מספר מצומצם של כונני USB מציעים נעילה פיזית מפני כתיבה ובכך יכולים להגן עלינו מפני הדבקה של תוכנות זדוניות ומחיקה של נתונים בעת שימוש עם עמדות מחשב זרות
כונן USB (החסן נייד) הפך לפני שנים רבות לאחת הדרכים הנוחות ביותר להתנייד עם המידע שלנו בין מחשבים.
במקרים רבים אנחנו נדרשים להעביר את הנתונים שלנו בין מחשבים מוכרים ומוגנים ללא חשש. אך ישנם מקרים בהם העברת הנתונים שלנו נעשית למחשבים ציבוריים, כאלה שלא ברור כמה אנשים השתמשו בהם לפנינו וכמה מהם הודבקו על ידי וירוסים ותוכנות זדוניות אחרות.
הבעיה רלוונטית הרבה פעמים לסטודנטים שצריכים להעביר נתונים בין המחשב בבית לאוניברסיטה. כך גם לגבי אנשים המטיילים ברחבי העולם והמעוניינים להעביר נתונים אל מחשבי המלון או באינטרנט קפה. גם שם השתמשו רבים לפניהם במחשבים הציבוריים וחשפו אותם לסכנת הדבקה. נכון הוא שחלק מן המחשבים מאפסים את עצמם מחדש בכל הפעלה כדי להתגונן מפני וירוסים, אבל כשסטודנט או מטייל מכניס החסן נייד למחשב – הוא לא בהכרח מקפיד להפעיל מחשב מחדש לפני שהוא עושה זאת.
גם טכנאי מחשבים הנדרשים לטפל במחשבים הנגועים בוירוסים (חלקם מנותקים מסיבה זו מהרשת) ירצו להגן על כונן ה-USB שהם מחברים לצורך הפעלת תוכנות בדיקה ותיקון. כמובן שבחלק מהמקרים ניתן לעשות שימוש בתקליטור לקריאה בלבד, שגם הוא מוגן מפני הדבקה בוירוסים, אך כיום במחשבים רבים כבר אין התקן שכזה, וכל נושא השימוש והצריבה בתקליטורים הוא איטי ומסורבל יותר.
רבים אף אינם משתמשים בכונן USB אלא בשירותים מקוונים כמו Dropbox ו-Google Drive – אבל הכנסת סיסמה לשירותי אינטרנט במקום ציבורי או לא מוכר היא לא תמיד פתרון בטוח ונכון. יתכן שהקשות המקלדת כולל הסיסמה שלך מועברות הלאה לגורם לא ידוע.
מסיבה זו מספקות מספר חברות כונני USB שבהם כפתור מיתוג (Switch) המאפשר להעביר בקלות את הכונן הנייד למצב של קריאה בלבד – מצב שבו ניתן לקרוא את הנתונים אבל בלתי אפשרי לכתוב או למחוק נתונים מכונן הUSB. העברה מהירה חזרה למצב כתיבה מאפשרת שימוש בכונן ה-USB כרגיל כמו בכל דיסק און-קי אחר.
החסן נייד עם עם כפתור מיתוג למצב קריאה בלבד
לא מדובר בפתרון חדשני. למעשה הפתרון קיים כבר שנים ארוכות, אבל רבים לא מודעים לקיומו ולצורך שבו. במקרים רבים העלות של כונני USB מוגנים מכתיבה גבוהה יותר מכונני USB רגילים, אבל בדרך כלל מדובר במחירים שבהישג יד.
מצאי פתרונות האחסון האלה הינו די מוגבל. ככל הידוע, היצרניות המוכרות אינן מספקות פתרונות כאלה ומסתפקות באופציות שונות כדוגמת הצפנת מידע המאפשרת להגן על כונן הUSB גם מקריאה וגם מכתיבה. אבל פתיחת ההצפנה על ידי סיסמה תחשוף שוב את כונן הUSB לכתיבה ולחדירה של וירוסים.
קיימות גם תוכנות נוספות המסייעות מפני הדבקה, אבל במקרים רבים נותר רק לקוות שהן אכן מותקנות במחשב הציבורי. ניתן כמובן להתקין תוכנות אנטי וירוס ולנקות את ההדבקה בבית, אבל מדובר בטיפול שלאחר ההדבקה. מניעה מראש כמובן עדיפה בהרבה.
אז היכן ניתן למצוא כונני USB כאלה? כאמור, לצערנו – לא אצל היצרניות הגדולות וככל הידוע גם לא בחנויות בארץ.
חברת Kanguru הנמצאת בארה"ב מייצרת כונן USB בשם SS3 הכולל מנגנון הגנה מפני כתיבה. מדובר בכונן USB3 עם מהירות קריאה של 410MB/Sec וכתיבה של 310MB/Sec. כונן ה-USB זמין לקנייה באמזון בעלות של 42 דולר ל-16GB. לא זול ביחס לכונני USB אחרים בשוק אבל בהחלט נגיש לקנייה למי שהנושא חשוב לו.
כונן USB עם כפתור להפעלת מצב קריאה בלבד
החברה מציעה פתרונות נוספים מוגנים מפני כתיבה בנפחים ותצורות שונות בעלות נמוכה יותר כמו המוצר FlashBlu30.
חברת Netac מציעה כונן USB נוסף עם הגנה מפני כתיבה בדגם U335 הניתן להזמנה באמזון וב-AliExpress.
חברה נוספת היא Trekstor המציעה כונן USB בנפח של 32 ג'יגה בכ-31 יורו באמזון.
מהרשימה לעיל ניתן לראות שישנן חברות המציעות אפשרויות להגנה פיזית מפני הדבקה מוירוסים בכונני USB. הפתרונות אינם זולים או זמינים במיוחד אבל בהחלט נגישים. מדובר בפתרון מעניין שכדאי לשקול אותו עבור כל משתמש המסתייע במחשבים ציבוריים ומחשבים שרמת ההגנה שלהם אינה ידועה.