עבור לתוכן

איתור מקור/גורם של רעש מוזר מהמחשב, לא יודע אם לדאוג

Featured Replies

פורסם

התחלתי לשמוע היום רעש מוזר מהמחשב. לא כ"כ יודע איך לתאר אותו, זה נשמע לי דומה לזרימת מים בצינור שבקיר (וזה גם מה שחשבתי שזה בהתחלה).

בפתיחה של המארז לא הצלחתי לאתר בוודאות את מקור הקול, אבל נראה שהוא מגיע יותר מהחלק העליון (איזור מעבד/ספק).

ניסיתי לעצור מאווררים, זה לא השפיע על הרעש.

מה שכן, גיליתי שהרעש קשור בצורה ישירה לעומס על המעבד, כי כשהרצתי prime95 הרעש התחזק מאד, וכשעצרתי הוא הפסיק (ניסיתי לפחות פעמיים). ניסיתי גם OCCT - אותה תוצאה. עומס על כרטיס המסך דווקא לא משפיע (בדקתי עם OCCT-GPU).

כל הטמפרטורות תקינות.

מה זה יכול להיות? האם אני צריך לדאוג? מה עוד אפשר לבדוק?

פורסם

אולי מאזור ספק הכח?

פורסם
  • מחבר

אולי. השאלה היא:

1. איך אפשר לוודא כזה דבר? זה לא כאילו אני יכול להצמיד את האוזן לספק כשהוא פועל.

2. מה זה אומר? לא נראה שזה בגלל עומס על הספק, כי העמסה על כרטיס המסך לא השפיעה כנ"ל, רק על המעבד.

פורסם

היי yonizaf,

ייתכן ומקור הרעש הוא בקבלים של לוח האם, או של אחד מההתקנים במחשב.

במידה וזאת הסיבה, זה יכול להיות סימן לכך שחיי אותו רכיב קצרים, ולכן, מומלץ לגבות נתונים, ולפנות לטכנאי מחשבים מוסמך לאיתור התקלה וטיפול בה.

ליאור

פורסם

....

ייתכן ומקור הרעש הוא בקבלים של לוח האם, או של אחד מההתקנים במחשב.

מחזק

נתקלתי אף במעבד שמפיק רעש גבוהה (כמו ציפצוף כזה) - רב הסיכויים שזה אכן הכבלים - תבדוק גם אם הם מראים סימני התנפחות

פורסם
  • מחבר

תודה רבה לכולכם, אבדוק את הקבלים.

ולפנות לטכנאי מחשבים מוסמך
בעיקרון גם אני 'טכנאי מחשבים מוסמך'. כלומר, הייתי בקורס טכנאות מחשבים של התמ"ת, לא למדתי כלום וקיבלתי תעודה. :lol:

עד היום עוד לא נתתי למישהו אחר לתקן לי את המחשב, וממש אין לי כוונה לעשות את זה עכשיו. הכוונה היתה לקבל מידע ורעיונות שיעזרו לי לאתר את הבעיה ולטפל בה בעצמי.

פורסם
  • מחבר

עדכון:

עשיתי בדיקה, החלפתי מעבד, כרטיס מסך וספק והרעש המשיך. כלומר, כנראה שבאמת מדובר בלוח (מה שגם היה הכי הגיוני, בהתחשב בזה שהוא הרכיב הכי ישן שנשאר במחשב).

ניסיתי לבדוק קבלים, עברתי על כולם ולא ראיתי משהו שיכולתי לזהות כ'התנפחות'. אולי אני פשוט לא יודע איך זה אמור להיראות, אבל כולם נראו לי בערך אותו הדבר, ואני מניח שלא סביר שכולם מנופחים.

בקיצור, אני מניח שהשלב הבא זה להחליף לוח. כמובן שאני מעדיף לדחות את ה'שדרוג' הכפוי ככל שאפשר, ולכן השאלה שלי עכשיו היא מה בעצם הסיכון בלחכות עד שלוח האם יסיים את חייו. האם יש סכנה ממשית שהוא יקח איתו עוד כמה רכיבים לקבר? ואולי דווקא להיפך, ועדיף לחכות שהקבל האשם יתנפח סופית ויהיה אפשר לזהות אותו בוודאות ולהחליף?

כל רעיון או מידע בנושא יתקבל בברכה, ושוב תודה לכל העונים.

פורסם

קבלים בלוחות חדשים מיצרניות שמשקיעות קצת במערכת החשמל בדרך כלל כבר לא "מתנפחים" אלא יותר "נשפכים", כלומר הם נפרצים/מתעוותים מחלקם התחתון למרות שצורתם הגלילית נשמרת. כדאי לנסות לבדוק שוב למען הסדר הטוב (אפילו אם זה כרוך בפירוק הלוח, אבל רק אם זה אפשרי מבחינתך כמובן).

מכיוון שאתה אומר שיש קשר ישר בין עומס על המעבד ועוצמת או הופעת הרעש ייתכן שמדובר ברכיבי ה-MOFSET שמסביב לתושבת. בדרך כלל הרעש המקשור אליהם הוא "חריקות" (צליל חד וצורם בתדר גבוה), אבל בהחלט יכולים להיות גם צלילים אחרים.

כך שסביר להניח שהרעש נובע ממערכת החשמל (קבל, חלק מהמעגל או מרכיבי ה-MOFSET). הבדיקות שביצעת רק מחזקות את ההשערה הזאת.

למרבה הצער אין הרבה שניתן לעשות. אם מדובר בקבל אז אפשר להחליף אם יש לך מיומנות הלחמה בסיסית. במקרה של MOFSET או אם מדובר במעגל מובנה בלוח זה כבר מסובך הרבה יותר, לא בטוח שבכלל אפשרי באמצעים "ביתיים" וספק אם שווה את הטרחה והמאמץ.

בעקרון אין סכנה מיידית למערכת, גם אם אחד הרכיבים יכשול ספק אם ייגרם נזק חשמלי לרכיבים נוספים, אם כי כמובן שמומלץ להחליף את הלוח בהקדם האפשרי. מספר פעולות שהייתי מבצע:

1. מבטל כל OC למעבד אם קיים.

2. מוודא שכל פונקציות החסכון באנרגיה פעילות ב-BIOS. למעשה, הייתי משחק איתן קצת (מכבה, מפעיל, משנה ערכי סף) ובודק אם יש לזה השפעה על הצליל.

3. מגדיר בתכנית החסכון באנרגיה של מערכת ההפעלה את עומס המעבד המרבי כ-90% (או אפילו פחות) ולא 100% כדי למנוע מהמעבד להגיע לעומס מרבי ולצריכת הספק מרבית.

4. אם יש בלוח חיבור עזר 12V הייתי מוודא שהספק אכן מחובר אליו כמו שצריך (האם מדובר באחד מהלוחות שבמפרט שלך?).

פורסם
  • מחבר

תודה רבה על המידע המפורט, החכמתי.

מדובר בלוח מהמפרט הראשי שלי (N2N-E). הוא לא בדיוק חדש כמובן (5 שנים נכון להיום).

כנראה אקנה לוח חדש ברגע שיהיה תקציב, ואת זה אשאיר בצד כגיבוי או כבסיס למערכת נוספת עם מעבד sempron שיש לי בצד. באותה הזדמנות גם אבדוק שוב את הקבלים. בינתיים אנסה להגביל את העומס על המעבד.

אגב, מסתבר שהמעבד בundervoltage (לא אני עשיתי, וזה היה גם קודם. כנראה שהלוח נותן קצת פחות מתח ממה שמוגדר לו). האם יכול להיות שיש קשר כלשהו בין הדברים?

פורסם

כמה פחות מתח?

בהנחה שאכן הבעיה היא במערכת החשמל, ולפחות כרגע כל הסימנים מעידים על כך, אז בהחלט יכול להיות קשר כזה או אחר.

הייתי מציע לשחק קצת עם ההגדרות ב-BIOS בעיקר של צריכת האנרגיה. לפעמים יש לזה השפעה מסוימת על הרעש. לפני מספר שנים נתקלתי בלוח עם צפצופים (תדר גבוה ולא כל כך מובחן שאופייני לרכיב חשמל) שדווקא ביטול פונקצית החסכון באנרגיה (המעבד עבד בתדר המרבי שלו כל הזמן) עזר לה קצת, אבל לפי התיאור שלך (הרעש מתחזק בעומס) לא חושב שזה יעזור, אבל לנסות לא מזיק.

המערכות מחוברות במקרה ל-UPS/מגן ברקים?

אם המערכת היא לא מערכת קריטית אתה יכול להמשיך לעבוד איתה, אולי באמת אחד הקבלים "יתפרץ" יום אחד ואז יהיה קל לאתר את המקור הספציפי לבעיה. מצד שני, אם זאת מערכת לילדים/בן-בת זוג או בקיצור, כל מי שהוא לא אתה, הייתי פחות ממליץ לעשות את זה. יצא לי להיתקל פעם ב-MOSFET "שהתפוצץ" תוך כדי עבודת המחשב, זה אמנם לא עשה נזק לשום רכיב (חוץ מהלוח כמובן) ובטח לא למשתמש (זה יותר רעש של פיצוץ "קפצון" כזה בתוך המארז לא סכנת שריפה/התחשמלות) אבל היה מדובר במחשב של ילד די קטן שנגרמה לו טראומה קטנה מהעניין.

פורסם
  • מחבר

המתח שמדווח כרגע בתוכנות הניטור השונות הוא 1.25, אני לא זוכר מה הערך שאמור להיות (אולי 1.35). שמתי לב לזה לפני חצי שנה בערך, אחרי שהחלפתי מעבד, אין לי מושג אם זה היה כבר בהתחלה. אני מניח שאין טעות בדיווח כי כשהורדתי מתח עוד קצת (ולפי התוכנות היה 1.20) התחלתי לקבל שגיאות למרות שמדובר במעבד שאמור להתמודד יפה עם undervoltage.

אפשרויות צריכת האנרגיה היו פועלות כשהרעש התחיל (הפעלתי אותן לראשונה לפני חודש בערך, אולי גם זה קשור), וביטלתי אותן כחלק מהבדיקות הראשוניות בגלל הרעש, ולא היה שינוי. עוד לא ניסיתי להפעיל ולהגביל את אפשרות צריכת האנרגיה. כשהחלפתי מעבד (לזה שבמפרט השני שלי) נראה לי שהרעש נחלש קצת.

אין לא UPS וגם לא מגן ברקים.

מדובר במחשב שבשימוש שלי בלבד (אבל הוא נמצא בסלון, וכולם יוכלו לשמוע אם הוא 'התפוצץ'). עוד שיקול שמטריד אותי זה הזמן שיקח להזמין לוח כשבינתיים המחשב לא פעיל.

פורסם

בכל הנוגע לרצון להחליף את הלוח בהקדם האפשרי ולא לחכות סתם אני מבין אותך. גם אני באופן אישי לא הייתי מעוניין שהלוח יפסיק לפעול כך סתם יום אחד ואז אתקע עם מערכת מושבתת ואם זה יקרה בעוד פרק זמן ארוך מספיק, אז גם יקשה עליי הרבה יותר למצוא לוח חלופי כשמכל בחינה אחרת המערכת עדיין מספיקה לשימושיה.

לגבי ה-UV, קשה לדעת בוודאות כמובן, אבל זאת עוד נקודה שמחזקת את ההנחה שמדובר בבעיה במערכת החשמל. מעבד כזה אמור לפעול במתח של 1.2 בתדר הזה ללא שום בעיה.

במנוחה התדר והמתח יורדים (כשפונקציות החסכון באנרגיה פעילות)? הם אמורים לרדת לערך של כ-1Ghz ו-1.07-1.1V (כמובן שייתכנו גם סטיות קלות מעבר לזה).

פורסם
  • מחבר

שכחתי לציין (כלומר, שכחתי שזה קורה) שבעומס על המעבד המתח יורד קצת, לא יודע אם זה נורמלי, ואם זה משנה.

כך למשל בהגדרות ברירת המחדל, המתח בidle הוא באזור 1.25, ובעומס 1.22 (זכור לי שכשהורדתי אותו ל1.2, בעומס הוא ירד עד 1.18).

ניסיתי להגביל את המעבד, התוצאות:

ב 2400MHz המתח יורד ל1.15, בעומס 1.12 (הרעש נחלש, עדיין נשמע בבירור)

ב 1900MHz המתח יורד ל1.06, בעומס 1.04 (הרעש נחלש עוד יותר, אבל אם מקשיבים אפשר לשמוע)

ב 800MHz המתח יורד ל1.04, בעומס 1.02 ולא שומעים רעש (זה לא אומר שאין, צריך לבדוק שוב בלילה כשיש שקט מסביב)

אגב, מה ההבדל בין cool n' quiet לבין C1E ? במה כל אחד מהם מתבטא?

פורסם

מה שאתה חווה מבחינת ירידת המתח בעומס היא תופעה הנקראת vdroop (ויש שיגידו ידועה לשמצה). באופן כללי זאת התנהגות תקינה שמטרתה למנוע קפיצות מתח חדות מדי במעבר בין מנוחה לעומס או בין עומסים שונים. ההגדרה שלה כ"ידועה לשמצה" נובעת מכך שהיא עלולה להפריע ולהגביל כשמנסים לבצע OC קיצוני (או אפילו גבוה).

Cool n' Quiet היא פונקצית החסכון באנרגיה שאחראית להורדת המכפלה והמתח במנוחה או בעומסים קלים.

C1E היא פונקצית החסכון באנרגיה שמאפשרת לכל הפלטפורמה לכבות חלקים לא נחוצים בזמן מנוחה וכך להוריד את צריכת האנרגיה הכללית של הפלטפורמה. בקר הזכרון מוריד תדר ואפיקי התקשורת בין הליבות ובין המעבד לערכת השבבים עוברים למצב "רדום" וכך מושגת צריכת אנרגיה נמוכה עוד יותר בהשוואה למעבד בלבד במצב מנוחה. לא כל המעבדים תומכים בכך, אבל שלך אם אני לא טועה כן.

  • 1 חודש מאוחר יותר...
פורסם
  • מחבר

עדכון:

טוב, אז הגבלתי את המעבד במשך החודש האחרון כדי לעזור ללוח לשרוד, ועכשיו שיש תקציב קניתי לוח חלופי.

די הופתעתי מהקלות שבה מערכת ההפעלה הנוכחית ספגה את החלפת הצ'יפסט, והכל עובד כרגיל (שזה קצת חבל לי כי קיוויתי שאיאלץ להתקין מחדש כדי לעבור ל64ביט, ועכשיו שהכל עובד אין לי כח לזה).

בחזרה ללוח המרעיש, אחרי שהוצאתי אותו הסתכלתי על הקבלים שלו מקרוב (הפתיע אותי כמה שחלק מהם גבוהים, לא רואים את זה מלמעלה), ולא ראיתי שום דבר שיכולתי לזהות כניפוח, פיצוץ או נזילה. אין לי מושג על איזה עוד דברים אפשר להסתכל.

בכל אופן, אם אני יוצא מנקודת הנחה שאורך החיים שנשאר ללוח נגזר מעומס הצריכה של המעבד, נראה לי אופציה סבירה לבסס עליו מערכת עם מעבד בעל צריכה נמוכה (סמפרון חד-ליבתי שיש לי).

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים