כמו שהבטיחה, חשפה מיקרוסופט את העדכונים האחרונים למערכת ההפעלה חלונות 10 למחשבים, טאבלטים וסמארטפונים, עם חידושים כמו דפדפן חדש, אפליקציות חוצות מכשירים וגרסה למכשירים ניידים
מיקרוסופט מראה לנו את העתיד של חלונות. באירוע שקיימה היום ברדמונד שבוושינגטון, הציגה מיקרוסופט את החידושים האחרונים שכללה במערכת ההפעלה הנמצאת בפיתוח זה זמן מה, המיועדת לפעול על מספר גדול מתמיד של מכשירים.
על פי מיקרוסופט, חלונות 10 מהווה את השינוי הגדול ביותר במערכת ההפעלה של החברה מאי פעם, עם הפיתוח של הליבה המשותפת שהיא קוראת לה "OneCore". ליבה זו מאפשרת ללב ליבה של מערכת ההפעלה לפעול על מחשבים נייחים וניידים, בנוסף לטאבלטים ולסמארטפונים. אפל יישמה שיטה כאשר חשפה את מכשיר האייפון הראשון, שעל פיה הריץ את הליבה של מערכת ה-Mac OS X, וכעת מיקרוסופט שואפת לעשות את האותו דבר.
מיקרוסופט מתכננת להציע את חלונות 10 בתור שדרוג חינמי לכל משתמשי חלונות 8 ו-8.1, עם האפשרות לשדרג בחינם למערכת חדשה זו בשנה הראשונה של זמינות גם למשתמשי חלונות 7. תחילה, נסתכל על השינויים שמיקרוסופט יישמה גרסה של חלונות 10 למחשבים נייחים וניידים.
השינוי הראשון שניתן להבחין בגרסה המעודכנת של חלונות 10 שמציגה מיקרוסופט באירוע הוא כמובן הממשק. לאחר מספר שינויים במספר גרסאות ששיחררה מיקרוסופט למשתמשים בתוכנית ה-Tech Preview, החברה החליטה להפריד את צורת הממשק לשני קטגוריות: מחשבים עם מסכים גדולים וטאבלטים וסמארטפונים עם מסכים הקטנים מ-8". מיקרוסופט ליטשה עוד יותר מספר אספקטים של ממשק המערכת, מבינהם ניתן למנות את שורת המשימות. השינויים שנעשו לשורת המשימות בגרסה המעודכנת של חלונות 10 כוללים אייקונים מופרדים יותר מבעבר עם פס אור המצביע על אפליקציות פתוחות (לעומת ריבוע זוהר בגרסאות קודמות של המערכת), עם תיבה ייעודית לחיפוש המשמשת גם כביתה של קורטנה (העוזרת הדיגיטלית האישית של מיקרוסופט), ושמחליף את כפתורי המולטיטסקינג והחיפוש הקודמים.
קורטנה משחקת תפקיד חשוב במערכת ההפעלה חלונות 10 של מיקרוסופט, אם זה במחשב, בטאבלט או בסמארטפון. כעת קורטנה מקשיבה לקול הפקודה של המשתמש, שנקבע ל-"Hey Cortana", אפשרות שאנחנו בטוחים שניתן לשנות ואף לבטל אם ברצונו של המשתמש שלא להפעיל זיהוי קולי בכל עת. כמו בשימושה ב-Windows Phone, קורטנה יכולה למצוא מידע, לעקוב אחר נושאים שנקבעו מראש החשובים למשתמש האינדבידואלי, כל זאת עם סנכרון תמידי בין המידע שהיא לומדת על המשתמש בין כל מכשיריו.
גם תפריט ה-"התחל", אותו החזירה החברה למערכת בגרסה החדשה של חלונות, קיבל מתיחת פנים מכובדת למדי. כעת ניתן לקבוע את שקיפותו של התפריט כנגד שולחן העבודה, שינוי שאומנם נחשב קטן וחסר חשיבות במידה, אך מראה כי החברה בהחלט שמה דגש על ליטוש הממשק לאורך כל המערכת. אפשרויות הכיבוי וההדלקה של התפריט כעת נמצאים מעל לאריחים המוכרים, כאשר כפתור הנמצא מצידו של אפשרויות אלו מאפשר למשתמש להגדיל את תפריט ההתחל בכדי שיתפוס את כל שטח המסך, בדומה למה שמיקרוסופט הציגה במערכת ההפעלה Windows Phone 7 לסמארטפונים ושמיגרה למערכת חלונות 8. מצב זה ישים דגש רב יותר על האריחים החיים שמיקרוסופט כללה בעבר, כאשר מצב זה מתאים יותר לשימוש במסך מגע ולא למחשב נייח או נייד.
חלק מהרעיון המרכזי של מערכת חלונות 10 היא לאפשר לצרכנים להשתמש במערכת במגוון רחב של מכשירים, אם זה במכשירים עם מסכי מגע, ללא מסכי מגע, עם עכבר או בלי וכדומה. תכונת ה-Continuum שמיקרוסופט כללה במערכת החדשה מזהה את מצבו הקיים של המחשב (האם מחוברים מקלדת ועכבר או האם קיים מסך מגע), ותכונה זו קובעת את הממשק המתאים ביותר לשימוש באותו המכשיר. כך לדוגמה אם חיבר המשתמש מקלדת לטאבלט המריץ את מערכת חלונות 10, תזהה המערכת את שינוי ותשאל את המשתמש האם ברצונו להיכנס למצב "נייח", המחזיר את החלונות ואת תפריט ההתחל למצבם הרגיל, לו אנחנו רגילים במחשבים נייחים.
זוכרים את התפריטים שהופיעו מצידי המסך שמיקרוסופט כללה בחלונות 8? אז לא, הם לא חזרו, אך מיקרוסופט השתמשה במיקומים אלו בכדי למקם דברים אחרים מהמערכת, שצפויים להקל על השימוש היומיומי במערכת לכלל המשתמשים, מגע או לא. בהחלקת האצבע מצידו הימני של המסך (או גרירת העכבר לצד זה, כמו שנעשה בחלונות 8) ייפתח חלון ההתראות, אשר מופיע בגרסה הנוכחית (והכעת מיושנת) של חלונות 10 בתור חלון מזערי באיזור ההתרעות (שנמצא על ידי זמן המערכת).
כעת מרכז ההתראות לוקח חלק משמעותי יותר בממשק, המופיע בצידו הימני (או השמאלי, דבר שתלוי שפה) של שולחן העבודה ושתופס חלק שלם, ממש כמו אפליקציה המודבקת לצד. המרכז החדש (המסתנכרן עם מקבילו במכשיר הסמארטפון המריץ חלונות 10 של המשתמש) מציג התראות בצורה טובה יותר, עם האפשרות לבטל התראות בצורה סלקטיבית, ולא לפי התראות לאפליקציות שלמות בלבד. מרכז ההתראות החדש מאפשר גם לאפליקציות התומכות בכך להטמיע אפשרויות לפעול על אותן התראות, כך לדוגמה אפליקציית פייסבוק תוכל להציג תמונה שהמשתמש תוייג בה, והיא תאפשר לו לראות אותה בעת לחיצה על ההתראה, או אפילו להגיב ולשתף אותה, הישר מהמרכז המחודש.
בתחתית מרכז ההתראות החדש מופיעים מספר כפתורי עזר שמאפשרים גישה מהירה לאפשרויות החבויות במערכת, כמו הפעלת או כיבוי "מצב טאבלט", שליטה על בהירות המסך, שליטה על האינטרנט האלחוטי, כניסה לאפשרויות ועוד. את כפתורים אלו ניתן להרחיב לקבלת מגוון רחב יותר של כפתורים המציעים גישה רחבה עוד יותר של אפשרויות, שוב, הישר במרכז ההתראות. בצידו השני של המסך מיקרוסופט הטמיעה את תכונת ה-Task Switch המחודש שהציגה בחלונות 10, כאשר כעת בגרירת האצבע, או העכבר, מצידו השמאלי של המסך ניתן מהר להיכנס למצב זה ולהחליף בין אפליקציות הרצות על המחשב, זאת לעומת תפריט האפליקציות המיושן שהחברה יישמה בחלונות 8.
גם לוח הבקרה של המערכת קיבלה מתיחת פנים, כאשר פה מיקרוסופט נוגעת בבעיה שעלתה מאז שהציגה את ממשק המטרו למסכי מגע בחלונות 8. בממשק זה מיקרוסופט הוסיפה תפריט ההגדרות, שבא לצד לוח הבקרה הקיים של המערכת, לשינוי הגדרות ואפשרויות במערכת בסביבה המותאמת לטאבלטים ולמסכי מגע. הטמעת שני תפריטים אלו במערכת אחת יצרה בלבול וחוסר הבנה בין המשתמשים, שחלקם בכלל לא רצו לפעול בממשק המותאם למגע, וההפך. כעת מיקרוסופט משלבת בין תפריטים אלו ליצירת תפריט הגדרות אחד, שמגיע עם ממשק מופשט ונקי הרבה יותר, ושמותאם גם למגע וגם לעכבר.
גם השימוש בטאבלטים שופר, עם האפשרות לגרור מחלקו העליון לתחתית המסך בכדי לסגור אפליקציות, אפשרות שעובדת עם אפליקציות המותאמות למגע ועם אפליקציות חלונות רגילות. השימוש בהצמדת אפליקציות לצדדיו של הממשק קיים גם הוא, עם שיפור באפשרויות ההתאמה האישית לקביעת גודל החלון ושימושו.
אפליקציית ההודעות המחודשת לצד דף הבית המשופר של חלונות 10 למובייל
לעומת אירוע החלונות 10 הקודם שקיימה מיקרוסופט, הפעם החברה הציגה את המערכת החדשה רצה גם על גבי מכשירי סמארטפון. שינויים ראשוניים שאולי תוכנו להבחין בהם, לעומת מערכת החלונות 8.1 שנמצאת על סמארטפונים אלו, מבינהם ניתן למצוא את האפשרות לקבוע רקע למסך הבית, עם שינויים גדולים יותר שנעשו למספר אפליקציות מפתח, הן למחשב והן לסמארטפון.
אם נחזור לרעיון המרכזי שמיקרוסופט מטמיעה עם מערכת ההפעלה חלונות 10, פה ניתן לראות בברור את ניסיונה של החברה לאחד בין מערכות המכשירים השונים בספקטרום. בגלל ליבת ה-"OneCore" המשותפת למחשבים, טאבלטים וסמארטפונים, פיתוח אפליקציות נעשה לא רק פשוט יותר, אלא גם אינטואיטיבי הרבה יותר. על פי מיקרוסופט, מפתחים כבר לא צריכים לשנות חלקים מהאפליקציה שלהם בכדי להתאימה למכשירים שונים, כאשר אפליקציה אשר פותחה לגרסה השולחנית של חלונות 10 תעבוד גם על סמארטפון המריץ את אותה מערכת ההפעלה, וההפך. דוגמה ברור לכך היא תפריט ההגדרות החדש שהטמיעה מיקרוסופט בחלונות 10, שמטבעה כלולה גם בגרסה של המערכת לסמארטפונים המפשטת את תפריט ההגדרות הקודם והמסורבל שהפריע למשתמשי Windows Phone.
מיקרוסופט הציגה מספר חידושים לאפליקציות מוכרות, הן למחשב והן לסמארטפון, מבינהם ניתן למנות את אפליקציית המוסיקה Xbox Music שקיבלה מתיחת פנים גם היא. החברה ציינה כי בקרוב מאוד יוכלו משתמשי Xbox Music ומשתמשי שירות ה-OneDrive להעלות שירים ולאחסן אותם בענן בשביל שימוש רחב יותר בכלל המכשירים של המשתמש, בדומה לשיטה שגוגל מיישמת עם שירות ה-Play Music All Access.
בנוסף, מיקרוסופט הציגה מגוון של אפליקציות אופיס חדשות המיועדות לסמארטפונים ולטאבלטים קטנים (עם גודל מסך של עד 8"), המספקות חווית שימוש מלאה כמעט לחלוטין בהשוואה לגרסאות המלאות המיועדות למחשבים שולחניים. האפליקציות היחידות שהציגה מיקרוסופט הן Word, Excel ו-PowerPoint, כאשר בשלושתן ניתן לערוך, לצפות ולשתף מסמכים, מה שבהחלט מעצים את הפרודקטיביות של משתמשים על גבי סמארטפונים.
אפליקציות נוספות שהוצגו באירוע ושנכתבו מחדש בכדי שיפעלו הן בסמארטפונים והן במחשבים כוללות אפליקציות דואר ולוח שנה חדשות, המציגות ממשק חדש ופשוט יותר מבעבר, בנוסף לאפליקציית אנשי קשר, שגם היא משותפת לכל מימדי המערכת, המזכירה בממשקה את העיצוב המחודש של גוגל לאפליקציית אנשי הקשר שבמערכת ההפעלה אנדרואיד 5.0 לוליפופ. גם השימוש באפליקציות החדשות שופר, כך שלדוגמה ניתן למחוק אימייל על ידי גרירת האצבע מימין לשמאל, או לסמן אותו בתור אימייל חשוב, עם המחווה ההפוכה.
אך זה לא הרעיון היחיד שמיקרוסופט "השאילה" מגוגל. החברה הציגה אפליקציית תמונות חדשה, המסוגלת לסנן כפילויות של תמונות, בנוסף להעצמה אוטומטית של תמונות, בדיוק כמו שנעשה באפליקציית התמונות באנדרואיד ובשירות ה-Google+ של גוגל. בנוסף, האפליקציה יכולה למיין בעצמה את תמונות המשתמש באלבומים, אם נמצא מידע על מיקום, זמן ונושא התמונות, שוב, ממש כמו שגוגל עושה בפלטפורמה שלה. החברה גם עדכנה את אפליקציית ההודעות שבחלונות 10 לסמארטפונים, כאשר היא הציגה את האפשרות לשנות את דרך ההתכתבות בזמן שהמשתמש במסך ההודעות המוכר, אם זה שליחת הודעות SMS, הודעות Skype או כל שירות הודעות אינטרנטי אחר שהחברה מצפה שמפעילות סלולריות יתחילו להציע.
אחד מהדברים היותר מעניינים שמיקרוסופט חשפה באירוע הוא את הדפדפן החדש שהחברה עתידה להשיק לצד מערכת ההפעלה חלונות 10. בשם קוד "Spartan", הדפדפן החדש של מיקרוסופט מבוסס על מנוע חדש לגמרי של החברה, והוא מגיע בעיצוב חד ומודרני, המזכיר במעט את המראה של דפדפן הכרום של גוגל. כעת ניתן לרחף מעל טאבים שונים הפתוחים בדפדפן והממשק יציג תמונה מזערית של החלון הפעיל, תוספת נחמדה המפשטת זמנים בהם מספר רב של דפים פתוחים היוצרים בלבול. מיקרוסופט בנתה את דפדפן הספארטן עם מספר תכונות חדשות ומרכזיות, כאשר הראשונה מבינהן היא האפשרות להשתמש בדף אינטרנט בתור קנבס לשיתוף. כמו שהחברה הראתה באירוע, דפדפן הספארטן מאפשר למשתמש "להקפיא" את המסך ובעזר מגע או עט לכתוב ואף לסמן קטעים שונים בדף האינטרנט, לשמור קטעים אלו או אפילו לשתף אותם במגוון רחב של דרכים כמו אימייל, הודעה, OneNote ועוד.
מיקרוסופט, כמו שרוב הדפדפנים המודרניים מאפשרים כיום, הוסיפה מצב המאפשר למשתמש לפשט את דף האינטרנט בו הוא נמצא למבנה פשוט ונוח יותר לקרוא. בנוסף, מיקרוסופט שילבה הישר בדפדפן את האפשרות לשמור דפי אינטרנט לקריאה בזמן מאוחר יותר ולסנכרן אותם בין כל מכשיריו, עם האפשרות לשמור דפים אלו לקריאה גם ללא חיבור אינטרנט.
לבסוף, מיקרוסופט הציגה את ההטמעה של קורטנה בדפדפן החדש, שכעת נמצאת הישר בשורת הכתובת שבחלקו העליון של דפדפן הספארטן. החברה הדגימה מצב בו בעל המחשב עוקב אחר טיסה שאישתו נמצאת בה בעזרת קורטנה, וכאשר משתמש זה התחיל לכתוב בשורת הכתובת של דפדפן הספארטן את שם חברת התעופה, קורטנה מיד הציגה את המידע העדכני בנוגע לטיסה הרצויה. דוגמה נוספת לכך היא הצגת מידע על מזג אוויר בהכנסת המילה "Weather" לשורת הכתובת ועוד.
מידע נוסף לגבי מערכת תוספים (כמו בדפדפן הכרום) או המועדפים בדפדפן החדש עוד לא נחשף על ידי החברה, אך בשביל שדפדפן הספרטן יוכל להתמודד היטב אל מול דפדפנים מודרניים כמו כרום, פיירפוקס וספארי, מיקרוסופט תצטרך לספק חווית משתמש משופרת בהרבה ממה שאנחנו מכירים היום מדפדפן האקספלורר.
מיקרוסופט לא פסחה גם על תחום הגיימינג במערכת ההפעלה החדשה שלה. החברה הציגה את אפליקציית ה-Xbox החדשה שלה לחלונות 10, בה ניתן לראות את ההישגים של המשתמש ולדבר עם חבריו, ואפילו להקליט קטעים ממשחקים המופעלים באותו המחשב ולשתפם ברשת ועם חברים, בשם "Game DVR". שכלול נוסף שכללה מיקרוסופט באפליקציית ה-Xbox החדשה לחלונות 10 הוא האפשרות לשחק במשחקים הקיימים בקונסולת ה-Xbox הביתית של המשתמש הישר במחשב. אופציה זו, הדומה לטכנולוגיה של סוני המאפשרת למשתמשים לשחק במשחקים השייכים לקונסולת ה-PlayStation שלהם על גבי הקונסולה הניידת של החברה.
בנוסף, מיקרוסופט הציגה את הפוטנציאל של טכנולוגיית ה-DirectX 12 ביצירת משחקים עם גרפיקה מתקדמת ביותר, עם הדגמה מיוחדת שהציגה את היכולת של החברה ליצור עולם וירטואלי גדול ואיכותי יותר, ללא פגיעה ניכרת בביצועי המחשב, בעזרת DirectX 12.
מיקרוסופט הצהירה כי גרסה חדשה של חלונות 10 צפויה להגיע בזמן הקרוב מאוד למשתתפי תוכנית ה-Tech Preview של החברה, עם גרסה ראשונית של חלונות 10 למכשירים ניידים שתיהיה זמינה למשתמשי Windows Phone זמן מה אחרי זה.
על פי מיקרוסופט, חלונות 10 צפויה להיות מוכנה וזמינה לקהל הרחב יותר מאוד חצי שנה מהיום, כך שהסקרנים מבינכם יעדיפו להשתתף בתוכנית לקבל עדכונים מוקדם ולהתפעל ממערכת ההפעלה חלונות 10 על בשרם.
האם מיקרוסופט הצליחה להרשים אותכם? האם החברה תצליח לצבור נתח שוק עם חלונות 10 לסמארטפונים? האם הדפדפן החדש שלה יוכל להתמודד היטב אל מול השוק המודרני של היום? רק הזמן יענה על תשובות אלו, אך בינתיים אתם מוזמנים לחלוק את דעתכם בתגובות.
https://www.youtube.com/watch?v=teoZk3QEc40