עבור לתוכן

שאלה על המקלדת

Featured Replies

פורסם

אהלן

זה לא נראה לי בדיוק ציוד היקפי אז החלטתי על כללי

מי ולמה החליט על סדר המקשים במקלדת?

פורסם

הסידור הקיים כיום, הנודע בשמו כ- qwerty (סדרת המקשים משמאל לימין בשורה העליונה)

מקורה במכונות כתיבה הישנות. במכונות האלה החלקים הנעים היו נדבקים זה לזה

אם היו לוחצים על 2 אותיות קרובות במהירות, אז יצרו סידור שבו (סטטיסטית) האותיות

שאתה כותב ברצף רחוקות זה מזה (באנגלית כמובן) ואז זה לא יקרה

במשך השנים בעיה זאת נעלמה והופיעו עוד הרבה סידורי מקשים כאשר כל חברה שייצרה

מכונת כתיבה עשתה לעצמה סידור משל עצמה (כמובן גם הסידור לפי הABC היה קיים בזמן זה או אחר)

בגלל הכניסה המאוחרת לשוק של הסידורים האלה הם לא תפסו, ונשאר מה שיש לנו עכשיו

(הוסף בעריכה: למרות שהיו סידורים שהוכחו כיעילים יותר [יותר מילים לדקה])

בקשר לשאלה מי החליט על זה, אני חייב להודות שאני לא יודע, אבל חיפוש קצר בגוגל עלול להעלות תשובה

ואם כבר יש נושא בעניין, יש למישהו מושג למה הסידור בעברית הוא כמות שהוא ולא לפי סדר הא'-ב'?

(יכול להיות שזה בגלל אותה סיבה, אבל לא יודע אם כשעשו את זה היו מכונות כתיבה "נדבקות" בעברית)

עריכה:

אתר עם קצת מידע על הסידור:

http://home.earthlink.net/~dcrehr/

פורסם

דבורק הרבה יותר מהיר מקוורטי וגם יש בו הרבה פחות סיכוי לטעויות אבל למי יש כוח להתחיל ללמוד דבורק?

פורסם

בתוכנית "חדשות המדע" עם טל ברמן בערוץ 8 נשאלה השאלה לא מזמן וטל נתן תשובה יפה ומפורטת.

להלן התמליל:

שאלה:

עמי שירן בן ה-18 מקיבוץ נצר סירני מוטרד מאד ממבנה המקלדת של המחשב, ושואל למה האותיות מסודרות דווקא בסדר הזה, ולא נניח, בסדר אלפאביתי.

תשובה:

טוב עמי, השאלה שלך מצוינת, כי באמת זה נראה כאילו מישהו שפך את האותיות על המקלדת בלי שום סדר הגיוני. כמובן שהיה איזשהו היגיון בשיגעון, אבל תיכף נראה אם ההיגיון הזה עדיין תקף.

הכל התחיל בשנת 1847 כשחברת רמינגטון ובניו ייצרו את מכונת הכתיבה מסחרית הראשונה.

היא עוצבה ע"י כריסטופר שולס (Christopher Sholes) והשתמשה במקלדת המוכרת לך עד היום ושנקראת QWERTY, על שם 6 האותיות הראשונות מצד שמאל למעלה.

במנגנון של המכונה הזאת, האותיות ישבו על קצה של מוט. כשהיכו בקליד מסוים, הוא גרם להתרוממות המוט, כך שהאות שבקצה הכתה בסרט שכוסה בדיו מצידו השני.

הצורה של האות אז הוטבעה על הנייר שהוצב מעבר לסרט. הבעיה הייתה, שמה שהחזיר את המוטות למקומם הייתה הגרביטציה, וכשהדפיסו מהר מדי, המוטות נתקעו זה בזה. אז כדי לפתור את הבעיה, לא, הוא לא שיפר את מהירות הנפילה, הוא פשוט הרחיק אותיות נפוצות אל הפינות וסידר בסדר, ליתר דיוק בבלאגן, שיעכב ככל האפשר את המדפיס.

המעבר לאותיות העבריות אף הוא לוקה בחוסר שיטתיות. המקלדת העברית התפתחה במאה ה-19, ושימשה בעיקר לכתיבה ביידיש. לכן, האותיות א` וע` תופסות מיקומים מרכזיים. אבל כאן נגמר ההיגיון למשל הח` הלא שימושית היא במרכז המקלדת, בעוד הש` השימושית נדחקה לפינה, ממש כמו סימני הפיסוק. מילא אם הייתה התאמה בין סדר האותיות בעברית לבין המקבילות הפונטיות שלהם באנגלית. או לפחות בין סימני הפיסוק! אבל גם זה אין, כמובן. בקיצור תמוה לחלוטין.

הבעיה היא שגם כיום, על מקלדת המחשב שלנו, הפשוטה מבחינה מכנית ומתקדמת מבחינה טכנולוגית, אנחנו עדיין משתמשים בדיוק באותו סידור של אותיות! סתם מטעמים של הרגל וסטנדרטיזציה, אנחנו תקועים במאה ה-19 במכשיר האישי הכי משמעותי (אולי) ומתקדם של המילניום.

אבל, היה מי שלא נשאר בתוך הקונבנציות, והחליט לפתח מקלדת טובה יותר: ד"ר אוגוסט דבוראק (Dvorak), שבדק עשרות אפשרויות לסידור המקשים, ובחר בסוף את זה שייעל את הכתיבה והגביר את מהירותה ב-20-50%!

העקרונות שהנחו אותו: שעומס העבודה יחולק על שתי הידיים מבחינת כמות ההקשות, וגם שיצטרכו להקיש לסירוגין (למנוע עייפות שלהן), ושהאותיות השימושיות יהיו במרכז כך שהאצבעות יצטרכו "לטייל" מרחק קצר ככל שניתן.

מתברר שניתן להתאים כמעט כל מקלדת לעבוד בשיטת דבוראק, ותוך אימון לא ארוך, להגיע למהירויות מרשימות. מי שרוצה לדעת על זה יותר יכול להיכנס לאתר הבא www.dvorak-keyboard.com

פורסם

נכון דבורק יותר מהיר, אבל בכל זאת מה תעשה?

להעביר את כל העולם לתקן חדש לגמרי בלתי אפשרי ואז נגיד תלך

לעבוד במקום מסויים מה תעשה? תביא מקלדת מהבית? זה סתם מטומטם...

מה גם שקשה להשיג בכלל מקלדות של דבורק (בארץ אפשרי בכלל? שלא נדבר על כאלה עם עברית)

ולמרות שאפשר להחליף אותן תוכנתית עדיין נוח להסתכל על המקלדת בשביל לדעת

על איזה אות אתה ולכן זה לא פיתרון אידאלי

ולסיכום, לטוב ולרע, אנחנו תקועים כנראה עם qwerty (למען האמת אני אוהב אותו, אבל זה בגלל שאני רגיל,חוץ מזה...)

פורסם

עוד 5 שנים גם ככה יכנס ה-voice recognition וה-OCR ובכלל לא נצטרך להקליד

פורסם

למה עוד 5 שנים ? כבר היום יש את ה DRAGON NATRUALLY SPEAKING 8, השתמשתי קצת ב 7, תוכנה ממש חביבה למי שצריך לכתוב הרבה ואין כח, בהחלט שימושית...

פורסם

ברור שיש היום

התכוונתי שעוד 5 שנים הטכנולוגיה כבר תהיה כמעט מושלמת ותהיה בשימוש הרבה יותר רחב

רוב האנשים היום מקלידים

אני אומר שעוד 5 שנים כבר אף אחד לא יקליד

פורסם
  • מחבר

אולי עוד 5 שנים זה יהיה באנגלית

אולי עוד 8 שנים זה יהיה בעברית טובה.......

אני מקווה שזה לא יהיה כמו מה שיש באופיס

פורסם

מה יש באופיס?

אגב בעניין ה-OCR אז התוכנות היום כבר כמעט מושלמות גם בעברית

יש תוכנה שאפילו יודעת להוציא מטקס תנכי את הטעמים

פורסם
  • מחבר

באופיס 2000 נדמה לי היה אפשרות שאתה מחבר מיקרופון מקריא את כל הספר הקוסם מארץ עוץ

ואז זה יודע את כל האותיות לפי הקול שלך ואתה יכול לדבר וזה כותב... זה היה טיפה עילג וגם ממש מפרך להקריא את כל הסיפור וגם זה תמך רק באנגלית

עריכה:

אמרתם שהסדר הוא כי במכונת כתיבה ישנות צריך שהמקשים בABC לא יהיו בסדר אחד ליד השני

אבל...

F - G -H

J- K -L

M - N

O - P

אז חלק מהאותיות כן אחת לי השניה

ולמה הסדר בעברית ככה? לא נראה לי היו מכונות כתיבה בעברית

פורסם

כנראה שלא הבנת נכונה,

הממציא לא רצה שאותיות סמוכות בABC יהיו רחוקות אחת מהשנייה אלא

אותיות שמשתמשים בהם ברצף הרבה יחסית (כמו TH למשל) יהיו

רחוקות אחת מהשנייה, ולכן סדר לפי הABC זה בסדר, כל עוד אותיות מתרחקות

מאותיות שהן באות איתן ברצף הרבה לפי הנחוץ, וזה מה שיצא לנו

(מספר סדרים פנימיים לפי הABC,אבל ברובו מבולבל לגמרי)

ולגבי העברית, אח שלי אמר לי שאפשר למצוא במדור של "בלדד השוחי" כאן:

http://news.nana.co.il/Category/?CategoryID=1513

ואין לי כוח כרגע לחפש שם, אבל התשובה מצוייה איפשהו בפנים

(מי שטורח ומחפש אנא שיביא לכאן)

פורסם

יש שם הסבר על האנגלית:

http://news.nana.co.il/Article/?ArticleID=103320&sid=16

אבל לא על העברית...

ד"א:

האמת

אז זהו, כנראה שלא. זה סיפור יפה. הוא מדגים איך השוק יכול לעשות טעויות ולהנציח מצבים בעייתיים, ואיך לפעמים אנחנו נתקעים עם פתרון רע בגלל שהפתרון הטוב אינו ישים כלכלית. סיפור שמתאים לערוצי מדע-פופולארי ולאנשים שאוהבים לכעוס על חוסר הצדק הטבוע במערכת. אבל זה סיפור בעייתי.

אין מספיק מחקרים שמוכיחים שהמקלדת של דבוראק באמת יותר טובה. בלדד אף-פעם לא ניסה אחת, אבל כנראה שהיתרון שלה על-פני qwerty קטן מכדי להצדיק את המאמץ הדרוש לשינוי. מאמציו של שולס להאט אותנו לא היו יעילים במיוחד. בתור התחלה ברור שהוא לא חשב על האפשרות של הקלדה עיוורת. ברגע שאנשים התחילו להשתמש בצורה קבועה במכונה הם התרגלו אליה ולמדו להקליד במהירות. למעשה, הפרדת האותיות מגבירה את קצב ההקלדה כשמשתמשים בשיטה עיוורת. יכול להיות שהמכונה של שולס חייבת לעובדה זו את הצלחתה.

זה הסיפור מאחורי qwerty. קצת טפשי? בלדד מסכים. אבל כנראה שלא בדיוק פשע נגד האנושות.

פורסם

מוזר, תזכיר לי להכניס לאח שלי מכות (סתם לכיף,לאו דווקא על זה)

וזה לא שהוא ניסה "להאט" אותנו, זה פשוט היה בשביל שהמקשים לא ידבקו.

שהרי לא היה לו עניין מיוחד בהאטה של הכתיבה, אלא רק שהמכונה תעבוד כמו שצריך

בגלל זה בהתחלה הוא בנה לפי סדר הABC ואז לאחר ששם לב לבעיה של המקשים

הנדבקים שינה את הסדר ככה שזה יקרה פחות וככה זה נשאר

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים