סיכום נוסף של מעללי 2023 מגיע אלינו מהפלטפורמה שמרכזת את דעותיהם של המקצוענים מכל רחבי המרשתת
מה היו נקודות השיא של שוק המשחקים בשנה החולפת? קיבלנו כבר את תוצאות המדגם המשולב של גורמי תעשייה וצופים במסגרת טקס The Game Awards השנתי וגם את דעות השחקנים הבלעדיות במסגרת חלוקת הפרסים הדיגיטלית בפלטפורמת Steam – ועכשיו הגיע הזמן לגלות מה חשבו המבקרים בלבד תודות לאתר Metacritic, כאשר הפעם ביחד עם הבלטה של המוצלחים והמצליחים ביותר ניתן להתייחס גם לגרועים ולמאכזבים ביותר של 2023.
פלטפורמת ריכוז הדירוגים הנודעת חילקה את המוצלחים של השנה בין ארבעת הפלטפורמות המרכזיות של השוק ומיקדה את הגרועים של השנה אל רשימה אחת ויחידה שחוצה את גבולות החומרה – על כן את הסיכום שלנו ניתן להתחיל ב-Switch של נינטנדו, שם באופן לא מפתיע בכלל החברה היפנית עצמה הייתה זו שכיכבה בכל שלושת המקומות הראשונים עם The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom במקום הראשון, Metroid Prime Remastered בשני ו-Super Mario Bros. Wonder בשלישי כעדות לכך שבלעדיות של תוכנה היא עדיין אס משמעותי בשרוול של הקונסולה ההיברידית המזדקנת.
ברשימת 20 המצטיינים של קונסולות ה-Xbox ניתן לקבל את הדוגמה ההפוכה לבלעדיות של נינטנדו, משום שכלל היצירות המוזכרות זמינות רשמית גם ב-PC למשתמשים המעוניינים בכך – וכאן במקום הראשון נמצא פגז מהעבר בדמות הגרסה המשופרת המלאה של The Witcher 3: Wild Hunt עבור ה-Xbox Series S/X, עם Alan Wake 2 הטרי במקום השני בהפרש של נקודת דירוג אחת בלבד לממוצע.
המשחק הטוב ביותר שהופץ בידי מיקרוסופט עצמה השנה הוא Hi-Fi Rush והוא נמצא רק במקום ה-14 ברשימה הכוללת, כאשר מאחוריו גם גרסת הקונסולות של Age of Empires II: Definitive Edition והאתחול המאכזב יחסית לסדרת Forza Motorsport – כולם יחד משמשים כעדות לכך שענקית הטכנולוגיה חוותה שנה בינונית בלבד בתחום ותידרש לשדרג משמעותית את ההיצע שלה בעתיד.
גם עבור סוני שנת 2023 לא הייתה הטובה ביותר מאז ומעולם בכל הנוגע לכותריה האישיים, אך כאן בכל זאת ניתן למצוא את Marvel's Spider-Man 2 הבלעדי במקום השישי ברשימה, עם ממוצע ביקורות מרשים של 90 מתוך 100. מי שהצליחו להתעלות על הרפתקאות איש העכביש הם כותר ה-Roguelike הנהדר Rogue Legacy 2, צמד הלהיטים המרשימים מבית קאפקום Street Fighter 6 והרימייק ל-Resident Evil 4, המשחק Tetris Effect: Connected שתפס לעצמו את המקום השני ו-Baldur's Gate 3 המשובח שניצב בגאון במקום הראשון עם ממוצע מרשים מאוד של 96 מתוך 100.
ברשימת 20 המוצלחים ביותר ב-PC אין משמעות לכאורה לבלעדיות, שכן אין יצרנית אחת ויחידה שאחראית על החומרה – אבל עדיין ניתן למצוא כמה וכמה כותרים מעולים שלא ניתן לשחק בהם בשום פלטפורמה אחרת נכון לרגע זה. כותר בניית וניהול הערים Against the Storm בולט במקום השלישי עם ממוצע של 92 מתוך 100, כותר ההרפתקה Videoverse קיבל את המקום השביעי עם ממוצע 90 מתוך 100, כותר הרפתקה ייחודי נוסף שעונה לשם Slay the Princess קיבל ממוצע של 89 מתוך 100 וגם משחק הפלטפורמה הביזארי Pizza Tower נמצא כאן עם ממוצע 89 מתוך 100 משלו – ובנוסף להם גם כותר הפעולה Turbo Overkill במקום הרביעי והמכובד מאוד עם 91 מתוך 100, שאמנם זמין גם עבור הקונסולות של מיקרוסופט וסוני אך משום מה לא זכה לאף ביקורת במסגרתן ועל כן לא הצליח להיכנס אל הרשימות המקבילות.
ברשימת עשרת הממוצעים הגרועים ביותר של השנה ניתן לפגוש בכמה שמות מוכרים למדי אשר לא הצליחו לעמוד בציפיות מהם, אפילו אם בחלק מהמקרים הציפיות האלו היו נמוכות מאוד מראש: גרסה מחודשת מודרנית של המשחק Gargoyles מימי ה-Sega Genesis (שמבוסס על סדרה מצוירת של דיסני באותו שם) שנחשב גרוע למדי כבר במקור נכשלה בניסיון לרכב על גלי הנוסטלגיה, Gangs of Sherwood שניסה לגייס את עולמו של רובין הוד בתור רקע עבור משחק פעולה מקוון, Hellboy: Web of Wyrd שלא עשה שום חסד עם המותג עליו הוא התבסס, Crime Boss: Rockay City שגייס שלל כוכבי קולנוע וטלוויזיה שעבר זמנם ליצירת התעניינות בקרב צרכנים בוגרים (או מבוגרים), Flashback 2 שנועד להוות המשך לכותר פופולרי ואהוב מתחילת שנות התשעים אך הגיע אל השוק כשהוא לא אפוי אפילו באופן חלקי – וכמובן The Lord of the Rings: Gollum במקום הראשון עם ממוצע של 34 מתוך 100 בלבד, שהיה כה נוראי עד שהביא לסגירת חטיבת הפיתוח של החברה שהייתה אחראית עליו (לאחר 16 שנות קיום מוצלח יחסית).
שם אחד שבולט בהיעדרו מרשימת הגרועים הוא The Day Before – כותר הפעולה המקוון שהצליח לטפס אל המקום הראשון ברשימת הנחשקים בפלטפורמת Steam תודות לטריילר חשיפה מלהיב והתגלה בסופו של דבר בתור בליל עגום של בלאגן עם מעט מאוד 'משחק' ממשי מתחת לפני השטח, אשר הביא להודעה על סגירת המפתחת בתוך ארבעה ימים בלבד מרגע ההשקה.
שיעור בעל ערך לאלו שהתפתו לבצע רכישה מוקדמת של הכותר, על אף שלל סימני השאלה המשמעותיים שריחפו מעליו עוד מתחילת דרכו.