מיקרוסופט ישראל משיקה את Windows XP Professional x64 כשבוע לאחר ההכרזה העולמית של יו"ר מיקרוסופט ביל גיייטס, הכריזה השבוע מיקרוסופט ישראל על גרסת 64 ביט של מערכת ההפעלה Windows XP Professional למחשבים שולחניים, הנקראת Windows XP Professional x64. באירוע שהתקיים בארץ נכחו חברת Tech-Data ישראל, יבואנית מעבדי AMD, אשר הציגה מחשבים ניידים מבוססי טכנולוגיית AMD64 ומחשב מבוסס Athlon 64 FX-55 וגם חברת Taga Magam, יבואנית מוצרי Kingston. כמו-כן, ניתן היה למצוא את חברת Excellnet אשר הציגה מארז עם חומרה בתקן BTX למעבדי אינטל ולוחות אם לשרתים מחברת Tyan.
64 ביט במחשוב נייד
גרסת 64 ביט החדשה של Windows XP Professional מאפשרת הרצה של יישומי 64 ביט חדשים או יישומי 32 ביט קיימים על חומרה המבוססת על מעבדי 64 ביט של אינטל (כדוגמת סדרת Pentium 4 6xx) או מעבדי 64 ביט של AMD (כדוגמת סדרת Athlon 64).
מעבדי 64 ביט הם מעבדים הכוללים פסי מידע (Bus) ברוחב של 64 סיביות. אל תטעו לחשוב שזה אומר שאפשרי להעביר בפסים כאלו פי שניים מידע, כיוון שפסים כאלו מסוגלים להעביר פי 2 בחזקת 32 (פי כ-4 מיליארד – 4 ג\'יגה) יותר מידע. הדבר מתבטא באפשרות של התוכנות ומערכת ההפעלה להעביר אל המעבד פקודות מסובכות יותר בכל מחזור שעון, אפשרות של המעבד להתעסק עם יותר מידע בכל פעולה ואפשרות שלו לטפל בכמות גדולה בהרבה (וביחס לשימושים כיום – אינסופית) של זיכרון.
מעבדי 64 ביט אינם המצאה חדשה, והם קיימים בשוק כבר מספר רב של שנים. החידוש שהביאה לנו AMD לפני כשנתיים וחצי, עם שחרורו של מעבד ה-Athlon 64 הראשון, היה סט פקודות חדש אשר אפשר תאימות גם לפקודות 64 ביט וגם לפקודות 32 ביט הותיקות. כעת, לאחר שנתיים וחצי, ולאחר שגם לאינטל יש מעבדים לשוק הביתי אשר תומכים בסט הפקודות הנ"ל, משחררת מיקרוסופט גרסה חדשה של מערכת ההפעלה Windows XP Professional אשר תומכת גם היא במעבדי 64 ביט.
מי שמרוויח בעיקר מן המעבר לעיבוד ב-64 ביט הינו המגזר העסקי אשר משתמש באפליקציות כבדות לצורך חישובים מתמטיים, הנדסיים, מדעיים ורפואיים, יישומי עיבוד תמונה, יצירה ועריכה של תכני וידיאו, פיתוח משחקים ועוד.
לכל אלה וליישומים נוספים מציעה מערכת ההפעלה שיפור משמעותי בביצועים המבוסס על גידול של מאות עד אלפי אחוזים בזיכרון התומך בעיבוד הנתונים לעומת מערכת ההפעלה הנוכחית של 32 ביט. בין היתר גדל הזיכרון הווירטואלי האפשרי עד פי 1,000 (ל-16 TB) והזיכרון הפיזי האפשרי גדל עד פי 32 (ל-128 GB).
בארץ, מספר גופים גדולים כבר ביצעו את המעבר לגרסת 64 ביט של מערכת ההפעלה. ברשות לפיתוח אמצעי לחימה (רפא"ל) למשל, נהנים מיתרונותיה של מערכת ההפעלה החדשה מזה כשנה ובכוונתה של החברה להרחיב את השימוש במערכת לכל המחשבים בחברה. רונן סטולרסקי, ראש תחום תיבם (תכנון בעזרת מחשב) מכני ברפא"ל: "היו דברים רבים שלא יכולנו לעשות ב-32 ביט, בעיקר שימוש בסביבה שדורשת משאבי מחשוב מאוד גדולים וצריכת זיכרון מאוד גדולה. בעקבות המעבר ל-64 ביט נפתרה המגבלה והצלחנו לקפוץ מדרגה עם הביצועים". ברפא"ל משתמשים ב-64 ביט לצורך הדמיה של הרכבה בסדר גודל של 10 אלפים חלקים ויותר, פעולה שלא הייתה ניתנת לביצוע ב-32 ביט.
"כאשר השתמשנו ב-32 ביט הגענו לקצה גבול היכולת והפריעה לנו מאוד מגבלת הזיכרון של 2 ג\'יגה. בעקבות המעבר ל-64 ביט, פעולות עיבוד שערכו 16 שעות נעשות בשעתיים", מוסיף רונן סטולרסקי.