הדור החמישי בדרך? בעוד שבארץ הקודש עדיין חולמים על מהירויות של דור רביעי, ביפן ניסוי משותף של חברת NTT Docomo והמכון הטכנולוגי של טוקיו הניב קצב שידור סלולרי אלחוטי חסר תקדים
הפופולריות הנוסקת של סמארטפונים וטאבלטים העניקה דחיפה אדירה לטכנולוגיות התקשורת התאית האלחוטיות – כבר היום יכולים המכשירים החכמים שלנו להגיע לקצבי העברת נתונים שדומים לאלו שאנו מקבלים בקו האינטרנט הביתי שלנו, והמגמה הזאת עתידה להמשיך ולהתחזק בקצב אדיר בעתיד הנראה לעין.
בעוד שבארץ עדיין תלויים בשלל אישורים ממערכת הבטחון וממתינים למכרז התדרים המיוחל, מרבית המדינות המערביות עוסקות בימים אלו בפריסתן של רשתות סלולריות מהדור רביעי בטכנולוגיית ה-LTE, אשר יאפשרו בשלב ראשון מהירויות הורדה של עד ל-100Mbps (מגה ביט לשניה) ומהירויות העלאה של עד ל-50Mbps, ובהמשך גם מהירויות הורדה של עד ל-150Mbps בדרך ל"מטרת העל" של הדור החדש – מהירויות הורדה של עד ל-1Gbps ומהירויות העלאה של עד ל-500Mbps (מה שמוגדר כ-LTE Advanced).
יעברו עוד כמה וכמה שנים עד שנראה מיצוי מירבי של רשתות ה-LTE, אך כבר עתה יש מי שמסתכלים הרחק אל האופק – ועומלים במרץ על פיתוח הטכנולוגיות העתידיות שירשו את כתר עולם הסלולר.
בניסוי משותף שערכו חברת התקשורת היפנית NTT Docomo והמכון הטכנולוגי של טוקיו הושגה מהירות העלאה סלולרית אלחוטית פורצת דרך של לא פחות מ-10Gbps, פי עשרים ממהירות ההעלאה המירבית של תקן ה-LTE.
על מנת להגיע למהירות השיא הזאת נעשה שימוש ברוחב סרט משודר גדול במיוחד של 400MHz בספקטרום גבוה של 11GHz. רכב מסחרי שנע במהירות של כתשעה קילומטרים בשעה שידר אל תחנת הבסיס הסלולרית תוך שימוש בתצורת MIMO (שימוש במספר אנטנות לשידור וקליטה במקביל על מנת להתגבר על הפרעות ולהגדיל את יעילות הערוץ) של 8×16 (8 אנטנות שידור ו-16 אנטנות קליטה) והניב את המהירות המדוברת.
תרשים ופירוט של השיטות בהן נעשה שימוש על מנת להגיע לשידור שובר השיאים |
ההישג המדובר מהווה קודם כל הוכחה מעשית לכך שקיימת אפשרות טכנית להגיע למהירויות שכאלו ברשתות תאיות אלחוטיות. עתה מתחיל שלב קשה יותר במסגרתו הטכנולוגיה תחל לצעוד אל עבר התפתחות והתאמה לשימוש במסגרת המגבלות של "העולם האמיתי" – מכשירים חכמים שאמורים להיות חסכוניים בחיי סוללה וזעירים מספיק בכדי להיכנס לכיס שלנו, ספקטרום תדרים שצפוף מאוד כבר עתה ועוד שלל אתגרים עליהם יצטרכו להתגבר טובי המוחות בתחום.
ב-NTT Docomo מאמינים, בהתבסס על הצלחת הניסוי הנוכחי, כי יוכלו לעשות שימוש בספקטרום של מעל ל-5GHz בכדי ליצור רשתות סלולריות אולטרה מהירות שיוכלו להחליף את רשתות הדור הרביעי בבוא הזמן.
תדרים של מעל ל-5GHz אמנם צפופים פחות מן התדרים שנמצאים בשימוש רשתות הדור השני, השלישי והרביעי כיום, אך מאופיינים במגבלות משמעותיות אחרות כגון מרחקי שידור אפקטיביים קצרים יותר שנובעים מניחות גבוה יותר במעבר דרך מכשולים פיזיים כאלו ואחרים בדרך מן המשדר למקלט – בעיה עליה יצטרכו להתגבר המדענים בדרך לפיתוח הטכנולוגיה החדשה, ככל הנראה באמצעות התבססות על תאים סלולריים קטנים וחכמים אשר יפוזרו בצפיפות באיזורים עירוניים ושימוש במערכי MIMO גדולים.
הרכב ששימש כצרכן המשדר בעת הניסוי. הגופים העומדים מאחורי הניסוי הסבירו כי ניתן לעשות שימוש באותה טכנולוגיה על מנת להגיע לקצבים של 10 גיגה ביט לשניה גם בערוץ הורדת המידע, ולא רק עבור ערוץ ההעלאה |
כל זה עשוי להישמע כמו מדע בידיוני כרגע, אך רוב הסיכויים הם שבעוד עשור או שניים נוכל כולנו להנות מקצבי העברה שמאפיינים רשתות ביתיות קוויות כיום – בסמארטפונים שלנו.
אךךך, יפן… יפן…
שידורים קהילתיים ב 8K, אינטרנט נורמלי, ניסאן סקייליין R34 ושמלות בי"ס… מה עוד צריך?
רק למה הלפטופ בתמונה מריץ XP?!
ל-1- הוא לא
אם תסתכל טוב תראה מדבקה של ווינדוס 7 ושל Core i כלשהו. ככה שהאוטופיה שלך לא התערערה 🙂
ל-2 , 1 צודק
זה ווינדוס XP, קל ליראות את זה לא לפי המדבקה (שקל לזייף), אלה לפי הסקין של סרגל ההתחל ההזוי שהיה להם בXP…
ל-2: הוא כן
מה זה משנה המדבקה?
אם תגדיל את התמונה, תראה שבתחתית המסך יש את ה-Taskbar של XP 🙂
ול-1: XP אחלה מערכת הפעלה 🙂
נשעה ניסוי בארץ תקשורת בפס רחב לאלוהים באמצעות קמעות 25 קאראט זהב אך הניסוי כשל.
שידור תקשורת סלולרית נסיוני של 10Gbps הושלם ביפן
היפנים יותר חכמים משאר העולם זה לא פלא שינטל ושאר החברות מתקשים להדביק את הפער הטכנולוגי