AMD ו-NVIDIA במרוץ לקראת ליבת 28nm. מי יגיע ראשון?
תעשיית שבבי הסיליקון מקטינה ללא הפסקה את תהליכי היצור של השבבים אותם היא מייצרת. הקטנת תהליך היצור מאפשר ליצור שבבים זולים יותר ובעלי צריכת חשמל ופליטת חום נמוכות יותר. אינטל מתכננת להגיע ל-10nm עד שנת 2018 וחברת Qualcomm צפויה להציע ליבת ARM (או מערכת על שבב) חדשה בליתוגרפיה של 28 ננומטר כבר השנה.
חברת AMD כבר הודיעה כי בכוונתה להשיק כרטיסים גרפיים חדשים מסדרת HD7000 עוד השנה, אך כעת מכריזה החברה כי תציע כרטיסים עם ליבות גרפיות בליתוגרפיה של 28nm השנה (שישולבו, ככל הנראה, באותם הכרטיסים), והכי חשוב – לפני NVIDIA, יריבתה המושבעת. החברה לא הודיעה על תאריך יציאה, אך סביר להניח שההשקה תתעכב עד חודש דצמבר.
החברה מאמינה כי אם תשיק כרטיסי 28nm ראשונה היא תוכל להחזיר לעצמה מעט מנתח השוק שאיבדה עם חלוף הזמן לטובת NVIDIA, בדיוק כפי שקרה כשהשיקה את הכרטיסים הראשונים שתמכו ב-DX11, אבל כולנו זוכרים את אותם כרטיסים חצי-אפויים. עם זאת, היית זו תקופת מעבר עבור חברת ATI כשנרכשה על-ידי AMD. אולי הפעם השקת טכנולוגיה חדשה תעבור בצורה חלקה יותר.
תגובתה של NVIDIA לא איחרה לבוא והחברה הודיעה כי תשיק כרטיסים שיתבססו על הליבה הגרפית החדשה שלה, Kelper, עוד השנה, אך מיד לאחר מכן NVIDIA חזרה בה והודיעה כי למרות שתתחיל לייצר ליבות Kepler מאוחר יותר השנה, הכרטיסים הגרפיים לא יהיו זמינים עד שנת 2012. NVIDIA הוסיפה כי רצתה להבהיר נקודה זו על מנת שהצרכנים "לא יצפו שהמוצר יהיה זמין השנה". החברה לא אישרה כי הליבה תיוצר בתהליך של 28nm, אם כי סביר להניח כי כך יהיה. אחרי הכל, החברה "תקועה" עם ליבות 40nm כבר שנתיים.
נראה כי הקרב על הלב (והכיס) של הגיימרים מתחיל עוד לפני ההכרזה על הכרטיסים, לפני מבחני הביצועים וללא פרטים טכניים אודות הכרטיסים והליבות. אנחנו מצפים לראות כיצד יתפתח המרוץ החדש. אולי הוא יעזור להאיץ מעט את תהליכי הפיתוח בחברות ואנחנו נקבל כרטיסים גרפיים חדשים עוד השנה. בנוסף, מעניין כיצד יצרנית השבבים הטאיוואנית, TSMC, תתמודד עם הלחץ. אחרי הכל, היא מייצרת את השבבים עבור שני החברות. אולי בגלל זה בחרה AMD לפצל את פסי היצור ותשתמש גם בשירותיה של חברת GlobalFoundries בנוסף.
בכל מקרה, אנחנו מתקרבים לדור הבא של הכרטיסים הגרפיים. תתחילו לפתוח תוכניות חיסכון!