מה היתרון של DD-WRT ודומותיה לעומת הקושחה שאיתה מגיע הנתב היישר מהמפעל? ההסבר בפנים
הפוסט האחרון שלי כאן ב-HWzone, שעסק במגבלות שהוטלו בארה"ב ובאירופה, על קושחות צד שלישי, עורר מספר שאלות לגבי האופי, הצורך והתועלת בקושחות מסוג זה.
כמעט בכל מוצר אלקטרוני מודרני הסובב אותנו, לצד החומרה המרכיבה אותו (hardware), ישנה תוכנת הפעלה המכונה קושחה (firmware).
תוכנה זו, הצרובה ברכיב הזכרון של המכשיר, מעבדת את הנתונים המגיעים אליו ומבקרת ומנטרת את פעילותו. במקרים בהם ניתן לעדכן את הקושחה, הדבר נעשה על מנת לתקן באגים או בכדי להוסיף למוצר תכונות חדשות.
הנתב – אותה קופסא קטנה המפיצה את חיבור האינטרנט למחשבים ולהתקנים הניידים בבית – היא התקן משולב של חומרה ותוכנה הכוללת מעבד, זכרון, ממשקי קלט-פלט ותוכנת הפעלה. באמצעות תוכנה זו, הפועלת בממשק אינטרנטי, יכול המשתמש לנטר את פעילות הנתב ולהגדיר את תכונותיו – פתיחת פורטים, קביעת ססמאות לרשת האלחוטית וכיוב'.
למרות שהחומרה של הנתבים כוללת אוסף רחב של תכונות, הקושחה הרשמית הצרובה בנתבים מספקת למשתמש רק את האפשרויות שהיצרנית החליטה לחשוף. הסיבה העיקרית לנקיטת צעד זה היא שמירה על פשטות השימוש והקטנת הוצאות התמיכה הטכנית.
לעומת זאת, קושחות צד-שלישי, המפותחות על ידי קהילות קוד-פתוח, פטורות משיקולים מסוג זה. כתוצאה מכך הן מאפשרת לנצל, בצורה רחבה ומקיפה, את כלל תכונות החומרה של הנתב ולהוציא ממנו ביצועים ותכונות שאינן קיימות בקושחה המקורית של היצרן.
דוגמא לכך ניתן למצוא בנתבים של חברת Linksys. למרות שהחומרה של נתבים אלה היא בעלת פוטנציאל נרחב, הקושחה ש-Linksys מספקת מצומצמת מאוד ביכולתה וחסרה תכונות בסיסיות, גם כאלה שניתן למצוא בקושחות מקוריות של יצרנים אחרים. לשמחת הרוכשים של נתבי Linksys, במרבית הדגמים של החברה ניתן לצרוב – במקום הקושחה המקורית קושחה חלופית.
לפני מספר שבועות הגיע לידי, למטרות סקירה, נתב מתקדם של חברת Linksys. ה-WRT1900ACS הוא הדגם הבכיר במשפחת נתבי ה-WRT החדשים של החברה, המשחזרים את המורשת המפוארת של משפחה זו, והיו לי ציפיות גדולות ממנו.
כמו עם כל נתב אחר, השלב הראשון בבדיקה שלי הוא הגדרתו לתצורה סטנדרטית הכוללת החלפת כתובת הנתב ל-10.0.0138, הגדרת ה-SSID וסיסמת האבטחה, פתיחת מספר פורטים, הגדרת שירות DDNS, הגדרת שרתי ה-DNS לאלה של גוגל, קביעת מספר כתובות IP פנימיות לפי ה-MAC וכיוב'. בעוד שההגדרה, באמצעות הממשק הסטנדרטי של Linksys, עברה בהצלחה – מהר מאוד התגלו בעיות מהותיות ביציבות התפעולית של הנתב.
בעיות יציבות אלו, שחזרו על עצמן באופן קבוע מספר רב של פעמים, החלו לצוץ דקות ספורות אחרי שהנתב החל לעבוד והתרחשו תוך 30 עד 60 דקות מרגע שהוא נכנס לפעולה מלאה. חוסר היציבות התבטא באיבוד חיבור האינטרנט, איבוד היכולת האלחוטית ובאי יכולת לגשת לממשק הניהול באמצעות כתובת ה-IP, כאשר הדרך היחידה להתגבר עליהן היא בביצוע RESET מלא לנתב והגדרתו מחדש.
העובדה שהנתב אינו מסוגל להתמודד עם סט ההגדרות הסטנדרטיות שלי ועם עומס העבודה המוטל עליו, הפכו אותו לבלתי ראוי לסקירה ולעניות דעתי – השימוש בנתב זה, בשילוב הקושחה המקורית שלו (גירסא 1.0.0.169041 מנובמבר 2015), אינו מומלץ. לדעה זו מצטרפים גם משתמשים רבים המדווחים בפורומים השונים על בעיות רבות שיש להם עם דגם זה (למשל כאן וכאן).
לשמחתי, DD-WRT פיתחה עבור WRT1900ACS – ביחד עם חברת Linksys – קושחה חלופית והסיטואציה אליה נקלעתי, איפשרה לי הזדמנות לבחון את יכולתה. התקנת הקושחה עברה באופן חלק לחלוטין וכך גם הגדרת התצורה הסטנדרטית שהוזכרה.
כפי שניתן לראות בתמונת המסך בראש פוסט זה (לחיצה עליה תציג אותה באופן מלא), הנתב נשאר יציב לחלוטין במשך ימים רבים וכרגע הוא עומד על כ-3 שבועות של עבודה רציפה. המשמעות היא שהקושחה החלופית, לא רק שמאפשרת ניצול מלא של חומרת ה-WRT1900ACS, אלא שהיא הופכת אותו יציב ויעיל.
לזכותה של חברת Linksys יש לציין שהיא הקשיבה לתלונות הרוכשים ולפני מספר ימים היא שחררה קושחת יצרן (לא צד-שלישי) מעודכנת לנתב זה (גרסא 1.0.0.172978). עדיין לא בדקתי את ה-WRT1900ACS עם גרסא עדכנית זו ובכוונתי לעשות זאת בעתיד הקרוב. בכל מקרה, ובשלב זה, אפשר לציין לשבח את קושחת DD-WRT לנתב זה שהפכה נתב בעייתי לסוס עבודה.
ב-NetCHEIF תוכלו למצוא סקירות ומדריכים נוספים בנושאי נתבים ורשתות ביתיות
אני קניתי TPLINK 4300, לפחות פעם בשבוע הנתב היה נתקע והיא צריך לבצע לו Reset, מאז שהתקנתי DDWRT חיי השתנו, לא רק שיש לי הרבה יותר פיצ'רים הנתב גם לא נתקע אף פעם ! הריסט האחרון היה בגלל הפסקת חשמל, נכון לרגע זה ה UP Time שלי הוא 88 יום.
יש לי גם TPLINK wr941 וגם אצלי הוא פשוט נתקע ועד שלא עושה ריסט הוא לא מגיב
אפשר להתקין גם על
TP-LINK 9980?
תבדוק עם יש לו DD-WRT בכלל, אחרי הכתבה הזאת החלטתי שאני מתקין את הקושחה לTPLINK WR941 מDD-WRT ובנתיים הכל עובד פיקס. התקנה פשוטה והגדרות שלוקחות בדיוק 5 דק' וזהו
יש גם לHOTBOX 2?
חחח
איזה צחוקים אני מת
חח זה לראוטר הנוסף שלך, לא לראוטר של הספק
פרסומת ל LINKSYS?