Windows Vista
מערכת ההפעלה Windows Vista נמצאת בפיתוח כבר הרבה זמן, ויש שיגידו יותר מדי. לאחר דחיות חוזרות ונשנות, האחרונה שבהן הוכרזה לפני כחודש וחצי, נקבע תאריך השחרור של ה-Vista לינואר 2007, אך דבר אינו מבטיח כי לא יהיו דחיות נוספות. יחד עם זאת, במיקרוסופט משוכנעים ששווה לחכות – ה-Vista, כך הם טוענים, היא מערכת ההפעלה המושקעת ביותר שהחברה שחררה אי פעם. אינספור אפשרויות חדשות יצעידו את המשתמשים קדימה בכל התחומים, החל מהטמעה, דרך אבטחה ואדמיניסטרציה, וכלה בממשק הגרפי הידידותי מתמיד. קשה לומר האם יש ממש בדברים אלו, לפחות על סמך גרסאות הבטא בהן התנסינו, אך אין ספק כי ה-Vista היא מערכת ההפעלה שמלווה בהייפ הגדול ביותר אי פעם, שרק הולך וגדל ככל שאנחנו מתקרבים למועד ההשקה (שרק הולך ומתרחק).
על מנת להפוך את ההייפ הזה למשהו קצת יותר ממשי, ואולי אף לשכנע כמה אנשים ש-Vista היא אכן הדבר הבא, ערכו מומחי מיקרוסופט מספר רב של הרצאות והדגמות שנועדו להפוך את בליל הססמאות למשהו שאפשר לראות ולגעת בו. במהלך כנס Tech Ed הוצגו פיצ\'רים רבים של מערכת ההפעלה שטרם נראו ונחשפו פרטים חדשים אודותיה, כגון אפשרויות האבטחה שלה, התאימות ליישומים שונים וחשוב מכל – דרישות המערכת, פרט חשוב במיוחד למשתמשים ביתיים שאינם מעוניינים לרכוש מערכת הפעלה חדשה רק כדי לגלות שהמחשב הפך לאיטי ומסורבל, במקום למהיר ויעיל יותר.
נפתח אם כן בנתון המשמעותי ביותר הנוגע לדרישות החומרה של המחשב: כמות זכרון מינימלית לפעולה חלקה של ה-Vista הינה לא פחות מ-512MB, כאשר הכמות הנדרשת להפעלה חלקה של כל ה-Eye Candy והאפקטים השונים, במיוחד אפקט ה-Glass שהופך את החלונות השונים לשקופים למחצה, היא כ-1.5GB. רבים בוודאי יתקשו להבין כיצד מערכת הפעלה צורכת כל כך הרבה זכרון פנימי, שכן Windows XP מסוגלת לפעול עם 128MB בלבד (בעצלתיים, יש לציין, ובכל אופן מומלץ שיהיה במערכת לפחות 512MB זכרון פנימי), אך יש לזכור כי Windows XP הינה מערכת הפעלה בת 5 שנים, ודרישות החומרה רק הולכות וגדלות עם הזמן. כמעין "פיצוי" על כך, Windows Vista תאפשר שימוש בזכרון חיצוני (לדוגמא, זכרון Flash) על מנת להרחיב את הזכרון הפנימי של המערכת. כך תוכלו להגדיל את הזכרון שלכם בצורה משמעותית ביותר, אך ספק אם הדבר יתרום לשיפור כלשהו בביצועים שכן המהירות של זכרון חיצוני קטנה לאין שיעור מזו של הזכרון הפנימי.
מבחינת כרטיס המסך, אנשי מיקרוסופט טוענים כי כל כרטיס מסך בעל זכרון של 32MB שאינו Shared (כלומר, כרטיס מסך נפרד ולא מובנה. כרטיסי מסך מובנים לעתים משתמשים ב-RAM של המערכת כזכרון גרפי וכך מפחיתים את הזכרון הזמין למערכת ההפעלה ולאפליקציות השונות) יוכל להפעיל את האפקטים הגרפיים של Vista. יש לציין כי טענה זו אינה מתיישבת היטב עם דרישות הזכרון הפנימי של מערכת ההפעלה, ומומחים אחרים בתחום גם הם מטילים בה ספק. יחד עם זאת, יש לזכור כי מערכת ההפעלה קיימת כרגע אך ורק בגרסת בטא, וניצול הזכרון שלה משתנה מגרסה לגרסה, כך שנתונים מדויקים ניתן יהיה לקבל רק סמוך לשחרור הגרסה הסופית של Vista.
אך למרות כל הדרישות הללו, מומחי מיקרוסופט טוענים כי Vista תפעל מהר יותר מ-XP על אותו מחשב וכי כל התוכנות ייהנו משיפור ביצועים משמעותי, לרבות משחקים.
גם מעבדי 64 עתידים לתרום את חלקם לביצועי מערכת ההפעלה, שכן מערכת ההפעלה נבנתה במיוחד כדי לעבוד איתם במצב Native (\'טבעי\') ותהיה מסוגלת לנצל אותם טוב יותר מבעבר. הבעיה העיקרית שקיימת כרגע עם Windows XP 64Bit היא העדר תמיכה בחומרה בשל מיעוט דרייברים, בעיה הנובעת מיצרני החומרה. Windows Vista תכלול הרבה יותר דרייברים Out of the box, וכך תאפשר למשתמשים "להגר" בקלות רבה יותר, ומבלי לשבור את הראש בחיפוש נואש אחרי דרייברים למדפסת.
![]() |
לאחר שתתקינו את Vista, הדבר הראשון אליו תשימו לב הוא כמובן ממשק המשתמש (GUI) החדש והידידותי מתמיד – בצד המסך נמצא פאנל נוח לשימוש בו אפשר למקם אפליקציות שונות כגון מבזקי RSS, לוח שנה, שעון ואפילו משחקים קטנים לשעות הפנאי או תצוגה גרפית של משאבי המערכת הזמינים. גם המראה הכללי של שולחן העבודה והתיקיות שודרג, האייקונים ברורים מתמיד והתיקיות מאפשרות תצוגה תלת-ממדית מקדימה של התוכן שלהן, במידה ומדובר בתוכן גרפי (תמונות או סרטונים, לדוגמא). אך מעבר לגרפיקה יש גם קצת פונקציונליות – תפריט ה"התחל" עבר שדרוג משמעותי, וכעת גם אם התוכנה שאתם רוצים להפעיל לא מופיעה בו, תוכלו להפעיל אותה תוך שניות באמצעות הקלדת שמה בתיבה בתחתית התפריט. מנוע החיפוש המשולב בתפריט מאפשר לכם לאתר כל קובץ שהוא, במהירות ובקלות, על ידי הקלדת שמו, או כל מילה הקשורה אליו (למשל, השם שלכם – כך תוכלו למצוא מסמכי Office שאתם יצרתם). מנגנון החיפוש פועל בשיטת Natural Query Language, כלומר הוא נועד לאפשר למשתמש לחפש קבצים ותוכנות בקלות רבה יותר, על ידי הקלדת מספר מילים שמקושרות לקובץ, ולאו דווקא את שם הקובץ עצמו. כמובן שהחיפוש אינו כללי, אלא מתאים לצורת חשיבה של כל אינדיבידואל, היות ויש יותר מדרך אחת לחפש קובץ – לפי נושא המסמך, הארגון בו הוא נכתב, הכותב, וכו\'.
![]() | ![]() |