האם אתם מאלו שמסתפקים במארז מחשב פשוט שממוקם מתחת לשולחן? יש כאלו שרוצים יותר: מודינג – אומנות השדרוג האסתטי של מארז המחשב, המקביל הגיקי למשפרי הרכבים
מודינג פירושו לקחת מוצר הנמכר בשוק, שקיים ככל הנראה אצל המוני אנשים ברחבי העולם, ולשנות את המראה שלו כך שיהיה ייחודי רק אצלכם, או לבנות מוצר חדש כלשהו – מאפס. חובבי חומרה שרוצים להעביר את המארז שלהם בסדרת "שיפורים" – בין אם מדובר בצביעתו, קדיחתו, שיופו ולאחר מכן הוספת שלל אביזרים בלתי נחוצים בעליל – רק בשביל הלוק.
מודינג למארז המחשב הוא תחביב שנמצא איתנו מתחילת שנות האלפיים, והמשיך איתנו לאורך השנים. תאמינו או לא, אבל את מדריך המודינג הראשון פרסמנו פה כבר בשנת 2001 – לפני 15 שנים. באותה השנה שמנו לב שחלק מהגולשים רואים במודינג המשך טבעי לנושא האוברקלוקינג, ושמטרת המודינג עבורם היא לדאוג לתשתיות המארז עבור שיפור יכולות האוברקלוק. זה הוביל אותנו לפרסם מספר מדריכים המספקים מידע נרחב על יצירת מערכות אוורור מבוקרות, כבילה נכונה והוספת מאווררים באופן עצמאי למארז המחשב. התחום ליווה אותנו לכל אורך חיי האתר, גם כשחגגנו עשור של מודינג, וגם בימים אלו בפורום אלקטרוניקה ומודינג שלנו.
כבר בשנת 2003 התחלנו לראות תופעה חדשה שתפסה תאוצה: בניית מארז מאפס. הרעיון היה לוותר על בסיס של מארז קנוי, ולבנות מארז לפי תכנון מקורי של המודר, תוך בחירת החומרים הרצויים, הגודל והצורה של המארז. הידעתם? במקום לבזבז סכומי עתק על משחקי ארקייד בפאב השכונתי, ניתן לבנות מכונת ארקייד שעולה על המקור ממחשב ביתי פשוט.
ניגשים לעבודה
אז החלטתם שאתם רוצים לשפר את המארז שלכם, או יותר מזה – לבנות מארז מאפס. מאיפה מתחילים?
פרוייקט כזה הוא סוג של פרוייקט מלאכה. אם תשאלו כל בעל מקצוע (ללא קשר למחשבים) איך כדאי לגשת לפרוייקט חדש, העצה הנפוצה ביותר תהיה – "לעשות שיעורי בית". שיעורי הבית האלה הם תכנון ואפיון, שעוזרים לעלות על "באגים" לפני הביצוע ולחסוך לנו זמן וחומר.
שרטוט בדו מימד
בואו נחזור קצת אחורה לשיעורי מתמטיקה, כשעוד תרגלנו שרטוט של קווים, זוויות, עקומות ונקודות על מערכת צירים קרטזית (x,y). וודאי שאלתם את עצמכם בתיכון "למה אני צריך את זה?", אז הנה התשובה. מי שהתעסק קצת בכלים גרפיים יודע שיש צורך בידע בסיסי במתמטיקה. לא טירוף כמו הוכחת נכונות של נוסחאות, אלא דברים בסיסיים כמו מרחק בין נקודות, זויות וכו'.
תוכנות שרטוט עוזרות לתת תיאור מדוייק של מה שנרצה לעשות. כלי השרטוט המועדף עלי הוא Adobe Illustrator. התוצרים שהתוכנה הזו מפיקה הם בפורמט ווקטורי – זה אומר שהציור שיוצא בסוף לא נשמר כתמונה אלא כפוליגונים, ובצורה זו אין אובדן איכות כשעושים זום – בהשוואה לתוכנות מבוססות רשת פיקסלים כמו פוטושופ, שם קיימת תופעת הפיקסול והפגיעה באיכות התמונה כשעושים זום מעבר ל-100%.
Adobe Illustrator נמכרת על בסיס מנוי חודשי במספר מסלולים שהזול מבינהם הוא כ-70 ש"ח לחודש.
בנוסף לכך קיימות החלופות הבאות:
- Corel Draw – בתשלום
- Inkscape – חינמית
מידול בתלת מימד
כשבוחרים להשתמש בתלת מימד מקבלים תחושת עומק. פתאום אפשר להסתכל על הפרוייקט מכמה זוויות, להזיז, לסובב ולקבל את מה שלא מקבלים בדו מימד. כלי התלת-מימד המועדף עליי הוא Google Sketchup:
- תוכנה חינמית בגרסא הבסיסית (מכסה את כל מה שנדרש)
- קל ללמוד יכולות של התוכנה "על הדרך"
- יש מגוון רחב של מודלים שהקהילה מעלה לגלריה המובנית בתוכנה
פה אפשר להשתולל עם הדמיון. אם זה לקבל תצוגה מקדימה של איך החלון החדש במארז שלי הולך להראות או לעצב מארז מאפס – רק להזיז חלקי מחשב ולסובב אותם.
גלריה של חלקים
אחד מהפיצ'רים הפרודקטיביים במיוחד שיש ב-Google Sketchup נקרא 3D Warehouse. זו מיני אפליקציה המאפשרת שימוש בחינם במאגר של כל מיני אובייקטים, וביניהם חלקי מחשב (כרטיסי מסך, לוחות אם, מארזים..).
לחיצה על כפתור ה-Get Models תפתח חלון שיש בו שורת חיפוש, בה ניתן למצוא חלקי מחשב שהמידול שלהם בתלת מימד נעשה על ידי אנשים פרטיים שתרמו את היצירות שלהם לטובת הכלל.
שלב הביצוע
אחרי שסיימנו עם תכנון הפרוייקט ויש לנו את הכל מוכן, יש מספר דרכים להוציא את הפרוייקט אל הפועל:
1. חיתוך בלייזר
דרך דמיינו קרן לייזר עוצמתית (כמו של סופרמן) שזזה בציר דו ממדי על משטח. הקרן הזו כל כך חזקה שהיא מסוגלת לחתוך חומרים כמו פרספקס, מתכת, עץ וכו' כשהיא נוגעת בהם. משתמשים בטכנולוגיה הזו המון בתעשייה וקיימים בתי עסק שמספקים שירותי חיתוך – מקבלים קובץ עם שרטוט גרפי ומספקים חומר חתוך בצורה הזו (למשל פרספקס).
בשביל לקבל את הגריל שבתמונה כל שהייתי צריך לעשות הוא לשלוח לעסק שחותך בלייזר קובץ שרטוט, לקבל הצעת מחיר וללכת לאסוף את התוצאה.
המחיר לעבודת חיתוך בלייזר כולל החומרים נע בין 100 – 300 ש"ח לקובץ (קובץ לדוגמה). הצעת המחיר בדרך כלל תהיה שונה לכל פרוייקט ותחושב לפי עלות החומר והזמן שיקח למכונה לעבד את הקובץ.
2. שימוש בכלי עבודה
ניתן ומומלץ להשתמש בכלי עבודה, זו האפשרות המשתלמת ביותר והמספקת יותר. כל כלי עבודה יתאים, אך השכיחים ביותר לשימוש הם:
- דרמל (מדריך לעבודה עם דרמל) \ דיסק חיתוך קטן – מכשיר חיתוך דיסק חשמלי שאוחזים בו ביד – נוח לחיתוך מתכות
- מברגה
- משורית (משייף)
פרוייקט לדוגמה: מארז מפרספקס ומוטות הברגה
בפרוייקט הבא הכנתי מארז מפרספקס ומוטות הברגה, לא הייתי מגיע לרמת הדיוק הזו אם לא הייתי בוחר להשתמש בחיתוך בלייזר ואם הייתי מדלג על שלב התכנון.
באופן כללי אני מאמין בשיתוף ידע, לכן פרוייקט זה הוא Open Hardware לשימוש חופשי (זאת אומרת שאתם יכולים להוריד את הקבצים של המארז ולהכין כזה בעצמכם!). יותר מזה, אני אשמח אם תשנו אותו ותעלו גרסאות משל עצמכם 🙂
אז הכל התחיל מבניית קונספט בתלת מימד:
האתגר הכי גדול היה לתלות את כרטיס המסך ואת ספק הכח לרוחב (שיטת תלייה לא סטנדרטית). השתמשתי בכרטיס GTX Titan X ובספק כח Corsair RM750. הקומבינה שהשתמשתי בה היא ברגי הגבהה – ברגים שאפשר למצוא אותם כמעט בכל מארז (מגביהים את לוח האם ממארז המחשב).
עוד בשלב התכנון, רק החלק הזה לקח לי שבועיים של חשיבה. בסופו של דבר ראיתי שיש ברגים מובנים בכרטיס המסך ובספק הכח שאפשר להוציא אותם. מדדתי את עובי הבורג, ברגי ספק הכח היו M3 וברגי כרטיס המסך היו M2.5. מיד לאחר מכן הצטיידתי בברגים מתאימים ובדקתי את התיאוריה.
בשביל לדייק במיקום חורי התלייה, הייתי צריך ליצור "שבלונה" – שמתי את ספק הכח על דף A4 ועשיתי עיגול עם עט על הדף, לאחר מכן סרקתי את הדף ב-Illustrator והמרתי אותו לצורה של חורי התלייה.
השקעתי בשרטוט החלקים של הפרספקס, ובסוף התהליך שלחתי מייל עם קובץ מצורף אל הסטודיו לחיתוך בלייזר לקבלת הצעת מחיר.
אישרתי את ההזמנה ואספתי את החלקים בעצמי. ניצלתי את ההזדמנות לקנות מוטות הברגה, ברגים, אומים וכו' שהייתי צריך על מנת להרכיב את המארז:
מפרט המחשב
CPU | 6700K (OC to 4.5 GHz) |
GPU | GTX Titan X PCIE x16 Extension cable |
Motherboard | Micro ATX, GA-Z170N-Gaming 5 |
RAM | Corsair Vengeance LPX 16GB (2x8GB) DDR4 DRAM 3000MHz |
STORAGE | Samsung 256GB SSD Intel 500GB SSD |
PSU | Corsair RM750 |
סיכום
שילוב של גרפיקה וחיתוך בלייזר מהווים כלי חזק, המאפשר לבצע פרוייקטים שהיו מסובכים עד בלתי אפשריים לביצוע בחיתוך ידני ובאילתורים תוך כדי תנועה ללא תכנון מראש. בפרוייקט הבא שלכם כדאי לנסות לשלב תכנון מקדים באמצעות כלים גרפיים. למי מכם שפחות מנוסה, ניתן להוריד את התוכנות ולהשקיע קצת זמן בלימוד עצמי, זו חוויה מהנה ומאתגרת.
וואו!
מדהים, עושה חשק לנסות
אהבתי
מדגיש שכל התוצרים של הפרוייקט הועלו אל github וזמינים להורדה בחינם
https://github.com/jossef/monsterx