סגירת מפעל ייצור של חברת הונדה ותשלום בשווי מיליון דולר מחברת אחסון מידע קוריאנית מחזירים את נוזקות הכופר לכותרות
קצת אחרי שחלף שיא התפרצות נוזקת הכופר WannaCry בחודש שעבר, שגרמה להשבתת מערכים גדולים בבתי-חולים, מפעלים וארגונים שונים ברחבי הגלובוס שלא טרחו להתקין את הטלאי אותו הפיצה מיקרוסופט עבור מערכותיה כמה חודשים לפני כן – קיבלנו דיווחים שונים על כך שהמתקפה נכשלה, לכאורה, מבחינה כלכלית, עם ערך של כ-150,000 דולר "בלבד" בביטקוין ששולם על מנת לקבל חזרה גישה לקבצים בכמה מתוך מאות אלפי המערכות שהודבקו והוצפנו.
כאב הראש של הונדה
לא היה ברור לגמרי מה מטרת הדיווח שהגיע כנראה לפני שהרבה מהנפגעים הצליחו לחזור למצבי עבודה תקינים (ועל כן הציג סכום שאינו סופי ואינו מדוייק במיוחד), אך ספק גדול אם מידע מהסוג הזה יסייע למנוע את המשך ההפצה וההדבקות של הנוזקה הידועה לשמצה – ושל נוזקות מרושעות דומות לה, מה שבא לידי ביטוי ממש עכשיו בדיווח על כך שחברת הונדה נאלצה להפסיק את עבודתו התקינה של מפעל ייצור בשל התפרצות של WannaCry.
ביצרנית היפנית אישרו כי נאלצו להפסיק את העבודה במפעל ייצור רכבים שנמצא בסמוך לטוקיו למשך כמה ימים, בשל הדבקת חלק גדול מהמערכות בתוכנת הכופר המדוברת, שאף הצליחה להתרחב משם אל מיקומים נוספים בבעלות היצרנית באירופה ובאמריקה (בהיקף מצומצם יותר) – ומשום שאותו מפעל מדובר מסוגל לייצר 1,000 רכבים ביום במסגרת עבודה תקינה, אין ספק כי מדובר במהלומה כלכלית גדולה, אשר ממחישה היטב כיצד נוזקות וכלים דיגיטליים אחרים עלולים לגרום לצרות בעולם האמיתי.
לא נעים בכלל – בייחוד לצד הצהרות על כך שמחלקת המחשוב של הונדה נקטה בצעדים מקדימים על מנת למנוע את הפירצה שעליה מתבססת נוזקה זו, מה שגם מעלה חשש מסויים לכך שיש מנגנוני פעולה נוספים שאולי לא היו ידועים עד עכשיו.
גם בלינוקס זה קורה
חושבים שזה הכל? ממש לא – דיווח עדכני אחר מאשר כי חברת שירותי אחסון מקוון בשם Nayana נאלצה לשלם סכום שווה ערך למיליון דולר (!) על מנת לבטל את ההדבקה של נוזקת כופר נפוצה אחרת העונה לשם Erebus – שמצאה את דרכה ליותר מ-150 שרתי לינוקס אשר נמצאים בבעלותה והצפינה אלפי קבצים ששייכים ללקוחותיה.
גם הסכום המאסיבי הזה היווה למעשה "הנחה" גדולה ביחס לדרישת הכופר המקורית, שעמדה על סכום כולל של כמעט 4.5 מיליון דולר במטבעות ביטקוין – והצטמצמה לאחר משא ומתן שערכו אנשי החברה עם הפושעים הוירטואליים אשר התקיפו אותה.
בשורה התחתונה, נראה כי אין שום סיבה להאמין שנוזקות הכופר בדרך להיעלם מהרשת, אלא להיפך – 'הצלחות' כמו אלו בפסקאות הקודמות ככל הנראה רק ידרבנו פיתוח של עוד ועוד כלים חכמים וזדוניים כאחד, ונראה כי כל המשתמשים באשר הם, ללא קשר לכמות הנסיון שלהם, ההכשרה שלהם ומערכת ההפעלה שבה הם משתמשים, יהיו חייבים ללמוד כיצד להגן על המחשבים, ובעיקר על המידע שלהם (ועל הגיבויים שלו), בצורה אפקטיבית יותר, מבלי להסתמך על גורם צד שלישי כלשהו שיעשה זאת עבורם.