CES 2013: חמש ליבות Cortex A15 בתדר של עד ל-1.9GHz, ליבה גראפית עם 72 יחידות עיבוד ועוד הפתעות – קבלו את הדור הבא מבית NVIDIA
כמה שבועות אחרי ההדלפה העסיסית, NVIDIA מעניקה לנו סיפתח נהדר לתערוכת CES השנתית עם ההכרזה הרשמית על שבב ה-Tegra 4 – השבב הנייד המהיר ביותר בשוק (לטענתה).
בהתאם לנתונים שהודלפו בחודש שעבר, שבב ה-Tegra 4 מעלה את הרף בעולם האולטרה נייד עם תהליך ייצור מעודכן של 28 ננומטר, 4 ליבות Cortex A15 שיפעלו בתדר של עד ל-1.9GHz, בקר זכרון כפול ערוצים עם תמיכה ב-DDR3L ו-LPDDR3 וגם ליבה גרפית שמכילה פי שש יחידות עיבוד (72 יחידות בסך הכל) מאשר הליבה שב-Tegra 3.
NVIDIA בחרה שלא לאמץ את ארכיטקטורת ה-big.LITTLE של ARM ובמקום ממשיכה ליישם את טכניקת ה-'4Plus1' שלה עצמה – שבב ה-Tegra 4 כולל למעלה חמש ליבות Cortex A15, כאשר אותה ליבה חמישית נוספת תוכננה ויוצרה על מנת לעבוד בצריכת הספק מינימלית ולקחת פיקוד במצב המתנה או בעת ביצוע פעולות בסיסיות, מה שאמור להעניק למכשירים שיבוססו על ה-Tegra 4 חיי סוללה ראויים (ב-NVIDIA טוענים שהשבב החדש חסכוני בעד ל-45 אחוז מקודמו) , לצד הקפיצה הגדולה ביכולות ובעוצמה.
ברוכים הבאים לדור החדש |
כפי שהערכנו במקור, מסתמן כי יחידות העיבוד בליבה הגראפית של ה-Tegra 4 אינן מבוססות ארכיטקטורה מאוחדת, מה שמסביר מדוע הכפלה פי 6 של מספר היחידות אמורה להעניק שיפור ביצועים של פי 6 לערך – נראה ש-NVIDIA בוחרת פעם נוספת בכמות ולא "באיכות" (אם אפשר להתייחס לזה בצורה הזאת), ואנחנו שואלים את עצמנו פעם נוספת מתי כבר נראה ליבות CUDA במוצר שמיועד לסמארטפונים וטאבלטים. Logan? Stark?
שבב ה-Tegra 4 לא מסתפק רק בתוספת כח ונושא עוד כמה טריקים חדשים בשרוולו, למשל טכנולוגיה בשם PRISM 2 שאמורה לשמור על איכות תמונה טובה תחת הארה אחורית מועטה באופן שיסייע לחסוך בחיי סוללה וטכנולוגיה נוספת שמאפשרת צילום תמונות ווידאו ב-HDR (ר"ת High Dynamic Range – תמונה בפירוט גבוה גם באיזורים הכהים וגם באיזורים הבהירים) אוטומטי בכל מצב ובכל פעם.
NVIDIA דאגה גם לאלו שלא מתעניינים בצילום כשחשפה את קונסולת ה-Project Shield הניידת שלה שתבוסס על שבב ה-Tegra הרביעי ומערכת האנדרואיד (כמובן). האם זהו צעד ראשון של מפתחת השבבים בדרכה להפוך למתחרה של ממש בעולם הקונסולות? בהנחה שהעולם הזה ישרוד עוד יותר מדור אחד – יתכן מאוד שהתשובה היא כן.
Qualcomm, מאחוריך: NVIDIA רוצה לכבוש גם את עולם המודמים הסלולריים
עם כל הכבוד ל-Tegra 4, ההפתעה הגדולה ביותר של NVIDIA במסיבת העיתונאים שלה הייתה כנראה מודם ה-Icera i500 – "מודם רך" (אם כי הכוונה האמיתית היא כנראה למודם תוכנתי) שמתיימר לשנות סדרי עולם בשוק הסלולר.
מדובר במודם בעל לא פחות מ-8 ליבות עיבוד שמיוצר בתהליך High Performance של 28 ננומטר ומבטיח להיות חסכוני ומתוחכם יותר מהמוצרים של המתחרות תודות לאפשרות לשלוט ו"לכבות" (Power Gate) כל אחת מאותן ליבות בנפרד בהתאם לעומס ולדרישה בכל זמן, וגם כולל את היכולת להשתדרג ולהתעדכן עם הזמן דרך עדכונים תוכנתיים כאלו ואחרים.
בינתיים אין זכר לשבבי ה-Tegra Gray, שהיו אמורים להציע (סוף סוף) מודם סלולר מובנה |
אם זה לא מספיק לכם, ב-NVIDIA גם מצהירים כי ה-i500 מציע שטח פנים שמהווה כ-40 אחוז בלבד משטחו של מודם סלולרי ממוצע. הנתון הזה נשמע מרשים למדי על הנייר, אך בהתחשב בכך שחלק ניכר מן המכשירים בשוק כרגע מבוססים על שבבי ה-Snapdragon של קוואלקום אשר כוללים מודם סלולר מובנה – לא ממש ברור מה NVIDIA מנסה להוכיח כאן.
קשה להכחיש את העובדה ש-NVIDIA עדיין נמצאת בעמדת נחיתות לעומת קוואלקום, השליטה הבלתי מעורערת של עולם המודמים הסלולריים, אך נחמד לראות כי החברה מסנטה קלרה לא מנסה להתחקות אחרי המובילה אלא בוחרת בכיוון אחר שנשמע מרענן ומעניין.
מודם ה-Icera i500 תומך בטכנולוגיות ה-3GPP, מה שאומר שיתאים לעבודה ברשתות ה-GSM וה-UMTS שפרוסות בארץ (אם כי לא ברור לעת עתה מה הם התדרים בהם יתמוך), כאשר תמיכה ב-+DC-HSPA אף תאפשר למכשירים שיבוססו עליו להגיע למהירויות התיאורטיות המירביות של רשתות הדור השלישי.
בנוסף, המודם תומך ברשתות דור רביעי LTE בקטגוריה 3 (מהירויות הורדה של עד ל-100 מגה ביט לשניה) וב-VoLTE, כאשר עדכון עתידי יעניק לו תמיכה גם ב-LTE בקטגוריה 4 ומהירויות הורדה של עד ל-150 מגה ביט לשניה.
בשורה התחתונה
שבב הדור החדש של NVIDIA נראה מרשים עד מאוד – לעומת המתחרים הנוכחיים בשוק. לא מדובר בעניין של מה בכך, אך השאלה הגדולה תהיה כיצד הוא יתמודד מול השבבים האחרים שיגיעו לשוק בשנת 2013. האם גם השנה נראה את מפתחת השבבים "משנה פאזה" באמצע הדרך ועוברת מהתרכזות בפלח השוק הגבוה להתרכזות במכשירים עממיים ומשתלמים במיוחד? בקרוב נגלה.
לעת עתה – נראה ש-NVIDIA הפכה פעם נוספת למלכת שוק המובייל (הזמנית).
NVIDIA ביצעה את המהלך שלה. עכשיו תורן של סמסונג, קוואלקום ואפל |