הספקנות אודות שימוש בכונני אחסון בעלי תצורה ייחודית ובלעדית מתממשת עם חשיפת הדגם הראשון אשר ישמש להרחבת האחסון בקונסולות הדור החדש של מיקרוסופט
במקביל לתצוגת הפירוק של סוני עבור קונסולת ה-PlayStation 5 שלה, שאישרה לנו את קיומו של חריץ M.2 סטנדרטי (כולל תמיכה בכונני אחסון בשלל אורכים פיזיים) אליו ניתן לגשת על ידי פירוק של בורג יחיד לטובת שדרוג האחסון המובנה בנפח 825GB בקונסולה בקלות מירבית – קיבלנו גם בשורה מבית מיקרוסופט ו-Seagate אודות המוצר שישמש להרחבת האחסון בקונסולות ה-Xbox Series S וה-Xbox Series X המקבילות. כאן לשמחתנו אין צורך אפילו בשליפה של פאנל פלסטיק או בפירוק של בורג אלא רק בהחלקה אל תוך החריץ בחלק האחורי של המכשיר – אך התצורה הבלעדית מביאה איתה בעיות אחרות שעשויות להעניק לסוני את העדיפות בסופו של דבר.
כבר במעמד חשיפת מראה ה-Xbox Series X לפני כמה חודשים קיבלנו אישור לכך שמיקרוסופט תעשה שימוש במחסניות אחסון בתצורה ייחודית לצורך הרחבת נפח האחסון הפנימי המהיר בקונסולה (טרה-בייט אחד ב-Series X, ו-512GB ב-Series S שהוכרזה במועד מאוחר יותר כזכור), כאשר Seagate תהיה השותפה הראשונים שתפתח ותייצר את האחסון החיצוני הנדרש.
מיקרוסופט הצהירה כי היא לא פוסלת שיתופי פעולה עם שחקניות אחרות בתחום שיספקו מוצרי הרחבה עבור הקונסולות שלה, אך כבר אז החלו לעלות חששות כי חוסר הגמישות בבחירת האמצעי להרחבת האחסון יוביל למחירים גבוהים יותר עבור הצרכנים – וכעת כשהכונן החיצוני של Seagate נוחת בחנות של אמאזון עם תמחור של בין 230 דולר ל-220 דולר עבור נפח טרה-בייט אחד אנו מבינים כי זה אכן מה שקורה. האחסון החיצוני של Seagate מבוסס על תקן PCI-Express 4.0 מודרני (ברוחב פס זמין של PCI-Express 4.0×2, כך נראה) ואמור להיות זריז ומתקדם מאוד, ראוי לציין, אך גם כאשר לוקחים זאת בחשבון מדובר במחיר יקר עד מאוד – דומה מאוד למחיר כונני ה-980 PRO של סמסונג וה-SN850 של Western Digital באותו הנפח, אשר צפויים להיות מהיקרים ביותר בשוק הביתי כולו.
סוני הצהירה מצידה כי רק כונני NVMe שיוסמכו על ידי אנשיה יוכלו לשמש לאחסון משחקים הלכה למעשה ב-PlayStation 5, בכדי להבטיח חוויית שימוש איכותית מיטבית עבור השחקנים – אך נראה כי אפילו עם התנאי הזה נוכל לראות מספר גדול הרבה יותר של כונני PCIe 4.0 זריזים שיתחרו על מקום בקונסולה העתידית שלכם, בהתחשב בכך שגל בקרי ה-SSD החדשים בשוק מצליח לספק את מלוא הפוטנציאל של ממשק ה-M.2 תחת התקן החדש.
ראוי להבהיר שגם ה-PlayStation 5 וגם ה-Xbox Series S/X יתמכו בפעולה עם כונני SSD ואפילו כוננים קשיחים חיצוניים בממשק USB – אך מוצרים אלו ישמשו רק לאחסון גיבוי של קבצי התקנה עבור משחקי הדור החדש או להפעלה ישירה של כותרים מדורות קודמים, אך לא יתאימו להפעלה ישירה של כותרי הדור החדש המתבססים על רוחב פס מוגדל וביצועים אקראיים גדולים על מנת לעבוד כהלכה. זאת בניגוד לאותם כונני הרחבה ייעודיים של מיקרוסופט או כונני NVMe מתקדמים מאושרים על ידי סוני שכן יוכלו לשמש להרצה ישירה של משחקים מודרניים, ממש כמו האחסון הפנימי המובנה של המערכות.
מספר כונני PCIe 4.0 זמינים כבר היום בעלות של 150 דולר או 160 דולר לנפח של טרה-בייט אחד, וסביר להניח כי ככל שהתחרות תגדל ותתרחב המחירים הללו ימשיכו להתכווץ – בזמן שבגן הסגור של מיקרוסופט נראה כי לא תהיה שום סיבה לירידת מחירים עד שיהיו לפחות כמה יצרניות נוספות שיזכו באישור לייצר ולשווק את כונני האחסון המיוחדים.
ההחלטות ההנדסיות והטכנולוגיות כבר בוצעו מזמן ואין כאן אפשרות לחזור לאחור, אז כל שנותר לנו עכשיו הוא לקוות שגם בסוני וגם במיקרוסופט לא יתעלמו מהנושא ויאפשרו לכמה יצרניות נבחרות לנצל את המצב על מנת לגבות סכומים מוגזמים בהחלט מחובבי הגיימינג – אלא יפעלו להגדלת ההיצע והתחרותיות בתחום כבר מרגע ההשקה.