Qualcomm Zeroth היא סדרת מעבדים המבוססים על רשתות עצביות והמוח האנושי
קוואלקום, הידועה בתור אחת מיצרניות מעבדי ARM הגדולות בעולם, מסתכלת קדימה ומכריזה על סדרת מעבדים חכמים המחקים את המוח האנושי ומערכת העצבים אשר תצא במהלך 2014, במטרה ללמוד כיצד מוחות ביולוגיים מתייחסים למידע ומעבדים אותו.
המנהל הטכנולוגי (CTO) של קוואלקום, מאט גרוב (Matt Grobe) סיפר שהחברה, יחד עם תאגיד Brain, המתמחה באלגוריתמים מורכבים המחקים את פעולת העצבים האנושיים, עבדו באופן צמוד בשנים האחרונות בכדי לפתח עיצוב שבב כמו גם פלטפורמת תוכנה מתאימה לחיקוי פעולת המוח האנושי.
החומרה ה"ניורומורפית" מקבלת השראה מיצורים ביולוגיים – ארכיטקטורה שונה לחלוטין מזו שבשימוש כיום – ומסוגלת לפתור בעיות ברמה שונה לחלוטין מאשר החומרה הסטנדרטית והמוכרת. היא באמת עושה שימוש במבנים פיסיים שנבנו על פי ניורונים אמיתיים, ועובדת באופן מקבילי ומבוזר", כך צוטט גרוב בירחון הטכנולוגיה של MIT.
כך קוואלקום מתכננת לחקות את המוח האנושי – באמצעות מודלים מורכבים של רשתות ניורונים |
גרוב הוסיף, "מה שאנחנו מחדשים כאן, זו היכולת לבנות מספר גדול של מבנים אלה על סיליקון. הכלים שאנו יוצרים מאוד מתוחכמים. והתוצאה שאנו שואפים אלה היא מכונה שמסוגלת ללמוד, וניתן לתכנת אותה ללא שימוש בשפת תוכנה – אלא בדיוק כפי שאתה מלמד את הילד שלך"
השם שניתן לסדרת המעבדים – Zeroth – לקוח מספרי המדע הבדיוני של הסופר המנוח אייזק אסימוב, ומתייחס לחוק זירות' (Zeroth) אשר אוסר על רובוטים לפגוע באנשים אם ישירות או בעקיפין.
מעבדי זירות' מיועדים להשיג שלוש מטרות שאפתניות במיוחד:
- למידה בהשראה ביולוגית (בדומה לבעלי חיים)
- לאפשר למכשירים לראות ולהבין את העולם כפי שאנשים יכולים
- יצירה והגדרה של יחידת עיבוד ניורונית – NPU
כל אחת מהאפשרויות הללו מקפלת בתוכה עולם של בעיות, שאלות, וקשיים.
המעבדים החדשים יעבדו באופן מקבילי מורכב אך לא יחייבו ידע בתכנות מסורתי |
קוואלקום מכוונים להביא את החומרה שסובבת אותנו לנקודה שבה התקשורת בין אדם למכונה תהפוך לטבעית ותאפשר אימון של מכשיר לאינטראקציה והתנהגות כמו-אנושית.
יצרנית השבבים עושה שימוש בידע של מדעני מוח ומודלים מתימטיים שמתארים את התנהגות הניורונים הביולוגיים במוח אנושי בכדי לאפיין פעולות כגון משלוח, קבלה ועיבוד של מידע ביחידות העיבוד מבוססות זירות' אשר ייוצרו בעתיד. בכדי להגיע לכך, הם ישכפלו את האותות החשמליים (קפיצות זרם) שנוצרים על ידי ניורונים כאשר סף מתח מסוים נחצה. שיטה זו נקראת (SNN (Spiking Neural Network, והיא אחת מהשיטות היעילות ביותר הידועות לצורך קידוד ושידור של מידע במוח שלנו. קוואלקום מתכוונים ליישם יכולת זו בסמארטפונים ומכשירים חכמים אחרים בעתיד.
האם נוכל לדבר עם המכשירים שלנו בעתיד ולצפות שבאמת יבינו אותנו ואף יצפו את צרכינו? האם נוכל לסמוך עליהם שלא יהפכו למרושעים? שתפו אותנו בדעתכם בתגובות!