ענקים כחול-לבן – 5 סיפורי הצלחה ישראליים
כששומעים על הצלחות בין לאומיות גדולות, בדרך כלל מדובר גם בחברות בינ"ל גדולות. כאלה אמריקאיות שהצליחו בשוק הביתי שלהן, ומשם התפשטו והתרחבו לשוק העולמי. מה שלא שומעים בכל יום הוא על הצלחות גדולות של חברות ישראליות קטנות, שלמרות השוק הביתי הקטן והמגבלות הפיננסיות, פרצו החוצה והצליחו בגדול.
הכיוון הכללי אליו נושבת הרוח בשוק ההיי-טק בתקופה האחרונה, הוא באופן ברור תחום האפליקציות. כל החידושים והפיתוחים היקרים מאד בתחום הטכנולוגיה אינם קורצים (ולצערנו אינם אפשריים) לחברות היי-טק קטנות, ואלו פונות לתחום בו רעיונות חדשים מתקבלים בקלות יותר, ודורשים כיסים עמוקים הרבה פחות. החברות באות עם רעיון חדשני ומהפכני לאפליקציה שכולם ירצו, ועם שאיפה להפוך את האפליקציה שלהן ל"אפליקציית חובה", מושג שמודבק בשוק, לאפליקציות ששווה לרכוש סמארטפון בשבילן.
בשוק נרחב כל כך, ומן הסתם גם תחרותי כל כך, קשה מאד להצליח. המשקיעים לא זורקים ערמות של כסף בקלות, ויש המון חברות סטארט-אפ שנופלות. בין החברות ששורדות, מעטות שאלו שבאמת פורצות ומצליחות בגדול, והופכות לשיגעון עולמי. בשנים האחרונות הצליחו מספר חברות ישראליות לפתח אפליקציות מוצלחות במיוחד, ואנחנו היינו שם כדי לשמוע מהן את סוד ההצלחה.
waze – איתך לכל מקום
האפליקציה, פרי פיתוחו של אורי לוין, מעניקה למשתמש חווית שימוש פשוטה ביותר שתתאים גם למאותגרים טכנולוגית שבינינו, תצוגה יפה, צבעונית וברורה מאד של הכבישים באזור, ממשק פשוט ביותר, וסנכרון מהיר עם הלוויינים שכמעט ולא נקטע לרגע. בנוסף, הסוד של waze נמצא בחברתיות שלה: הנהג המשתמש באפליקציה, יכול לראות מי מסביבו משתמש בה כרגע, לשתף מידע על אירועים שונים בכביש (עומסי תנועה, תאונות, שיבושים, ושלל דברים מתסכלים) ובעצם להרגיש את תחושת "הביחד" שכל כך חשובה בתקופת הרשתות החברתיות. ללא ספק זו אחת מהאפליקציות הטובות ביותר שנתקלנו בהן, ואנו בטוחים לגמרי שההצלחה הבין לאומית שלה מוצדקת.
ומה יש לאורי להגיד לנו?
"בתחילת שנת 2009 השקנו את הגרסה הראשונית בארץ, והתופעה התפשטה מיד. כבר בסוף השנה השקנו את האפליקציה לשאר העולם, ומאז עברנו דרך ארוכה. היום האפליקציה מהווה חלק בלתי נפרד מחייהם של יותר מ-25 מיליון נהגים בכל העולם, והצפי בחמש השנים הקרובות הוא להגיע לכ-300 מיליון משתמשים קבועים, ואולי אפילו לפלטפורמה מובנית בכלי רכב".
בהמשך נשאל אורי לתת המלצה לחברות ישראליות לגבי איך להצליח בשוק, ולדבריו "ההצלחה בישראל מחייבת חדשנות ויצירתיות רבות, ובעיקר המון נחישות לעמוד מול הקשיים, בעיקר הפיננסיים, ולעשות הכל כדי להגיע למטרה".
לגבי IOS6, שבה אמורה להיות אפשרות של ניווט תלת מימדי משולב דיווחי תנועה אמר שחר "אין לנו מה לדאוג. את המקום שלנו כבר תפסנו".
Get Taxi – כבר לא צריך לעמוד בגשם
יוצאים ממסיבה, כולם כבר שתויים, ואף אחד כמובן לא נוהג (בכל זאת, רוצים לחיות). למי יש כוח לנסות לתפוס מונית? עד עכשיו לא הייתה לנו הרבה ברירה, והיינו צריכים לחכות בצד הכביש עם יד מורמת בתקווה, או להתקשר לתחנת המוניות ולהזמין מונית שלפעמים אפילו לא מגיעה. בזכות שחר ולסר, הימים האלה מאחורינו.
נכנסים, מקישים כתובת מדויקת, ומונית מגיעה אליכם תוך 3 דקות. זה בדיוק החזון שהיה לשחר לפני שלוש שנים, והיום זה כבר כאן. אתם מתרווחים בכורסא ומחכים, המונית מגיעה בזמן, ואתם אפילו יכולים להזין את היעד ולשלם מראש בכרטיס האשראי (דרך paypal). הכי נוח והכי פשוט.
ההצלחה של GetTaxi מתבטאת במספרים: 18 ערים בעולם (ביניהן ניו-יורק, מוסקבה ולונדון), שביעות רצון של כ-72% משתמשים שחוזרים לסיבוב נוסף, ומספר בלתי נתפס: נסיעה ממוצעת בכל שנייה (!)
מלבד זאת, האפליקציה משמשת כפלטפורמת פרסום ליותר מ-500 חברות בעולם, ביניהן "גוגל", "קוקה קולה", "מקדונלדס" ו-"מיקרוסופט",ומתמקדת במתן יחס אישי לכל לקוח (למשל נהג ששולח לכם SMS כשגשום בחוץ וכדאי שתביאו מטריה).
ומה יש לשחר להגיד לנו?
"הגעתי לפיתוח הזה כמעט בטעות. אפשר להגיד שנפלתי לתוך זה בגלל שבאמת לא הצלחתי לתפוס מונית ברחוב. סטארט-אפ אמיתי יכול להצליח רק אם מגיעים אליו לפי צורך ולא כשיושבים בבית וחושבים בכוח. כיום, תוכלו לנסוע איתנו בכל ערי ישראל הגדולות, ובשאיפה שתוך חמש שנים נגיע לעוד עשרות ערים בעולם, ואף נציע שירות מיוחד של משלוחים של הרגע האחרון".
השאלה שהוצגה בפני שחר הייתה מה דעתו על השוק הישראלי, ובתשובה אמר "השוק הישראלי תומך ביותר, ומלא בחזון ובכישרון. הבעיה העיקרית הינה גודלו הקטן של השוק שאינו מאפשר צמיחה כלכלית. כל מי שרוצה להצליח באמת חייב לפרוץ החוצה".
קריאה מאוד מעניינת.
רק בדף האחרון הבנתי שהיה פאנל כלשהו. באיזה מסגרת היה הפאנל?