הראשון מבין גרסאות הצד השלישי אצלנו
גל הגרסאות הייחודיות מגיע – לקחנו את ה-Radeon RX 6800 Nitro Plus של Sapphire לביקורת על מנת לגלות האם גרסת צד שלישי מתקדמת היא הבחירה הנכונה של הכרטיס הזה מ-AMD
אפשר כבר להרגיש את שנת 2020 מגיעה לסיומה, ועם סוף השנה ישנה גם חגיגה של שופינג והשקה של מוצרי חומרה רבים. אחד מאותם המוצרים מגיע אלינו לביקורת לפני שהוא הופך לזמין בצורה רחבה.
מלבד ביצועי כרטיס המסך, זו למעשה גולת הכותרת של התקופה האחרונה. אנחנו נאלצים לחזור לאחרונה על אותן המנטרות עם גל השקות החומרה של השבועות האחרונים. בדרך כלל בזמנים כהרגלים מגיע יום השקה, נוחתות ביקורות שונות, וצרכן יכול לגשת לאחת מחנויות המחשבים מהארץ או מעבר לים ופשוט לבצע הזמנה במחיר זהה או צמוד למחיר הרשמי המומלץ.
הפעם, תחת עיני העדשה יש מוצר בעל זמינות נמוכה במיוחד ברחבי העולם, אשר תזכה להתאושש בעיקר ברבעון הראשון של השנה הקרובה. קשה למצוא צד חיובי כאשר השקת חומרה בעיקר קורת על הנייר, אך לפחות למשתמשים השונים יהיה את הידע לדעת מה הם קונים לפני שזה הופך לזמין.
יצרנית החומרה Sapphire מזוהה יותר מכל עם כרטיסי המסך של AMD ובעבר ATI. השילוב של Sapphire ו-Radeon נפוץ ומוכר בתעשיה קרוב ל-20 שנה. יש ל-Sapphire הסטוריה מכובדת גם במוצרי חומרה אחרים, כמו לוחות אם, מחשבי מיני ומוצריה מולטימדיה. לאחרונה אפשר למצוא גם את מוצרי Sapphire בעולם ה-Embedded, עם מוצרים מבוססי AMD Ryzen.
בין הסדרות השונות של Sapphire בשנים האחרונות, נחשפנו לשתיים שמסמלות את שתי דרגות האיכות הנפוצות של החברה. האחת נקראת Pulse והשניה נקראת Nitro. סדרת Pulse מסמלת את התחליף לגרסאות ברירת המחדל של AMD ובדרך כלל מגיעה במחיר הרשמי הבסיסי, או צמוד לכך. סדרת Nitro היא זאת שתמורת תוספת מחיר משדרגת את לוח המעגל המודפס והקירור בדרך כלל. סדרת Nitro תמיד תהיה מתקדמת מסדרת Pulse.
לאחרונה AMD השיקה סדרה חדשה של כרטיסי מסך, ה-Radeon RX 6800. בביקורת ההשקה שלנו תוכלו למצוא פירוט מורחב אודות הטכנולוגיות, ארכיטקטורת RDNA2 והדרך שבה AMD בנתה ליבה גרפית המסוגלת לבצע זינוק משמעותי ביכולות לעומת הדור הקודם.
בביקורת זאת אנו מתמקדים בדגם חדש של כרטיס מסך מאת Sapphire. כרטיס מסך זה הוא ה-Radeon RX 6800 Nitro Plus. בכל מובן אפשרי, Sapphire החליטה לעשות ולהגדיל לעומת עיצוב ברירת המחדל. אורך כרטיס מסך זה הינו 31 סנטימטרים. גובהו 13.5 סנטימטרים ועוביו 5.5 סנטימטרים (2.5 סלוטים בפועל). כרטיס מסך זה מצויד בשלושה מאווררים וגוף קירור גדול במיוחד העשוי מצינורות נחושת ומניפות אלומיניום רבות.
המחיר הרשמי של ה-Radeon RX 6800 הינו 579 דולר. במידה והייתה יוצאת גרסת Pulse, היא כנראה הייתה מגיחה במחיר של 579-589 דולר. בהתאם למה שראינו עד כה עם גרסאות ה-Nitro, סביר להניח שבמצב שוק מתוקן כרטיס מסך זה יתומחר בכ-619 דולר. נכון לעכשיו הזמינות נמוכה, ויחידות ימצאו במחירי עתק.
ערכת הנושא של כרטיס המסך הזה היא ניטרלית למדי. אין כאן הרבה צבע, ובעיקר אפור, שחור וכסוף. את העיצוב הזה הציגה Sapphire לראשונה עוד בדור הקודם עם סדרת RX 5700. אפשר בהחלט להעיד שהוא נראה מעט שונה מכרטיסי מסך אחרים, אז לפחות פה מגיעות נקודות ל-Sapphire. טרנד שנולד לאחרונה הוא שימוש בגופי קירור מוארכים ובאוורור שעובר דרכם ויוצא מגב כרטיס המסך. גם כאן ניתן לראות את השימוש בטרנד הזה. בעבר היחס בין אורך לוח המעגל המודפס לבין גוף הקירור היה קרוב, אך כל עוד ניתן לתמוך בגופי קירור גדולים ולהרוויח קצת ביצועים, למה לא.
כרטיס מסך זה הינו מוגדר למעטפת חום של 290W, לעומת 250W לגרסת ברירת המחדל ודורש שני מחברי חשמל מסוג 8PIN. הסיבה להגדלה במעטפת חום מגיעה מהגברת תדרי הפעולה. תדר הבסיס של הליבה הגרפית הוגבר מ-1815MHz ל-1980MHz. תדר הבוסט המלא הוגבר מ-2105MHz ל-2190MHz.
תכונה נחמדה ולא נפוצה במיוחד שיש בכרטיס המסך הזה היא מתג ביוס כפול. משתמשים מתקדמים יכולים לצרוב הגדרות פעולה שונות ולהחליף בניהן בעת הפעלת המחשב. כמובן שחשוב לציין כי תוכנת Andrenalin, הדרייבר של AMD לכרטיסי המסך, מאפשרת פרופילים שאפשר להפעיל בקלות לשעונים ומהירויות מאוורר מותאמות אישית. לכן, הרלוונטיות של מתג ביוס כפול מעט פחות גבוהה מאשר הייתה בעבר. עדיין, מחווה נחמדה.
לכרטיס מסך זה שלושה מאווררים, שניים גדולים גובה 100 מילימטר ואחד קטן יותר במרכז בגובה 90 מילימטר. המאוררים הללו מיישמים את כל הטרנדים החמים של עולם מאווררי כרטיסי המסך כמו מניפות מחוברות בקצה, מספר גבוה של להבים ומיסב כפול.
ממשקי התצוגה בכרטיס מעט שונים ממה שמפגוש בגרסת ברירת המחדל. יש כאן שלוש יציאות DisplayPort 1.4 ויציאת HDMI 2.1. לא תמצאו כאן את אותו USB Type-C בעל פרוטוקול VirtualLink למשקפות מציאות מדומה.
כמובן שאין פיסת חומרה מתקדמת כיום בלי RGB. ה-Nitro Plus של Sapphire מקושט RGB עם לוגו נחמד, פס בגב הכרטיס ועוד לוגו נוסף בגב כרטיס המסך.
יש אפילו מחבר RGB בגב כרטיס המסך על מנת לסנכרן צבעים עם חומרה נוספת במחשב. דרך תוכנת Sapphire TRIXX אפשר לשלות על הנורות.
מבלי להכביר יותר מדי במילים, ניגש למבחני הביצועים.
אהבתי את הכותרת 🙂