עבור לתוכן

רשימת קכל

Featured Replies

פורסם

השאלה מיועדת לבעלי ידע במוזיקה קלאסית:

אני יודע שיצירותיו של מוצארט לא ממוספרות לפי אופוסים כמקובל (op), אלא לפי שיטת קכל (K). מהי שיטת קכל ומיהו קכל?

תודה מראש

פורסם
  • מחבר

באמת? ולמה אתה חושב שאני לא מכיר את האתר הזה? היית יכול להיות מקורי יותר ולכתוב למשל www.yahoo.com. לא מיצינו את גוגל?

כמה בעיות: אני לא יודע איך כותבים את השם ("קכל") באנגלית, ובנוסף אני בספק אם יש על זה חומר ברשת שקל להגיע אליו. בעברית אין מידע על כך. לכן חשבתי שאולי בקהילה של 15,000 איש יש אדם אחד שיודע את התשובה על כך.

פורסם

Kochel

(איך אני יודע? חיפשתי בגוגל :silly:)

פורסם
  • מחבר

thank you :xyxthumbs:

פורסם

מוצארט זה סתם, לפעמים אני חושב שהוא עובד ע"פ כמות ולא איכות.

פורסם
  • מחבר

עובד? או עבד? ::)

שמע, הוא כתב כ-650 יצירות בכ-30 שנה (יש עד K.626, אבל יש עוד כמה שכנראה לא הושלמו..). הוא יכל לכתוב יצירה שלמה וארוכה בחצי יום למשל, אבל הוא עשה את זה בשביל להשתכר, לא בשביל הכיף. הוא גם מעולם לא היה עשיר (מצבו הכלכלי היה רוב הזמן די רע האמת), כך שזאת הייתה עבודה לכל דבר בשבילו. אבל עדיין, מתוך 626 היצירות שלו שנשמרו עד היום לפחות 100 (כולל האופרות) ברמה הכי גבוהה שיש (מוזיקת לילה זעירה, האופרות - "חליל הקסם", "החטיפה מההרמון" (הרמון, לא ארמון), "דון ג'ובאני", הקונצ'רטו של לחליל ונבל, הקונצ'רטו לקלרינט, סימפוניית פארג, סימפוניית האפנר, הרקוויאם....).

הוא באמת כתב את רוב היצירות שלו ללא קשר למצבו הרגשי - הוא כתב יצירות שמחות שהוא היה עצוב ויצירות מדכאות כשהוא היה, פחות עצוב (למעט הרקוויאם). הוא ידע להתנתק מתחושותיו ולכתוב מוזיקה ללא קשר לרגשותיו, וזה לא קל לעשות זאת באיכות כזו של אומנות. אני מעדיף בכל זאת את בטהובן, בעיקר בגלל הסימפוניות (שלישית, חמישית, שישית ותשיעית בעיקר) שלו. גם באך די מרשים, בהתחשב בכך שהוא היה די חלוץ בתחום המוזיקה היותר מודרנית ובכמות היצירות האדירות (תרתי-משמע) שכתב למורות שהתחרש.

פורסם

מוצארט נחשב למוזיקאי הכי כישרוני מעולם, ילד הפלא של כל הזמנים... ( למרות שיש אחד באמריקה עכשיו שמשווים אותו אליו - Jay Greenberg), אבל הסגנון שלו היה מאוד תבניתי בשונה מהמוזיקה הרומאנטית ולכן קשה להשוות בין מוזיקאים שכותבים סגנונות שונים.

פורסם
  • מחבר

בקשר למוזיקאי הכישרוני מארה"ב, היה עוזר אם היו שמים בכתבה קטעים קצרים לשמיעה ממה שהוא כתב.

בנוגע למוצארט - אני לא יודע אם הוא נחשב למוזיקאי הכשרוני מעולם, אבל הוא בטוח נחשב לילד הפלא המוזיקאלי הגדול והמושלם מעולם. מבחינת כישרון - אני לא יודע למשל אם באך, שהתחרש בשנות ה-30 לחייו והמשיך לכתוב מוזיקה מעולה עד למותו בגיל 65 (1685-1750), נופל ממנו. באך לא יכל לשמוע את יצירתו ולתקן, הוא שמע את כל המוזיקה של כל הכלים בראש במקביל וכך הוא כתב אותה. בנוגע למוזיקה התבניתית - היו עוד מלחינים גדולים בתקופה של מוצארט כידוע לך (למשל היידן), ואפשר לקחת כדוגמה את בטהובן שכתב גם מוזיקה קלאסית בחלק הראשון של חייו וגם מוזיקה רומנטית. למורות שאם משווים את בטהובן הקאלסי למוצארט ברור שמוצארט "מנצח", אבל אם משווים את בטהובן הרומנטי למוצארט - הייתי מעדיף את בטהובן.

ואפשר לדעתי להשוות - מוזיקה היא מוזיקה. עזוב בארוק-קלאסי-רומנטי-פוסט רומנטי - מודרני. אתה יכול לקחת כל אומן ולנתח אותו לפי המגבלות הצורניות בהן הוא חי. באך, מוצארט ובטהובן הם ללא ספק הגדולים ביותק וכל אחד מהם מייצג תקופה אחרת (בארוק, קלאסי ורומנטי בהתאמה). להשוות בינהם קשה, אבל אני הייתי בוחר בבטהובן. ד"א, אני גם יותר אוהב את התקופה הרומנטית (גם ובעיקר בתור נגן. התקופה של סן-סנס, שופן, צ'ייקובסקי, גריג, שוברט...) משום שהיא מאפשרת לאומן להביע יותר רגש ביצירה מאשר התקופה הקלאסית "הקרה" יותר מוזיקאלית, לטעמי. אומנם מוצארט כתב בסגנון קלאסי, אבל אם הוא היה רוצה לכתוב רומנטי הוא היה מגלה את הדרך לבד, כפי שעשה זאת בטהובן עם הארואיקה שהוקדשה (בתחילה..) לנפוליאון והביעה רגשות ואי לכך הייתה רומנטית. נראה לי שלא ממש זכרתי מה רציתי להגיד האמת :P .

פורסם

למי שראה את הסרט מוצארט (סרט משנות השמונים), שהוא טיפה מסוגנן ודרמאטי מדיי... מבחינת כשרון מולד נטו מוצארט היה תופעה... לעומת זאת אולי אם ג'ימי הנדריקס היה נולד בזמן של מוצארט אולי הוא היה עולה עליו :P

אי-אפשר להשוות מלחינים מתקופות שונות מסגנונות שונים... מוזיקה מתפתחת. מוצארט היה המוזיקאי המוביל שכולם חיקו אותו, כולל בטהובן שהיה בגבול בין השיא של המוזיקה הקלאסית לתחילת המוזיקה הרומאנטית, החלק השלישי של הסונטה KV310 של מוצארט (הסונטה הכי יפה שלו) נשמע לי כמעט זהה לחלק השלישי של ה"סערה" של בטהובן (אחת היצירות הכי יפות מעולם...). המוזיקה שמוצארט ושבטהובן כתבו מאד התאימה לאישיות שלהם... אני לא בטוח שמוצארט היה כותב משהו אישי הרבה יותר, הוא יותר קרוב לבאך מהבחינה הזאת.

פורסם

'>http://www.fromthetop.org/Radio/Performers.cfm?pid=1586

לא רע בשביל בן 12

:)

פורסם
  • מחבר

למי שראה את הסרט מוצארט (סרט משנות השמונים), שהוא טיפה מסוגנן ודרמאטי מדיי... מבחינת כשרון מולד נטו מוצארט היה תופעה... לעומת זאת אולי אם ג'ימי הנדריקס היה נולד בזמן של מוצארט אולי הוא היה עולה עליו  :P

אי-אפשר להשוות מלחינים מתקופות שונות מסגנונות שונים... מוזיקה מתפתחת. מוצארט היה המוזיקאי המוביל שכולם חיקו אותו, כולל בטהובן שהיה בגבול בין השיא של המוזיקה הקלאסית לתחילת המוזיקה הרומאנטית, החלק השלישי של הסונטה KV310 של מוצארט (הסונטה הכי יפה שלו) נשמע לי כמעט זהה לחלק השלישי של ה"סערה" של בטהובן (אחת היצירות הכי יפות מעולם...). המוזיקה שמוצארט ושבטהובן כתבו מאד התאימה לאישיות שלהם... אני לא בטוח שמוצארט היה כותב משהו אישי הרבה יותר, הוא יותר קרוב לבאך מהבחינה הזאת.

לסרט קוראים "אמדאוס".

ודווקא האישיות של מוצארט והדרך בה התפתחו חייו היו יכולים להתאים מאוד לכתיבת מוזיקה רומנטית משובחת. האופי התלותי שלו בילדותו (הוא השתוקק להערכה והכרה מסביבתו והוא מאוד אהב שאנשים אמרו לו שהוא גאון וכו'..שהוא היה קטן), הבעיות שהיו לו אחרי זה עם קונסטאנצה וובר (לא בדיוק בעיות, אבל ספק אם הוא באמת אהב אותה..), קור הרוח שלו שאמו מתה, הביקור שלו בלונדון, פאריז, וינה, חייו הדלים בשנות העשרים לחייו, הדכאונות בסוף ימיו שהוא חשב שמישהו הרעיל אותו...כל אלו יכלו להוות חומרים למוזיקה רומנטית איכותית שיכל לכתוב, אבל המוזיקה שהוא כתב לא הייתה קשורה למצבו הנפשי באותו רגע, ולא הביעה את מהלך חייו. תראה למשל את בטהובן - כמה מהיצירות הכי טובות שלו הושפעו ישירות מתהליכים בחייו, מה שלא היה אצל מוצארט. למשל "לאליס" שהוא כתב כשהיה נער לאישה בשנות העשרים לחייה שהוא התאהב בה, או הסימפוניה השלישית שכתב במיוחד לכבוד נפוליאון. למוצארט היו חומרים מצויינים מחייו שיכלו לשמש לו לכתיבת מוזיקה יותר רגשית ורומנטית.

ד"א, לא חשבתי באמת על הסערה ועל ה-310, אני אבדוק את זה. כבר הרבה זמן לא שמעתי את 310.

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים