FAQ - זכרונות למחשבים ניידים - ייעוץ לפני רכישת מחשב - HWzone פורומים
עבור לתוכן
  • צור חשבון

FAQ - זכרונות למחשבים ניידים


QttP

Recommended Posts

ב-FAQ זה נרכז את השאלות הנפוצות ביותר המתעוררות בנושא זכרונות למחשבים ניידים.

אני מודה לכל מי שתרם ותורם ל-FAQ זה. כל מי שיש לו שאלה או רעיון לשיפור ה-FAQ מוזמן לפנות אליי בפרטי.

ש:

האם אני יכול להוסיף זיכרון למחשב הנייד שלי?

ת:

במרבית המקרים כן. ברוב הניידים המודרניים יש שני סלוטים לזכרון. חלק מהדגמים מגיעים עם סלוט אחד פנוי כך שניתן פשוט להוסיף. גם אם שני הסלוטים תפוסים, אפשר להחליף את הסטיקים בגדולים יותר וכך להגדיל את הנפח הכללי.

בחלק מהמחשבים (לרוב אולטרא-ניידים) סטיק אחד של זיכרון מולחם ללוח ולא ניתן לשדרגו. במקרים קיצוניים (ונדירים) ביותר, יש רק סטיק אחד והוא מולחם, ואז לא ניתן לשדרג זיכרון כלל.

ש:

האם זיכרון של נייד שונה מזיכרון של מחשב רגיל?

ת:

כן. המחשבים הרגילים משתמשים בזכרונות מסוג DIMM, ואילו הניידים ב-SO-DIMM. ההבדל הוא הגודל הפיזי, כאשר סטיקים של SO-DIMM קטנים משמעותית מה-DIMMים הרגילים, על מנת לתפוס פחות מקום בתוך המחשב.

ש:

איך אדע איזה סוג זיכרון אני צריך?

ת:

הזיכרון הנתמך מוגדר ע"י הצ'יפסט של המחשב. מחשבים מודרניים משתמשים בזיכרון מסוג DDR3, או בשמו המלא DDR3 SDRAM (כאן DDR = Double Data Rate). דגמים הוותיקים ביותר משתמשים ב-DDR2 או אף ב-DDR (ידוע גם כ-DDR1).

לרוב סוג הזיכרון מפורט בתיאור המחשב. ניתן גם להשתמש בתוכנות כמו CPUZ או EVEREST, המציגות מידע כללי רחב על המערכת, ובין היתר על הזיכרון.

ש:

איך אדע אם יש לי סלוט פנוי?

ת:

CPUZ יכולה לעזור גם בזה. בטאב ה-SPD ניתן לראות לגבי כל סלוט זיכרון אם הוא פנוי או מאוכלס.

ש:

האם אפשר לערבב בין סוגי זיכרון (למשל להוסיף DDR2 למחשב שיש בו כבר DDR?)

ת:

לא. הזכרונות לא תואמים פיזית ולא חשמלית.

ש:

האם כל סטיק זיכרון יתאים, בהנחה שהוא מאותו סוג ובאותו תדר (למשל DDR-400), או שיש לחפש זכרונות מיוחדים לכל דגם מחשב?

ת:

ברוב המקרים - כל סטיק יתאים. לעיתים רחוקות יש בעיות תאימות אקראיות בין סטיק מסוים למחשב/לוח-אם, ולכן תמיד מומלץ לסכם עם המוכר/חנות אפשרות של בדיקה במעמד הקנייה או החלפה במועד מאוחר יותר.

ש:

האם אפשר להוסיף זיכרון מאותו סוג, אבל בתדר מהיר יותר? (לדוגמה, הוספת DDR2-667 ל-DDR2-533). האם המחשב יעבוד?

ת:

במרבית המקרים, כן (למעט אותן בעיות תאימות שפורטו בסעיף הקודם). רוב הזכרונות המהירים יודעים לעבוד גם בתדרים איטיים יותר. מהירות הזכרונות בפועל תיקבע לפי האיטי מביניהם.

ש:

האם שני הסטיקים של הזכרון חייבים להיות זהים בגודלם ובמהירותם?

ת:

לא. ניתן בהחלט להריץ שני סטיקים שונים בגודל (נניח, 1GB ו-2GB), ולרוב ניתן גם לערבב מהירויות שונות. כאמור, הזיכרון האיטי יותר יקבע. שוב, בעיות תאימות פוטנציאליות הן אפשרות שיש לקחת בחשבון.

ש:

האם אקבל תוספת ביצועים אם אשדרג את הזיכרון למהיר יותר (למשל DDR2-667 ל-DDR2-800)?

ת:

הצ'יפסטים של המחשבים הניידים מוגבלים במהירויות הזיכרון שהם תומכים בהם. במקרה שבהם הזיכרון מהיר יותר ממה שהצ'יפסט תומך, הוא ירוץ בתדר איטי יותר ושדרוג כזה לא יניב תוספת ביצועים. גם במקרים שבהם הצ'יפסט תומך בזיכרון מהיר יותר, תוספת הביצועים תהיה קטנה ובלתי-מורגשת.

ש:

מהי כמות הזיכרון המקסימלית שאפשר להתקין?

ת:

בעיקרון, ההגבלה נובעת מנפח הזכרונות הקיימים בשוק. לדוגמה, ל-DDR הסטיק הכי גדול שקיים הוא בנפח 1GB, לכן במחשב שיש בו שני סלוטים, ניתן להתקין עד 2GB. ב-DDR2 קיימים סטיקים של 4GB וב-DDR3 עד 8GB.

עם זאת, מגבלות נוספות יכולות לנבוע מהצ'יפסט ומה- של המחשב. מגבלות של ניתן לעיתים לפתור באמצעות עדכון (שעשוי גם לפתור בעיות תאימות שונות), אך מגבלות של צ'יפסט אינן פתירות.

כמו כן, קיימת מגבלה על כמה זיכרון פיזי ניתן לנצל, כתלות במערכת הפעלה (הסבר מופיע בהמשך).

ש:

האם החלפת זיכרון במחשב נייד היא פעולה פשוטה שניתן לבצע לבד או שיש לקחת את המחשב לטכנאי?

ת:

תלוי בכישורי החומרה שלכם. לרוב פעולת ההחלפה דורשת פתיחה של מספר ברגים בגוף המחשב. לעיתים הזיכרון יושב בתחתית המחשב (יותר פשוט) ולעיתים מתחת למקלדת, משטח המגע או למשענת של כפות הידיים (מקרה זה יותר מורכב, כי הוא דורש הסרה של הרכיבים הנ"ל), אך בכל מקרה מדובר בעבודה שאינה מסובכת יותר מאשר במחשב שולחני טיפוסי.

מומלץ להצטייד במדריך למחשב הנייד שמראה כיצד יש לבצע את ההחלפה (איפה ממוקם הזיכרון, אילו ברגים יש להסיר וכו').

ש:

האם שדרוג זיכרון פוגע באחריות?

ת:

אצל כל יצרן מחשבים ניידים שמכבד את עצמו - שדרוג זיכרון לא פוגע באחריות. זאת כמובן בתנאי שלא נגרם נזק לרכיבי המחשב כתוצאה מעבודה לקויה. אם אינכם בטוחים ביכולת שלכם לבצע את הפעולה, מומלץ להיעזר במישהו בעל ניסיון. לרוב גם אף אחד מנותני השירות לא יטרח לבדוק ולשים לב לזיכרון שמורכב במחשב בעת טיפול בתקלה כלשהי שלא קשורה לזיכרון.

מיותר לציין שהאחריות המקורית של המחשב לא מכסה תקלות שקשורות לזיכרון שהוספתם בעצמכם, אך לרוב יש אחריות של 3 שנים לפחות על שבבי זיכרון שקונים בחנות (ולעיתים אף אחריות לכל החיים).

ש:

מדוע הזיכרון שלי פועל במחצית מהתדר שלו? (לדוגמה, יש לי DDR333, אבל CPUZ מראה תדר של 166MHz בלבד).

ת:

זכרונות DDR, כפי ששמם Double Data Rate מרמז, מעבירים מידע פעמיים בכל מחזור שעון, לכן זכרון שפועל ב-166MHz הוא בעל קצב אפקטיבי של 333MHz (וכך גם היצרנים מפרסמים אותו). עם זאת, CPUZ ותוכנות דומות מראות את התדר האמיתי של הזיכרון, ומכאן הבלבול (תקף גם ל-DDR2/DDR3).

ש:

התקנתי 4GB זיכרון, והזיכרון מזוהה ב-. מדוע מערכת ההפעלה מדווחת שיש פחות זיכרון (בסביבות ה-3GB)?

ת: מגבלה זו קיימת במערכות הפעלה XP/Vista/7 שהן 32-ביט. הסיבה מערכות אלה יכולות לפנות ישירות ל-4GB פיזי לכל היותר. עם זאת, כיוון שחלק מזיכרון המערכת תמיד מוקצה מראש להתקנים שונים במחשב, הוא אינו נגיש לתוכנות משתמש, ולכן בפועל מופיע נפח קטן יותר שניתן לניצול. כדי להתגבר על מגבלה זו יש להתקין 64ביט.

קישור לתוכן
שתף באתרים אחרים

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

×
  • צור חדש...