ASRock היא החברה הראשונה שמשיקה רשמית לוח אשר מתבסס על תקן ה-ATX12VO המסקרן – שאמור להפוך את ספקי הכוח לקטנים ויעילים יותר וגם להקל על מלאכת סידור הכבילה במארזים
לפני כמה חודשים סיפרנו לכם על תקן חדש בעולם החומרה שקיבל את ברכת דרכה של אינטל, ומיועד להתאים את לוחות האם וספקי הכח לעידן המודרני בו מתח פעולה של 12 וולט הוא השליט המובהק. כעת יש לנו את ההדגמה המסחרית הראשונה לנושא – זה הוא ה-Z490 Phantom Gaming 4SR מבית חברת ASRock.
מדובר בלוח אם בעל מראה סטנדרטי למדי שמבוסס על תושבת ה-LGA1200 החדשה של אינטל למעבדי ה-Comet Lake, עם ערכת השבבים Z490, תצורת ATX שמוכרת היטב לכל חובבי החומרה, צמד חריצי PCI-Express 3.0×16, חריץ M.2 אחד עבור כונני NVMe, מודול Wi-Fi ו-Bluetooth משולב מבית שמספק קישוריות Wi-Fi 802.11ac כפולת ערוצים, חיבור Gigabit Ethernet קווי שמבוסס על כרטיס רשת מבית אינטל, כרטיס קול של 7.1 ערוצים המבוססים על מקודד ה-ALC1200 של Realtek ועוד.
אז איפה הבשורה הגדולה? מדובר בלוח המודרני הראשון שמעלים את מחבר 24 הפינים הראשי הוותיק, שברוב המקרים מהווה את אחד האתגרים המרכזיים במלאכת סידור הכבילה במארזים – במקומו ישנו מחבר 10 פינים קומפקטי חדש שאחראי על אספת מתח 12 וולט בלבד מספק הכח, בעוד שהמרות נדרשות למתחי עבודה של 5 וולט ו-3.3 וולט (עבור בקרי מאווררים, כוננים אופטיים או כונני אחסון מבוססי תקן SATA) מתבצעות על גבי הלוח עצמו.
טרם ידוע לנו מה מחירו הרשמי של לוח האם – אך בעמוד המוצר באתר הרשמי מבהירים כי לא מתוכננת זמינות בינלאומית רחבה עבורו
החיבור הראשי החדש יוכל לספק עד 288 וואט ללוח האם, כאשר קיים חיבור 8 פינים מוכר נוסף עבור המעבד – וחיבור 6 פינים כללי נוסף לאספקת 288 וואט נוספים לכל שאר רכיבי לוח האם במידת הצורך. בפועל, סביר להניח כי חיבור ראשי של 10 פינים וחיבור 8 פינים למעבד יעשו את העבודה ברוב המקרים, ובכך יחסכו כמות גדולה של חוטים מיותרים בין ספק הכח ללוח.
המקור (מימין) והיורש – אם כי ללא זמינות של ספקי כוח מתאימים כל הקונספט ממשיך להיות פנטזיה בלבד לעת עתה
הבחירה של ASRock להשיק את טכנולוגיית ה-ATX12VO החדשה בלוח ATX גדול יחסית (בייחוד ביחס למספר המאפיינים והחיבורים הצנוע שבו) היא תמוהה משהו, שכן היתרון המרכזי בהקטנה של כמות חוטי החשמל במארז תבוא לידי ביטוי במארזים קומפקטיים במיוחד בהם כל חסכון זעיר בנפח עשוי לאפשר זרימת אוויר וקירור אפקטיביים יותר – אך אנחנו בכל זאת שמחים לראות כי יש התקדמות כלשהי בנושא, ומאמינים כי בקרוב נוכל לראות עוד דגמים ועוד יצרניות שמצטרפות לטרנד ומגדילות את המבחר עבור הצרכנים. כעת נותר לנו רק להמתין להכרזה הרשמית על ספקי כוח שמספקים מתח 12 וולט בלבד בהתאמה לתקן ה-ATX12VO – כמה מהם כבר פגשנו בתצוגות בתערוכת CES 2020 בתחילת השנה, אם כי בינתיים ללא השקות מסחריות.
מאמינים שהתקן החדש יתפוס ויהפוך לברירת המחדל בשוק, או שהחיבור המאסיבי הוותיק לא ייעלם ללא קרב? בואו לדבר על זה עם כולם בתגובות.
הזוי
עדיין החיבור הישן המעצבן, שיכול לשבור את הלוח אם לא מוציאים נכון…
About time…
ברור שיתפוס
ה SATA ה HDD הולכים ונעלמים כמו גם כוננים אופטיים
לכן אין צורך לכל כך הרבה חוטים שסתם נמצאים באוויר
לכל מחשב יש NVME RAM ו כרטיס מסך (טוב מעבד ברור😅)
במידה והחיבור יספיק לקירור מים של מעבד ושל הכרטיס מסך לא צריך יותר (ממה שקראתי קירור אוויר צורך פחות חשמל ממיים)
נקוה ששאר החברות יאמצו את זה בזריזות.
מתי נפטר מהMOLEX והSATA?? אין תוכנית מגירה בשביל זה? SATA ניחא כשיוזילו משמעותית את הM.2 ולא נצטרך יותר כבלי SATA, אבל איך נפטרים מהמולקס?