תחילתן של מערכות הפעלה
בשנת 1975, בתקופה שבה רובנו עדיין לא היינו אפילו בתכנון, הקימו ביל גייטס ופול אלן חברת סטארט-אפ צעירה בשם Microsoft. החברה היית פיצפונת ודלת-משאבים אך בעלת חזון גדול – לשים מחשב אישי בכל בית. שנה לאחר מכן נוסדה אפל, שהייתה ידועה אז בשם Apple Computer, על ידי סטיב ג'ובס וסטיב ווזניאק. סיפורה של מערכת ההפעלה Linux קצת שונה ומתחיל עם מערכת ההפעלה UNIX: קוד המקור שלה נכתב על ידי לינוס טורוולדס, שכתב אותו במעבדות חברת AT&T Bell בשנת 1969 על מנת לגשת בצורה נוחה לשרתי UNIX באוניברסיטה בה למד. הוא עשה זאת בשביל הכיף ולעולם לא חשב לפתח את לינוקס לחומרה ביתית, אבל לגורל היו תוכניות אחרות.
- כתבה זו היא חלק מפרוייקט סיכום העשור על פי HWzone
בשנת 1984 הציגה אפל את המחשב הראשון בעל מערכת ההפעלה Mac OS שהיוותה את תחילתו של הממשק הגרפי. מערכת ההפעלה הזאת, על גרסאותיה השונות, מותקנת כברירת מחדל על כל מחשב מקינטוש מאז ועד היום.
Mac OS, תחילתו של הממשק הגרפי | חלונות 3.1 |
ההפצה הראשונה של רד הט |
ההיסטוריה של HWzone מתחילה אמנם בשנת 2001, אך לא נוכל לדון בהיסטוריה של חלונות מבלי להתחיל בפריצת הדרך שהביאה עימה חלונות 3, ונמשכה עם חלונות 3.1 ו-3.11. מערכות ההפעלה האלו מכרו כ-10 מיליון עותקים ברחבי העולם, מה שהפך את חלונות למערכת ההפעלה הפופולארית ביותר בשנת 1992. גרסאות אלו הציגו וויזואליות מתקדמת ומרשימה עם 16 צבעים, מנהל משימות, מנהל קבצים ומנהל הדפסה. כל אלה, יחד עם תכונות נוספות, פעלו מהר יותר הודות למעבד ה-386 של אינטל. גרסת 3.11 הוסיפה תמיכה בקבוצות עבודה ברשת P2P, ובינתיים, מערכות Server לא היו בנמצא.
מיקרוסופט מציגה מערכת 32 ביט ראשונה
שנה לאחר מכן מציגה מיקרוסופט את חלונות NT, מערכת ה-32 ביט ראשונה. המערכת נקראה Windows NT 3.1, אך אל תתבלבלו עם גרסאת ה-3.1 הרגילה: מדובר בפרויקט שהתחיל עוד בשנות ה-80 ושאינו מבוסס על יסודות מערכת ההפעלה חלונות 3.11. ביל גייטס התייחס למערכת ההפעלה ואמר: "חלונות NT מהווה שינוי בסיסי בדרך שבה חברות יכולות לספק את צרכי המחשוב העסקיים שלהם".
זוכרים את המסך הזה? | גרסת ה-NT של חלונות 3.11 |
בשנת 1994 מוצגת הגרסה הראשונה של רד הט לינוקס (Red Hat Linux – אחת מגרסאות הלינוקס עליהן בחרנו לפרט). מערכת הלינוקס הראשונה נכתבה בשנת 1991, ללא שום מטרה להפוך אותה למערכת הפעלה בפני עצמה. בתחילת דרכה רד הט הייתה בסך הכל אמולטור שנועד לתקשר עם שרתי Unix גדולים. לינוקס עצמה נחשבה אז למערכת מחתרתית ושנוייה במחלוקת והיו רבים שכינו אותה "תחליף חינמי ל-Unix".
1995 – מיקרוסופט משיקה את חלונות 95
"זה כאן", כך התחילה מסיבת העיתונאים בה חשף ביל גייטס את חלונות 95. היה זה עידן בו המחשבים התחילו אט אט להתחבר לרשת האינטרנט ופתאום הופיעו מונחים כמו אי-מייל, דפדפן אינטרנט ומודם. חלונות 95 הציגה לראשונה את לחצן ה"התחל" שהפך לסימן ההיכר של חלונות (המלווה אותנו עד היום), יחד עם האפשרויות למזער ולהגדיל חלונות בעזרת שורת המשימות, כשגם היא מופיעה כאן בהופעת בכורה. דרישות המערכת המינימליות של הפצת חלונות מתקדמת זו כללו מעבד 386DX של אינטל ו-4 מגה-בייט של זכרון RAM, כאשר הדרישות המומלצות ביקשו מעבד 486 ו-8 מגה-בייט של זכרון RAM. המערכת אפילו הציגה דפדפן אינטרנט מובנה, כזה שאפשר למשתמשים, לפחות לברי המזל שהיו מחוברים לאינטרנט באותה תקופה, לגלוש בקלות.
ביל גייטס משיק את חלונות 95 | חלונות 95 בכבודה |
שנה לאחר הפצת גרסת הרד הט הראשונה, נוסדה חברת Red Hat Software והגרסה השניה של רד הט יצאה לאוויר העולם. שנה לאחר מכן רד הט התחילה למכור פונקציות אדמיניסטרטיביות לעסקים. בזמן שמיקרוסופט עובדת קשה על מנת לספק למשתמש הקצה חווית שימוש פשוטה עד כמה שאפשר, הפצות הלינוקס משתמשות בקוד הפתוח, ברשיונות התוכנה החינמיים ובאפשרויות ההתאמה האישית הנרחבות על מנת לפנות לשוק העסקי ולספק פתרונות זולים ויציבים בהרבה. אחרי הכל, הרבה מאוד מפתחים ברחבי העולם תרמו לעבודת הפיתוח.
וחלונות 98 בשנת, נכון, 1998
בשנת 1998 הציגה מיקרוסופט את חלונות 98, המערכת האחרונה שהריצה MS-DOS מתחת למכסה המנוע והראשונה שתוכננה במיוחד למחשבים ביתיים. על מנת לקרוץ למשתמש הבייתי, חלונות 98 תמכה בניגון תקליטורי DVD ובהתקני USB ואפילו יכלה לפתוח לסגור חלונות במהירות גבוהה יותר מאי פעם. התפתחות האינטרנט ויישומי אינטרנט שונים גרמו למיקרוסופט להתמקד בחוויית המשתמש ולשפר פלאים את דפדפן האינטרנט אקספלורר שלה ואת תוכנת הדוא"ל על מנת לעמוד בדרישה הגוברת מצד המשתמשים לאפליקציות ושירותי רשת.
במקביל, רד הט מקבלת תמיכה מ-Oracle והסמכת ה-RHCE (הסמכה של חבר רד הט להנדסאים המוכשרים לתפעל ולנהל מערכות רד הט אירגוניות). שנה לאחר מכן, IBM חותמת על חוזה שותפות עם רד הט, וחברת דל היא הראשונה שמתקינה רד הט על שרתים מתוצרתה. גרסה 6 של רד הט מקומפלת, והחברה מתחילה להיסחר בבורסה.
העיקר הכוונה
1. מאז 1969 לא עבר "עשור"
2. אם כבר מכסים פרק זמן רחב יותר, אז מתבקש להזכיר (לפחות) את אמיגה, OS/2, ו-BeOS – שלוש מערכות הפעלה מסחריות לדסקטופ שאולי לא כבשו נתח שוק גדול, אבל כללו חידושים רבים שהיום אנחנו לוקחים כברורים מאליהם.
ל-1
ואז הכתבה הייתה יוצאת חמישה דפים
תיקון קטן
לינוס טורוולדס לא יכול היה לפתח את לינוקס ב-1969, משום שבשנה הזאת הוא נולד. אם כבר, מערכת ההפעלה יוניקס נכתבה ב-1969 במעבדות בל ב-AT&T ע"י קן תומפסון ודניס ריצ'י.
ואיפה הנקודה הישראלית?
קצת מוזר לקרוא כתבה על WINDOWS שלא מתייחסת לכל נושא העברית. בימי ה-DOS, היצוג של העברית היה ויזואלי ו-WINDOWS היא שגרמה למהפך והביאה לעולם את העברית הלוגית. זה היה שינוי דרמטי עם השלכות נרחבות ביותר. מן הראוי היה להקדיש לנושא הזה לפחות פיסקה אחת.
חידוש נוסף שהביאה WINDOWS לישראל הוא הסרת הצורך במנגנוני הגנה מוזרים ומסובכים לתוכנות. עד WINDOWS כל התוכנות היו מוגנות על ידי פלאג שהתחבר לכניסה הפרללית של המחשב עוד על ידי דיסקט שנצרב בצורה מיוחדת. WINDOWS הוכרזה ללא הגנות וכך גם כל התוכנות של מיקרוסופט מה שהיבא לכך שההגנה הפיזית על התוכנות נעלמה לחלוטין.
כמה תיקונים
בקצרה על BeOS ו Amiga :
בדומה לאיך שהיום מחשבי אפל מגיעים אם OS X (ובעבר גרסאות קודמות של Mac OS), בשנות ה 80 וה 90 היו קיימות כמה חברות נוספות שייצרו מחשבים משלהן, לא תואמי PC, אם מערכות הפעלה אחרות :
חברת Commodore (מחשבי Commodore 64 וכו) ומערכת ההפעלה Amiga
חברת Be Inc (מחשב BeBOX) ומערכת ההפעלה BeOS
שתי מערכות ההפעלה היו קלות ביותר ונתנו ביצועים מהירים אל חומרה שהיתה ברמה של SNES או לא הרבה יותר
שתי החברות כבר לא קיימות, אבל חיקויים (עובדים, חדשים ותואמי PC) של מערכות ההפעלה נבנו בקוד פתוח והם נקראים Aros (של Amiga) ו Haiku (של BeOS)
ועל "לינוקס" בכתבה :
"לינוקס" אינה חברה. אם חברה רכשה חברות קטנות, יתכן שהכוונה היא לחברה שמייצרת מערכת לינוקס ספציפית כמו Red Hat או Novell ולא ל "חברת לינוקס"
אובונטו אינה מערכת ההפעלה הראשונה המותאמת למשתמש. לפניה היתה קיימת מנדרייק אם קלות שימוש מתאימה למשתמש הפשוט (ככל שהדסקטופים של אז איפשרו), והיו מערכות נוספות (חלק מבוסס אל Debian) שבה הוספו אשפים גראפיים פשוטים (ודיי פרימיטיבים) לתוך מערכת קיימת, כשהאשף מריץ את הפקודות (לפעמים מתוך חלון שורת פקודות פתוח ונראה למשתמש) בזמן שהמשתמש מגדיר דברים באשף
מערכת OS X _אינה_ מבוססת לינוקס אלא BSD, מערכת BSD אינה לינוקס ואינה בנויה מקוד המקור של לינוקס, והקשר היחיד הוא בתוכנות האחרות (הזהות בדרך כלל) שמותקנות ב 2 מערכות ההפעלה אבל לא במערכת ההפעלה עצמה. BSD כן בנויה במידה מסויימת מהקוד של UNIX המקורית
איזה עבר
איזה זיכרונות… הרגתם אותי
אני זוכר איך התקנתי לראשונה את החלונות 3.1, השידרוג ל95 , 98 והלאה…
המתח לראות שזה עובד ולא נתקלים באיזה תקלה בדרך..
אני ועוד חבר מעבירים יום שלם בשדרוג מערכת ההפעלה..
ל-4, אני לא רוצה להיות קטנוני
אבל עד היום יש תוכנות שדורשות פלג הגנה מיוחד כדי שיפעלו.
נדיר מאוד אבל קיים (חשבשבת לדוגמא או כל מני תוכנות בשימוש משרד הביטחון)
לא שכחתם משהו
יש מערכת אחת שאולי לא הרבה שמעו עליה אבל היא קיימת "WINDOWS ME"
ל-8
הממ… כן כתבו על Me על כך שהיא הייתה נפילה…
WOW פשוט הסטוריה!!!
בטור ילד (היום בן 19) גדלתי לטוך העולם ה"טכנולוגי" שבו היה כבר WIN 95 וכמובן 98 ו2000
אבל בגיל 15 (כשקיבלתי את המחשב הראשון שלי) אני התקנתי עליו את כל המערכות שיש !!! בין עם זה 3.1-3.11 NT אובונטו פודורה סולריס XP 2000 ומקינטוש (בגירסת ה-PC) היום אני עובד עם WIN 7 ובפלאפון כמובן אנדרואיד 2.3.4 (מדהים כמה שזה מחשב! מבוסס לינוקס)
תודה על הכתבה היה מעניין להיזכר בדברים הנשכחים האילו וכמובן להעלות זירונות
ועוד כתבה מלאה בטעויות
המון טעויות וחוסר דיוקים. כמה דוגמאות בודדות
א. ME היתה המערכת האחרונה שבה Dos רץ מתחת לשולחן… ולא 98.
ב. Windows 95 לא הגיע עם דפדפן אינטרנט מובנה. רק בגירסת ה-OSR2 הוסיפו IE 2.0 שהיה הדפדפן המובנה הראשון.
אגב, למי שזוכר שהגירסה העברית שלו הגיעה עם דפדפן, זה משום שהגירסה העברית הגיעה חצי שנה לאחר הגירסה האנגלית והיתה כבר מבוססת על OSR2.
ואם כבר מדברים על כך שלכאורה לא התקדמנו, Windows 8 מהווה מהפכה של ממש בעיצוב מערכות ההפעלה, אפשר לומר שלראשונה מ-Windowos 3.1
ל5
עם היית יכול לאיית כמו שצריך. עולי הייתי לוקח אותך ברצינות