היום שאחרי ההנפקה : פייסבוק פוחדת מגוגל, תלוייה בזינגה, חסרת אונים במובייל
היום הגדול של פייסבוק הגיע וחלף לו. החברה הגישה מסמכי הנפקה בבורסה לפי שווי של 100 מיליארד דולרים, כאשר היא רוצה לגייס בין 5 ל-10 מיליארד דולרים בהנפקה עצמה. במסמכי ההנפקה שהגישה החברה היית חייבת לחשוף את כל המספרים והשלדים בארון שלפני כן האנליסטים נאלצו להעריך ולנחש. על פי המסמכים שהוגשו, פייסבוק יכולה ליפול באותה המהירות בה היא עלתה אם לא תזהר בצעדיה העתידיים.
אז מה יש לפייסבוק בחצר האחורית? בעיקר דאגות לגבי העתיד. לפי נתוני המשתמשים והרגלי הגלישה שלהם שפרסמה פייסבוק במסמכי ההנפקה, כמחצית מהמשתמשים מתחברים לרשת החברתית באמצעות הסמארטפונים שלהם. פייסבוק לא ממקמת פרסומות באפליקציות הניידות שלה, ולכן היא מפסידה כסף על כל משתמש שלא נכנס לאתר באמצעות המחשב. פייסבוק טוענת כי במידה ומשתמשים יגלשו יותר באמצעות מוצרי מובייל "ההכנסות והביצועים הפיננסיים שלנו עלולים להפגע". נראה כי שגעון הסמארטפונים והטאבלטים לא כל-כך מועיל לפייסבוק.
פייסבוק פרסמה אמנם את כמות המשתמשים, הלייקים והתמונות שאותם משתמשים מעלים בכל יום, אבל פייסבוק לא מרוויחה כסף על הלייקים שלנו.
תנו לייק. זה בחינם. |
בנוסף, שירותי המובייל של פייסבוק מוטמעים בתוך מערכות הפעלה של חברות אחרות, קרי אפל וגוגל, כשלגוגל יש רשת חברתית מתחרה משל עצמה. כמו כן, אפל בחרה להטמיע את טוויטר בגרסה האחרונה של מערכת ההפעלה שלה במקום פייסבוק.
הפתרון? מערכת הפעלה של פייסבוק. ראינו כבר כמה טלפונים עם כפתור פייסבוק ייעודי, כך שיכול מאוד להיות שנראה בקרוב סמארטפון שמריץ את "גרסאת פייסבוק" של מערכת האנדראויד. עם כל הכסף שפייסבוק תקבל ממהנפקה היא בהחלט תוכל לממן צעד שכזה.
בנוסף, מציינת פייסבוק את התלות שלה בספקי תוכן חיצוניים. היא עצמה כמעט ואינה מפתחת אפליקציות או משחקים, ולכן תלויה בחברות חיצוניות שיבדרו את המשתמשים שלה. חברת זינגה ציינה במסמכי ההנפקה שלה כי היא תלוייה מאוד בפייסבוק, וכעת פייסבוק מחזירה אהבה ומציינת כי גם היא תלויה בזינגה באותה המידה. פייסבוק אף מציינת בבירור כי אם זינגה תבחר שלא להשתמש בפלטפורמה שלה יותר ההכנסות שלה יפגעו במידה רבה, זאת בגלל העובדה כי בדפי המשחקים של זינגה יש לא מעט תוכן פרסומי.
החברה מודאגת גם מקצב איטי יותר בגידול המשתמשים בגלל טביעת הרגל הקטנה שלה במדינות המתפתחות וצנזורה מצד מדינות לא דמוקרטיות במיוחד. אפשר להגיד, בקירוב גדול, כי הרשת החברתית כבר מיצתה את עצמה בקרב המשתמשים במדינות המפותחות. מי שרצה לפתוח חשבון כבר פתח, וסביר להניח שאלה בלי החשבון לא באמת צריכים אחד. אנחנו לא חושבים שיש עדיין משתמשים באירופה שלא שמעו על פייסבוק ורק מחכים לגלות את נפלאות הרשתות החברתיות.
חיוך של 100 מיליארד דולר? |
במדינות המתפתחות המצב הוא אחר לחלוטין. שם המשתמשים רק מתחילים להבין שיש אינטרנט ושיש פייסבוק והחברה מציינת כי אלה הם רוב רובם המכריע של המשתמשים הפוטנציאליים הבאים אותם עליה לצרף. למרבה הצער, רוב המשתמשים האלה מוגבלים לשימוש באינטרנט באמצעות הנייד המיושן שלהם, ולכן, ככל הנראה, פייסבוק רכשה את הסטארט-אפ הישראלי Snaptu שפיתח טכנולוגיה המאפשרת להמיר אפליקציות גם לטלפונים פחות חכמים.
בנוסף מדינות כמו סין וצפון קוריאה לא ממהרות לאמץ את הפתיחות של פייסבוק. אז נכון, מיליארד סינים לא טועים, אבל אלה מיליארד סינים שהיו יכולים להיות חברים ברשת של פייסבוק ולהסתכל על פרסומות.
מה אתם חושבים? פייסבוק תלך בדרכו של ה-ICQ (זוכרים אותו?) או שתהפוך לגוגל? מתכוונים לרכוש מניות של החברה?
ספרו לנו בטוקבקים ובפורומים שלנו.
מה קרה עם ה-ICQ?
הבעיה עם פייסבוק
אין להם לאן לגדול
חברה ששווה 100 מיליארד דולר היום לא יכולה להיות שווה 200 מיליארד מחר רק 50 מיליארד זה פשוט לא שווה להשקיע במשהו שלא הולך להרוויח אף פעם אם הוא ישאר כמו שהוא עכשיו ומתישהו הולך לרדת