עבור לתוכן

הרכב הריח - מישהו יודע?

Featured Replies

פורסם

שלום,

לאחרונה תהיתי לגבי נושא מסויים, שניסיתי "לגגל" ,אך ללא הצלחה . חשבתי לנסות לשאול פה, בתקווה שיש פה איזה תותח בכימיה

ממה בעצם מורכבים הריחות השונים? איך אנחנו (או יותר נכון,המוח) מבדיל בין הריחות והניחוחות השונים ?

פורסם

מבחינה כימית, "ריחות" הם חומרים נדיפים בעיקר (הרבה ריחות הם אלדהידים, סוג של קרבוניל), שמגיעים לקולטנים בגוף ומפורשים ע"י המוח. לפעמים ריחות הם בעלי מאפיינים סטראוכימיים, למשל תרכובות בהם לאננטיומר מסוים ריח אחד ולאננטיומר השני ריח אחר. כתבתי ריחות במרכאות כי קצת קשה לומר שהריח הוא חומר, מכיוון שהריח הוא למעשה תוצאה של פירוש שהמוח מבצע כאשר מגיע חומר מסוים לקולטנים, אבל זה כבר גולש לפילוסופיה (האם הריחות קיימים גם ללא חוש הריח?).

איך מתבצע פירוש ריחות שונים במוח ומה בדיוק קורה - אני לא חושב שיש לזה תשובה ודאית נכון להיום. ידוע למשל שחוש הריח מושפע משאר החושים, מעין סוג של סינסתזיה (synesthesia).

פורסם

טוב, לא בדיוק תשובה בכימיה, אבל אם אתה מתעניין בנושא ממליץ שתקרא את הספר המדהים:

הבושם , פטריק זיסקינד

ביקורת יפה של מישהי שמצאתי ברשת:

מדובר בספר מתורגם המספר את סיפורו של איש מיוחד, בעל תכונה נדירה – חוש

ריח מפותח ביותר, החי בצרפת באחת המאות הקודמות.

הספר מרגש, בעל תיאורים מדהימים מבחינה סיפרותית, הריח ממש יוצא מהשורות

הכתובות ונשאף לאף הקורא..

סופו המפתיע וכתיבתו הקולחת בתרגום מוצלח הופכים אותו לספר שכיף לקרוא,

פורסם
  • מחבר

אני ראיתי את הסרט... אבל מה זה קשור? לא מדובר על פה על איך אדם מבחין בין סוגי הריח השונים, או מהי ה"תרכובת" של ריח. ממש לא מה שאני מחפש..

גריפין, יש לך מושג אם אפשרי לייצר ריח או ניחוח מסויים בצורה "מלאכותית" ?

כמו ששמים לנו במזון כל מיני תוספות שיכולות לגרום ללחם להיות בעל טעם של קציצה , האם זה אפשרי גם מבחינת ריח?

פורסם

בוודאי. אם אתה יודע איזה חומר יוצר את הריח, אתה יכול לסנתז אותו בצורה מלאכותית. לדוגמה, חומצה צינאמית (Cinnamic acid) ונגזרות מסוימות שלה הן בעלות ריחות דומים לקינמון.

בדרך כלל במזון התוספים האלו ביחד (חומרי טעם וריח), מכיוון שחוש הריח והטעם קשורים זה בזה. אם תשים למאכל מסוים ריח של בשר, קרוב לודאי שגם הטעם שלו יהיה בשרי במידה מסוימת.

פורסם
  • מחבר

לפי מיטב ידיעתך, הסנתוז הזה יכול להיתבצע באופן ביתי ? או שזה מצריך איזה ציוד מיוחד ?

תודה.

פורסם

בלי ספק ציוד של מעבדה

פורסם

^^

ראיתי פעם תוכנית בערוץ 8 על ריחות, אני לא זוכר כלום מלבד העובדה שניתן להשיג ריח מאוד דימה לבננה ע"י שילוב המרכיבים הבאים (שנמצאים בכל בית), אני מקווה שאני זוכר נכון: דשא טרי, ציפורן, צמר גפן מתוק (?) ועוד משהו. ממש לא ציוד מעבדתי.

פורסם

הא כן ואיך אתה חושב החבר'ה של ערוץ 8 גילו את זה?

פורסם

קודם כל זו לא הייתה תוכנית של ערוץ 8, היא רק שודרה שם.

ומה הקשר איך הם גילו את זה? הנקודה היא שאפשר ליצור ריחות גם בלי ציוד מעבדתי, גם באמצעים ביתיים.

פורסם

לפי מיטב ידיעתך, הסנתוז הזה יכול להיתבצע באופן ביתי ? או שזה מצריך איזה ציוד מיוחד ?

תודה.

אתה צריך מעבדה (כלומר ציוד, מנדף וכד') כדי לסנתז חומצה צינאמית מחומרי מוצא מסחריים (benzaldehyde, acetic anhydride ועוד). כמו כן רצוי שתהיה בעל השכלה מתאימה כדי לדעת מה יכולות להיות התוצאות של מה שאתה עושה (כמו פיצוץ, פגיעות בריאותיות וכד').

בכלל, לא מומלץ לבצע ניסויים כימים אלא אם כן קיבלת אסמכתא מקצועית שאין בכך סכנה. יש אינספור מקרים של נזק בלתי הפיך מכל מיני ניסויים שלא צלחו בגלל חוסר ידע תואם. לדוגמה, אם יש תגובה מסוימת שמשתמשים בה ב-Br2 - אדם ללא ידע יכול לחשוב שזה נוזל צהוב נחמד, וברגע שהוא יפתח את הבקבוק הוא יתחיל להתגרד עד שהוא יגיע לעצם. לא כדאי (זו דוגמה קיצונית כי לא סביר שאדם ללא ידע ישיג ברום, אבל זה רק כדי להמחיש את העניין).

פורסם

קראתי קצת על סינתסזיה. הלוואי שהיה לי דבר כזה... יש דרך לגרום לעמי שיהיה לי את זה?

פורסם

לגרום לעצמך סינסתזיה התכוונת?

אז כן, אתה יכול לקחת LSD, או חומרים הלוצינוגנים חזקים אחרים. (לא מומלץ, כמובן. עדיין אין אחדות דעים בנוגע לנזק הנגרם כתוצאה מחומרים אלו)

פורסם

אתה רוצה לדמות סינסתזיה ?

נסה לחבר את מה שאתה רואה אל חוש המישוש.

קודם תביט בחומר (קיר, עץ, מתכת, כל דבר שאתה מכיר את התחושה היטב).

אחר כך תעורר את התחושה ע"י הדמית נגיעה עם היד.

המרחק בין זה לבין הזיה תחושתית מופלאה הוא לא רחוק.

יצא לי לחוות סינסתזיות שונות ומעניינות תחת השפעת סמים שחלקם היו על גבול החוש השישי שביעי שמיני.

שילוב חושים חזק יוצר חוויות תחושתיות ויכולות מדהימות.

אם יש לך מספיק זמן לחקור את החוויה אתה יכול לפתח דברים על גבול הגאונות.

אתה פתאום מקבל רואה ומרגיש דברים שידעת שקיימים ואין דבר יותר טבעי מזה.

ואז זה מתפוגג ואתה לרוב נשאר עם זיכרון של משהו שאינו קיים ואולי מעולם לא היה.

• 3 חודשים מאוחר יותר...
פורסם

צפיתי בהרבה סירטונים במדעי המוח לאחרונה ונזכרתי בדיון הזה.

הנה סרטונים שמסבירים ממה בעצם נובעת הסינסתזיה ואיך זה קשור ליכולת ליצור ולהבין מטאפורות, וזיהוי תבניות.

התקציר הוא שיש חלק במוח שמחבר בין האונות השונות ומאפשר זרימת מידע והקשרים בין חושים ומערכות שונות במוח.

יש גן שעושה TRIMMING כדי ליצור הפרדה כללית בין המערכות.

אצל אנשים מסוימים הגן הזה עובד קצת אחרת (פחות יעיל, או יותר חופשי), והתוצאה היא יותר הקשרים בין חושים ומערכות במוח.

זה יכול לגרום לסינתזציה של ממש עם תופעות מוחשיות יוצאות דופן, או בהגברת היצירתיות, הבנת מטאפורות וזיהוי תבניות חוצה מערכות.

הרבה אומנים ואנשים יצירתיים בתחומים שונים בעצם "סובלים" מאותה התפתחות אבולוציונית שגורמת לתופעה.

יש טווח שלהם של תופעות שנובעות מהחיבור המורחב בין האונות, חלקם חיוביות (יצירתיות, זיהוי תבניות), חלקם שליליות(סכיזופרניה, או טירוף מסוג כזה או אחר).

למסקנות האלו הגיעו בעיקר ממחקרים מוקדמים של אנשים שסובלים מפגיעות מוחית, ומשם המחקרים התחילו לבדוק את הנושא מכיוונים חדשים.

חלק 1 מתוך 4.

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים