שתי היצרניות הסיניות העולות נתפסו מקצות משאבים מוגדלים כשזיהו הפעלה של מבחנים נפוצים, לקבלת תוצאה גבוהה שאינה מאפיינת את המציאות בצורה מהימנה
לפני מספר שנים נוצר לו מעין מיני סקנדל בשוק המכשירים החכמים, כשמשתמשים גילו להפתעתם שאפליקציות מסויימות במכשירים ספציפיים "נהנות" מתדרי עבודה גבוהים במיוחד שאינם זמינים כמעט לאף יישום ממשי אחר של המכשיר – ואותן אפליקציות היו, באופן לא ממש מפתיע, אפליקציות מבחני ביצועים שנועדו לספק "ציון" למוצר בהשוואה למתחריו, תחום אפרפר בו כל נקודה חיובית נוספת בשורה התחתונה יכלה להשפיע על הצלחתו המסחרית של הדגם.
מספר חברות גדולות בשוק התגלו ככאלה שנקטו ב'רמאות ביצועים' מסוג זה, ומאז נראה היה שהמגמה הצטמצמה ואף נעלמה לחלוטין מהסמארטפונים שלנו – כאשר מה שמתקבל בבדיקות השונות מתקבל על ידי תדרי העבודה המירביים האמיתיים, ולא על ידי נתון סינטטי מוגבר כלשהו.
לצערנו, דיווח חדש ומפורט מאתר קהילות האנדרואיד הגדול XDA-Developers מספק תיעוד לכך שלאט לאט, מבלי ששמנו לב, הטקטיקות הפסולות הללו חזרו לחיינו – דרך לפחות שתי יצרניות מוכרות ופופולריות בתחום: מייזו ו-OnePlus, שבמהלך החודש האחרונים אכן נהנו ממקומות גבוהים ומכובדים עד מאוד בדיווחים הרבעוניים מטעם מבחן הביצועים הנפוץ Antutu ובמאגרי נתונים של מבחנים נוספים.
נציגי הקהילה שמו לב לעבודה בתדרים בלתי סטנדרטיים במסגרת מבחני ביצועים במכשירים כדוגמת ה-OnePlus 3, ה-OnePlus 3T וה-Meizu Pro 6 Plus, והחליטו לבקש את עזרתה של המפתחת Primate Labs, זו שאחראית על מבחן הביצועים המפורסם Geekbench, על מנת לבחון את התיאוריות והחשדות שעלו להם. אנשי המפתחת סיפקו גירסה "מיוחדת" של מבחן ה-Geekbench 4.0 עם שם חדש שמתחזה למשחק מיני-גולף תמים – והפעלה של Geekbench 4.0 'המקורי' לצד הגירסה הסודית הזהה (פרט לשמה) הוכיחה כי אכן יש שימוש במצבי עבודה גבוהים יותר עבור יישומים ספציפיים, בהתאם לשמם.
ראוי לציין כי ההבדלים שנצפו לרוב בין התוצאות המשופרות באופן סינטטי לאלו הסטנדרטיות לא היה גדול או משמעותי במיוחד, אך אותן עשרות נקודות שמתווספות לתוצאה בת אלפי נקודות הן לרוב תמצית ההבדל בין מכשיר חכם מבוסס Snapdragon 820 (לשם ההמחשה) ש'נבלע' בין עשרות דגמים מתחרים עם תוצאות ממוצעות זהות, לבין מכשיר בעל אותה חומרה שקופץ קדימה למקומות הראשונים ובולט לחיוב בין כולם – וזו בדיוק הייתה המטרה של מהלכים אלו אצל היצרניות, כביכול.
ב-OnePlus הודו בשיטת העבודה שלהם וטענו כי מצבי השימוש בתדרים גבוהים מיועדים עבור משחקים שדורשים כח עיבוד גדול בעיקר, ואף הבטיחו כי יפעלו לעדכן את ממשקי המערכת שלהם כך שאלו יופעלו במשחקים בלבד, ולא במבחני ביצועים סטנדרטיים – ואילו ב-Meizu לא סיפקו תשובות נכון לעכשיו, אף על פי שבמקרה של המכשיר שלהם ההבדלים היו דרמטיים במיוחד, לכאורה משום שכל אפליקציה שהיא אינה מבחן ביצועים כלל לא גרמה להפעלת ליבות העיבוד הגדולות והעוצמתיות במעבד, מה שמצביע על כשל קושחתי משמעותי במכשיר החכם שאמור להוות את ספינת הדגל של היצרנית.
ב-XDA-Developers קינחו את הדיווח בכך שטענו כי ישנן יצרניות נוספות שחוטאות בהפעלת מצבי עבודה מועדפים למבחני ביצועים, ללא פירוט מעבר לכך נכון לרגע זה, אך עם ציון כמה יצרניות שנצפו כ'נקיות' וללא שימוש בשיטות הפסולות – ברשימה שכוללת את שיאומי, גוגל, HTC, סוני, Huawei ותת המותג שלה Honor. האם זה אומר שסמסונג ו-LG נמצאות ברשימת העברייניות? בינתיים אפשר רק להציע ניחושים בעניין הזה.
ניתן להמשיך ולנתח את הרשעים והצדיקים במסגרת הסיבוב החדש הזה של 'רמאויות' מבחני ביצועים, אך בשורה התחתונה נראה כי לא ניתן למנוע זאת לא כעת ולא אי פעם בעתיד – וכל שצריך לעשות הוא להתבסס יותר על דיווחים מעשיים אודות חוויית השימוש בפועל במכשירים החכמים השונים, וכמה שפחות על תוצאות מבחני הביצועים שלהם בתור ההוכחה המוחלטת ליכולותיהם החומרתיות והתוכנתיות. זה פחות נוח ופחות מהיר מהשוואת תוצאות מספריות של מבחנים מוגדרים, אין ספק – אבל זה יוכל למנוע אכזבה והפתעות שליליות מיותרות במסגרת הרכישה הבאה שלכם.