יצרנית האלקטרוניקה הגדולה בעולם ,פוקסקון, מתכננת להכניס את רגלה לשוק האמריקאי, ולא רק במכירה, אלא גם בייצור
במבט ראשוני, מהלך זה נראה לא הגיוני בעליל. סין בשנים האחרונות נתפסת בעיני כולנו למעצמת כוח העבודה הזול. ייצור בכל מקום אחר יהיה לא כלכלי, אך כאשר מסתכלים לעומק, זה לא בדיוק ככה:
- שכר, עובדים ורובוטים – בתקופה האחרונה ניתן לראות מגמה של מחסור בכוח אדם מיומן, שכר עובדים בעלייה, ויואן הסיני שבו הוא מושלם גם הוא מתחזק – הוצאות החברה במזרח אסיה החלו לעלות. זוהי מגמה רווחת בכל רחבי אסיה כרגע. כמובן שעובד אמריקאי ידרוש שכר גבוה פי כמה מאשר עובד Foxconn בכל מפעל אחר בעולם, אך בזכות שיתוף הפעולה של Foxconn עם אוניברסיטת Carnegie Mellon – ניתן לשאר כי רוב פסי הייצור יהיו רובוטיים, דבר אשר יאזן את עלויות הייצור אל מול המפעלים המקבילים בסין.
- "מגנט לעבדות" – הצהרות ממשל אובמה לאחרונה, על הפיכת ארה"ב ל"מגנט לעבודות", על ידי השקעה בשוק הייצור, גם לה יש חלק מכריע בהחלטת החברה להתחיל לייצר במדינה. ניתן רק לשאר כי ההטבות והסובסידיות מהן תהנה החברה במהלך זה, ממתיקות מאוד את המהלך.
לתוכנית הממשל ישנם מספר קווים מנחים, אשר כוללים השקעה בטכנולוגיה אמריקאית, הפסקת הטבות המס לחברות אשר שולחות עבודות מחוץ לארה"ב, שיתופי פעולה חדשים להחזרת העבודות לתוך ארה"ב, ופתיחת השווקים הגלובליים לסחורה המיוצרת בארה"ב. כאשר בוחנים את הקווים המנחים הללו, ניתן רק לשער את הלחץ והדאגה שהביאו לקוחות Foxconn (הכוללים בין היתר חברות כמו Apple, HP, Amazon וכו'), ותרמו מאוד לצעד החדש. - ייצור בארה"ב שווה פחות הוצאות – חלק גדול מאוד מהמוצרים שמיוצרים במפעלי Foxconn נמכרים בהמוניהם בשוק האמריקאי. ייצור ה-iPhone בארה"ב לדוגמא, יוריד בצורה ניכרת עלויות הקשורות במיסי יבוא, וכמובן עלויות משלוח יקרות מאוד. ניתן גם לשער כי הייצור בארה"ב יתרכז דווקא במוצרים היקרים יותר שהחברה מוציאה ממפעליה, ואילו הזולים יותר ייצורם יישאר בסין.
- Made in the USA – הוא סלוגן שהאמריקאים מאוד אוהבים. ניתן רק לתאר את כמות המכירות והיוקרה שהסלוגן ""Designed by Apple in California, Assembled in the USA יוסיף ברחבי ארה"ב, ואולי אפילו בעולם כולו.
יחד אל מול כל היתרונות הללו, עולות כמה תהיות לגבי המהלך. כיצד יוכלו המפעלים בארה"ב להתמודד אל מול הנאמר, עלייה בביקוש? מחסור בחלקים ו/או חומרי גלם? בסין הכול קרוב, זמין ומהיר. אזורי תעשייה ומפעלים שלמים הקרובים אחד לשני. אם עולה צורך בהול ב-50 אלף ברגים למלאי – אין עם כך שום בעיה. שולחים הזמנה למפעל הקרוב בהמשך הכביש, ותוך זמן קצר תגיע הסחורה החדשה, ותשתלב בתוך פס הייצור בצורה חלקה.
מפעל פוקסקון לחלקי מחשב |
אם עולה הצורך לגיוס עובדים נרחב, בסין גם כן ניתן לעשות זאת ללא שום בעיות. במדינה של 1.3 מיליארד תושבים, אפשר לגייס אלפי אם לא עשרות אלפי עובדים בפחות משבוע. האם אפשר יהיה לעשות אותו דבר בארה"ב? קשה לי לראות את זה מתרחש, לפחות לא בשנים הקרובות.
מחירי משלוח
מחירי המשלוח הם זניחים. תחשב לבד כמה אייפונים נכנסים למכולה אחת. כאשר אתה מחלק את מחיר שינוע המכולה בכל האייפונים אתה באמת תקבל עלות קטנה מאוד לכל פריט.
ניתן לשער..
מלשון השערה.
אחת החברות היותר גרועות בעולם
ביחסה לעובדים.
שמעתי זוועות על החברה הזו.
אל תקנו אפל. הם מתעללים בבני אדם.
ל 4, לא ירד בשקל
על מכישירים סלולרים אין בכל מקרה מכס. יש מס קניה ומע"מ. ואלו לא נחשבים בהסכמי סחר.
מס יבוא
אם המכשירים ייוצרו בארה"ב זה אומר שמס היבוא ירדו משמעותית בגלל הסכמי הסכר בין ישראל לארה"ב.
מישהו יודע בכמה זה אמור לשנות?
שטויות במיץ
כפי שנאמר כבר קודם עלויות שינוע הן זניחות. הסינים שנים מושכים אליהם ידע מערבי כדי להעתיק ולשכפל את הידע הזה וליישם אותו לצורך צמיחה מקומית, מה שהוכיח את עצמו אסטרטגית מעל ומעבר בעשרים שנה האחרונות . למהלך הזה אין שום תמריץ אמיתי ואני לא רואה איך הממשלה הסינית תאשר כזה דבר, אלא על מנת להשיג דריסת רגל מקומית משמעותית כדי בעתיד לייצר אייפונים סינים ולמכור אותם ישירות לצרכן האמריקאי תוך חיסולה של אפל. בכל מקרה זה לא מבשר את הרנסאנס האמריקאי.
מדי צבא ישראל צריכים להיות יותר מורכבים גם