מתחת לראדר של ציבור משתמשי הסלולר בישראל מתרחשים תהליכים שעלולים לפגוע ברוח התחרות שמשה כחלון, שר התקשורת הקודם, הצליח לבסס אחרי מאבקים קשים והתנגדויות רבות.
לפני כחודש חתמו חברות הסלולר HOT Mobile ופרטנר על הסכם ראשון מסוגו בישראל, לשיתוף תשתית רשתות הסלולר שלהן. מדובר בהסכם למשך 15 שנה, שבמסגרתו יאוחדו התשתיות הקיימות של החברות ובנוסף תוקם רשת סלולרית משותפת בדור רביעי (LTE).
הסכם זה טומן בחובו יתרונות משמעותיים לשתי החברות. תמורת השימוש בתשתית הסלולר הרחבה של פרטנר, תשלם HOT Mobile סכום הנאמד במאות מיליוני שקלים. לפרטנר, שנחבטה קשות בעקבות הרפורמה בשוק הסלולר, זוהי הכנסה משמעותית חשובה המייצבת את מעמדה ומצבה הכספי.
מצד שני HOT Mobile זוכה, באופן מיידי, בתשתית סלולרית מושלמת בדור 3 וגישה מהירה וקלה לרשת בדור הרביעי. עבור החברה, שסובלת לאחרונה מגיוסים נמוכים ואחוזי נטישה גבוהים, זהו חבל הצלה שממקם אותה גבוה מעל המתחרה שלה – גולן טלקום. הסכם זה, ביחד עם החזר מרבית סכום הערבות ששילמה עבור הרישיון, משפר מאוד את מצבה הכספי ומציב אותה מחדש בחזית התחרות על ליבו של הצרכן הסלולרי.
רוחו של הסכם זה לא נעלמה מעיניהן של שלוש החברות האחרות – סלקום, פלאפון וגולן טלקום – ושלושתן מיהרו וחתמו בתחילת השבוע שעבר על הסכם דומה לשיתוף התשתיות הקיימות של רשת ה-3G והקמת רשת LTE חדשה. עבור גולן טלקום, שהתעכבה מאוד בפריסת הרשת העצמאית שלה, מהווה ההסכם פתרון שיחסוך לה כסף רב, וביחד עם סכום הערבות שהיא ככל הנראה תקבל בחזרה בקרוב, ישתפר מאוד את מצבה הכספי.
הסכם זה יגרום לכך שאחת מהרשתות – זו של סלקום או זה של פרטנר – תהפוך למיותרת ומה שככל הנראה יקרה הוא שכל אחת מהן תפרק כמחצית מהאתרים הסלולריים שברשותה. בתוצאה מכך תוכלנה החברות לחסוך עשרות מיליוני שקלים שהן מקדישות כיום לתפעול ולתחזוקה השוטפת של הרשת שלהן. במקביל, גולן טלקום כבר החלה בפירוק חלק ממתקני הסלולר שהקימה בשנה האחרונה ושעקב ההסכם, הפכו למיותרים.
הזריזות בה סוכמו שני ההסכמים המהותיים הללו מוכיחה עד כמה גדולים היתרונות עבור כל השחקנים בשוק זה. שיתוף התשתיות יביא לכך שכל אחת מהן תצטרך להשקיע הרבה פחות בהקמת רשת הסלולר מדור רביעי (LTE) ובמקום 3 עד 5 תשתיות סלולריות שונות, יוקמו בישראל רק שתיים. עבור משרד התקשורת, שדחף הסכמים אלה, הם פותרים את בעית המחסור בתדרים, שהיתה עד היום החסם העיקרי בפרסום מכרזים לפריסת רשת דור רביעי.
אבל בעוד שהחברות הסלולריות ומשרד התקשורת מתבשמים מההשג, צרכני הסלולר בישראל צריכים לבחון בחשש את המשמעויות שלו. שוק סלולרי המבוסס על שתי תשתיות סלולריות בלבד עלול להקטין מאוד את התחרות בין חמש החברות ולטשטש את ההבדלים ביניהן. כתוצאה מכך תחרות המחירים שהתפתחה ב-18 החודשים האחרונים עשויה להחלש והמגמה אף עלולה להתהפך. הריכוזיות התשתיתית של שוק הסלולר תפגע ביכולת המו"מ של חברות הסלולר הוירטואליות (MVNO), כמו רמי לוי ו-Youphone, ותמנע מהן להציג תוכניות ומסלולים אטרקטיביים.
עוד ב-NetCHIEF:
קיים גם חשש ממנקודת מבט טכנית – איחוד הרשתות וצימצום מספר האתרים יגביר את העומס על אלה שיוותרו ועלולה לדרדר את רמת השירות של כלל הלקוחות. ברמה הלאומית, כשל באחת משתי התשתיות הסלולריות שעליהם תתבססנה החברות, עלולה לגרום לניתוק מיליוני לקוחות ולפגיעה קשה במשק הישראלי.
המצב שנוצר בתחום הסלולר מזכיר מאוד את מה שמתחולל היום בשוק האינטרנט הקווי – דואופול של שתי תשתיות – HOT ובזק, ובמקביל מספר ספקיות אינטרנט – בזקב"ל, HOTnet, נטוויז'ן ו-Smile 012, שמתקשות לבדל את עצמן אחת מהשניה. במשך תקופה ארוכה נמנעו שתי חברות התשתית הקווית מלפתח ולייעל את הרשת שלהן ובמקום להתחרות, צעדו אחת אחרי השניה. רק התעוררות מיזם הסיבים של חברת החשמל, שעשוי להוות עבורן תחרות אמיתית, הביאה לשינוס מותניים ופריסה מהירה של סיבים אופטיים. במידה ודואופול דומה יתפתח בתחום תשתיות הסלולר, הרי שגם בו עלול להיצור סטגנציה בפיתוח התשתיתי.
לאור כל זאת, אין פלא שהממונה על ההגבלים העיסקיים, מתכוון לבחון את הסכמים הללו בזכוכית מגדלת מתוך כוונה לוודא שהם לא יפגעו בתחרות שהתפתחה בשוק הסלולר בישראל בשנה וחצי האחרונות. גם אם יאשר הממונה את ההסכמים, הוא צריך להכניס בהם מספיק איזונים ובלמים שישמרו את התחרות התוססת שהתפתחה בשוק הסלולר. שר התקשורת החדש, גלעד ארדן, שעתיד לעשות רווח פוליטי רב מכך שיצטייר כזה שקידם את פריסת רשתות הדור הרביעי באופן המשמעותי ביותר, צריך להפעיל שיקול דעת ולא לאמץ את ההסכמים בלי בדיקה נאותה.
ב-NetCHEIF תוכלו למצוא סקירות ומדריכים נוספים בנושאי נתבים, שוק הסלולאר הישראלי ורשתות ביתיות.
העתיד כבר שחור
בניגוד למגיב 3 שחושב שאנחנו סוף סוף נתנתק מ-HOT ו YES, צר לי מלאכזב אותך.
בחו"ל שם יש כבר תקשורת LTE כבר מספר שנים, הרשתות הסלולריות קרסו כבר מזמן, ולא יכולות לתת שירותי אינטרנט טובים ללקוחות.
כי אין להם יכולת להתמודד עם כמות גדולה של לקוחות עם רחב פס מהיר (LTE).
היום רובם גולשים בערים הגדולות דרך ה-wifi החינמי שנמצא זמין בכל מקום ולא דרך ספקיות הסלולר.
בארץ הפריסה תהיה אפילו קטנה משם (אין מה לעשות אלו החיים בישראל), ואם רוחב פס גדול כמו שהיום מחלקים (הוא קצת גדול יותר ממה שנותנים בחו"ל) אין סיכוי לגאולה.
דווקא פרויקט האינטרנט החופשי של בזק היה יכול להיות רעיון מצוין וחבל שהוא לא תפס תאוצה
ל3: פחות אנטנטות אומר שכל אחת משדרת בעוצמה גבוהה יותר
ל3 50KHZ לא נשמע הגיוני
הדור שליש זה 5 מה"צ
וויקיפדיה:
Increased spectrum flexibility: 1.4 MHz, 3 MHz, 5 MHz, 10 MHz, 15 MHz and 20 MHz wide cells are standardized
בזק העלו את המחירים שלהם השנה.
אם המצב יחזור לשוק הסלולר, יהיה פה בכי רע. כאילו שהמחירים של כל דבר אחר פה לא מופקעים, גם את מעט הדברים הסבירים יהרסו פה.
מה שיקרה לפי הכתבה, לא נוגד את חוק הריכוזיות?
דעה של מישהו מבפנים
1. זה לא מתחת לשום רדאר, זה מופיע בכל העיתונים הגדולים.
2. זו דרישה שמגיעה ממשרד התקשורת – הבעיה המרכזית פה זאת הקצאת תדרים, טווח התדר המוקצה לטובת דור4 בישראל הוא 50KHZ, רוחב התדר הנדרש למיצוי יכולות הטכנולוגיה: 30KHZ. משרד התקשורת הציע לחברות לאחד כוחות ברמת המשדרים כך שהם יוכלו למצות את יכולת הטכנולוגיה.
3. איחוד הרמה הפיזית (אנטנות) של החברות אומר שיהיו רק 2 אנטנות במקום 5 בכל נקודת שידורקליטה, וזה אומר פחות קרינה על כולנו.
4. משרד התקשורת עובד היום ביחד עם החברות לנסח את הגבלות האיחוד כך שלא יפריעו לתחרות
5. תחזית אישית שלי – החברות אכן יימצאו פרצות ויהפכו את השוק לדואופול דה פקטו, מתישהו מישהו יעלה על זה ויצליפו בהם חזרה עד לרמה כזו שהמצב הנוכחי יחזור לעצמו. בכל מקרה המחירים הנוכחיים לא יישמרו כי ההשקעה בדור אנטנות חדש מחייבת השקעה גדולה מצד החברות, לפחות ככה לא יעלו את המחירים בטירוף אלא רק קצת ואנחנו נקבל 100 מגה ישירות לסלולרי, שלא לדבר על שירותים נלווים כגון העברת וידיאו ברמה שמאפשרת להתנתק מHOTYES ורשת אינטרנט פנים ארצית לא מוגבלת במיקום או בתוואי השטח.
כתבה מעולה
קבל ח"ח