כוכבת הקולנוע סקרלט ג'והנסון עוררה סערה בתעשיית הבידור לאחר שפרסמה האשמות חמורות כנגד חברת הבינה המלאכותית OpenAI. ג'והנסון טוענת כי החברה השתמשה בקולה ללא רשותה, תוך יצירת מערכת ChatGPT בעלת קול "דומה להחריד" לשלה
הפרשה החלה כאשר OpenAI חשפה את מודל ה-AI החדש שלה, GPT-4o, המצויד ביכולות אודיו חדשניות המאפשרות למשתמשים לנהל שיחות בזמן אמת עם צ'אטבוט בעל קול אנושי. ג'והנסון גילתה במהרה כי קולו של הצ'אטבוט, המכונה "סקיי", נשמע זהה באופן מטריד לקולה שלה.
בתגובה חריפה, ג'והנסון שכרה עורך דין ודרשה מ-OpenAI להפסיק מיד את השימוש בקולה. החברה נענתה לדרישה, אך ג'והנסון לא הסתפקה בכך. בהצהרה רשמית טענה השחקנית כי OpenAI פעלה בחוסר תום לב, ותיארה את התנהגותם כ"גניבה".
"תשעה חודשים לאחר שסירבתי להצעה שלהם לדובב את ChatGPT, הופתעתי לגלות שהטכנולוגיה החדשה שלהם נשמעת כמוני בצורה מחרידה", אמרה ג'והנסון. "חבריי, משפחתי ואפילו כלי תקשורת לא הצליחו להבחין בהבדל. זה בלתי נתפס!"
ג'והנסון האשימה את OpenAI ב"חיקוי מכוון" של קולה, והזכירה ציוץ שפרסם מנכ"ל החברה, סם אלטמן, בו התייחס לסרט "היא" (Her) משנת 2013, שם ג'והנסון מדובבת עוזרת בינה מלאכותית. "האם זה היה צירוף מקרים?", תהתה ג'והנסון בזעם.
סם אלטמן ניסה להרגיע את הרוחות וטען שהקול ששימש את "סקיי" לא היה חיקוי של ג'והנסון, אלא שייך לשחקנית מקצועית אחרת. אלטמן הוסיף כי OpenAI מעולם לא התכוונה לגרום לקול להישמע כמו ג'והנסון, וכי הם עצרו את השימוש בו מתוך כבוד אליה.
הפרשה עוררה דיון ציבורי סוער בנושא זכויות יוצרים בעידן הבינה המלאכותית. רבים תומכים בג'והנסון, וטוענים כי OpenAI הפרה את זכויותיה המוסריות והקניין הרוחני. אחרים טוענים כי מדובר בטכנולוגיה חדשה וחוקים חדשים צריכים להיות מותאמים אליה.
המאבק בין ג'והנסון ל-OpenAI צפוי להשפיע משמעותית על עתיד תעשיית הבידור. ייתכן כי פרשה זו תוביל לשינויים משפטיים וחוקתיים בנוגע לשימוש בבינה מלאכותית ליצירת דמויות קוליות וויזואליות המבוססות על דמויות אנושיות.