לקחנו לבדיקה את הדונגל החכם של גוגל כדי לראות אם החזון שלה לשילוב מושלם בין המכשירים שלנו למסך הטלוויזיה הוא מהפכני או עוד ניסיון כושל במסגרת המוצרים "החכמים"
זאת לא חוכמה להיות "חכם"
עולם התוכן הביתי עבר מהפכה בשנים האחרונות. מהירויות אינטרנט ההולכות ועולות, יחד עם שבבים חזקים יותר ויותר הביאו להולדתם של מוצרים מזן חדש, הטלוויזיות החכמות. ההבטחה הייתה אוטופית, מכשיר אחד שבו תוכלו לצרוך את כל התוכן שלכם ולהיות מחוברים לאינטרנט. אלא שהבטחות לחוד ומציאות לחוד, וכיום אפשר כבר להגיד שה-Smart TV לא ממש הצליחו. סקרים העלו שרוב האנשים שכן הואילו בטובם לרכוש טלוויזיות שכאלו לא מודעים ליכולתם. באופן אישי, בתור בעלים של טלוויזיה שכזאת מתוצרת סמסונג, ובתור גיק טכנולוגי לא קטן, האפליקציה היחידה שאני משתמש בה על גבי הטלוויזיה היא Plex הנהדרת, שרחוקה מלעבוד בצורה חלקה כמו הגרסה שלה לאנדרואיד, PC או ל-iOS. הסיבה העיקרית? הממשק המסורבל שיש לטלוויזיות הללו.
הבעיה העיקרית כאשר מוסיפים סוגי תוכן ואופציות נוספות היא שהשליטה בהן נעשית מסורבלת. נכון, ניתן לחבר מקלדת ועכבר אלחוטי לרוב הטלוויזיות החכמות וניתן גם להוריד אפליקציות שליטה נוספות למכשירים הניידים. אבל זה מרגיש מסורבל ולא טבעי ורחוק שנות אור מחווית השימוש הסופר נוחה שאנו רגילים אליה מהמכשירים הניידים שלנו. כאן בדיוק גוגל נכנסת לתמונה עם מוצר קטן וזול, הנועד לפתור את כל הבעיות הנ"ל. בואו ונבדוק האם הם הצליחו.
מה בקופסה
הכרומקאסט מגיע בקופסה צנועה אך אלגנטית, שהאמת שיותר מרשימה מהקופסה שהנקסוס 4 מגיע איתה למשל אבל זה לא ממש חשוב. בקופסה נמצא את הכרומקסאט עצמו, מטען (אמריקאי) עם זרם מקסימלי של 850mA , כבל מיקרו USB וכבל מאריך ל-HDMI המשמש גם כמאריך לחיבורים צפופים ובעייתים, וגם כדרך לנסות להשיג קליטה אלחוטית קצת יותר טובה במקרה הצורך. ניתן גם לקנות כבל HDMI מאריך ולחבר את המכשיר איתו.
התקנה והגדרה ראשונית
הדרישות לכרומקאסט הן כדקלמן: רשת WiFi, טלוייזיה עם מחבר HDMI פנוי ומכשיר אנדרואיד, iOS או PC. סביר להניח שלרובכם לא תהיה בעיה לעמוד בדרישות הללו.
התקנת הכרומקאסט היא פשוטה ביותר. פשוט חברו את הדונגל לשקע HDMI פנוי וחברו לו את כבל המיקרו USB למקור כוח של USB. הכרומקאסט מגיע עם מטען למטרה זו. ניתן לחילופין לחבר את מקור הכוח שלו מיציאת USB פנויה במסך הטלוויזיה שלכם (אם יש לכם כזו) אך יש כאן חסרון ויתרון. הכרומקסאט תומך בפרוטוקול CEC, מה שאומר שאם מכשיר הטלוויזיה שלכם גם תומך בפרוטוקול זה, לכרומקאסט תהיה את היכולת להדליק את הטלוויזיה אם היא מכובה ולהעביר למקור המתאים אם הטלוויזיה מכוונת למקור אחר. כדי שזה יעבוד, הכרומקאסט חייב להיות מחובר עם מקור כוח חיצוני ולא דרך ה-USB הפנוי במסך הטלוויזיה. אם אתם לא בטוחים את הטלוויזיה שלכם תומכת ב-CEC, חברו את הכרומקאסט למקור כוח באמצעות המטען, סיימו להגדיר אותו, כבו את מסך הטלוויזיה ותראו אם אתם עדיין מצליחים להשתמש בו. אם כן, יש לכם CEC.
לכרומקאסט כפתור קטן בתחתיו המאפשר הפעלתו מחדש בצורה ידנית במידה ומשהו לא תקין קרה במערכת. במהלך הביוקרת לא נאלצתי ללחוץ עליו אפילו פעם אחת.
נמשיך בתהליך ההתקנה. אחרי שהכרומקאסט מחובר ודולק, צריך להגדיר אותו. יש 3 דרכים לעשות זאת בשלב זה: דרך אפליקציה לאנדרואיד, אפליקציה ל-iOS או הורדת אפליקציה לווינדוס. מטעמי נוחות נדגים כאן איך לעשות זאת באמצעות אפליקציית האנדרואיד, אך השלבים הם זהים לחלוטין בשלושת השיטות, כך שתרגישו חופשי לבחור בשיטה הנוחה לכם. אגב, בשעת כתיבת שורות אלו, האפליקציה לאנדרואיד אינה זמינה לחנות הישראלית וניתן להוריד את ה-APK ישירות מכאן.
ההתמשקות לכרומקאסט נעשית באמצעות WiFi Direct, כך שיש צורך שה-WiFi יהיה פעיל במכשיר שעליו אתם מבצעים את ההגדרה הראשונית. הפעילו את האפליקציה. תוכלו לראות ברשימה את מכשיר הכרומקאסט עם כיתוב “Ready to be set up”. הפעילו את האפשרות.
כעת אתם תדברו ישירות עם מכשיר הכרומקאסט. בשלב הזה יופיע קוד על מסך הטלוויזיה ובאפליקציה שלכם. אם הקודם תואם, התקדמו לשלב הבא, שבו תתבקשו להגדיר לו את הרשת האלחוטית שלכם ואת הסיסמה שלה. תוכלו לשנות את השם שלו גם אם תרצו. וזהו פחות או יותר, הכרומקאסט שלכם זמין לפעולה.
מה אפשר לעשות איתו בכלל?
נכון לרגע זה יש רק 4 אפליקציות שבהן תוכלו להשתמש בכרומקאסט: יוטיוב, פליי מיוזיק, פליי מוביס ונטפליקס. שתי האחרונות לא זמינות כלל בארץ ופליי מיוזיק זמינה באופן חלקי למי שנרשם דרך שרת Proxy, אז אתמקד רק בה וביוטיוב.
דבר ראשון, וודאו שיש לכם את הגרסה המעודכנת של האפליקציות הנ"ל. אם אתם רואים את סמל הכרומקאסט באפליקציה, הכל תקין.
באפליקציית יוטיוב, לחיצה על כפתור הכרומקאסט תפתח תפריט שבו תוכלו להחליט באיזה נגן אתם מפעילים את הסרטון (במידה ויש לכם יותר ממכשיר כרומקאסט אחד מותקן). הפעלה בכרומקאסט שלכם תפעיל מיידת את הסרטון על מסך הטלוויזיה (אחרי buffering קצר). ניתן להוסיף סרטונים לרשימה השמעה דרך האפליקציה או לבחור סרטון אחר שינוגן באופן מיידי. לחילופים, ניתן להפעיל רשימות השמעה שהוכנו מבעוד מועד, בדיוק באותו אופן שהייתם מפעילים אותם באפליקציה.ברגע שהפעלתם את הסרטון, המכשיר הנייד שלכם למעשה "משוחרר" והקשר מתבצע בין הכרומקאסט לשרתי יוטיוב, ללא כל תלות במכשירכם. אתם עדיין יכולים לשלוט בניגון דרך מכשירכם ולמעשה, זו הדרך היחידה לשלוט במכשיר.
אפליקציית פליי מיוזיק משמאל ואפליקציית היוטיוב מימין |
אפליקציית הגוגל מיוזיק עובדת פחות או יותר באותה צורה, רק ששם לא מצאתי דרך להוסיף שירים לרשימת ההשמעה, אלא רק להשתמש ברשימת השמעה קיימת. העברה של תוכן מאפליקציה אחת לכרומקאסט תדרוס באופן מיידי את ההשמעה הקיימת מאפליקציה אחרת שמנוגנת כרגע בכרומקאסט, כך שאי אפשר למעשה להגדיר שיהיה ניתן לשמוע שיר בסיום ניגון סרטון יוטיוב למשל.
מעבר לכך, לניגון תוכן ממכשירים נייידים, ניתן להעביר טאבים מדפדפן הכרום במחשב שלכם על ידי התקנת התוסף הזה. גוגל מתייחסת לתוסף זה עדיין בשלב בטא, והביצועים שלו אכן בהתאם. מכיוון שלעומת ניגון תוכן דרך אפליקציית יוטיוב או פליי מיוזיק, אשר מתבצע ישירות דרך האינטרנט ללא תלות במכשיר, הקרנה של תוכן מהטאב בדפדפן שלכם מתבצע ישירות מול המכשיר והוא לא עובד בצורה חלקה. ישנו לאג של שנייה עד שתיים בין המצב של הלשונית במחשב שלכם לבין המצב שתראו על מסך הטלוויזיה. זה ממש לא קריטי כאשר תרצו סתם לגלול בדף אינטרנט למשל, אבל נהיה הרבה יותר חמור כאשר מנסים לנגן סרטונים.
בין אם מדובר בסרטוני פלאש בעמוד או בכל קובץ מקומי שלכם (אתם יכולים לגרור כל קובץ מסייר הקבצים אל דפדפן הכרום שלכם הוא ינוגן בו), ישנו גם פער בין מצב הסרטון הלוקאלי לזה המוקרן על מסך הטלוויזיה, וגם קצב התצוגה הוא די גרוע. כל מי שחשב שניתן לראות סרטונים מקומיים בשיטה הזו הולך להתאכזב, זה פשוט לא עובד טוב ומרגיש כאילו זה לא ממש הייעוד. ניתן לשנות את הגדרות האיכות של התוסף לכרום (שאגב מוגבל ל-720P מלכתחילה) ואכן קיים שיפור קל, אבל החוויה רחוקה מלהיות חלקה. זה ממש לא הייעוד של הכרומקאסט.
אחרי התקנת התוסף הנ"ל אגב, יתווסף כפתור לממשק ה-Web של יוטיוב שיאפשר לכם להעביר את התוכן ישירות למסך הטלוויזיה שלכם, בדיוק כמו השימוש באפליקציית יוטיוב במובייל. לממשק ה-Web של שירות הפליי מיוזיק האופציה הזו עדיין לא התווספה.
איפה אפשר להשיג אותו?
הכרומקאסט נמכר רשמית רק בארה"ב, דרך החנות של גוגל, אמאזון ובסט ביי. כל החנויות הללו לא שולחות מוצרים שכאלו לארצנו הקטנטונת, אך ניתן להזמין באמצעות אתרים אחרים. buyamerica מוכרים את הכרומקסאט ב-289 ש"ח כולל מסים ומשלוח עד הבית ו-buy2usa מוכרים אותו ב-279 ש"ח. זה קצת יותר מהמחיר של 35$ (לפני מסים ומשלוח) שגוגל מפרסמת אותו, אבל את האמת, לא הרבה יותר ומחיר די הוגן. תמיד ישנה גם האפשרות לקנות באמצעות אתרים שמספקים כתובת וירטואלית בחו"ל כמו mustop ו-Globalshop, אך אני בספק שתצליחו להשיג מחיר סופי יותר נמוך מהשניים הנ"ל.
מתעלה על סכום תכונותיו
וזהו בגדול. זה מה שהמכשיר הקטן הזה עושה. כביכול לא הרבה, אבל רק כביכול. גוגל מבצעת כאן צעד מאוד חכם לטעמי. במקום לשחרר לשוק עוד סטרימר עם עוד ממשק שצריך להשתלט עליו, הכרומקאסט הוא למעשה מוצר נטול ממשק לחלוטין. הממשק כבר קיים במכשיר הנייד שלכם, והוא כבר עובד שם מצויין, אז למה להעמיס עם עוד ממשק? הכרומקאסט מחובר בשקט, רק מחכה שתשתמשו בו. יחד עם אופציית ה-CEC, אשר מאפשרת לו אפילו להדליק את הטלוויזיה וישר להתחיל לנגן את התוכן מובילים למוצר גאוני, אשר מתעלה על סך התכונות שלו.
נכון, אי אפשר להעביר סרטונים ותמונות מהמכשירים שלכם בצורה נוחה ויעילה ואין לי ספק שחוסר היכולת הזו מייצגת חיסרון שלרבים מכם יהיה קשה להתעלם ממנו. גם אני באופן אישי מחזיק מאגרי תוכן על המחשב שלי (אגב, אני מחכה בקוצר רוח לרגע ש-Plex יכריזו על תמיכה בכרומקאסט) וחוסר השירותים כמו נטפליקס או גוגל פליי מוביס בארץ מוביל לכך שבאמת השימוש בכרומקאסט כרגע יהיה מוגבל אך ורק ליוטיוב ולפליי מיוזיק. מחיריהם של מחשבי האנדרואיד הזעירים הוא לא גבוה, ובמחיר של כ-85$ תוכלו לקבל מחשב אנדרואיד מרובע ליבות עם 2 גיגה-בייט זכרון. אבל כדי להשתמש בו תצטרכו גם לקנות ולחבר עכבר אלחוטי ומקלדת, להעביר מקור בטלוויזיה וכו'. הכרומקאסט מדלג על כל זה, אך הפוטנציאל כאן הוא עצום בעיניי, ועם מחיר מגוחך של 35$, אין לי ספק הכרומקאסט ימשיך להימכר כמו לחמניות חמות. אני יודע שאני לא אוותר עליו.
הטוב
- קטן וזול, רק 35$ לפני מיסים בארה"ב
- העובדה שהשימוש בו "שקוף" למשתמש חוסכת את הצורך בממשק נוסף ומיותר
- עובד עם כל הפלטפורומות הגדולות: אנדרואיד, iOS וווינדוס
- תמיכה בפרוטוקול CEC יוצרת חווית משתמש נהדרת
הרע
- לא מאפשר הצגת תוכן מקומי בצורה טובה (רק דרך העברת טאב מהכרום)
- מאפשר שימוש במספר שירותים מצומצם מאוד כרגע והרוב המוחלט שלהם לא זמין כלל בארץ
לא הרבה יותר?!
מדובר במחיר כפול במקרה הטוב!!!!
35*4=140
זה לא פרקטי
אם אפשר לקנות דונגל אנדרויד במחיר זהה שרצה עליו מערכת אנדרויד מלאה בגרסאות האחרונות (נכון לעכשיו jelly bean).
כמו שאמרת אפשר להשתמש ב2 אפליקציות ללא שימוש בפרוקסי, המכשיר לא יכול לפעול בצורה עצמאית לכן עדיף להשקיע בדונגל אנדרויד במחיר זהה שכן עובד בצורה עצמאית, בעזרת cheap cast אפשר להשתמש בו כchromecast לכל דבר
Apple TV 2
עדיין הסטרימר הכי טוב שיש בשוק כרגע. אחרי שפורצים אותו זה פשוט בלתי נתפס כמה המכשיר הקטן הזה עושה. יש לי 2 כאלה כבר שנתיים וכמות ההנאה מהם פשוט מדהימה.
אכזבה
נכון לרגע זה המכשיר הוא אכזבה.
אני לא הצלחתי לשדר תוכן מקומי לכרומקאסט דרך גוגל מיוזיק. בנוסף לא ניתן לשדר תוכן כשאתה מחובר דרך vpn מה שלמעשה מנטרל את הנטפליס. למעט ארבעת האפליקציות שצויינו לעיל , אין כרגע תמיכה באפליקציות נוספות. למכשיר יש פוטנציאל אבל נכון לכתיבת שורות אלה הוא לא שווה יותר מידי ולא ברור למה גוגל מחכים. האפל טי וי נותן כרגע מענה להכל , כולל הזרמת תוכן מקומי.
אופטימי אבל מפגר
מכשיר שאמור להתחרות באפל-טיוי, אבל נופל לחלוטין ממנו. אפל -טיוי מדבר עם איפון ללא כל בעיה. המכשיר הכזה לא עושה כלום מלבד להישאר מפגר טכנולוגית. אל תיקנו !!!!!