כונן ה-M6e החדש של פלקסטור מגיע לביקורת – בואו לגלות איך בדיוק נראה עידן ה-PCI-Express של כונני ה-SSD
בחודשים האחרונים שוק המחשבים האישיים עשה קפיצה גדולה בכל הקשור לממשקים ולתאימות לאמצעי אחסון. תחילה, הושקה ערכת השבבים Z97 של אינטל ולאחרונה גם ה-X99 בתושבת האקסטרים. עם ערכות השבבים החדשות הגיע גם שימוש בממשקי אחסון חדשים, ה-SATA Express וה-M.2. מטרת הממשקים האלו היא להעניק פוטנציאל מהירות שלא קיים ב-SATA3 הסטנדרטי אותו אנו מכירים בארבע השנים האחרונות.
ממשק ה-M.2 הפך לפופולרי במיוחד בלוחות האם החדשים היום, יותר מ-SATA Express בעקבות נוחות ההטמעה שלו בלוחות האם. תקן זה גם נוכח במחשבים ניידים רבים כיום. ממשק זה מכיל פוטנציאל מהירות שלמעשה היה זמין לנו במשך שנים רבות. חשוב להבהיר כי ישנם שני סוגים של חיבורים פנימיים ב-M.2. האחד מסוג SATA והשני מסוג PCI-Express. כוננים שמחוברים ב-SATA יקבלו תעבורה דרך בקר יציאות ה-SATA מערכת השבבים, בעוד שחיבור מסוג PCI-Express מעניק תעבורה שמגיעה לרוב דרך בקר ה-PCI-Express בערכת השבבים. ישנן מספר לוחות אם בהם החיווי נעשה הישר לבקר ה-PCI-Express במעבד במקום זה שבערכת השבבים כדי להשיג מהירות גבוהה יותר.
M.2 מסוג SATA ומסוג PCI-Express קיימים לרוב בחיבור אחד. הודות לדמיון הפיזי שבין שני הסוגים, רוב ממשקי ה-M.2 שתמצאו היום תואמים גם לכונני M.2 SATA וגם לכונני M.2 PCI-Express.
היום בביקורת נמצא כונן שמשתמש בממשק ה-M.2 PCI-Express אבל אינו מתחבר ישירות ללוח אלא מגיע עם כרטיס בתקן ה-PCI-Express עצמו.
תעודת זהות – Plextor M6e 256GB
- אורך: 18 סנטימטרים
- עובי: סלוט בודד בלוח האם
- בקר שבבי זיכרון: מארוול 88SS9183 כפול-ליבה
- שבבי זיכרון: מתוצרת טושיבה בתהליך 19 ננו-מטרים
- ממשק: PCI-Express 2.0 X2
- תקופת אחריות: חמש שנים
ה-M6e הוא כונן מיוחד במינו. קשה להגדיר את מתחריו שכן יצרניות ה-SSD מעדיפות ליצר כוננים בתקן M.2 ולשמור את האפשרות לשינוי הממשק לחברות צד-שלישי. מחירו בארה"ב 270 דולר ובארץ 1600 שקלים.
אריזה ותוכן
עם הכונן מקבלים דף הדרכה למשתמש, בורג להתקנה ועלון אחריות. לצערי אין דיסק תוכנה מכל סוג שכולל כלים מיוחדים.
מבט חיצוני
בצורה הכי פשוטה, ה-M6e של פלקסטור הוא כונן M.2 רכוב על גבי מתאם לממשק PCI-Express. נראה שאת המוצר הזה יצרה פלקסטור בעיקר לאלו שאין ברשותם מחשב הכולל את ממשק ה-M.2 שכן ממשק ה-PCI-Express נפוץ משמעותית וקיים כבר שנים רבות בשוק.
לצערי, גם כשתשדרגו את המחשב לכזה המכיל ממשק M.2, פלקסטור לא תרצה שתשתמשו בכונן ישירות בממשק הזה. היא הדביקה מדבקת אחריות בין הכונן ללוח המודפס של המתאם ל-PCI-Express, כך שהסרה של הכונן מהתושבת תפר את אחריות חמש-השנים היקרה שהכונן הזה נושא. הממשק אליו הרכטיס מתחבר ללוח האם איתו הוא PCI-Express בגרסה 2.0 וברוחב פס של X2. ממשק זה מעניק תעבורת מידע מקסימלית של 1000 מגה-בייט לשניה.
חזית הכרטיס כולל שלוש נורות חיווי. נורות אלו דולקות כשהכונן פועל ואחת משמשת גם לניטור פעולת טעינה בדומה לנורה שבחזית מארזי מחשב רבים.
הכונן עצמו מכיל את הרכיבים שתמצאו בכל כונן מתקדם של פלקסטור. כונן זה עושה שימוש בשמונה שבבים מתקדמים של טושיבה המיוצרים בתהליך החדש של 19 ננו-מטרים. דבר זה מקנה להם לא רק נפח גבוה אלא גם צריכת חשמל נמוכה במיוחד. כל אחד משמונת השבבים האלו יכול להכיל 32 גיגה-בייט של מידע.
בקר הזיכרון הוא ה-88SS9183 של מארוול. מדובר בבקר זיכרון כפול-ליבה אשר עוצב מראש לעבוד עם כוננים בממשק ה-PCI-Express, בין אם פיזית או דרך M.2 שמגשר. סדרת הבקרים הזאת של מארוול היא המתחרה הגדולה שיש לחברות כמו סמסונג בשוק הביצועים של עולם האחסון המהיר. הבקר משתמש ב-512 מגה-בייט של זיכרון RAM מסוג DDR3.
למרות שפלקסטור מבטלת את האחריות במידה ותנתקו את הכונן מהתושבת בכרטיס, היא מוכרת את ה-M6e גם בגרסת M.2 בלבד, שדבר שגורם לי לתהות עוד יותר על פשר הדבר.
אחרי החלק הטכני, זה הזמן לראות מה ה-M6e שווה. חשוב לזכור כי גם אם הכונן מחובר דרך PCI-Express בגרסת 3.0 החדשה יותר, הוא יפעל בתקן של 2.0 בלבד בממשק, כך שאין זה משנה.
במחיר של הפלקסטור הזה עם 5 שנות אחריות , עדיף לקנות אחד עכשיו ועוד
אחד ( במקום ) בעוד 3 שנים.
גם יהיה עדכני מבחינת טכנולוגיה / חיבור ומן הסתם ביצועים עדיפים.
התכוונתי לכונן שעולה חצי ועדיין עם ביצועים לא רעים.
אחת הנקודות הכי חשובות לא הודגשה בכתבה הזו – כרטיס ה PCI Express הזה דורש חריץ הרחבה מסוג PCI Express בעל ממשק X2. ברוב הלוחות יש חריץ הרחבה PCI Express X16 אחד בעוד ששאר חריצי ההרחבה עובדים ב X1 בלבד. במקרים כאלו הבחירה תהיה בין כרטיס מסך נפרד לכונן ה SSD הזה, דבר שהופך את הכונן הזה לאף פחות משתלם לקבוצת המשתמשים הזו (משתמשים שעושים שימוש בכרטיס מסך נפרד בממשק X16 כאשר שאר חריצי ההרחבה בלוח הם מסוג X1), שמהווה את רוב המשתמשים הביתיים. לכן לפני רכישת כונן ה SSD הזה יש לוודא כי יש עוד חריץ הרחבה בעל ממשק פיזי מסוג PCI Express X16 פנוי על הלוח (היום הרוב המוחלט של חריצי ההרחבה מסוג PCI Express בלוחות האם הם מסוג X1 או X16 בלבד).
בחלק ה"מבחן הביצועים – מהירות קריאה אקראית 4K" יש 4 ערכים לכל כונן SSD, ונכתב כי:
ה-M6e של פלקסטור משאיר את כולם מאחור. בזכות הממשק המתקדם והבקר המהיר מהירויות 4K גבוהות משל כל הכוננים שנבחנו עד כה.
הדבר אולי נכון עבור בדיקות הקריאה והכתיבה ב AS SSD (וזה דורש התעמקות בגרף ולא ברור ממבט חטוף), אבל בדיקות ה CDM כלל לא מראות זאת. יהיה נחמד אם יובהר פעם אחד ולתמיד מה משמעות כל בדיקה.ובפרט מה זה CDM ומה זה AS SSD.
במחיר כזה קונים שני SSD "רגילים" ועושים מערך raid0 , מקבלים ביצועים בשמים עם נפח גדול הרבה יותר ונשארים עם עודף…..
ל – 4
נכון, גם אפשרות.
את רוב המאמצים שלהם היצרנים משקיעים בכונני הSATA, ומבחינתם הPCI-E זה שוק קטן המיועד לרווחיות גבוה יותר פר מוצר.
אין לזה שום קשר לעלויות יצור, או ליחס עלות/ביצועים.
סתם נסיון לעשות עוד קצת כסף מהעשירון העליון.
רק כשתהיה אלטרנטיבת סטנדרט חדש ומהיר יותר מהSATA III, נתחיל לראות את כוננים משתלמים שחוצים את הגבול המלאכותי הכל כך נפוץ היום.
עד אז אם אף יצרן לא יקח יוזמה לעשות חשבון ולהוציא כרטיסי SSD משתלמים, הם יהיו מיועדים רק לפראיירים.
תיקון קטן: החיבור הפיזי הוא X4. ייתכן שחשמלית הוא X2.
ברוב המוחלט של לוחות הmid-high דווקא יש יותר מסלוט אחד פיזי של X16 וסלוטים כאלה עובדים חשמלית לפחות בX4, אז לא צריכה להיות בעיה מיוחדת. אני דווקא חושב שמשתמשים שכונים לוחות זולים ופשוטים (בד"כ microATX) מראש לא יחפשו להשקיע במוצר כזה.