לאחר 28 שנה, ICQ, שירות המסרים המידיים שהפך לנקודת ציון בתולדות ההייטק הישראלי, יפסיק לפעול בסוף יוני
בשורה עצובה למשתמשי ICQ ברחבי העולם: השירות הוותיק והאהוב של ICQ ייסגר באופן סופי ב-26 ביוני 2024, כך הודיעה החברה בעמוד הראשי של האתר שלה.
ההיסטוריה של ICQ
ICQ, שהוקמה בשנת 1996 על ידי קבוצת יזמים ישראלים (חברת מיראבליס), הייתה אחת מהתוכנות הראשונות שהציעו שירות מסרים מיידיים, והצליחה להפוך לחלק בלתי נפרד מתרבות האינטרנט של סוף המאה ה-20 ותחילת המאה ה-21.
התוכנה הפופולרית היתה פורצת דרך ואיפשרה למשתמשים לנהל שיחות אישיות בזמן אמת. עם השנים, ICQ התמודדה עם תחרות גוברת מצד תוכנות אחרות כמו MSN Messenger ואחרות, אך הצליחה לשמור על קהל משתמשים נאמן.
בשנת 1998, כשנתיים לאחר הקמתה, החברה נרכשה על ידי AOL האמריקאית תמורת 407 מיליון דולר – רכישה זו נחשבת לאחד האירועים המרכזיים שהובילו להתפתחות תעשיית ההייטק בישראל. תחת הבעלות של AOL, תוכנת ICQ הגיעה לשיא של 100 מיליון משתמשים רשומים בשנת 2001, אך לא הצליחה לשמור על קצב הגדילה והחלה מאז בירידה.
המשך הדרך
בשנת 2010 נרכשה ICQ בשנית, הפעם על ידי קבוצת VK הרוסית (שנקראה אז Mail.Ru), בתמורה ל-187.5 מיליון דולר, וזו המשיכה לפתח ולעדכן את השירות. בשנת 2020 השיקה Mail.Ru את ICQ New, גרסה מודרנית יותר של התוכנה, במטרה למשוך משתמשים חדשים. אך למרות הצלחתה המוקדמת, היא התקשתה לשמור על רלוונטיות בעידן הסמארטפונים ואיבדה משתמשים לטובת שירותים מודרניים כמו ווטסאפ וטלגרם. בשנת 2022 עמד מספר המשתמשים החודשי ב-ICQ על 11 מיליון בלבד, בעוד ווטסאפ התפארה ביותר מ-2 מיליארד משתמשים חודשיים.
כעת, לאחר עשרות שנים של פעילות, VK הודיעה כי השירות יפסיק לפעול ביוני 2024, והציעה למשתמשים לעבור ל-VK Messenger או ל-VK WorkSpace. לא תודה..
הסוף
סגירת ICQ מסמלת סוף של עידן, התוכנה שהייתה פורצת דרך בתחומה והפכה לסמל של תקופה, מסיימת את דרכה לאחר כמעט שלושה עשורים. אך למרות הסגירה, מורשת מיראבליס ממשיכה להשפיע על תעשיית ההייטק הישראלית ועל מודל האקזיטים והרכישות שהפך לנפוץ כל כך בישראל – עד היום.