מפתחת השבבים ממשיכה לקבל מהלומות בשל הטקטיקות העסקיות שלה, עם תלונות מאיגוד ה-FTC האמריקאי ובעיקר תביעת ענק מצידה של אפל
אם יש משהו ש'משחקי הכס' לימדה אותנו, זה כנראה העקרון שלא קל להיות מלך – ומסתבר שמה שנכון לממלכת ווסטרוס נכון גם עבור עולם הטכנולוגיה העולמי, בו מוצאת את עצמה כעת 'מלכת שבבי המובייל' קוואלקום תחת מתקפה כפולה, שעשויה לעלות לה הרבה כסף.
אחרי שנאלצה לשלם קנס גדול בסין ו'זכתה' לפסיקה שדרשה ממנה לשלם קנס גדול נוסף בדרום קוריאה, הטענות על שימוש בשיטות בלתי חוקיות להגבלת התחרות מגיעות כעת גם מארצות הברית, כשארגון ה-FTC האמריקאי (ה-Federal Trade Commission) מאשים את קוואלקום בכך שדרשה תשלומי תמלוגים מוגדלים ובלתי פרופורציונליים מחברות אחרות עבור שימוש בפטנטים שלה, לעתים תוך הפעלת לחץ במסגרתו היא סירבה לאפשר שימוש בשבבי המודם והעיבוד שלה לחברות שלא הסכימו לתנאי התשלום על פטנטים.
במילים אחרות, קוואלקום ניצלה את העובדה שיש לה חלק גדול במיסוד טכנולוגיות ה-WCDMA וה-LTE הסלולריות הנפוצות על מנת לגרוף הכנסות בהיקפים מוגזמים, בידיעה שאף חברה לא באמת תוכל להביא מכשירים חכמים לשוק ללא עזרתה או מבלי להתסכן בתביעה מצידה.
התלונות של ה-FTC לא נגמרות כאן, אלא עוברות לציין את אפל בתור נפגעת ספציפית משמעותית משיטותיה של קוואלקום, כזו שנדרשה לספק בלעדיות למודמים הסלולריים של המפתחת במוצריה בתמורה לתשלומי תמלוגים מופחתים, ובכך מנעה ממנה אימוץ פוטנציאלי של טכנולוגיות מתחרות, כגון ה-WiMax שהייתה אמור להיות מתחרה ל-LTE (שנדחף בידי קוואלקום עצמה כאמור).
בעוד שהטענות של ה-FTC עשויות להבשיל (או שלא) לכדי צעדים משפטיים של ממש רק בעוד מספר חודשים או אפילו שנים, חברת אפל לא ממתינה ומכריזה כבר עכשיו על תביעה משלה כנגד קוואלקום, בדרישה לפיצוי בהיקף של כמיליארד דולר (!) בשל שנים בהן שילמה כביכול סכומים מוגזמים עבור זכאות להשתמש בפטנטים של זו האחרונה.
באפל טוענים שקוואלקום דרשה תשלום מנופח שכלל בתוכו גם פטנטים וזכויות שלחברה אין חלק בהן, ומתבססים באופן טבעי בין היתר על התלונה הטרייה של וועדת הסחר הפדרלית.
קוואלקום, מצידה, כבר הפיקה התייחסות רשמית לכל הטענות שבה היא דוחה את האשמות במלואן, טוענת להיעדר ראיות מצד ה-FTC ובסילוף מכוון של המצב מצידה של אפל – ואף מצהירה כי עיתוי הפרסום הפומבי לדברים קשור כביכול לשינויים בממשל האמריקאי (טראמפ וחבריו) שעשויים להביא עמם נקודת מבט שונה בכל הנוגע לפעולות שנחשבת מונופוליסטיות ובלתי תקינות בשוק. כך או כך, אין ספק שמצפה לנו כאן מאבק מעניין ומשמעותי, שיהיה כדאי בהחלט להמשיך ולעקוב אחריו.
לא הבנתי.
אפל, שתבעה נחרצות את סמסונג כי המכשיר של המתחרות נראה "דומה" מידי לשלה, עכשיו תובעת בגלל שהיא שילמה על פטנטים בצורה מודעת במשך שנים רבות ופתאום לא בא לה רטרואקטיבית?
ומה הבעיה בכלל שקוואלקום דורשת בצדק כסף על הפיתוחים שלה? שתדרוש גם מיליארד דולר. שוק חופשי, אם אתה לא רוצה אז אל תשלם. ותלך למישהו אחר.
אפל ממש לא תלית תכלת. אבל קוואלקום כבר כמה שנים עובדת חזק על התנהגות מונופולית.
מה שבטוח עדיף לה הבעיות של 2016 מאשר של 2015 עם ה810.
הנקודה היא שהפשע במקרים האלה תמיד משתלם. הנזק שהחברות הגדולות עושות למתחרים בהתנהגות מונופולית אדיר. ראו ערך אינטל, הקנסות לא עוזרות להחזיר את התחרות והפשע משתלם. עדיף לחברה לשלם קנסות ענק (תמיד נזהרים לא למוטט את החברה שקונסים ובצדק. זה לא יתרום לתחרות) ולזכות בכמה שנים טובות של מונופול. הפתרון פשוט מאוד, במקום לחלק קנסות במיליארדים לבטל את ההגנה על הפטנטים של החברות (כולם או חלקם, לתמיד או למספר שנים, הכל לפי חומרת הפשעים) ככה גם מענישים וגם עוזרים לשוק להשתקם ובעיקר הופכים את הפשע ללא משתלם.