תקן ה-ATX12VO החדש מעביר חלק מתחומי האחריות של ספקי הכוח במערכות המחשב אל רכיבים מובנים בלוח האם – וזה משהו שאמור להיות טוב יותר לכולם
במשך שנים רבות, ספקי כוח ביתיים העניקו ללוחות האם איתם הורכבו מתחים חיוביים ושליליים ברמות של 3.3 וולט, 5 וולט ו-12 וולט בהתבסס על זרם ישר (DC), מתוך כניסה משקע החשמל במתח של בין 110 וולט ל-240 וולט בהתבסס על זרם חילופין (AC) – כאשר הדרישה הזו לשלוש רמות המרה ואספקה הכתיבה את סוג וכמות המחברים המאפיינים את המוצרים וגם את המימדים הפיזיים שלהם. בקרוב, יתכן כי נזכה לראות מהפכה קטנה ונדירה בתחום הזה שתוכל להפוך את קוביות המתכת המוכרות לפשוטות וקורצות יותר.
גרסה ראשונה לתקן בשם ATX12VO הגיעה – עם מטרה להפוך את ספקי הכוח לפשוטים הרבה יותר תודות להתמקדות באספקת מתח יעילה ויציבה ככל האפשר במסילת 12 וולט בלבד, זו שמשמשת את מרבית רכיבי החומרה המרכזיים במערכת מחשב מודרנית, תוך שהאחריות על המרת מתח 12 וולט למתחים נמוכים יותר (המשתמשים בעיקר לכונני אחסון מכאניים, מאווררים וחיישנים) תועבר אל רכיבים מובנים בלוחות האם עצמם.
אם יאומץ תקן זה על ידי מרבית יצרניות ספקי הכוח ולוחות האם במורד הדרך, נוכל לראות ספקי כוח קומפקטיים הרבה יותר, עם פחות מחברים קבועים או מודולריים – ועם מחבר 10PIN קומפקטי חדש במקום מחברי ה-24PIN הראשיים המאסיביים עבור לוחות אם שמקשים את מלאכת סידור הכבלים. ל-ATX12VO אמורה להיות השפעה זניחה על מחיר לוחות האם, לצד פוטנציאל להוזלה, שיפור הנצילות ושיפור יכולות הקירור בספקי הכוח – כאשר פחות כבלים וגודל קטן יותר יעניקו ליצרניות המארזים מנעד רחב יותר של עיצובים ותכנונים ייחודיים.
כל הקונספט הזה נשמע לנו נהדר – כעת נותר רק לתהות כמה זמן יחלוף עד שנוכל להתחיל לראות שינויים בקטגוריית המוצרים המסורתית הזו, אם בכלל.
עד 288 וואט ?
בעתיד זה הספק של ניידים, לא מחשב נייח.
אני סקפטי אם זה יתפוס. מהרבה סיבות נוספות.
זה יותר ממה שחיבור ה-ATX24 מספק כיום במסילות ה-12 וולט שלו. בנוסף מוזכר בכתבה מחבר 4PIN משני שידע לספק עד 288 וואט נוספים ללוח האם במידת הצורך, בדומה למחברי ה-EPS היום.
הספק הוא הספק ( W ).
אז מזמן עברו לספקים ממותגים וצמצמו
את גודלם של ספקי הכח, אבל בזה זה נגמר.
זה כמו שבניידים יש מטענים בגדלים שונים ועדיין באותו הספק.
אז מה שקטן, עולה יותר או איכותי פחות.
מה שאני אומר, או שהלוחות יעלו משמעותית יותר, בדיוק כמו היום,
לוחות עם מערך אספקת מתח איכותית באמת עולים יותר, כי הרכיבים
איכותיים ובגלל זה גם יקרים יותר, או שנקבל ספקי כח זבל'ה עם לוחות
זבל'ה שנחליף כל יומיים, או שנשלם על איכות שאנחנו מכירים עכשיו – הרבה יותר.
זאת דעתי.
הבעיה היא להכניס קונברטרים לנדל"ן הצפוף בלוח האם. בנוסף, המרת מתח יוצרת חום (נוסף).
לנו כמשתמשים אין מילה בנושא.
המרת מתח חשמלי מ-12V לפחות עוצמה דורש איוורור נוסף על הלוח אם וסתם יקשה על כולם בזמן הבדיקות ואיבחון מקור התקלה.
ובלי קשר לזה, באופן וודאי זה יגרום להמון לוחות אם להתקלקל מהר יותר
ולוחות אם שיורכבו עם פס יצור לא מושלם, יגרמו לשריפת רכיבים במחשב בגלל מתח לא תקין שהלוח מספק!
עדיף כבר להיות עם מחשב נייד קטן כמה שיותר אבל שיש לו את כל החיבורים הרלוונטיים כולל חיבור כבל רשת לדוגמה סדרות:
HP Probook או Dell Latitude
לדעתי זה מבורך
עכשיו כבר כמעט ולא מישתמשים בכוננים מכניים או CD-ROM ? לכן גם ככה אנחנו קונים ספק כח מודולארי ולא מחברים אליו חצי מהחוטים שלו
ברוב המחשבים יש עכשיו:
לוח אם ? מן הסתם
מעבד
זיכרון
SSD
כרטיס מסך
אז אפשר לחסוך בקניית ספק את העלויות של כל ה LEGACY
מה שנכון, נכון !
זו בעיה כי עלות לוח גבוהה מזו של ספק (רגיל, לא 'ברונזה' ומעלה). קונברטורים של מתח משתחקים לאיטם, ואם ילכו הלוח ילך איתם.
חשבתי בהתחלה שהם ינוהלו טוב יותר ע"י הלוח, באופן שהוולטאז יהיה דינאמי…. הדבר הנכון יהיה למחשב את הספקים שידעו לחסוך טוב יותר.
נכון שהצריכה יורדת, אבל לא במעבדים הגראפיים, שעדיין מגיעים למאות וואטים. גיימרים לא יקנו לוחות כאלה