יצרנית השבבים נאלצת להודיע למשקיעים שלה כבר עכשיו על עיכוב של חצי שנה לפחות במעבר אל תהליך ייצור מתקדם של 7 ננומטר – ועל גישה עסקית חדשה שלא תפסול על הסף שימוש בייצור שבבים חיצוני במסגרת חלק מהמוצרים
אינטל נאלצה להודות באופן פומבי ורשמי, במספר הזדמנויות, בכך שטכנולוגיית הייצור שלה ב-10 ננומטר כשלה למעשה ולא תעמוד אף פעם במטרות שהוצבו עבורה בביצועים ובתפוקות ייצור – מה שגרם לנו ללטוש עיניים אל הגלגול הבא ב-7 ננומטר, בתקווה שתהליך זה יקבל מספיק זמן היערכות בכדי לתקן את כל התלאות והחסרונות של קודמו.
לצערנו, ייצור שבבים זעירים ומהירים בהיקפי ענק הוא עסק לא פשוט בכלל, ועל כן כעת נראה שגם המעבר אל הדור הבא אצל יצרנית השבבים הכחולה לא חלק לגמרי – בחברה נאלצו להכריז כי זיהו פגם באחד משלבי הייצור הרבים, ותיקון שלו ידחה את מועד הזמינות המסחרי של שבבי 7 ננומטר ראשונים בכחצי שנה לפחות, אל מסגרת זמנים של סוף 2022 או תחילת שנת 2023.
מי שעקבו אחר מהלך העניינים במעבר של אינטל ל-10 ננומטר שמו לב, קרוב לוודאי, לכך שהכרזות בפועל על דחיות ועיכובים הגיעו לרוב זמן קצר לפני תאריכי היעד שקבעה החברה לעצמה – כך שההכרזה הנוכחית שמגיעה זמן רב יחסית לפני היעד מעלה בטבעיות חששות וחשדות על כך שקצב ההתקדמות המעשי בייצור ב-7 ננומטר הוא איטי הרבה יותר ממה שנחשף ומשוקף עבורנו. עם זאת, בינתיים בחברה מבהירים כי התקלה המדוברת נמצאה וטופלה, ועתה לא צפויות בעיות נוספות שיוכלו לדרדר את קצב ההתקדמות באופן קיצוני – אנחנו נעדיף להיות זהירים וסקפטיים, אך גם נחזיק אצבעות לכך שהטכנולוגיה החדשה אכן תגיע ליעדה בחלון הזמנים המעודכן.
לאינטל עדיין יש התחייבות להביא לשוק מוצרי 7 ננומטר ראשונים משלה במהלך שנת 2021 או 2022 לכל המאוחר, עם מחשב העל Aurora שמיועד להיות מורכב ממאיצי Ponte Vecchio חדישים ועוצמתיים. זה מציב את החברה במצב מאתגר מאוד – ועשוי להסביר מדוע לצד ההכרזה על דחייה קיבלנו גם הצהרה מפתיעה מאוד על כך שבחברה יחלו לשקול שימוש בשירותי ייצור שבבים של חברות צד ג' עבור חלק מהמוצרים, בתור אלטרנטיבה מעשית לייצור פנימי אישי שהיווה את ברירת המחדל כמעט בכל סיטואציה עד עתה.
עידן השבבים החדש, גם אצל AMD וגם אצל אינטל, מתבסס על מערכים היברידיים של שבבים קטנים בתהליכי ייצור שונים שמחוברים יחד לחבילה אחודה אפקטיבית עם תפוקה משופרת ומחירים תחרותיים – קיבלנו הוכחות ראשונות לכך גם במסגרת דור ה-Zen 2 וטכניקת ה-Chiplets המוכרת של AMD וגם במסגרת מעבדי Kaby Lake-G ומעבדי Lakefield של אינטל.
שבבים קטנים שונים עבור רכיבים שונים בתוך יחידת העיבוד המרכזית יעניקו את הגמישות הגדולה ביותר ליצרניות תוך פשרות קטנות יחסית על זמני שהות בתקשורת בין הרכיבים או ביעילות הפעולה היחסית שלהם, ועל כן ניתן להבין מדוע באינטל מוכנים לשקול את הרעיון של שימוש בשבבים שלא נוצרו במפעלי החברה כשזה יהיה הגיוני טכנולוגית וכלכלית. בייחוד כשנראה לפתע כי גם הקפיצה ל-7 ננומטר עלולה להיות זריזה וחלקה הרבה פחות משהערכנו.