לקחנו לסיבוב את המחשב הנייד שרוצה להחליף עמדות גיימינג נייחות ענקיות – ה-Alienware Area-51M של היצרנית האמריקאית הנודעת. האם הוא מסוגל לעמוד בקצב? התשובות בפנים
ישנם מקרים בהם יצרנית מחשבים כזאת או אחרת מחליטה לעשות צעד נועז למדי ולהשיק מוצר שמגדיר מחדש מהי מטורללות והגזמה בעיצוב ובגישה – המחשב הנייד הזה הוא בהחלט אחד מהמוצרים הללו.
ה-Alienware Area-51M הוא מחשב נייד מתקדם במיוחד מבית Dell שרוצה כמה שיותר להיות תחליף למחשבים נייחים אך לא סתם כאלה, אלא מפלצות גיימינג ופרודקטיביות שנחשבות למתקדמות אפילו בחלל שוק הנייחים.
ה-Area-51M היא סדרת הדגל שמחשבים ניידים מתקדמים במותג ה-Alienware, ומגיעה עם מסכי 17.3 אינצ', מה שמכניס אותם לקטגוריית ה-"Desktop replacement", מחשבים ניידים שתפקידם להחליף את השולחניים, בין היתר. מחשבים אלו מגיעים במגוון מאפיינים טכניים כאשר הדגם שברשותינו מכיל מעבד שולחני Core i9 9900K וכרטיס מסך Geforce RTX 2080.
העיצוב הספציפי שניתן לנו הוא כזה בצבע לבן, וקיים גם אחד בשחור. בהתחשב בזה שמדובר במחשב שפונה בעיקר לגיימינג, אין כאן קווים נועזים ועיצוב שבעיקר ירצה לגרום לכם להחביא את המחשב מאחרים. עיצוב מינימאלי זה תמיד פלוס. ישנן יציאות USB רבות משני הצדדים, כניסה לאוזניות ומיקרופון ואף חיבור Thunderbolt 3 בממשק Type-C.
בגב המחשב יש חיבור לתחנת עגינה, כניסת רשת קווית במהירות 2.5G, יציאת Mini DisplayPort ויציאת HDMI. כך, חיבור של המחשב לשני מסכים חיצוניים הינו הליך פשוט מאוד. הכללה של בקר רשת במהירות 2.5G גם היא תוספת נהדרת ושדרוג על פני בקרי 1G מסורתיים שמוצאים במחשבים ניידים. בגב המחשב אפשר למצוא גם את פתחי יציאת האוויר לקירורי המעבד וכרטיס המסך של המחשב.
תחתית המחשב כוללת פתחי כניסת אוויר ושישה ברגים לצורך פתיחת המכסה וגישה רכיבים הפנימיים.
ישנה גישה ישירה אל כל החלקים שניתן לשדרג במחשב הנייד הזה. הוא כולל סוללה בנפח גדול ומובן של 90Wh, אפשרות להתכנת כונן SATA סטנדרטי, ומגיע עם כונן M.2 NVMe שכבר מותקן בו. גופי הקירור למעבד ולכרטיס המסך כוללים צינורות רבים ומאוורר גדול שמסלק את החום. להזכירכם, ה-Core i9 9900K הוא מעבד בתושבת סטנדרטית ולכן ניתן גם להחליף אותו. ספציפית, מדובר במעבד החזק ביותר לתושבת הקיימת, כך שאין ממש טעם ויכולת לשדרג אותו בדגם הזה.
ישנם ארבעה ממשקי SODIMM DDR4 המאפשרים שדרוג לנפח הזיכרון עד ל-128GB, מאוד מכובד. ספציפית את היחידה שלנו קיבלנו עם 16GB.
שני ספקי הכח הללו הם מה שדורש ה-Area-51M בקונפיגורציה שקיבלנו. ספק כח אחד מדורג ל-180W והשני ל-330W. רכיבים ברמת מחשב שולחני רציני עדיין דורשים ספק כח ברמה הזאת, לפחות נכון לדגם הזה ולגילו (מודל תחילת 2019).
איך אפשר מוצר גיימינג בלי מקלדת בעלת RGB? ה-Area-51M מכיל זאת, עם מקשים בגודל מלא. חווית ההקלדה מאוד נעימה, ואעיד שהיא מהטובות שיצא לי לחוות בלפטופ. כמתבקש מלפטופ בגודל כזה שרוצה להוות תחליף למחשב שולחני, ההקלדה היא מאוד מהירה ונוחה, הריווח בין מקשים מעולה.
גם קיומם של מקשי ה-Numpad הוא בחירה נכונה, שכן יש רבים שעושים שימוש תגיד במקשים אלו. משטח הטראקפד לעכבר מואר גם כן ב-RGB וגודלו מכובד. המשטח חלק מאוד והתגובתיות שלו היא בין הטובות שיצא לי לפגוש במחשבים ניידים. ציפיתי במחשב גיימינג שכזה להתקל בטראקפד שניתן למצוא במחשבים סטנדרטיים למדי, אך יכולת השליטה במצביע מעולה, כמעט מעולה כמו זאת שאפשר למצוא במחשב מק בוק אייר (מרים מגן נגד עגבניות הקהל).
הרמקולים במחשב הנייד הזה הם בהפרש גדול החזקים ביותר שיצא לי לפגוש במחשב נייד כלשהו, אי פעם. ברצינות, יצא לי לשמוע רמקולים שולחניים סטנדרטים שלא מגיעים לרמה הזאת. אני לא יודע מה Dell עשתה כאן בשביל להשיג את זה, אבל דמו עם חצי מהעוצמה בקושי מצליח להמחיש את רמת הרעש.
המסך הינו מסך IPS בגודל 17.3 אינצ' ברזולוציית 1920×1080. הוא יכול להגיע בתצורות עם G-SYNC וללא, ועד 144Hz. אני מאמין שבדורות הבאים, תשדרג Dell את המסך לרזולוציה גבוהה יותר, כמו 4K או 2560×1440, דבר שנדרש ממוצר דגל. בשל היותו מעט ותיק, אפשר להבין את הרזולוציה הנמוכה יחסית.
המנוע שדוחף את הגרפיקה במחשב הנייד הזה הוא ה-Geforce RTX 2080, כרטיס מסך מכובד לכל הדעות. על מנת להבין כמה הוא מהיר, החלטנו להנגיש את ה-Area-51M מול מחשב שולחני שכולל את הרכיבים המקבילים לאלו עם Core i9 9900K ו-RTX 2080.
במשחק Shadow of The Tomb Raider:
- המערכת הנייחת הביאה ממוצע של 122FPS
- ה-Area-51M הגיע לממוצע של 112FPS
במבחן הביצועים 3DMark Time Spy:
- ניקוד המעבד הנייח הוא 11,362
- ניקוד המעבד ב-Area-51M הוא 9,936
- הציון הגרפי במחשב הנייח הוא 10,620
- הציון הגרפי ב-Area-51M הוא 9,749
מדובר בביצועים מאוד קרובים, לפחות גרפית לדבר האמיתי. ה-Area-51M הוא אמנם מחשב נייד אך מכיל יכולות גיימינג של מחשב נייח מקביל.
ה-Core i9 9900K בעיקר מוגבל בקירור וצריכת חשמל, דבר שצפוי בכל מחשב נייד לעומת נייח כאשר מדדנו זמני רינדור בתוכנת בלנדר עם מבחן Classroom:
- הזמן שלח למעבד הנייח הוא 661 שניות
- הזמן שלקח למעבד ב-Area-51M הוא 690 שניות
ההפרש הזה יחסית קטן ומאוד מכובד עבור מחשב נייד. מבחנים אלו מוכיחים שב-Area-51M אין התפשרות של ממש בביצועים מול מחשב נייד, לפחות כאשר הוא מחובר לחשמל. What you see is what you get.
המחיר לביצועים האדירים הוא איך לא, רמת הרעש. למערכות הקירור של ה-Area-51M עבודה רצינית בסילוק חום משני שבבים מאוד רציניים, ולצורך כך בהגבלות של שטח וגודל יש צורך במאווררים בעלי סל"ד גבוה. רמת הרעש וטון הרעש הם לא נוראיים כמו שאולי אחדים עלולים לחשוב. אין זמזום או רעש בפיצ' גבוה ומעצבן. מלבד זאת, הצפי הוא שמערכת השמע או אוזניות יכסו על רעש המאווררים בעת משחק.
סיכום
בשבועיים האחרונים יצא לי להתעסק עם מוצר מהסוג שאני בדרך כלל רואה בהשקות ואירועי מדיה. מדובר בסוג המוצרים שחברות בעיקר רוצות להציג כמוצר ספינת דגל והישג טכנולוגי אותו יכולים רק משתמשים מאוד מסוימים להרשות לעצמם.
נכון לעת כתיבת שורות אלו אני מבין שמדובר בלפטופ בן שנה וחצי, ושמאז שהושק הרבה מאוד קרה בעולם המחשבים הניידים (פחות בכרטיסי מסך, שם ה-RTX 2080 עדיין מולך, יותר בעולם המעבדים). אני לא מצפה שמשתמשי האתר שקוראים את הסקירה הזאת יגשו וישקלו רכישה של Area-51M, בטח לא כאשר אנחנו צפויים לראות ממשיך עם מפרט טכני מעודכן מאוד בקרוב, כנראה עם סדרת הדור העשירי של אינטל.
את המעבד במחשב זה כנראה כבר לא נוכל לשדרג, אך חשוב לציין שה-RTX 2080 שבו מחובר בממשק MXM PCIE 3.0, וזה אומר שאם בעתיד יושקו כרטיסי מסך מתקדמים יותר לממשק זה, יהיה ניתן לשדרג אותו גם ב-Area-51M.
אותי אישית עניין בעיקר לראות את יכולת ההנדסה של Dell עבור מחשב בגודל 17.3 אינצ' למי שרגיל ביום יום לעבוד עם מכונה מאוד חזקה. יש בנינו כאלה שרגילים לעבוד על מכונה מאוד חזקה בבית, וכשהם בדרכים או בעבודה, רוצים מכונה חזקה גם כן שתשאיר את זרימת העבודה והקצב דומה, וזה משהו שה-Area-51M לגמרי מספק.
במשקל של 3.87 קילוגרם, ושני ספקי כח גדולים ששוקלים יחדיו מעל לקילוגרם וחצי, קשה לקרוא ל-Area-51M "מחשב נייד". הוא מסוג המחשבים שבדרך כלל יבלה באיזור אחד בבית, וכשהוא מחובר כנראה למסך נוסף ואפילו ציוד היקפי דוגמת מקלדת ועכבר. תחליף לשולחן עבודה הוא תיאור טוב למחשב שכזה. אמנם, אדם שעובד עם מחשב שכזה וצריך לצאת איתו לשטח לצורך הדגמות יהנה מעוצמת העיבוד הניידת שלו. אנחנו יודעים שעולם הדמיות הארכיטקטורה למשל עולה כמה מדרגות בשנים האחרונות, והדגמה של פרוייקטים מול לקוחות ומכרים היא פעולה שרבים עושים בזמן אמת עם מחשבים עומתיים שכאלה.
יהיה מאוד מעניין לראות לאן Dell תחליט לקחת את הסדרת Area-51M בקרוב כאשר סדרת הדור העשירי של אינטל וסדרת Ryzen 4000 של AMD תופסות את מרכז במת המעבדים הניידים. מוצר זה מסמל וי על ההתחיבויות שלו בהספקת כח עיבוד רציני מבלי להתפשר על הביצועים שמכירים במחשבים שולחניים בעלי מפרט מקביל.