עם השקת שתי הגרסאות למכשיר הגלקסי נוט 4, אפשר סוף סוף לבדוק האם שבב ה-Exynos מתומן הליבות החדש של סמסונג יכול לעמוד על שלו כנגד שבב ה-Snapdragon 805 של קוואלקום
אינטל נגד AMD, אנוידיה נגד ATI. הקרבות בין היצרניות בעולם הטכנולוגיה אף פעם לא יפסיקו, ובעולם הנייד שאנחנו חיים בו כיום הם רק הולכים ומתחזקים. עם השקת פאבלט ה-Galaxy Note 4 של סמסונג, החברה בחרה להציע שתי גרסאות למערכת השבבים איתו המכשיר יגיע – שבב ה-Exynos 7 Octa החדש מתוצרת ביתית וה-Snapdragon 805 העוצמתי והמוכר (ממכשירים חדשים כמו ה-Droid Turbo וה-Nexus 6 של מוטורולה).
אז איזה גרסה של מכשיר הנוט 4 מספקת יותר ביצועים? זה בדיוק מה שאנחנו נראה כעת. ובכדי שנבין יותר טוב את הבדלי הביצועים בין שבב ה-Snapdragon 805 לבין שבב ה-Exynos 7 Octa, נצטרך קודם כל לעבור על המפרטים של השבבים עצמם – ראשית, שבב ה-Snapdragon 805. עם ארבע ליבות מסוג Krait 450, שבב ה-Snapdragon 805 מתוצרת קוואלקום פועל בתדר של 2.7 גיגה-הרץ, בא עם מעבד גרפי מסוג Adreno 420 שפועל בתדר מקסימלי של כ-700 מגה-הרץ ובא ללא תמיכה טבעית ב-64 ביט. אך עם תמיכה רחבה בחיישני צילום וברזולוציית מסך מקסימלית של 4K, שבב ה-805 מספק כמעט (אם לא את כל) הצרכים המודרניים של משתמש סמארטפון כבד.
שנית, שבב ה-Exynos 7. בתור מעבד מתומן ליבות, שבב ה-Exynos החדש של סמסונג מגיע עם 4 ליבות מסוג Cortex-A57 הרצות ב-1.9 גיגה-הרץ וארבע ליבות מסוג Cortex-A53 שרצות ב-1.3 גיגה-הרץ, כחלק מטכנולוגיית ה-big.LITTLE של ARM. שבב ה-Exynos בא עם מעבד גרפי משופר מסוג Mali-T760 הפועל בתדר של עד 600 מגה-הרץ ועם תמיכה לא רשמית ביכולת עיבוד של 64 ביט, שכן מהווה יתרון על גבי שבב ה-Snapdragon 805. שבב ה-Exynos הוא גם השבב שנעשה בתהליך הייצור הקטן ביותר מבין השניים, עם ליתוגרפיה של 20 ננומטרים לעומת 28 ננומטרים שבשבב ה-805.
אבל מפרט מרשים וביצועים מבטיחים הם שני דברים שונים ולעיתים נפרדים לחלוטין, לקח שלמדנו לא מזמן ממכשיר האייפון 6 והאייפון 6 פלוס של אפל. האתר PhoneArena לקח את שני הגרסאות של מכשיר הנוט 4 עם שני השבבים השונים, והעמיד אותם בפני מבחני ביצועים מגוונים כמו AnTuTu, GFX Bench, Sunspider, 3DMark ועוד.
AnTuTu 5.3
(מקור: PhoneArena)
Basemark OS II 1.0.10
Vellamo 3.1
Geekbench 3.2.5
3D Mark 1.3 – Ice Storm Unlimited
GFX Bench 3.0
SunSpider 1.0.2
ממבחני הביצועים עולות תוצאות מגוונות. מבחינת ביצועי המעבדים, ניכרים יתרונות לפה ולפה בין שבב ה-Snapdragon 805 של קוואלקום לבין שבב ה-Exynos 7 של סמסונג. החלקים העיקריים בהם שבב ה-Exynos מביס שבב ה-805 הוא בתוצאות של מבחני זיכרון הראם, בנוסף ליתרון בביצועי המעבד בריבוי הליכים (תוצאה ברורה אם נתחשב בכך ששבב ה-Exynos בא עם שמונה ליבות לעומת 4 ליבות שב-Snapdragon 805) ובמדד ה-Floating Point.
מבחינת ביצועי המעבדים הגרפים, אין ספק שאנחנו רואים פה ביצועים מרשימים למעבד ה-Adreno 420 שנמצא בשבב ה-Snapdragon 805. עם כ-40 אחוזים של שיפור בביצועים לעומת המעבד הגרפי Adreno 330 הקודם, למעבד הגרפי Mali-T760 שבשבב ה-Exynos 7 אין סיכוי לעמוד מולו.
את ההבדלים הללו ניתן בברור לראות במבחני הדפדפנים, עם יתרון קבוע לשבב ה-Exynos בביצועי הריבוי הליכים, ביצועי זיכרון, ביצועי מערכת ובביצועים כוללים. למרות היתרונות הרבים של המעבד של שבב ה-Exynos, לפתרון של סמסונג אין סיכוי להתמודד אל מול הביצועים הגרפיים שמציג שבב ה-Snapdragon 805 עם המעבד הגרפי Adreno 420 העוצמתי.
כך שהתשובה שלנו (כמובן) חייבת להתחלק לשניים. אין שבב אחד שטוב יותר בהכל, עם נטיה לביצועי עיבוד וזיכרון עילאיים לשבב ה-Exynos ויתרון מהותי לשבב ה-Snapdragon 805 בתחום הגרפי. למשתמשים שדורשים ממכשיריהם יותר כח עיבוד טהור ועבודה מהירה יותר בעומסים קלים, אנחנו כמובן נמליץ על מפלצת העיבוד החדשה של סמסונג, שבב ה-Exynos 7 Octa. למשתמשים שמעוניינים יותר בפתרון עוצמתי מבחינה גרפית, אנחנו חייבים להמליץ על שבב ה-Snapdragon 805. אנחנו אומנם לא שמחים מהעובדים שאין שבב אחד כרגע בשוק שיכול לשלוט בכל, אך מצד שאני אנחנו שמחים שסמסונג מספקת שני פתרונות כמעט דומים שירצו את רוב המשתמשים בשוק.