוב לבחור חברה אמינה שיש לה ניסיון של שנים רבות באספקת הציוד, וכן חברה המתעדכנת בשכלולים החדשים שעובר הציוד למחלבות ויכולה ליישם את הפיתוחים החדישים במהירות גם בארץ.