כחלק ממסורת סיכומי השנה שלנו כאן ב-HWzone, אבי התעקש לפרוק עול ולירות את ההאשמות בכל הדברים, האירועים, האנשים והפיתוחים שעיצבנו אותו ב-2012. לא לבעלי לב חלש
כל העצבים ב-2012
בעוד מספר ימים, שנת 2012 תחלוף לה, ושנת 2013 תיכנס לתמונה. אבל לפני שנתחיל בכלל לדבר על מה צפוי לנו בשנת 2013 הבאה עלינו לטובה (אני מקווה), החלטתי לשתף איתכם את כל אותם הדברים, החדשות, החידושים, ההמצאות, הפיתוחים, התנועות, הרכישות וכמעט כל דבר שמאוד, אבל מאוד עיצבן אותי בשנה הנוכחית.
בשנת 2012 היו לא מעט דברים שעיצבנו אותי, ולמרות שהתחום העיקרי בו אני מתעסק הוא גאדג'טים, בתור עורך באתר, יצא לי יותר מפעם אחת או פעמיים, להיחשף לתוכן שלאו-דווקא מגיע מהמגזר בו אני עוסק.
במאמר הבא אציג לכם את עשרת הדברים שהכי עיצבנו אותי ב-2012, אוציא קצת קיטור וכך אהיה מוכן לשנה הבאה. תוך כדי, אשתדל לנטוע בכולנו מעט תקווה, שהשנה הבאה תהיה מעצבנת הרבה פחות.
זוכרים ההאקר הסעודי?
כי אם לא אז זה ממש מביך. למרות שכל הסיפור איתו התחיל ממש בתחילת השנה שעברה, או אולי אפילו כבר בסוף 2011, ההאקר הסעודי הנושא את הכינוי 0xOmar הגיע לכותרות. בתחילה – הוא חשף מסמך, בו הבטיח שמופיעים כ-400,000 פרטי כרטיס אשראי של ישראלים, למרות שלאחר בירור של גורמים בכירים, נמצא כי המסמך מכיל 15,000 פרטי אשראי.
הוא הספיק לקחת כמה ימים ולהיעלב מהעובדה שקצת הוציאו לו את האוויר, ולאחר מכן שיחרר מסמך נוסף עם 11,000 פרטי כרטיסי אשראי נוספים, גם הם של אזרחי-ישראל.
ולמה זה כל-כך עיצבן אותי? פשוט בגלל שכל פעם הייתי חייב להישאר בעניינים. בתור אחד שרוכש המון במסגרת האינטרנט, ידעתי שגם הפרטים שלי בסיכון, אך למזלי – לא נקלעתי לפרשה הזאת. בנוסף, עיצבן אותי שההאקר הסעודי הידוע לשמצה, הוכיח את עצמו כטיפש לא קטן: במקום לגנוב את הכסף ולברוח לאיזה חופשה מפנקת בטימבקטו, הוא פשוט פירסם את הפרטים באינטרנט, ועוד על רקע אידיאולוגי. בעוד חבריו לשנאת-ישראל עוסקים בייצור פצצות ואימון לוחמי טרור, הוא יושב מול המחשב וגונב פרטי אשראי. יצאת חנון.
היה שלום, Megaupload
בתחילת השנה היינו עדים לאחד הימים היותר עצובים שהיו לנו אי פעם באינטרנט. אתר שיתוף הקבצים המיתולוגי, השימושי, זה שכולנו חטאנו באמצעותו פעם או פעמיים בהורדה פיראטית של קבצים, אותו האתר שכולנו השתמשנו בו, גם אם לא תמיד היינו מודעים למה שעומד מאחוריו – Megaupload נסגר.
זה היה אולי הרגעים הכי מפחידים, הכי מוזרים שעברו עליי אי-פעם בתור חובב אינטרנט. לאחר הפשיטה של ה-FBI על אחוזתו של מייסד Megaupload, קים שמיץ, התחלו לצוץ ברשת שמועות על קנסות של מאות מליוני דולרים, החרמת כל הדומיינים שקשורים ל-Megaupload ואפילו עונש מאסר לכ-20 שנים.
זהו היה יום עצוב, לאו בגלל שנסגר האתר שכולנו היינו חלק גדול ממנו, אלא דווקא בגלל שהאסימון החל לעשות דרכו מטה – האינטרנט כבר לא חופשי כמו פעם, ואולי כדאי להתחיל להיזהר.והיום? הדבר היחיד שנשאר לנו מ-Megaupload זה הקליפ הנפלא הזה, שמיטב האומנים הפיקו וערכו למען האתר, כחודשיים לפני שנפל.
כל הפיראטים לים
שנת 2012 הייתה שנה מלאה במלחמות נגד הפיראטיות ברשת, והתחלנו לשמוע יותר ויותר על ארגונים אנטי-פיראטיים כמו ה-RIAA (ר"ת Recording Industry Association of America) וה-MPAA (ר"ת Motion Picture Association of America), והצעות חוק דוגמת SOPA (ר"ת Stop Online Piracy Act) וגם PIPA (ר"ת Protect IP Act).
הארגונים הללו מטרתם היא אחת: לשים סוף לפיראטיות ברשת. למה? הסיבות רבות ומגוונות, החל בהפרת זכויות יוצרים ועד לפגיעה במכירות של מוסיקה, משחקים ווידאו. במהלך השנה ראינו צעד דרסטי במיוחד מצד האינציקלופדיה החופשית Wikipedia, שהשחירה את האתר למשך 24 שעות, כמחאה על המלחמה בפיראטיות. אפילו אנונימוס, קבוצת ההאקרים הבינלאומית הגדולה בעולם – שיחררה סרטון מיוחד המסביר על הנושא, וכמובן לא משאיר מקום לשאלה: "האם צריך לתת לזה לקרות?".
אחד הדברים הבולטים שקרו השנה בתחום הזה, היה ההודעה הלא-נעימה שקיבלו מפעילות האינטרנט (ISP) האמריקניות ב-14 לאפריל השנה, לפיה הן יחוייבו לבצע ניטור מלא לתעבורת הרשת מצד המשתמשים שלהם, ולזהות קבצים המפרים זכויות יוצרים, החל מה-12 ביולי השנה.
ובכן, הסיבות לתופעת הפיראטיות ברשת ידועות לכל: יקר לקנות מוסיקה, יקר לקנות משחקים מקוריים ויקר לקנות סרט טוב באיכות טובה ולראות בבית עם האישה. אבל, אני לא חושב שמתפקידן של ה-ISP האמריקניות לספק פיתרון לבעיה, הרי באמצעות תוכנות פשוטות ניתן לבצע עיקוף של הניטור מצידן, וכך להמשיך להנות מתוכן שהיה אמור לעלות לא מעט, ולפרנס כמות מכובדת של משפחות ברחבי העולם – בחינם.
המלחמה בפיראטיות מיותרת בעיניי, ודינה לא להסתיים לעולם, משום שכמעט ולא ניתן לאבטח את התוכן, את הרשת או לבצע מעקב מדוייק לאחר כל פיראט. ה-"אבל" הגדול בנושא, אמור להגיע לדעתי מחברות המוסיקה והמשחקים, שיכולות להוזיל את המחירים, להפוך את התוכן שלהם לנגיש יותר, וכך אולי – הפיראטיות תפחת. לדוגמא: אפל מוכרת מליארדי שירים באייטונס שלה במחיר של דולר לשיר, וזה הולך להם מעולה. הלוואי וגם ל-SOPA היה תפוח נגוס במקום מוח.
אבי העצבני
תודה לך על הכתבות המדהימות
"אם כבר הספקתם…"
"אם כבר הספקתם לקרוא את המאמרים הקודמים שלי, אתם וודאי יודעים שאני לא תופס צד במלחמת התפוח נגד האנדרואיד, למרות שאני משתמש באייפון. אני מסתכל באופן שווה על 2 האופציות השונות, ומבין ששתיהן טובות, כל אחת בדברים קצת שונים."
סוף סוף מישהו שחושב בדיוק כמוני. אנשים נלחמים על איזה סמארטפון יותר טוב. רק אלוהים יודע למה.
אתה יכול לראות סרטונים ביוטיוב עם חוסם פרסומות
תחפש בגוגל adblock.
התוספות של פייסבוף עצבנו אותי
טיימליין, שינויי שמות פתאומיים, sponsored ads ועוד נפלאות שהם מכינים לנו.
מוטי
בלוטוס עדיין יש ואפילו עובד מצויין…
זה שיש לך אייפון לא אומר כלום :I