מהלך אבטחתי מפתיע של ענקית הטכנולוגיה מעורר שאלות על יחסי ארה"ב-סין ואבטחת מידע תאגידית
מיקרוסופט-סין הודיעה על צעד דרמטי בתחום אבטחת המידע: החל מספטמבר 2024, כל עובדי החברה בסין יידרשו לעבור לשימוש באייפון. לפי מזכר פנימי שהגיע לידי בלומברג, החברה אוסרת על השימוש במכשירי אנדרואיד, כולל אלה של יצרניות סיניות מובילות כמו Huawei ו-Xiaomi.
מה עומד מאחורי ההחלטה?
המהלך של מיקרוסופט מגיע בעקבות בעיות אבטחה הקשורות לחנויות האפליקציות בסין. בעוד שבסין אין גישה לחנות Google Play, משתמשי אנדרואיד נאלצים להשתמש בחנויות האפליקציות של Huawei או Xiaomi. כעת, מיקרוסופט חסמה את הגישה לאתרים אלו, מה שהוביל להחלטה להחליף את מכשירי האנדרואיד באייפונים, שחנות האפליקציות שלהם מאובטחות ונגישות יותר בסין.
במסגרת המהלך, מיקרוסופט תספק אייפון 15 לעובדים המשתמשים כיום במכשירי אנדרואיד. החברה מקימה נקודות חלוקה למכשירי אייפון במתקניה ברחבי סין.
נקודה משמעותית נוספת הוא שהמהלך מיושם גם בהונג קונג, שם חנות Google Play דווקא זמינה. עם זאת, מיקרוסופט מעדיפה שכל העובדים יעברו למערכת iOS כדי להשתמש ביישומי האבטחה של החברה, כמו Microsoft Authenticator ו-Identity Pass.
היקף המהלך
מיקרוסופט אינה מגלה את מספר עובדיה המדויק בסין, אך החברה פועלת במדינה מאז 1992. היא מתגאה בכך שחברת-הבת "המושלמת ביותר" שלה ומרכז המחקר והפיתוח הגדול ביותר מחוץ לארצות הברית נמצאים בסין. מרכז המחקר לבדו מעסיק יותר מ-6,000 מהנדסים ומדענים.
בהקשר רחב יותר, ב-Wall Street Journal דווח במאי 2024 כי מיקרוסופט ביקשה מכ-800 עובדים מקומיים לשקול מעבר למדינות אחרות, כולל ארצות הברית, מה שמרמז על מגמה רחבה יותר של שינויים בפעילות החברה בסין.
תגובות והשלכות
המהלך של מיקרוסופט מגיע בתקופה מורכבת ביחסי ארה"ב-סין. בעוד מיקרוסופט מחייבת את עובדיה לעבור לאייפון, סין מצידה מגבילה את השימוש במכשירי אייפון בקרב פקידי ממשל, מתוך מטרה להקטין את התלות בטכנולוגיה זרה ולחזק את האבטחה הלאומית. הצעדים של סין כוללים גם הגבלות על שימוש במוצרים של חברות זרות נוספות, כמו Tesla, בעקבות חששות מריגול טכנולוגי.
המהלך של מיקרוסופט מדגיש את החשיבות הגוברת של אבטחת מידע בעולם התאגידי ומעלה שאלות מעניינות על היחסים המורכבים בין חברות טכנולוגיה אמריקאיות לבין השוק הסיני. יתרה מכך, הוא מצביע על הכרה של מיקרוסופט ביתרונות האבטחה של מערכת ההפעלה iOS של אפל.
צעד זה מפתיע במיוחד לאור העובדה שמיקרוסופט, המפתחת את מערכת ההפעלה Windows, בוחרת להשתמש במוצר של מתחרה מרכזית. עם זאת, נראה כי שיקולי אבטחה גוברים על שיקולים תחרותיים בהקשר זה.
נכון לעכשיו, לא מיקרוסופט ולא אפל הגיבו באופן רשמי למהלך זה. ההשלכות ארוכות הטווח של החלטה זו על השוק הסיני ועל יחסי הטכנולוגיה בין ארצות הברית לסין עדיין אינן ברורות.