נעים להכיר, 10 ליבות
הכירו את Core i9 7900X – עשר ליבות במחיר נמוך מקודמו
Core i9 הוא שם חדש שהחליטה לתת אינטל למעבדים החזקים ביותר שלה כיום. יש שאומרים כי המותג נולד מהרצון להפריד בין הילדים לגברים, ויש כאלה שחושבים שלחץ התחרות מצד AMD משפיע על אינטל וגורם למחלקת יחסי הציבור לעבוד שעות נוספות.
- תושבת: Intel LGA2066
- מספר ליבות עיבוד: 10, ו-20 נימים סך הכל באמצעות שימוש בטכנולוגיית HyperThreading
- תדר פעולה בסיסי: 3300 מגה-הרץ
- טורבו: במאמץ לכל הליבות עד 4000 מגה-הרץ, במאמץ לשתי הליבות המהירות ביותר 4500 מגה-הרץ
- זיכרון מטמון: 13.75 מגה-בייט המשותף לכל הליבות
- מעטפת חום: 140 וואט
- תהליך יצור: ארכיטקטורת Skylake, תהליך 14 ננו-מטרים
כשמדברים על ה-DNA של מעבד ה-7900X, הוא שייך למשפחת Skylake אליה משתייכים מעבדים דוגמת Core i7 6700K למשל. נכון, מדובר בארכיטקטורה בת שנתיים בערך. חשוב לזכור שלוקח זמן לייצר תושבת חדשה ומעבדים מורכבים יותר המבוססים על ארכיטקטורה מסויימת.
המקביל של מעבד זה בדור הקודם היה ה-Core i7 6950X, מעבד עשר ליבות בעל תג מחיר שערורייתי של 1700 דולר בארכיטקטורת Broadwell בת השלוש. המחיר של Core i9 7900X? כ-1000 דולר. נכון, ממש לא "נגיש" ו-"לכל כיס" אך מדובר בירידה מאוד משמעותית במחיר בשביל מעבד בעל עשר ליבות.
Core i9 7900X צריך לוח אם תואם וכאן נכנסת לתמונה אסוס שסיפקה לנו לוח אם לביקורת עבור מעבד זה ומוצרים נוספים בעתיד.
Asus PRIME X299-A – תושבת אקסטרים במחיר הוגן
עם תג מחיר יחסית צנוע של כ-1450 שקלים, לוח האם PRIME X299-A של אסוס רחוק מלהיות לוח האם היקר ביותר בתושבת LGA2066. עם זאת, הוא מציע תכונות שרוב משתמשים האקסטרים זקוקים להם. בראשונה, שתי תושבות SSD מסוג M.2 לצד שמונה ממשקי SATA3. בנוסף, היכולת להריץ שלושה כרטיסי מסך במערך רב-ליבתי.
בנוסך, מכיל לוח האם כרטיס קול מתקדם בעל מעבד ALC1220 החדש של Realtek וגם מערכת הספקת כח חשמלית למעבד בעלת 8 שלבים.
מערכת זו מכילה שמונה שלבי הספקת כח המגיעים ממחברי ה-8PIN וה-4PIN שבחלקו העליון של הלוח. דרך בקר מערכת יצוב החשמל, הוא מחולק למייצבי המתח מסוג IR3555M של היצרנית Internetional Rectifier. מייצב זה מדורג לספק עד 60 אמפר בטמפרטורת פעולה של 125 מעלות צלזיוס.
מדובר באחד מדגמי מייצבי המתח היעילים ביותר והחזקים ביותר הקיימים בשוק, כמתבקש. למערכת זאת יכולת הספקת חשמל מירבית של 480 אמפר ב-125 מעלות צלזיוס. כמובן שתחת אמצעי קירור קונבנציונאלי כמו גוף מתכת ומאוורר או ערכת קירור מים פשוט אין לכם סיכוי למשוך כזאת כמות של חשמל. גם תחת אמצעי קירור קרח יבש צפוי מעבד כמו 7900X למשוך כ-320 אמפר, כך שאין חשש למערכת החשמלית הזאת. תחת פעולה רגילה ונטולת אוברקלוקינג, ימשוך מעבד כמו 7900X כ-150 אמפר (או כ-180 וואט) בעומס כבד.
הדבר היחיד שקצת מפריע לי בלוח האם הוא החלק הזה. זה הוא גוף הקירור למייצבי המתח המדוברים, ובעיה נפוצה כיום בלוחות X299 רבים. גוש האלומיניום הפשוט יחסית הזה אחראי לקרר מערכת יצוב מתח שמשרתת היום מעבדים בעלי 10 ליבות ותשרת בעתיד גם מעבדי 18 ליבות.
מערכות הספקת חשמל בלוחות אם סטנדרטיים היום למעבדי 4 ליבות מכילים גופי קירור גדולים משמעותית. כאן צריכת החשמל גבוהה פי שתיים ולפעמים יותר, וגוף הקירור דומה לזה שתמצאו בלוח אם ממוצע ב-600 שקלים.
בפועל, גוף קירור שכזה לא משאיר הרבה פוטנציאל לאוברקלוק בלי להתנגש בהתחממות יתר של רכיבים. הפתרון לבעיה במקרה זה תהיה לכוון מאוורר ישירות עליו או להתקין אחד בקרבתו. מצאתי שפעולה זו עוזרת בצורה משמעותית כאשר במאמץ הבחנתי בטמפרטורת פעולה של כ-95 מעלות צלזיוס למייצבי המתח לעומת כ-75 מעלות כאשר מאוורר כוון על המערכת. אסוס מצדה הגיבה בשיפור גופי הקירור בחלק מדגמי לוחות האם מתקדמים יותר. לצערי X299-A אינו אחד מהם. עם זאת, שימוש רגיל בלוח האם הזה לא מהווה סכנה כלל.
בכל זאת, אין לי יותר תלונות על ה-PRIME X299-A. מדובר בלוח אם סולידי למדי שעושה את עבודה ולא קורס תחת עומס כבד. גוף הקירור לערכת השבבים משמש גם כגוף קירור לממשק ה-M.2 התחתון וזה מאוד נחמד. ה-Optane של אינטל הוריד את טמפרטורת הפעולה שלו ב-10 מעלות תחת גוף הקירור הזה. כמובן, לא שכחנו RGB.
מרכז לוח האם כולל כמה נורות RGB אשר נשלטות תוכנתית דרך התוכנה של אסוס ותומכות ב"אקו-סיסטם" שיצרה אסוס לכל מוצר שכולל נורות RGB הידוע כ-AURA RGB. כרטיס מסך של אסוס וזיכרונות אשר תומכים ב-AURA ניתנים כולם לסינכרון כולל של צבעים (ידוע כ-AURA SYNC). ישנם אפילו מארזים התומכים בטכנולוגיה יחודית זאת.
אל תוך התושבת החדשה נכנס המעבד הזה. Core i9 7900X אינו שונה פיזית בצורה משמעותית, לפחות לא חיצונית מהמעבדים שהגיעו לפניו. הוא מכיל 2066 נקודות מגע (מכאן מגיע שם התושבת). אחד ההבדלים הגדולים פנימית ממעבדים כמו Core i7 6950X הוא הדרך בה חום עובר מהליבה, וכאן אין לי חדשות טובות.
מי שקריאת חדשות מחשבים היא חלק מיומו כבר יודע. הפתרון אותו מיישמת אינטל במעבדי האקסטרים כעת דומה לזה אותו היא מיישמת במעבדים הסטנדרטיים. לצערי, הנושא הזה פוגע קרוב אלי כשמשתמש שנצמד בשנים האחרונות לתושבות האקסטרים של אינטל וכאן הביקורת מגיעה רק מאהבה ודאגה למשתמשים.
למה מעבד בעל מכפלה פתוחה המיועד לאוברקלוקינג ועולה 1000 דולר מגיע עם משחה זולה בין גוף הקירור לליבה עצמה ולא עושה שימוש בהלחמה שנעשתה עד כה? לפי שמועות אנשים באינטל מספרים שכך מגדילים את אורך חיי המעבד, ושהלחמה שעוברת שינויים קיצוניים בטמפרטורת הפעולה עלולה לפגוע בגוף המעבד עצמו כי היא אינה גמישה כמו המשחה של אינטל. אני לא רואה גל של מעבדי Core i7 920 פגומים כתוצאה מאוברקלוקינג קיצוני. עברו שבע שנים מאז שאנשים קיבלו אותם לידיים והחלו לבצע להם אוברקלוקינג רציני.
אם פתיחה פיזית של מכסה המעבד ומריחה של חומר כמו מתכת נוזלית מצליחה להוריד 20 מעלות (!) ואפילו יותר, משהו כאן פשוט לא בסדר. לא מדובר כאן במעבד של 4 ליבות כמו 7700K, אלא על בהמה בעלת 10 ליבות שזקוקה לכל יתרון אפשרי בשביל לקחת אותה עד הקצה. אני בטוח שרווח על מעבד שעולה 1000 דולר לצרכן לא יונמך משמעותית אם יושקעו עוד כמה דולרים בתהליך של הלחמת גוף הקירור. אינטל, בבקשה ליישם בעתיד. תנו לנו לשחרר את פוטנציאל הביצועים המירבי מהמוצר.
הפיל שבחדר
עד עכשיו התרכזו במה שיש לאינטל להציע לאקסטרים בשנת 2017 עד כה, אך הגיע הזמן לדבר על הפיל הענק שבחדר. מוקדם יותר השנה, השיקה המתחרה AMD סדרת מעבדים חדשה העונה לשם Ryzen. במשך שלוש וחצי שנים עבדה AMD קשה, ושכרה את שרותיו של אחד מהמהנדסים המבריקים ביותר בתחום המיקרו-שבבים, ג'ים קלר שעבד בעבר על הארכיטקטורה פורצת הדרך K8 וגם על כמה ממעבדי האייפון של אפל.
לראשונה מזה שנים רבות, הלוחות הטקטונים של עולם המעבדים זזו בצורה רצינית. זו לא עוד השקה כושלת של מעבדים שאף אחד לא מעוניין בהם. אלו לא עוד מעבדים פשוטים שישרתו עקרות בית ומשתמשי הגיל השלישי בצפיה בסרטוני יוטיוב. Ryzen הוא שחר של יום חדש בעולם המעבדים ועליה של תחרות אמיתית מול אינטל הענקית.
לכן, בפעם הראשונה מזה שנים רבות, אנחנו מוסיפים את AMD עם המעבדים Ryzen 7 1700X ו-Ryzen 5 1600. שני מעבדים בעלי שמונה ושש ליבות עיבוד בהתאמה, אשר מתומחרים ב-350 ו-250 דולר לצרכן. אלו הם אגב המחירים של מעבדי Core i7 7700K ו-Core i5 7600 נכון להיום. מבחן הוגן צריך לכלול גם את מוצרי המתחרה.
קיצר. מחכים לCOFFEE LAKE
לא לא …. מחכים ל-CannonLake … ה-Coffee Lake הוא ב-14 ננו מה שהיה אמור להיות ה-Cannon Lake … אבל יש להם בעיות בייצור של ה-10 ננו … אז הם הוציאו את זה כדור ביניים עד שיצליחו להתגבר עם הבעיות שיש להם בייצור של ה-10 ננו … קיצור ה-Coffee Lake הוא גרסא פחותה של ה-Cannon Lake … ??
לא משתלם … רק ryzen או threadripper שיותר מהיר בהרבה
קיצר אין חדש תחת השמש.
כפי שכבר עשרות ערוצים כבר טענו הפלטפורמה הזאת היא תוצאה של לחץ וחיפזון בדיוק כמו Pentium D בזמנו.
– לוחות אם לא בשלים עם בעיות התחממות ב VRM.
– מעבדים עם TDP גבוה במיוחד שאפילו גופי קירור נוזלי מתקשים לקרר.
– תמיכה תמוהה בערוצי זכרון ו PCI-E שחלק מהמעבדים בסדרה תומכים בפחות או יותר.
– מחזור של מעבד i5 ומעבד i7 בפלטפורמת אקסטרים, למה אינטל?
– יחס עלות תועלת בין הנמוכים ביותר ביחס למתחרה.
– וכמובן IPC בזיוני אפילו מול מעבד המיינסטרים שלהם ה 7700K.
הפלטפורמה הזאת היא הוכחה לכך שאינטל לא למדה שום דבר מתחילת שנות ה 2000 ותקרית האתלון של AMD.
באמת שאני לא יודע איזה כסיל צריך להיות כדי לרכוש משהו מהפלטפורמה הזאת.
אני ממליץ לאנשים לחכות ל Coffe Lake או ללכת על Ryzen, כי נכון להיום הדבר המדהים היחיד שיצא מהמפעל של אינטל הוא ה G4560 שזה באמת מעבד מדהים ביחס עלות תועלת.
כאילו 250 שקל בעבור מעבד שמנשק i5 זה בהחלט מדהים.
אה ושחכתי את הפאנץ' הכי חשוב בכל הסיפור הזה.
אינטל עדיין משתמשים במשחת שיניים במעבדים שלהם, קיצר בהצלחה לכולם בדליד.
אחלה ביקורת חוץ מהפסקה האחרונה – "כידוע לחלקכם, אינטל לוקחת פידבק בצורה רצינית". אינטל לא מתייחסת לביקורת. בכלל. ב7 השנים האחרונות קיבלנו מעבדי העתק-הדבק עם עוד כמה אחוזי ביצועים כאשר כל הפיתוח הלך לצריכת החשמל והליבה הגרפית שלא עניינו אף אחד (בנייחים).
הסיבה היחידה שאינטל משנה כיוון עכשיו היא AMD. שינוי המיתוג המאוחר מדגיש זאת.
לסיכום – נפגש בTHREADRIPPER 🙂
הוזלה זה תמיד מפתח להצלחה 😀 הרוב המכריע לא קונה במחירים כאלו. זה תמיד ככה. מנסים לחלוב את העשירון העליון ואח"כ מוכרים במחיר סביר (גם אם לא זול).
יופי של סקירה, במיוחד הסיכום. עשוי טוב ליאור
כשאני קורה את הסקירות של ליאור, אני מרגיש שהאתר הוא ברמה בינלאומית, ולא חסר לו כלום מ טומסהארדוור וכד'. ליאור. תמשיך ככה!
מתוך הערכה לרמת הכתבות שלך אני מציע ללטש קצת יותר את הכתבות משגיאות כתיב קטנות. [גם כשאני מקליד מהר, המקלדת לא תמיד "מבינה" אותי… ]
הכי אהבתי את "כשאני קורה" ואז את ההערה לגבי שגיאות הכתיב 🙂
בכל אופן אם מצאת שגיאת כתיב ספציפית אז בבקשה תעדכן – ואנחנו כמובן נתקן. הביקורות אומנם עוברות 2-3 עיניים אבל תמיד יכולה להיות שגיאה שמתפספסת.
אשב לי בנחת ואחכה ל 8700K _ (שנמצא ממש מעבר לפינה)
8700K זה 6/12 , מתאים ומותאם יותר למשחקים ומעט קידוד.
במחיר של 7700K
לא שווה לחכות מעט?
^ששגיאות כתיב קטנות יהיו צרותנו,
אני קונה אותן בתי ידיים….
ואני עדיין עם 3570k ?
ואני עם 2500k ולא רואה באופק עדיין את הצורך לשדרג.
מחשב זה אצלי שלא השתנה מאז 2011, כבר עבר גיל 6, ועדיין מספק ביצועים שמסוגלים לסחוב כל דבר שזורקים עליה.
באמת הגיע 2017 כעדנה שסוף סוף הצליחה להקפיץ את הביצועים פי 2 מאז Icore מרובע הלבות – בזכות Ryzen 1700 מתומת ליבות.
אלא ש….. בפועל עדיין אין בשוק יישומים (לרבות אפליקציות real time ממן משחקים), אעשר מבקשות יכולת עיבוד מתומנת ליבות
כרף סביר לעבודה איכותית. ומשכך נראה לי, כי המרובעי ליבות החזקים שלנו יסחבו יפה את 2018, ויתכן שחלק מ 2019 גם…
אז אני מביא את שגיאות הכתיב:
ישנם אפילו מארזים תומכים בתוכנולוגיה יחודית זאת.
[יתכן שזו לא שגיאה, אלא הוא המציא את המילה]
"מתח הפעולה לליבה שלו נזקקתי הוא 1.280 וולט."
למיטב ידיעתי, אמפר מוגדר ביחידות של מתח, ו וולט מוגדר כ"זרם".
וקטף את מה שנראה כמו כמו תשיא בכל הזמנים של פרסים ותשבוחות מרחבי העולם.
היי,
אתה טועה, זה הפוך. מתח הוא וולט, זרם הוא אמפר.
שאר הטעויות תוקנו.
תודה
אני אומר את מה שהמורה לפיזיקה לימד אותנו. יתכן שהוא טועה או שאני לא זוכר. יש לך מקור למה שאמרת?
גוגל?
כן. אתה צודק